wiem czy pamiętacie i czy w ogóle obserwujecie mój fp, ale pisałam tam jakiś czas temu, że brakuje mi już pomysłu na zupy. Chłopaki najchętniej jedzą rosół, ewentualnie pomidorową, czyt. literkową ;) Z pomocą przyszło kilka osób, które podpowiedziały jakie jeszcze mogę ugotować. Wszystkie poszły w ruch, a dokładnie w garnek i o ile dzieciom najbardziej przypadła grysikowa(...)mnie najsmaczniejszą okazała się gołąbkowa. Choć jej wygląd końcowy mało przypominał zupę i na talerzu prezentował się hm... mało wyjściowo ;), to mimo wszystko stała się moim faworytem, który postanowiłam zrobić ponownie, spisać potrzebne składniki i opublikować. Jeśli więc gołąbki lubicie, to i zupa będzie dla Was smacznym odkryciem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Kuchnia w czekoladziechodziło o podanie jej na ciepło. Zupy podano bardzo ładnie – na estetycznej i ciekawej zastawie. Co do rybnej, to zacytuję mojego ślubnego: nie wystarczy do pomidorowej dodać pokrojonego rybnego filetu – kaszubi tak zupy nie robią. Niesmaczna nie była, ale rybnego smaku zdecydowanie w niej zabrakło. Mój żurek określiłabym jako poprawny. To samo powiem o pierogach, które były smaczne, świeże
Smaki Ewywyobrażam sobie dnia bez jednego, ciepłego, rozgrzewającego posiłku. W tym okresie najbardziej odpowiadają mi gęste, pożywne zupy, które są łatwe do przygotowania a przede wszystkim smaczne. Propozycja na pyszną zupę z soczewicy, z dodatkiem kurczaka i szpinaku wydaje się idealnym pomysłem na rozgrzewający obiad. Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1/2 szklanki czerwonej(...)się ugotuje. Wyławiam liść laurowy i go wyrzucam. Ściągam garnek z ognia. Jedną chochlę zupy przekładam do miski, pozostałą ilość miksuję blenderem na krem. Ponownie podgrzewam garnek z zupą. Dodaję do niej chochlę zupy, którą wcześniej wyciągnęłam, usmażoną pierś kurczaka oraz passatę pomidorową. Całość dokładnie podgrzewam, doprawiam sokiem z limonki oraz jeśli jest taka potrzeba solą. Przed podaniem
Mango Papajawykonania którego możemy użyć prawie wszystko co mamy akurat w lodówce: pieczone mięso z poprzedniego obiadu, dowolną kiełbasę, warzywa oraz zioła. Do zupy dodajemy surowy makaron (taki jaki akurat mamy w szafce) oraz koncentrat pomidorowy, które ją zagęszczają i powodują, że danie jest syte i bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 30-40 dkg mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego(...)minut *** *** Po tym czasie wsypujemy surowy makaron oraz kukurydzę konserwową *** *** Gotujemy przez około 10 minut. Jeżeli danie będzie zbyt gęste dolewamy trochę wody *** *** Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką oraz opcjonalnie cukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z ApetytemKiedy zostanie Ci niedzielny rosół, a nie chcesz robić kolejny raz pomidorowej to polecam prosty krem z kalarepy. Zupa krem jest delikatna, łagodna w smaku. Podałam ze świeżym koperkiem i to w zasadzie tyle. Można również dorzucić łyżkę śmietany i posypać prażonym słonecznikiem. Ale to zostawię na kolejny raz. Jeśli nie lubisz spędzać zbyt dużo ... Czytaj dalej Prosty krem
Pink Envelopekwaśny, przed gotowaniem opłuczcie kapustę zimną wodą lub zmniejszcie jej ilość w przepisie. Świeże pomidory z powodzeniem zastąpicie pomidorami z puszki lub 2 łyżkami koncentratu pomidorowego. Taki kapuśniak, jak każdą inną zupę, możecie zamknąć na gorąco w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce przez około 4 kolejne dni. SKŁADNIKI 500 g kiszonej kapusty drobno pokrojonej
cool and mintysuchy,ważne żeby był na zakwasie) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 połówek pomidorów suszonych 4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy) około 1 litra wody (jeśli zupa zrobi się za gęsta trzeba dolać więcej) 1/2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i papryka do smaku Przygotowanie: Chleb kroimy w kostkę
Bon appetit mon amiesklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 liście limonki kaffir (można zamienić(...)grubych oczkach. Dodać do garnka i smażyć do czasu, aż zmiękną. Następnie dodać 6 szklanek wody, wypłukaną soczewicę, kurkumę, kumin, liście laurowe, liście limonki, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki soli. Gdy zupa zagotuje się zmniejszyć grzanie pod garnkiem i dodać moghrabieh. Gotować zupę 30-40, aż soczewica zacznie się rozpadać, a moghrabieh będzie. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze
Codziennik Kuchennyślinka cieknie A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 100 g ryżu 1 mała główka kapusty (moja miała 650 g ) 2 łyżki masła klarowanego 2 l wywaru mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka(...)poszatkowaną kapustę. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy.Wszystko gotować aż ryż i kapusta będą miękkie. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. zupa gołąbkowa
O kuchni z uczuciemlekko solimy pod sam koniec. Do dobrze wysmażonej cebuli dodajemy cały koncentrat i mieszamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną masę pomidorową dodajemy do naszego bulionu, (jeśli dzieci nie lubią cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas dodawania). W 1/2 szklance wody roztrzepujemy mąkę i śmietanę i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy
Apetyczna babeczkaZupa zbójnicka Rozgrzewająca, treściwa, lekko pikantna i sycąca zupa z mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej(...)Kapustę grubo szatkujemy *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy *** *** Następnie dolewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Całość doprawiamy łyżką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku *** *** Podajemy ze świeżym pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z ApetytemPyszna i sycąca zupa gołąbkowa. Świetny sposób na szybki, smaczny i treściwy obiad. 3-4 porcje 250-300 gramów mięsa mielonego użyłam łopatki wieprzowej 50 gramów ryżu Ćwiartka średniej wielkości białej kapusty 2-3 garście mrożonej włoszczyzny 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 ząbek(...)Następnie wlać wodę tyle aby zawartość garnka była przykryta i gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej ryż. ( jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dolać jeszcze trochę wody) Całość jeszcze chwilkę gotujemy ok. 5-10 minut. Smacznego
Andzia Pichcitradycyjną zupę i dodać jej ciekawszego smaku i aromatu. Zupa jest lekka, z wyczuwalnymi kawałkami słodkich pomidorów, z nieodłączną natką pietruszki, chociaż warto zaszaleć również z bazylią. Nie zabielam zupy podczas gotowania, a jedynie dodaję odrobinkę kwaśnej śmietany tuż przed podaniem. Całość posypuję startą skórką z pomarańczy, dodaję idealnie ugotowany makaron Lubella Jajeczna i wiosenny obiad gotowy :) zupa: pół cebuli(...)gotujemy 9 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nakładamy porcję zupy. Kwaśną śmietanę dodajemy wg uznania. Przed podaniem nakładamy makaron i całość posypujemy startą skórka z pomarańczy. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z marką Lubella. Artykuł Pomidorowa z pomarańczą, ziołami i makaronem wstążki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogostatnim czasie często eksperymentuję z zupami, gdyż powoli zaczęliśmy cierpieć na: „znowu rosół„, „o nie, pomidorowa!” i „ech ta ogórkowa„- znacie to, prawda? 😀 Jeśli szukacie na zupę w nieco innym wydaniu, to gorąco polecam zupę meksykańską. Continue reading Zupa meksykańska at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plłyżeczce papryki słodkiej oraz ostrej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego tłuszcz do podsmażenia (olej roślinny lub smalec gęsi) Zobacz jak zrobić zupę gulaszową z kurczakiem Do wykonania zupy gulaszowej przygotuj przede wszystkim: duży garnek (minimum 5 litrów), patelnię z grubym dnem, deskę i ostry nóż do krojenia. Krok 1 – podsmażam mięso oraz cebulkę z czosnkiem(...)gotującej się zupy. Wskazówka 1. Do zupy gulaszowej możesz dodać w tym momencie też odsączoną kukurydzę z puszki oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Zobacz mój wcześniejszy przepis na zupę gulaszową z pieczarkami . Gorąco polecam modyfikować składniki pod swoje upodobania kulinarne. Np możesz też dodać do smaku 1 łyżkę musztardy. Na 5 minut przed końcem gotowania zupy, możesz również dodać pokrojone
Ania gotuje