zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:63/1196)

Pizza na cieście z tortilli 596

jakoś specjalnie nie przepadam, to ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI: (na 1 pizzę wielkości tortilli) 2 placki tortilli 50 g sera żółtego startego 3 łyżki passaty pomidorowej z ziołami i czosnkiem (można zastąpić np. keczupem lub innym przecierem pomidorowym) Wierzch: * (celowo nie podaję ilości, bo każdy lubi inaczej) kawałeczki kurczaka w przyprawie gyros (zostały(...)plastrach) *Podałam składniki, których ja użyłam - oczywiście można je zastąpić innymi dowolnymi składnikami 1. Placek tortilli posypać startym żółtym serem (równomiernie go rozkładając), przykryć drugim plackiem. Posmarować passatą pomidorową. 2. Ułożyć składniki na wierzch. 3. Piec ok 15 min w 190*C (do zrumienienia tortilli). Inspiracja : Pyszne

Kto ugości moich gości?
Kurczak z bakłażanem w sosie pomidorowym 221

sosem pomidorowym i plastrami bakłażana. Całość posypana startym parmezanem. Danie dość szybkie do wykonania. Można podawać np. z opiekanymi ziemniakami. 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g przecieru pomidorowego w kartoniku mały bakłażan 2 łyżeczki oregano sól – ok. 2 łyżeczek do obtoczenia kurczaka + do smaku do sosu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kilka liści bazylii(...)oliwy Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli i papryce. Obsmażyć z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej na patelni oliwy. Przecier pomidorowy wymieszać w garnku z pieprzem, solą, czosnkiem, łyżką oliwy oraz oregano. Gotować na małym palniku około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i oregano. Piekarnik rozgrzać

Bullio
Pizza z tuńczykiem 207

mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży Składniki na moją pizzę zeszklona na oleju cebula tuńczyk w zalewie pomidorowej groszek ser żółty Sposób Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie(...)zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić jedną dużą kwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni. Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu bazylia  oregano cząber tymianek można dać po prostu zioła prowansalskie, które w swoim składzie mają powyższe przyprawy

Kuchenne aromaty
Szparagi bolognese 182

pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo(...)pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie

Pyry na Gaz
Pulpety chlebowe z gulaszem 199

świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg  mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę(...)minut. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, dorzucamy mięso, smażymy 20 minut, następnie dokładamy serek topiony, po 10 minutach dorzucamy mieszankę kukurydzy z fasolą, przecier pomidorowy, dusimy jeszcze 10 -15 minut. Smacznego

kgwjanczewo
Placki cukiniowo- ziemniaczane z dwoma sosami 189

oraz jogurtowym sosem czosnkowym Placuszki z cukinii 1 duża cukinie kilka ziemniaków 1 średnia cebula 2 jajka ok. 50 g mąki sól/pieprz olej do smażenia salsa pomidorowa: 2 pomidory kilka młodych cebulek lub szczypiorek 2 łyżki oliwy odrobina octu balsamicznego sól/pieprz jogurtowy sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku gesty jogurt naturalny sól, pieprz Cukinie myjemy, ziemniaki(...)się smaków:) Pomidory drobniutko siekamy, wkładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę/szczypiorek, oliwę, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny. Mieszamy i wkładamy do lodówki.  Podajemy ze schłodzoną salsą pomidorową lub sosem czosnkowy. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pizza w domu! Dla Niej i dla Niego! 289

czasie zagnieć ciasto ze wszystkimi składnikami. Powinno być puszyste i miękkie! Odstaw na 40 minut. Potem uformuj blat, ułóż na blaszce lub na kamieniu do pizzy. SOS POMIDOROWY: - puszka pomidorów pelati - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu winnego z jabłek - sól - 2 ząbki czosnku w/w zmiksuj w blenderze, sos gotowy do pieczenia pizzy(...)SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEGO: - sos pomidorowy, ser - młoda cebulka, szynka - wysokiej jakośći, świeże oregano, pomidorki koktajlowe SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEJ: - sos pomidorowy, ser - pomidorki koktajlowe, krewetki koktajlowe, ananas, oregano świeże Na blat ciasta wykładamy sos pomidorowy, zaczynamy od środka blatu, robiąc łyżką coraz większe okręgi. Na rozprowadzony sos pomidorowy, wysypujemy starty na małych oczkach ulubiony ser żółty

SMYKWKUCHNI
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 188

Idealna tarta - połączenie łososia, świeżego szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym.  Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 300 g świeżego łososia 1 pomidor 2 garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% 50 ml mleczka kokosowego(...)starty żółty ser 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz przyprawa do sałatek olej do smażenia masło do szpinaku Łososia umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć i przyprawić przyprawą do sałatek. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i na wolnym ogniu usmażyć łososia (może być lekko surowy, ponieważ całość trafi jeszcze do piekarnika). Pomidora przekroić na pół i pokroić w plasterki. Szpinak umyć

Ugotować
Potrawka z piersi kurczaka z groszkiem i pieczarkami (kurczak) 257

kurczaka w sosie pomidorowym  z dodatkiem zielonego groszku i pieczarek.  Danie warte wypróbowania - dosyć szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne!  Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe inspiracje. Składniki na 4 porcje: 2 duże piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 200 g pieczarek 1 czerwona cebula posiekany koperek olej do smażenia mąka krupczatka do obtaczania(...)łyżka ketchupu 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżki śmietany 18% papryka ostra sól, pieprz Piersi umyć, osuszyć i każdą przekroić na 2 części (łącznie powstaną 4 kawałki). Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Przygotowane mięso obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć piersi z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor dodać pokrojoną w półplasterki

Ugotować
Wegańska pizza 192

bardzo smakuje, a po wypróbowaniu różnych mąk, stwierdzam, że najlepiej sprawdza się tu pełnoziarnista mąka orkiszowa, która nadaje ciastu ciekawy smak. Do tego oczywiście pachnący Prowansją sos pomidorowy, a w miejsce sera sos czosnkowy na bazie tofu. Można też użyć sera wegańskiego, mnie jednak zależało, aby pierwsza pizza, którą wrzucam na bloga była zdrowsza, oczywiście nie ujmując jej przy(...)dużą lub 2 małe pizze: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka soli 1 szkl. ciepłej wody Sos pomidorowy: 2 duże pomidory 1/2 szkl. przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie szczypta cynamonu Sos czosnkowy: 70 g tofu ¼ szkl. mleka sojowego

Roślinna - blog wegański
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 215

ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy. Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na makaronie. Włosi(...)widelca, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Następnie wyjąć z grilla i pociąć na wąskie paski. Steki dodać do sosu pomidorowego i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać samodzielnie lub z makaronem. Toskański stek z suszonymi pomidorami Ten toskański stek to fantastyczna uczta dla każdego miłośnika wołowiny. Składniki: 2 ulubione steki

naRuszcie
Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad. 331

udźca indyka, ale może być każde inne byle nie tłuste ) 50 dkg. - woreczek ryżu 100 gram - 1 jajko - domowa wegeta, czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona - olej Na sos pomidorowy - koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki - mąka, śmietana - bazylia Wykonanie Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż(...)farszu podczas duszenia wypuszczają smaczne soki, więc nie ma potrzeby dolewać żadnych płynów, tylko co jakiś czas trzeba je obracać i sprawdzać miękkość, aby się nie rozgotowały. Sos pomidorowy Kiedy papryki są już prawie miękkie i puściły sos, odlewam ok.  pół szkalnki sosu do rondelka, dodaję do niego śmietanę roztrzepana z łyżką mąki i koncentrat pomidorowy. Doprawiam szczyptą bazyli

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowy paprykarz (98 kcal) 342

ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy(...)kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji

e-PrzepisyKulinarne
Szpinakowe pierożki :) 130

Mamy nadzieję, że spróbujecie zrobić to danie i będzie Wam smakowało. Robimy je w dwóch wersjach, dzisiaj pierwsza z nich. Oto nasze pierożki ze szpinakiem. Pierożki ze szpinakiem z pomidorowym sosem : (4 osoby) Farsz : 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 serek śmietankowy (twaróg) 2 ząbki czosnku żółty ser gałka muszkatołowa bazylia, oregano pieprz, ostra papryka Szpinak przesmażamy na oliwie(...)czasu do czasu i po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 min. Wyławiamy na talerze i po chwili dobrze jest odlać wodę, która obciekła z pierogów. Sos pomidorowy : Do rondla wlewamy 1/2 litra wody, dodajemy pół kostki bulionu warzywnego i zagotowujemy wodę. Jak woda zagotuje się, wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dosypujemy sporo oregano i bazylii

vegetanie
Faszerowane małe kalmary 218

jako przystawkę. Polecam! składniki 1 kg  oczyszczonych małych  kalmarów 1/2 szklanki słodkiego wina (białe lub czerwone, może być porto) 1/2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego) 1 łyżka pasty pomidorowej 2 - 3 łyżki  natki pietruszki, posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku, posiekanego 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1/2 szklanki wody(...)pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary oczyścić - usunąć szkielet,  z tuby wyjąć tułów, odciąć macki  - zachować - wszystko jak pokazano na filmie.  Przygotować farsz. Wino wymieszać z pastą pomidorową. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać  cebulę, czosnek i połowę pociętych macek, smażyć na średnim ogniu.  Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodać wino z pastą pomidorową, natkę

Stare Gary