jednocześnie sycąca i poruszająca krążenie krwi w żyłach zupa z hinduskimi przyprawami - spróbujcie a od razu zrobi się Wam gorąco Aromatyczna zupa z kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę litr soku pomidorowego łyżeczka gorczycy pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki ziaren kolendry spora łyżka garam masala łyżka tandori masala 2 średnie cebule ostra papryka opcjonalnie śmietana(...)Smażymy aż cebula zmięknie często mieszając. Do zeszklonej cebulki dodajemy posolonego kurczaka - chwilę smażymy. Gdy mięso będzie już miękkie zalewamy je sokiem pomidorowym i wszystko razem gotujemy kilka minut. przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę można podawać z ryżem i/lub śmietaną jeśli lubimy łagodniejsze potrawy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnicebule przyprawy: sól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie o tym przeczytać TUTAJ . Przygotowany wywar cedzimy otrzymując klarowny bulion(...)Ugotowane w wywarze warzywa (marchewkę i pietruszkę) zgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Dodajemy także soczewicę i całość gotujemy przez 15-20 minut. Przyprawiamy 2 łyżkami słodkiej papryki oraz curry, 1 płaską łyżką ostrej papryki oraz natką pietruszki. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotujemy, stale mieszając! Już po kilku minutach uwolni się niezwykle aromatyczny
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Miałam dziś opublikować zupełnie inny post, ale jak patrzę na pogodę, to jedyne co jest dziś odpowiednie to zupa. Na dodatek nie byle jaka, bo gołąbkowa. Nie byłam na początku jakoś bardzo entuzjastycznie do niej nastawiona… a potem ją spróbowałam. Pyszna (myślę, że nawet i bez mięsa byłaby spoko ;)). I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje(...)Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym Pieczone gołąbki z młodej kapusty Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovylubią żołądki drobiowe pewnie się skuszą . Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa idealna na zimne, szare dni jesienne. Składniki: 1 kg żołądków drobiowych 2 duże cebule 1,5 l bulionu 2 marchewki 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól., pieprz Wykonanie: Żołądki myję, oczyszczam. Wkładam
magiczna kuchnia Kasisię na tzw. „mniejsze zło”. Wystarczy bacznie czytać etykiety! Ja od lat do przygotowania tej zupy wykorzystuję sos meksykański Dawtona, bo ma stosunkowo dobry skład jak na gotowe sosy (nie jest to post sponsorowany). Serdecznie zapraszam do przepisu! Przepyszna zupa meksykańska Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca Składniki (6 porcji): mięso mielone z indyka, 400g, kukurydza konserwowa, 250g (masa netto(...)rękoma małe pulpeciki. Później wlej do garnka wodę i dodaj do niej przepłukaną na sitku kukurydzę oraz fasolę. Następnie wlej sos meksykański i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj. Na koniec do gotującej się zupy wrzuć wcześniej przygotowane pulpeciki. Całość gotuj przez około 10-15 minut. Gotową zupę podawaj z ulubioną zieleniną. Smacznego! JEDNA PORCJA TO: około 324kcal Białko
Natka PietruszkiNie ma to jak pyszna i rozgrzewająca zupa :) Polecamy Wam prostą i szybką w wykonaniu zupę gulaszową :) Składniki na zupę gulaszową: – 400 g polędwiczki wieprzowej
Kuchenne WariacjePieczona papryka ma ciekawy, wędzony posmak, dlatego chętnie wykorzystujemy ten sposób na jej przygotowanie. Krem z pieczonej papryki z pomidorami polecamy wszystkim, którzy mają dość pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj. Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów 1 kg papryki czerwonej 1 kg pomidorów 1 l rosołu 2 ząbki czosnku 1 mały kawałek papryczki chili
niecodziennikparyminut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem. Zupę można zjeść czystą, bądź podać ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego czy śmietany. W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać do zupy mascarpone. Całość(...)wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto! Smacznego! Czysta pomidorowa z łyżką jogurtu naturalnego. Wersja z mascarpone, łyżką jogurtu i pesto
Plate of JoySmaczna zupka pomidorowa na bulionie warzywnym Dzisiaj prosty przepis na smaczną zupkę pomidorową znaną przez wszystkich. Dotychczas nie poznałam osoby która by nie lubiła pomidorówki. :) Zupkę możemy podawać z ryżem lub makaronem, u mnie tym razem podana z makaronem - lane kluski. Miłego dnia dla wszystkich ... Przepis: Składniki: 2,5 litra wody 1 mały seler 3 marchewki(...)łyżeczki suszonego lubczyku lub świeżego 2 listki laurowe 3 ziarenka angielskie 1 łyżka oliwy z oliwek 6-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku dodatkowo: ryż lub makaron śmietanka sojowa lub śmietana do zup - do polania na talerzu. Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw, seler i marchewki obieramy, seler dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki możemy
Mój pomysł naNajlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi(...)włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych
Niedzielny kucharzNajlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi(...)włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych
Niedzielny kucharzOd dawna za mną chodził krem pomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na
CoolinarniePLduża cebula 4 ziemniaki garść makaronu drobnego muszelki olej do smażenia kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek suszony według uznania sól do smaku ( ewentualnie ) pieprz czarny mielony do smaku 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego kostka bulionowa warzywna Wykonanie pysznej zupy fasolowej: 1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć na całą noc, następnie(...)kosteczkę, wrzucamy z makaronem do garnka. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie gotujemy do miękkości wszystkich składników. 3. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową, przyprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem, ewentualnie solimy. 4. Zupę podajemy gorącą z pieczywem. Smacznego życzę. Moje rady: Porcja dla 4 osób. Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupą. Kiełbasa, boczek
Izabelawkuchnipomińcie. Jak już wspomniałam, gazpacho to banalna do zrobienia zupa - składniki wystarczy niedbale pokroić, a potem zmiksować blenderem. Przy okazji przepisu na gazpacho wypróbowałam blender SilverCrest, którzy otrzymałam do przetestowania dzięki uprzejmości Lidl Polska. Blender sprawdził się bardzo dobrze i w kilka chwil przemienił moje składniki w gładką zupę-krem. Gazpacho pomidorowo-arbuzowe Składniki gazpacho / na 4-8 porcji(...)miąższ chleba, passatę pomidorową lub sok pomidorowy, ocet winny, oliwę oraz liście bazylii. Szczodrze dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj gazpacho na gładki krem przy pomocy ręcznego blendera. Spróbuj i zdecyduj, czy nie trzeba go doprawić - dodać octu winnego, soli czy pieprzu. Na tym etapie możesz dodać nawet więcej czosnku czy arbuza i ponownie zmiksować zupę blenderem. Ja tak właśnie
Chilli Czosnek i OliwaZupa fasolowa po węgiersku z papryką i pomidorami to pyszny przepis na sycącą, domową zupę, którą można podać na obiad dla całej rodziny. Różni się w smaku od naszej tradycyjnej fasolowej, ale jest równie smaczna i aromatyczna. Aby przygotować taką zupę, musicie sobie zarezerwować nieco czasu, gdyż nawet namoczona wcześniej fasola i tak dość długo się gotuje. Możecie skrócić(...)kiełbasy podsuszanej typu jałowcowa 2 średniej wielkości papryki czerwone 1 niewielka papryka zielona średniej wielkości marchew cebula 2 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) szklanka passaty pomidorowej łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego, łyżeczka cząbru sól, pieprz Przygotowanie Fasolę przełóż do dużej miski i zalej zimną
e-PrzepisyKulinarne