cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (albo 1 zielona i 1 czerwona) 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka przecieru pomidorowego 2/2 szklanki ryżu arborio 3 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól(...)umyć paprykę , oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i g dy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek razem z przepłukanym ryżem. Wlać passatę pomidorową. Przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Można także dodać 1-2 łyżki Ajvary, wówczas smak będzie bardziej paprykowy. Wlać śmietankę
Czerwień i błękitsosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kilka liści bazylii(...)oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku z pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać
Bullioziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała z zimną delikatną pomidorową sałatką. Nie musicie bawić się w zapiekanie w papryce. Możecie zapiec "luzem", w przykrytym naczyniu lub podać na zimno. Wszystko zależy od Waszego smaku i fantazji. Składniki: 1 średnia(...)zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu. Lubisz kasze? Dowiedz się o nich więcej Spróbuj także buraczkowych kotletów jaglanych lub zapiekanych pomidorów faszerowanych kaszą jaglaną
Codzienna kuchnia niecodziennasosie są wprost rewelacyjne. Polecam :) Pulpeciki: 400 mielonej piersi z kurczaka jajko sól pieprz świeżo zmielony szczypta czosnku granulowanego 2-3 łyżki bułki tartej Sos: 350ml domowego sosu pomidorowego 1/2 białej części pora ząbek czosnku sól pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Ponadto: 250 g makaronu spaghetti olej do smażenia świeże listki bazylii do posypania Pulpeciki: mięso(...)samym czasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzić i wymieszać z pulpecikami. Podawać posypane świeżymi listkami bazylii i ew. startym parmezanem. Rada: Jeśli nie masz gotowego sosu pomidorowego można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki, odpowiednio doprawionych odrobiną soli, cukru, pieprzu, tymianku i oregano
Smakołyki Asiwierzchu kładziemy plasterki surowego masła i wstawiamy, z przykryciem, na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Pieczemy przez 2 godziny. Pozostały bulion posłuży jako baza do pomidorowego sosu. Wlewamy do niego pomidorową passatę, wsypujemy drobniutko usiekany koper i zagotowujemy, uważając żeby nie przypalić. Gotujemy całość razem na małym ogniu 7-10 minut, zabielamy i zagęszczamy. W kubeczku mieszamy(...)płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy i pieczenia SKŁADNIKI SOSU 0,7 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego 700g passaty pomidorowej 3 pełne łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% 4 łyżki zimnej wody średni pęczek kopru sól pieprz
Karo in the KitchenBezglutenowe ravioli z ricottą w sosie pomidorowym to danie bardzo popularne na Sardynii. Danie którego niestety nigdzie nie udało nam się znaleźć w wersji bezglutenowej. Postanowiliśmy przygotować w naszej polskiej kuchni z dodatkiem sosu ze świeżych(...)pomidorów. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje, że wrócicie do nich nie raz :) SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri
Kuchnia bezglutenowamąki ryżowej 400 g wody 10 g świeżych drożdży 30 g oliwy z oliwek 8 g soli Nadzienie: 500 g pulpy pomidorowej 350 g mozzarelli szynka bazylia Drożdże rozpuść w wodzie. Mąkę wsyp do miski dodaj rozpuszczone drożdże i bardzo szybko wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto(...)objętość. Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ręce obsyp mąką i z ciasta uformuj placek średnicy 28-30 cm. Placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie mozzarelle pokrój w plastry. Po wskazanym czasie połóż plastry mozzarelli oraz szynkę na pizzy i piecz przez kolejne
Kuchnia bezglutenowaprzygotowywaniu gołąbków - robi je najlepsze na świecie pod każda postacią. Dziś moja wariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosie. Gołąbki bez zawijania - dla leniwych Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku(...)jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowani olej do smażenia sos: 1 duża lub 2 małe cebule 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 500 ml passaty pomidorowej w kartoniku (przecieru) około 300-400 ml wody olej 1 szczypta rozmarynu 1 szczypta oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilekkość, pulchność. Ciasto jest bardzo pyszne i świetnie się z nim pracuje, nie rwie się, nie klei. Rewelacja :-) Pizzę możecie przygotować z dowolnymi dodatkami, ja robiłam z sosem pomidorowym, pieczarkami, szynką i żółtym serem, całość posypałam oregano i bazylią. Przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego około 10 średniej wielkości pizz. Ale dość pisania, przejdźmy(...)zimnego mleka -250 g sera białego chudego -2 jajka -10 łyżek oleju -2 łyżki czubate cukru -1 łyżeczka soli -500g mąki pszennej tortowej -5 dag drożdży świeżych SOS POMIDOROWY -2 duże ząbki czosnku -5 łyżek oliwy z oliwek -1 słoiczek koncentratu pomidorowego (około 3-4 łyżki spore) -5 łyżek wody -oregano i bazylię do smaku -troszkę pieprzu i soli
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMiękkie, krągłe, smaczne... W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym... Najlepiej smakują z makaronem... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych... Klopsiki! :) Około 35 szt. * pierś z indyka- 500 g * pulpa pomidorowa- 800 ml * woda- 200 ml (ew. bulion warzywny/rosół) * kasza manna- 5 łyżek * cebula- 2 małe * czosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska(...)moje są ciut mniejsze niż orzech włoski) i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Kiedy pulpeciki będą lekko rumiane, dodać pokrojoną cebulę, posiekany ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, wlać pulpę pomidorową oraz wodę. Doprawić suszoną włoszczyzną i dusić pod przykryciem około 15 minut. Odkryć, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem, podsmażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać
Kraina Miodem PłynącaBazylia Oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię pokroić w grube plastry ok 1,5 cm (ewentualnie gdy macie cienką cukinię pokrójcie ją wzdłuż). Czosnek posiekaj i dodaj do passaty pomidorowej. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Duś do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu. Pieczarki pokrój w plastry. Podduś lub usmaż. Plastry cukinii posmaruj sosem(...)pomidorowym. Na to ułóż pieczarki oraz pokrojoną w paski szynkę. Posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach ok. 15-20 minut do roztopienia sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjeśli komuś nie przeszkadzają pojedyncze pozostałe ości (zresztą bardzo drobne i miękkie) może je spokojnie zjeść, dostarczając sobie dodatkowo sporej dawki wapnia. Zapraszam na śledzie ... Śledzie pieczone w sosie pomidorowym okrągłe naczynie żaroodporne około 22 cm 1 kg wypatroszonych świeżych śledzi (bez ogonów, głów i płetw) 500 g przecieru pomidorowego (passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela(...)angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Piekarnik nagrzać do 200 °C . Przecier pomidorowy wraz z resztą składników (oprócz śledzi) umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotować naczynie żaroodporne. Gorącą zalewę rozprowadzić na dnie naczynia. Na to położyć pierwszą warstwę śledzi
Posadzone i zjedzonerodzinny niedzielny obiad, to pyszne klopsiki w sosie pomidorowym z przepisu Nigelli. To jest imprezowy pewniak! Któż nie lubi delikatnych mielonych klopsików z dodatkiem żółtego sera, w sosie pomidorowym doprawionym czosnkiem i oregano? To stary przepis Nigelli, z jednej z jej pierwszych książek z 2001 roku " Nigella gryzie" . Ja to danie poznałam niedługo później i regularnie robię(...)trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Placek czeski Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym źródło - Nigella gryzie (z moim zmianami) Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartego sera (daję taki gatunek, jaki mam akurat w domu) 1 ząbek
Posadzone i zjedzoneDelikatne i pyszne mięsne KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM zasmakują zarówno... Artykuł Klopsiki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE