zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:833/1190)

Pikantna zupa pomidorowa z pulpetami 129

wrzucamy kulki mięsne. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i przecier pomidorowy. Gotujemy na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował a następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do całości

Qchnia po prostu
Gazpacho z arbuza 169

także, po chwilowym ochłodzeniu nadejdą jeszcze takie dni, że z chęcią sięgniecie po fantastyczne gazpacho z arbuza . Pomysł na tę zupę zaczerpnęłam z książki "Magic Soup", o której pisałam w podsumowaniu maja . Chłodnik z arbuza z dodatkiem soku pomidorowego i odrobiny sosu Tabasco jest po prostu fantastyczny - lekko słodki z pikantną nutą, idealnie ochłodzi Was w upalne dni.  Polecam

Codzienne Gotowanie
Jesienna zupa węgierska z pieczarkami i ziemniakami 104

Jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewająca, aromatyczna i bogata w warzywa! Uwielbiam smak przesmażonej czerwonej papryki z kawałkami mięsa i ziemniakami.  2-3 cebule 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 500-600 g chudej szynki wieprzowej 1,5 łyżki mąki pszennej 750 ml bulionu  Przyprawa do mięsa  Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka 200 g pieczarek(...)dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy pomidory z puszki. Dusimy kilka minut, zalewamy całość bulionem. Zupę dusimy na wolnym ogniu przez minimum 1,5 godziny.  Po około godzinie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem. Możemy również dodać koncentrat pomidorowy. Na samym końcu wlewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną wody. Podajemy z świeżą natką

VioletoweKucharzenie
Zupa gołąbkowa 126

Zupa gołąbkowa Na chłodne dni polecam, szybką i prostą w wykonaniu zupę gołąbkową. Pierwszy raz zrobiłam zupę i na pewno nie ostatni. Składniki : mięso mielone - 600 g kapusta pekińska - 1 główka ryż - 100 g  słoiczek koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia cebula - 1 szt marchewka - 2 szt pietruszka - 1 szt seler - kawałek por - kawałek bulion - 1,5 l Przyprawy: majeranek(...)pokroić w paski. Do garnka wlać bulion, dodać mięso, warzywa i przyprawy, gotować kilka minut. Następnie wsypać ryż, gdy będzie już miękki dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z łyżką zimnej wody, wlać do zupy, mieszając doprowadzić do zagotowania. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Zupa meksykańska 411

podać na bardzo ostro z papryczką chili (ja ze względu na dzieci nie dodaję jej) albo na pikantnie z dodatkiem pieprzu cayenne. Ja właśnie taką wersję lubię najbardziej. Zupa jest w sam raz:) Wyrazistości nadaje jej dodatek sera, dlatego koniecznie posypcie ją startym parmezanem lub Grana Padano. Możecie zaserwować ją również z ciepłą bagietką lub zjeść bez żadnych dodatków. Jest(...)środku. Przełóż ja do garnka z mięsem i warzywami. Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała.  Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa meksykańska z mięsem mielonym 172

zielonej papryki  1/2 żółtej papryki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej) 1-2 papryczki chilli  2 łyżki oleju Sól, pieprz  Żółty ser i tortille do podania Jak zrobić zupę meksykańską? Fasolę i kukurydzę z puszki odsączamy, a następnie przemywamy pod zimną bieżącą wodą. Odstawiamy(...)zarumieni. Po tym dodajemy czosnek, chilli, paprykę, fasolę, kukurydzę i smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku w proszku i zalewamy 1,5 litrem wody . Gotujemy przez 1 godz, aż zupa trochę zgęstnieje. Pod koniec solimy i dodajemy pieprz wg. własnego uznania (ważne, aby solić w samym końcu).  Zupę serwujemy

Kuchnia Łukasza
PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE 220

natka pietruszki i kolendra. Czasami, przygotowując tę zupę, połowę ziemniaków zastępuję białą fasolą (ugotowaną lub z puszki), a pod koniec gotowania dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Po ugotowaniu część ziemniaków blenduję i z powrotem dodaję do zupy. W ten sposób nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej   gęsta, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą łączą. SKŁADNIKI / 4 porcje ZUPA

cool and minty
Zupa gulaszowa. Troszkę oszukana ;) 122

Miała być zupa gulaszowa - i była. Może troszkę delikatniejsza, ale pysznie sycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie 2 szt cebuli papryka wędzona słodka papryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany  łyżka(...)mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone pieczarki na maśle. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pod koniec dotowania dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki kiszone. Na koniec przyprawiamy koncentratem pomidorowym. Możemy zabielić ją śmietaną. Polecam, bo pyszna! insertCookd("997a4efc63a4b1f8b61d7b9fd5ae53de

Malinowe Pocałunki
pulpetowa jarzynowa zupa... 142

woda 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana 12% 1 kubek mielone z indyka dobrze wyrobić z przyprawą do mielonego, koncentratem pomidorowym, kucharkiem, kaszką manną i tartą bułką, uformować średniej wielkości kulki i obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone(...)wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru dać mrożoną zupę jarzynową z groszkiem, dodać pkrojoną fasolkę szparagową, ziemniaki pokrojone i gotować z 15 minut na koniec gotowania włożyć pulpety do zupy, doprawić kucharkiem, pieprzem, przyprawą w płynie, wlać śmietanę słodką 12% wymieszaną z 4 łyżkami mąki i ciut wodą - zupa jest smaczna, syta...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykańska zupa paprykowa 203

Pyszna sycąca zupa z wołowiną, papryką, fasolą i kukurydzą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drono posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski 1 żółta papryka, pokrojona w paski 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki (opcjonalnie) 500 ml bulionu wołowego (może być z kostki(...)wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i przesmażamy mięso aż się zarumieni. Wrzucamy do zupy, dodajemy fasolę, kukurydzę, tymianek, rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i podpieczoną na patelni tortillą. Smacznego

My Culinary Art
Barszcz ukraiński 233

łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do gotującego bulionu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce na grubych oczkach marchewkę.  Kapustę poszatkować. Zeszklić na odrobinie masła lub oleju. Dodać do wywaru.  Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do zupy. Następnie dodać(...)sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny do smaku. Gotować do miękkości warzyw.  Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę.  Do miseczki dać 2 łyżki śmietany, zalać odrobiną wywaru z zupy. Wymieszać. Wlać do zupy. Chwilę gotować. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
ZUPA PIZZA Z CHORIZO 118

kurczakiem, wtedy będzie miała ona łagodniejszy smak. Zupa jest gęsta oraz pożywna i smakuję fantastycznie! Składniki: ok. 250 g kiełbasy chorizo łagodnej ok. 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 małe cebule 1/2 op. kukurydzy z puszki 1 puszka pomidorów krojonych ok. 20 szt. oliwek czarnych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 kula mozzarelli 1 łyżeczka papryki(...)następnie dodajemy paprykę oraz pomidory z puszki. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili oraz przyprawą do pizzy. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą z koncentratem pomidorowym oraz śmietaną. Zagotowujemy. Na końcu wrzucamy do zupy kukurydzę odsączoną z zalewy oraz pokrojone oliwki. W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Na talerz wlewamy zupę

Kuchnia MagdaLeny
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność 298

czerwonej fasoli 420 g 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka posiekanego koperku 500 ml przecieru pomidorowego  1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini pieprz opcjonalnie świeżo stary parmezan lub pecorino  Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę(...)bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę przyprawiamy pieprzem, dodajemy posiekane zioła i podajemy. Już na talerzu zupę skrapiamy oliwą i posypujemy tartym serem

Kulinarne przygody Gatity
Zupa gulaszowa z makaronem 148

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa z makaronem.  To jedne z moich ulubionych dań jednogarnkowych.  A Wy lubicie takie treściwe zupy? Składniki: 500 g schabu 150 g makaronu  2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej 2 cebule 1 duża marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki

magiczna kuchnia Kasi
Zupa kolorowa z pomidorami i papryką 162

Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy. Składniki: 1/2 selera 1 pietruszka 2-3 marchewki 2 świeże pomidory 1 papryka czerwona kilka średnich ziemniaków kilka listków świeżego majeranku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 100 ml śmietany

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania