zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:823/1190)

Kapuśniak wegeteriański z białej kapusty 137

pieprz- zagotować, posolić do smaku Dołożyć warzywa wraz z pokrojoną kapustą, gałązkę lubczyku- zagotować Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym lub oleju- dołożyć do zupy, doprawić do smaku pieprzem mielonym, majerankiem, wlać przecier pomidorowy, ewentualnie z łyżką mąki - zagotować całość Już na talerzu posypać natką pietruszki. Otrzymałam ok.2 i 1/2 l.smacznej, delikatniej w smaku zupy

Proste Potrawy
Zupa Rycerska 120

Zupa Rycerska Bardzo lubię robić takie zupy, bo mam danie jednogarnkowe, bez potrzeby robienia drugiego dania. Mięso kurczaka z warzywami w sosie z dodatkiem kurkumy, która ze względu na właściwości nadaje potrawą barwę żółtą oraz intensywny smak. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ fileta z kurczaka(...)pokrojoną paprykę, doprawiamy solą oraz pieprzem 4.   Gdy ziemniaki są już prawie dobre wlewamy wywar, dodajemy mięso oraz pieczarki z papryka 5.   Wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy kurkumę 6.   Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w nie wielkiej ilości wody, chwilkę gotujemy 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Restauracja La Falua w Benidorm - śródziemnomorskie kulinarne szaleństwo 160

pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza, że jak znikną przyniosą wam dokładkę. Zupy nas zachwyciły. Rybna – to właściwie zupa morska, pełna owoców morza i kawałków rybiego mięsa. Gazpacho okazało się puszystym kremem pomidorowym, bardzo świeżym i doskonale doprawionym z oddzielnie podanymi, drobno krojonymi dodatkami ( cebula, papryka ). Było całkiem inne niż to, które próbowaliśmy kiedyś w Polsce

Smaki Ewy
Zupa pomidorowa-krem 128

Zalać wodą, dodać obrane warzywa, liść laurowy,ziele angielskie, posolić i gotować do miękkości warzyw. Skrzydełka i liść laurowy usunąć z wywaru. Dodać puszkę pomidorów,przecier pomidorowy i gotować około 10 minut Zupę zmiksować blenderem, dodać majeranek, bazylię, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z kleksem śmietany. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobioną

O kuchni z uczuciem
Zupa „Fasola na winno” – kuchnia podkarpacka 170

marchewka 1 duża pietruszka 1 cebula 1 listek bobkowy (laurowy) kilka ziarenek ziela angielskiego 1 mała łyżeczka musztardy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka tłuszczu (np. masła) 1,5 łyżki mąki sól ocet do smaku (1-2 łyżki) Zupa "Fasola na winno" - kuchnia podkarpacka Fasolę dobrze płuczemy, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia dolewamy wodę i gotujemy(...)pietruszkę, lekko solimy i wszystko gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Zagotowujemy, dodajemy listek bobkowy, ziele angielskie, musztardę, przecier pomidorowy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy octem do smaku. * przepis pochodzi od Pani Marii Wojnar z  KGW Sporne, a znalazł się w publikacji „Smaki regionalne

Trzeci talerz
Zupa meksykańska 122

pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego(...)lubczyk, sól, pieprzu i szczyptę chili. Gotujemy aż ziemniaki będą all dente. Następnie dodajemy mieszankę warzywną mexico, czerwoną fasolę,pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przecier pomidorowy, podlewamy ewentualnie wodą, zależy jaką zupę lubicie gęstą czy rzadszą, tyle dodajecie płynu, gotujemy aż papryka delikatnie zmięknie. Gdy zupa będzie gotowa przyprawiamy ewentualnie do smaku solą,pieprzem lub chili, można dodać też

Sama słodycz i szczypta chili
Wegetariańska zupa z ciecierzycy 156

następnie dodajemy ciecierzycę, pokrojone ziemniaki w kostkę, marchew w krążki oraz paprykę w drobne paski. Całość zalewamy wodą oraz przecierem pomidorowy.  Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą. Za pomocą blendera miksujemy niezbyt dokładnie zupę (tak aby pozostały kawałki niezmiksowanych warzyw). Przed podaniem zupę posypujemy startym na dużych oczkach serem oraz bazylią

Qchnia po prostu
Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą 131

minut. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę, wsypać do garnka, dodać 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym do smaku. Barszcz ukraiński można podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Zupa pomidorowa 123

cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż 2 pory 1 Seler korzeń 2 korzenie pietruszki Pieprz, Koncentrat pomidorowy cała tubka Śmietana 18% do zupy 3 listki laurowe Sposób: Myjemy i oczyszczamy naszą kaczkę. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Zbieramy szum . Przecedzamy wywar jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy dodając obrane

Viola cooks with passion
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 106

ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też(...)przypraw) i gotujemy ok 20-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie dodajemy osączoną fasolę, koncentrat pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy, po to, żeby się nie zważyła podczas gotowania i odgrzewania – taki mój myk ;). Dzięki

CookYourself
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą 104

ilością w przepisie. Musicie mi uwierzyć na słowo, że warto, bo warto. Dopiero niedawno dowiedziałam się (od Ukrainki), że do barszczu dodaje się koncentrat/przecier pomidorowy. Matko ale on zmienił smak mojej ulubionej zupy i jak podkręcił jej kolor! Ahhh – łapcie przepis i ślijcie go dalej w świat! Składniki (na 8-10 porcji): 1 skrzydło z indyka (może być też(...)przypraw) i gotujemy ok 20-30 minut, do miękkości warzyw. Następnie dodajemy osączoną fasolę, koncentrat pomidorowy, i dosmaczamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Barszcz najlepszy jest na następny dzień, odgrzewany. Podajemy z kleksem ze śmietany – używam 18%. Nie dodaję jej wcześniej do zupy, po to, żeby się nie zważyła podczas gotowania i odgrzewania – taki mój myk ;). Dzięki

CookYourself
Sok pomidorowy 151

bardzo jest na co - co można więc zrobić? A no pyszny sok pomidorowy. Część z Was pewnie się krzywi na samą myśl - taki sok pomidorowy nie musi być wypity - może być bazą zup lub sosów! :) Składniki: miąższ z 5 kg pomidorów podłużnych 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryczki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa krem z pomidorów i papryki 360

którzy mają dokładnie tak samo! Do tej zupki potrzebujemy prawie tylko pomidorów i papryk, ale za to nie potrzebujemy bulionu, jak to zwykle w zupach bywa. Nie traćcie czasu, spróbujcie! Składniki: – 500ml przecieru pomidorowego – 5 pomidorów – 4 papryki – 1 ostra papryczka (opcjonalnie) – 10ml oliwy/oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)rozdrabniamy w malakserze, przekładamy do garnka i dusimy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przecier, przyprawy, mieszamy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli używamy śmietanki, dodajemy ją do zupy, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Możemy podawać bez niczego, jak i z makaronem. Dekorujemy kleksami ze śmietanki i posiekaną natką

Be Fit Be Strong
Zupa z kapusty pekińskiej 127

Marchewki kroimy na plasterki, pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania