Pomidorowa plasuje się w czołówce popularnych polskich zup. Tu nie potrzeba wymyślnych składników, bo dobre i świeże pomidory w sezonie są gwarantem najlepszego smaku zupy. Nie bez znaczenia jest domowy, samodzielnie przygotowany bulion. Po mielonych drobiowych zebrało się trochę kostek drobiowych i właśnie one są podstawą mojego bulionu. Pomidorowa na bazie świeżych pomidorów - słodka ich słodyczą na drobiowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa minestrone to najpopularniejsza i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch, której nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra , czyli zupa. Nie ma "jedynego słusznego" przepisu na tę zupę - jej skład bazuje na aktualnie dostępnych sezonowych warzywach i może różnić się w zależności od regionu Włoch. Bazą zupy są warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek czy szpinak. Podawać(...)makaronem, grzankami czy ryżem. Najważniejsze w minestrone są jednak warzywa, które powinny zostać chrupkie - al dente. Zupa minestrone - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 5 marchewek, 2 cukinie, 400g fasoli jaś, 1/2 małej kapusty włoskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200g drobnego makaronu, łyżka oregano, 3 łyżki przyprawy do zup, sól i pieprz do smaku, 1. Fasolę
Z notatnika dietetykaczasu nawet na gotowanie... Ale raz na jakiś czas przydałoby się zjeść ciepły obiadek ;-) Przedstawiam dziś jedną z moich ulubionych zup. Składniki (na 4 porcje): -30 dag zielonej soczewicy -kostka rosołowa -3 marchewki -2 cebule -mały koncentrat pomidorowy -olej -ziele angielskie -liść laurowy -majeranek, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę umyć, wsypać do garnka, wlać 3 litry wody, dodać kostkę rosołową. Zagotować(...)małym ogniu ok. 30 minut. Cebule obrać, pokroić w małą kostkę. Marchewki obrać, zetrzeć na kartce. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, przyprawić do smaku. Warzywa przełożyć do zupy, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku majerankiem (najlepiej świeżym), solą oraz pieprzem. 1 porcja: ok. 180kcal. Smacznego
Zielona Kuchniazupa gołąbkowa to jest hicior! To danie musisz zrobić. Gwarantuje Ci, że się w nim rozkochasz. Jest przepyszna, bardzo prosta i idealna na obiad dla całej rodziny. Jadłam taką zupę na uroczystości rodzinnej i koniecznie musiałam ją odtworzyć. to połączenie coś jakby kapuśniaczku młodego z gołąbkami. No to jest tak pyszne, tak lekkie i zarazem ma w sobie tyle smaku(...)gotuj przez około 40 minut - do miękkości kapusty. W tym czasie mięso mielone dopraw solą i łyżką majeranku. Uformuj malutkie kuleczki. Dodaj do zupy i gotuj przez 35 minut. Dodaj koperek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą (soli dodaj dość sporo, młoda marchewka jest słodka, młoda kapusta również, dodajemy koncentrat pomidorowy więc tej soli troszkę trzeba dodać) dopraw majerankiem, to przyprawa
SMYKWKUCHNIPowstało ostatnio troszkę smakołyków kuchni meksykańskiej, ale to póki co ostatni, którym się z Wami podzielę :) Ostra zupa z dodatkiem cieciorki rozgrzeje nawet największego zmarzlucha :) Składniki: Dla 8 osób: 2 filety drobiowe 1 opakowanie cieciorki (400g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 papryka biała 2 papryczki pepperoni(...)oraz mrożone warzywa. Smażymy do miękkości. Fasolę białą i czerwoną odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie
Kuchnia w czekoladzieDawno temu pokazywałam Wam wpisującą się w ten trend zupę lazanię, a dzisiaj proponuję zupę inspirowaną znanym przepisem na faszerowaną cukinię. W tej pożywnej i pysznej zupie znajdziemy mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, bazylię i ser. Polecam, smacznego:) 1.5-2 l domowego bulionu drobiowego, cukinia, 400-500 g mięsa mielonego, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 1-2 gałązki selera(...)naciowego, mała marchewka, 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 100 g ugotowanego ryżu, przyprawy do smaku: sól, pieprz, świeża bazylia, tymianek, słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru, kilka łyżek startego parmezanu Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, smażyć kilka minut. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat i przyprawy. Gotować
Lekcje w kuchniwędzony i cebulę. Dodałem do wywaru. Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem
R'n'G Kitchensposobie przygotowania zupy, gotowałam ją w wolnowarze i do takiego gotowania przepis został przeze mnie adaptowany - nie używam więc nazwy z przepisu. Zupa bardzo aromatyczna, sycąca , zimowa w każdym calu. Pyszna! składniki 500 g wołowiny lub baraniny ( użyłam łopatki wołowej ) 3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę(...)tłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli
Stare Garytaka zupa domowa, robiona na obiady na przemian z pomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara
Kuchnia Prezydentowejoczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną kolorową, warzywną zupę gulaszową. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego 2 cukinie 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 marchewki puszka groszku 5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki smalcu do smażenia (olej) 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela(...)pokroić w paski, a cukinię w kostkę. Razem krótko podsmażyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy osączony groszek oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, wlać do garnka, zagotować. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tak by zupa była pikantna. Podajemy
magiczna kuchnia Kasiktóry dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego nabrał pięknego, pomarańczowego koloru. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 1 cebula, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 150 ml śmietany 18% do zup i sosów bądź 30%, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 150 ml bulionu, 2 łyżki mąki, olej, sól, pieprz do smaku. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze(...)przez chwilę, aż kurczak nabierze lekko złotego koloru. Następnie dodać gorący bulion i przyprawy: majeranek, sól i pieprz. Całość zagotować, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Zalać śmietaną wymieszaną z niewielką ilością sosu . Całość gotować około 1 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos jest za rzadki można dodać łyżeczkę mąki. Świetnie pasuje
Moja kraina smakówziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko(...)instrukcją na opakowaniu. Dodałam do wrzącego warzywnego wywaru i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku przyprawami oraz podsypałam natką pietruszki. Całość na koniec zaprawiłam 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i kleksem śmietany. Zupę podałam z jajkiem na twardo. Pomimo, że zupa była zrobiona z pomocą proszku, wyszła bardzo smaczna. Wydaję mi się, że jak bym jej tak dobrze nie doprawiła (cukier, ocet
bastalenaDelikatna i dietetyczna zupa marchewkowa. Cytryna dodaje orzeźwienia a imbir delikatnie rozgrzewa – w sam raz na pierwsze, niepewne powiewy wiosny. Krem podaję z tostami z parmezanem ale równie dobrze będą do niej pasowały grzanki. Bardzo ważne jest aby w trakcie ścierania skórki z cytryny nie zetrzeć białej skórki. W ten sposób unikniemy gorzkiego smaku. SKŁADNIKI: * 500 g marchewki(...)skórki z cytryny i 2 łyżki soku. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy około 20 minut aż marchewki będą miękkie. Do ugotowanych marchewek dodajemy mleko i przecier pomidorowy. Całość gotujemy około 5 minut. Zupę miksujemy na krem, solimy i pieprzymy do smaku. Gotowy krem posypuję kolendrą i podaję z łyżką śmietany oraz tostami z parmezanem
Mohiella