przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra - wedle(...)zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo - pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś. Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej półce w temp. 180C przez około 20-30 minut. Życzę Wam smacznego
Zasmakuj KuchniSpaghetti inaczej Emotikon kiss Makaron z dyni piżmowej z sosem pomidorowym Cukinia na pascie ze szpinaku i riccoty świeża bazylia oregano czosnek paprykowe pomidory ViolaPassion Po raz pierwszy zrobiłam obiadek w takiej postaci znudzona nuda ,postanowiłam zaszaleć i jest super. SKŁADNIKI: 700 dag. mięsa mielonego jedna sucha bułka (namoczona w mleku i wyciśnięta) 2 jajka(...)wiem że można kupić gotowe makarony z warzyw,pokażę zdjęcie co prawda jest to cukinia wykonanie do innego dania,ale zachęcam go zakupu takiego gadżetu SOS POMIDOROWY: WEDLE UPODOBAŃ możecie kupic gotowy,albo próbować swoich sił Ja zawsze kupuje sok pomidorowy dla mnie to baza,dodaje świeże pomidory wcześniej spażone i obrane ze skórki,blenduje dodaję czosnek,suchą
Viola cooks with passionfakt, iż nie ginie on w obróbce cieplnej. Przetwory pomidorowe zawierają co prawda mniej witamin, jednak zawarty w nich likopen jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Po przetworach pomidorowych mamy go 2-3 razy więcej we krwi niż po świeżych. Popularne łączenie pomidorów i ogórków w jednej sałatce to zły pomysł, gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę
Garniec Magaliepatisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól Przygotowanie Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę. Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę(...)mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy. Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut
R'n'G Kitchensuszonymi pomidorami i ziołami. Jak się okazało to niecodzienne zestawienie jest bardzo smaczne, a pierożki są idealne jako przekąska, na piknik albo krótką wycieczkę. PIEROGI PIECZONE z POMIDOROWYM FARSZEM i ZIOŁAMI Składniki: (na ok. 18 szt) ciasto: 200 g mąki 60 g masła 1 jajko 7 g drożdży instant szczypta soli farsz: 2 małe pasztety Wielkopolskie(...)Profi o smaku pomidorowym 1 duży ząbek czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów garść świeżej bazylii garść świeżego tymianku dodatkowo do posmarowania pierogów: 1 jajko 3 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: Mąkę, drożdże, jajko oraz sól przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ścierką do lodówki na ok. 1 godzinę. farsz: Pasztety
Bon appetit mon amieformy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry. Wszystko zalać wodą lub bulionem z przecierem pomidorowym, tak by całe kawałki mięsa były zanurzone w płynie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka
Kuchcik gotujeDziś zabieram Was w podróż do Grecji! Mam dla Was przepis na Kounoupidi Kapama czyli przepyszny kalafior duszony w aromatycznym sosie pomidorowym. Ciężko wymówić, ale gwarantuję, że smakiem każdy się zachwyci! Danie proste, szybkie, smaczne i bardzo tanie! Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon(...)dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na Słodkogotowe. Warzywa nie muszą być zmiksowane na gładką masę, mogą być większe kawałki, to nic nie szkodzi. Banalnie prosty przepis, który trudno żeby się nie udał! Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Ilość porcji: 4 Składniki 500g makaron(...)mnie bezglutenowy) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 2 papryki średnie 1 cukinia garść listków świeżego oregano 1 łyżka kozieradki ½ łyżeczki papryki ostrej 500g passaty pomidorowej (u mnie Napoli) garść szpinaku pieprz, sól do smaku Wykonanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię dodać olej kokosowy i krótko podsmażyć posiekaną cebulę oraz starty
Apetyt na ZieloneDuże kawałki kurczaka marynowane w jogurcie naturalnymi i orientalnych przyprawach, a następnie krótko obsmażone na dużym ogniu i ugotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Przygotowanie dania możecie rozłożyć w czasie i zamarynować mięso dzień wcześniej. W kolejnym dniu obsmażyć je i ugotować w gęstym sosie pomidorowo-kokosowym. Najlepiej smakuje z ugotowanym białym ryżem i mięciutkim(...)kurkumy 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego / roztartego w moździerzu ¹⁄₂ łyżeczki garam masala ¹⁄₄ łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oleju SOS 500 ml passaty pomidorowej / polecam CIRIO 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego roztartego w moździerzu
cool and mintydrobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam CIRIO 200 g suszonej kiełbasy dobrej jakości 100 g boczku parzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY 3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej(...)minuty. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut. Pomidory z przyprawami i czosnkiem dodajemy do gotującej się fasoli (w momencie dodawania pomidorów
cool and mintyGołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak(...)łyżeczki przecieru pomidorowego wywar z gotowania gołąbków 200 ml wody sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18 % PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje MarioliPomidorowe ziemniaki to ciekawa propozycja na zastąpienie tradycyjnych gotowanych ziemniaków niekiedy z masłem i śmietaną lub mlekiem na gotowane ziemniaki(...)pomidorami i cebulką. Taka forma podania gotowanych ziemniaków pasuje do każdego dania mięsnego. Z poniżej podanych ilości przygotowała cztery porcje: dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych. Składniki na: Pomidorowe ziemniaki około 500g ziemniaków dwie […] The post Pomidorowe ziemniaki appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekmnie na 6 sporych gołąbków) główka młodej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 torebka białego ryżu sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, cukier, vegeta Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno(...)każdej strony aż kapusta się zezłoci. Następnie dolewamy 1-2 szklanki bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie. Gdy gołąbki będą już gotowe przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie podlewamy całość wodą, w której gotowały się gołąbki, lub bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem
My simple kitchenpierwszym zdjęciu widać pizzę z sosem pomidorowym nie miksowanym i boki naturalnie wyrośnięte, nie nadziane serem, poniższe zdjęcia ukazują pizzę z bokami nadzianymi serem i z sosem pomidorowym zmiksowanym to takie przykłady. Ps. Często mieszam ser żółty z mozarellą, tak nam smakuje najbardziej. Składniki na 2 pizze 32 cm średnicy każda: ok. 3,5 szklanki mąki pszennej najlepiej(...)wyrośnięcia na około godzinę, latem nawet krócej, bo w kuchni jest wtedy bardzo gorąco. Jak widzisz na zdjęciach boki można wypełnić serem żółtym, tak też jest pysznie ;) SOS POMIDOROWY: 1 puszka pomidorów krojonych cukier sól suszona bazylia czosnek Tu nie bój się eksperymentować. Kiedyś taki sos miksowałam, aby był gładki, a od jakiegoś czasu odpuszczam sobie tą czynność, no chyba
Blondynka GotujePolpette al sugo Kuchnia włoska, któż jej nie lubi ? Zadowoli najbardziej kapryśne podniebienia. Dzisiaj jest to potrawa z mięsa wołowego i passaty pomidorowej w roli głównej. Te dwa składniki z dodatkiem przypraw, ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek(...)mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki: 500 g zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu
Wino Francja Kuchnia