zimno! Nasza, pokazana na zdjęciach, była podawana na zimno, dlatego mozzarella nie jest tak bardzo roztopiona. Na ciepło, delikatnie pokrywa całą tartę. Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami Składniki: Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia wierzchu tarty 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki tymianku(...)zarumieni. Jeżeli w trakcie pieczenia widzimy, że ciasto w niektórych miejscach podniosło się za bardzo, możemy otworzyć piekarnik i lekko je uklepać. Wyjmujemy upieczone ciasto, na dnie rozsmarowujemy sos pomidorowy a następnie na wierzchu rozkładamy plastry obranych ze skóry pomidorów i mozzarelli, posypujemy lekko solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu
Moja Mama GotujeCześć! Dziś zapraszam Cię na pyszne śniadanie. Będzie to buritto śniadaniowe / tortilla śniadaniowa / wrap śniadaniowy z boczkiem, jajecznicą i salsą pomidorową. Łatwe w przygotowaniu, pyszne i sycące. Aż chce się wgryźć w zdjęcie! Składniki (2 porcje): 2 pszenne tortille 1 jajko masło sól i świeżo zmielony pieprz 4 plasterki boczku Salsa pomidorowa: 1 średni pomidor – ja użyłam(...)umieść w miseczce, dodaj liście kolendry. Dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na suchej patelni podgrzej placki tortilli. Nałóż boczek, porcję jajecznicy i salsy pomidorowej. Zwiń w zamknięty rulon. Smacznego
Moja pasja smakuGrana Padano) Pappardelle con manzo e pomodoro (makaron szeroka wstążka z kawałkami polędwicy w sosie śmietanowo pomidorowym z czosnkiem, papryczką chili i tymiankiem) Pizza: 1/2 Napoli (sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pomidory, anchois, oliwki czarne i zielone, cebula ) i 1/2 Porcini (sos pomidorowy, ser mozzarella, borowik, ser ricotta, rozmaryn, czosnek) Insalata di fromaggio di capra (sałatka serowa: grillowany kozi(...)szynka dodały tak bogaty aromat, że trudno to wyrazić słowami. Kolejna pasta z truflami była mi już znanym, charakterystycznym smakiem. Jest to coś zdecydowanie innego, odskocznia od sosów pomidorowych. Polecam osobom, szukającym czegoś nowego. Ostatnie, pappardelle, było zupełnie innym makaronem. Każdy z nich miał swój niepowtarzalny smak. Zdziwiła mnie jego lekka słodycz i intensywność. Polędwica dobrze wyczuwalna, lekko twardawa
Karola gotujeCześć. Dziś mam dla Ciebie tacos w wersji wege – z wędzoną ciecierzycą, salsą pomidorową, czerwoną fasolą i łagodnym sosem śmietanowym z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Lubisz dobre przekąski ? Masz dosyć chipsów i paluszków ? Zrób tacos ! Dawno, dawno temu oglądając kuchnię +, widziałam jak Marta Dymek robi wędzoną ciecierzycę. Nie spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie(...)Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia Wędzona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy (400 g, waga netto 240 g) ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona Salsa pomidorowa: 1 średni pomidor – ja użyłam czarnego pomidora odmiany kumato (tylko te smakują mi zimą) 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 – 2 łyżki posiekanych liści kolendry
Moja pasja smakuCoś idealnie na nadchodzące walentynki lub inną specjalną okazję :) Makaron z krewetkami w sosie winno-pomidorowym z suszonymi pomidorami i pietruszką. Smakuje obłędnie, jest mocno pomidorowe, i delikatnie słodkie od wina. Połączenie idealne! Ugotujcie dla swojej drugiej połówki, będzie zachwycona :) Składniki: * 300g krewetek (najlepiej szarych czyli tych nieugotowanych) * 5 suszonych pomidorów * 100ml czerwonego wina * 100ml wody(...)łyżki przecieru pomidorowego (zależy od tego jak bardzo pomidorowy chcecie sos) * sól, pieprz * 1 cebula * 1 czosnek * makaron * łyżka masła * świeża pietruszka Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na wolnym ogniu aż cebula się zeszkli. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy krewetki oraz łyżkę masła i smażymy krewetki aż delikatnie zróżowieją. Dodajemy wtedy przecier
Klasyka Gotowaniatakie danie w około 15 minut! Potrzebny jest spód do pizzy, bezglutenowy i z dobrym składem (od Ekohurtownia ), nie może zabraknąć pomidorów, więc w moim przypadku postawiłam na bruschettę pomidorową (od Victualia ) oraz nieodzowny element - ser. Pizza jest bardzo smaczna i co ważne prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: bezglutenowy spód do pizzy (Amisa) bruschetta pomidorowa (La Selva) tarty żółty ser Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180*C. Spód pizzy wysmaruj pomidorową bruschettą i wstaw do piekarnika na 10 minut. Następnie posyp startym serem i piecz jeszcze 2 minuty, aż ser się rozpuści
Zdrowie na języku :PProste a zarazem bardzo smaczne danie. Duszony w sosie pomidorowym schab podany z puree ziemniaczanym, surówką z marchewki i frytkami z batata, które uwielbiam. Łatwe i pyszne danie na niedzielę. Zarówno na obiad, jak i późną kolację, prawda Adam? :) Składniki (na 4 porcje): 1 kg schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 1 łyżka oleju 1/2 szklanki passaty(...)pomidorowej 1 szklanka cydru 1 lampka wytrawnego wina 750 ml bulionu przyprawy: ostra papryka, majeranek, sól i pieprz 100 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej posiekana natka pietruszki Do podania: puree ziemniaczane frytki z batata surówka z marchewki W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej. Smażę na nim posiekany ząbek czosnku, cebulą i pora
Mango Papajasię mieści, a później moje dzieci i tak zdejmują liść z gołąbka, by wydłubać środek, to aż mi się odechciewa. Dlatego ukrycie kapusty w środku pysznego kotlecika polanego sosem pomidorowym- to jest coś dla mnie Składniki: 1/4 główki średniej kapusty 1 woreczek ryżu 500 g mięsa mielonego (może być z łopatki, lub z szynki) 2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia cebuli z czosnkiem + olej do smażenia kotlecików Sos pomidorowy: bulion warzywny (ja miałam rosół poprzedniego dnia, więc bulion był idealny) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka
MojaQchnia.pluduście warzywa z niewielkim dodatkiem wody, na koniec dodając przecier pomidorowy – w sezonie do zastąpienia świeżymi pomidorami. Składniki na 3 – 5 porcji: 3 nieduże marchewki 1 spora cebula 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 3 średnie ogórki kiszone 150 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) (lub więcej, jeśli takie są preferencje) 2 duże ząbki(...)grzyby były lekko zrumienione i pozostały jędrne – pod koniec smażenia pieczarki delikatnie posolić. Do gulaszu dodać ogórki i pieczarki, kontynuować smażenie przez dalsze 4 – 5 minut. Następnie dodać passatę pomidorową i majeranek – dusić całość przez 3 – 4 minuty. W razie potrzeby dosolić lub doprawić do smaku. Podawać samodzielnie lub z pieczywem, jako dodatek do kasz, pieczonych ziemniaków, klusek albo
Even Better FoodSpróbujcie :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg piersi z kurczaka + łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki passaty pomidorowej po łyżce ziół prowansalskich i majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka masła łyżeczka śmietany olej rzepakowy do smażenia(...)lekkiego zarumienienia. W tym momencie dodajemy również drobno posiekana paprykę. Dusimy ok 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę i osolona cebulę. Smażymy ok 5 minut po czym dokładamy koncentrat pomidorowy oraz passatę. Mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 minut. Doprawiamy mięso majerankiem, papryka ostrą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Jeżeli zachodzi taka potrzeba to delikatnie solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem
ChilliJemybiałego chudego 4-5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku marynowanego 1-2 łyżki passaty pomidorowej lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Do miseczki przekładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy passatę pomidorowa lub koncentrat pomidorowy. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę, czosnek marynowany w płatki bądź kostkę wg uznania - przekładamy do twarogu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię tam wszystko zmieściło;) Do tego delikatnie smażony kurczak w przyprawach i sosie pomidorowym słodko - kwaśnym. Takie tortille świetnie smakują z dodatkami różnych sosów, np. guacamole, salsą pomidorową, pikantnym dipem pomidorowym z chilli. Zdarzało mi się podjadać nawet zimne z dodatkiem sosów, więc potwierdzam że nie tylko na ciepło smakują dobrze. Składniki na 4 tortille (podwójna uczta
Zasmakuj Kuchnijaglanej (przed gotowaniem) 500 g mięsa mielonego z indyka 500 g kapusty włoskiej 200 g cebuli do smaku: sól, pieprz olej do smażenia na sos: 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 szklanka wody (250 ml) do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Gołąbki z kaszą jaglaną bez zawijania Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu(...)solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Zapiekanie gołąbków: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam przez 30 minut. Następnie gołąbki polewam całym sosem pomidorowym i zapiekam jeszcze około 60 minut. W sumie gołąbki zapiekam około 90 minut – gołąbki są gotowe. Gołąbki bez zawijania z kaszą jaglaną są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia GotujeOsobiście bardzo lubię wszelakiego rodzaju pulpeciki i klopsy. Najbardziej lubię te w sosie pomidorowym. Przyznać trzeba, że właśnie(...)gotowane mięska są najzdrowszym ich wydaniem więc w naszym domu często takowe gości. Dzisiaj przygotowałam je z drobiu. Polecam tę wariację smaków. Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 5-6 suszonych pomidorów 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, kasza manna, mąka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodając mięso z kurczaka. Stanie się wtedy pełnoprawnym daniem obiadowym. Polecam. Składniki: 3/4 szkl. czerwonej soczewicy 1 nieduży bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szkl. passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/2 łyżeczki garam masali 1/4 łyżeczki pieprzu ok. 1 cm startego świeżego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru(...)kostkę. Dodać do cebuli i czosnku. Następnie dodać przyprawy i dusić ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie dodać soczewicę, zalać wodą (bulionem), passatą pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Doprawić solą do smaku
zadanie-gotowanie