jest mniej kaloryczna, ponieważ nie używamy do niej makaronu. Można to danie także uznać za niecodzienną odmianę gołąbków. W zapiekance znajduje się bowiem mięso mielone, ryż i passata pomidorowa. Ta zapiekanka jest idealna dla dużej rodziny, z podanych proporcji wyjdzie około 8 porcji – doskonała też na obiad na dwa, a nawet trzy dni. Aby zapiekanka dobrze się kroiła(...)mielonym Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki pół główki kapusty 3 ząbki czosnku cebula marchewka 1/4 selera 400 g mięsa mielonego wołowego 500 g passaty pomidorowej 300 ml bulionu/wody łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka majeranku 200 g ryżu 400 ml kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 100 g żółtego sera pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Kuchnia Bazyliibretońsku to klasyczna kuchnia polska. Któż z nas nie zna smaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola tzw. Piękny Jaś, którą dusi się w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy. Do tego obowiązkowo kromka dobrego pieczywa lub kajzerka i mamy sycący zimowy obiad. Składniki na około 3 litry: 500 g białej fasoli(...)kiełbasy 250 g boczku wędzonego duża cebula 3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki suszonego majeranku łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól, pieprz olej lub oliwa Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (kilka cm powyżej poziomu fasoli) i odstawić na noc do namoczenia
wyzwania kuchenneAlternatywa dla bigosu. Szybka w wykonaniu i lekko pikantna kapusta, która stanowi idealną ciepłą przystawkę na przyjęcie. Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami świetnie pasuje zarówno do chleba, jak i frytek lub innych dodatków ziemniaczanych. Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami Składniki: pół główki małej kapusty 6 frankfurterek 100 g wędzonego boczku 4-5 łyżek ketchupu pół łyżki sosu samba(...)ugotowanej i odcedzonej kapusty. Dodajemy ketchup, samba olek, czosnek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty. Smacznego Artykuł Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSkładniki: SOS MIĘSNO - POMIDOROWY: 600 g mięsa mielonego (u mnie wołowe); 500 g przecieru pomidorowego; 1 łyżka oleju; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej bazylii; Szczypta płatków chili; Sól; Pieprz. MAKARON Z SERKIEM WIEJSKIM: 250 g krótkiego makaronu np. fale - tagliatelle mosse czy wstążki cięte ; 1 i 1/4 szklanki serka wiejskiego; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany18(...)Sól; Pieprz. DODATKOWO: 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie mimolette). 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: SOS MIĘSNO - POMIDOROWY: Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z patelni z podsmażonym mięsem
Gospodyni Miejskanajzdrowsze dania świata i nawet wolę nie liczyć ile ma kalorii. Ale nie serwujemy sobie takich smakołyków na co dzień. Naleśniki nadziane farszem z soczewicą, zapieczone w sosie pomidorowym z ciągnącą się mozzarellą to danie bardzo proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę wspaniale. Syci i rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jeśli nie podajemy dania najmłodszym, warto przygotować je z pikantnym(...)puszka soczewicy gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju (użyłam oleju rzepakowego z bazylią) 3 łyżki ketchupu opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku sos pomidorowy: szklanka przecieru pomidorowego pół pęczka natki pietruszki spora szczypta soli i pieprzu szczypta cukru trzcinowego ząbek czosnku dodatkowo: kulka mozzarelli łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy
Mienta blogczyli gołąbkach z kiszonej kapusty, gołąbkach bez zawijania , gołąbkach z mięsem i kaszą , dolmie czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy JAMAR , mogłam je przygotować z pyszną passatą pomidorową, polecam. , Składniki: 1 główka kapusty około 1,5 kg 1 marchewka 1 cebula 1-2 kostki(...)ryżu 800 mięsa karczku b/k 1 cebula 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Sos : 500 g passaty pomidorowej JAMAR (opakowanie ma 700 g) 1 płaska łyżeczka suszonego oregano 1 płaska łyżeczka suszonej bazyli 1 płaska łyżeczka cukru sol i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka
Gosia gotujekawałków (średnica pizzy 30 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)czasu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk). Ciasto odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia. W między czasie można przygotować sos pomidorowy. Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory
KuchniaWeDwoje.plwymyśliłam (gdzieś, kiedyś trafiłam na to w internecie i jest świetny), ale myślę, że mam dla Was inny :) Otóż jeżeli posiadacie w swojej spiżarni np. paprykę marynowaną w sosie pomidorowym lub ketchupie (jak coś to przepis jest tutaj ) lub jakieś inne sosy na bazie pomidorów i papryki - to będzie świetne do marynowania śledzi . Wystarczy otworzyć słoik, zawartość wymieszać(...)Keczup łączymy z octem i papryką pokrojoną w kostkę lub w paseczki papryką marynowaną - dodajemy do cebuli, wsypujemy zioła i mieszamy. Osączone z mleka filety zanurzamy w masie pomidorowej z cebulką i papryką, wyjmujemy i kroimy wzdłuż w cienkie paski. Paski zawijamy w koreczki, w każdy wbijamy wykałaczkę. Gotowe układamy na desce. Krok 5. Masę pomidorową przelewamy
Moja Książka KucharskaJeśli jesteście rodzicami, to wiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym. Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny(...)makaronu z cukinii. Następnie odkryć kotlety, spróbować sos, czy jest odpowiednio doprawiony i ewentualnie dodać trochę soli, jeśli potrzeba. Na każdą porcję wyłożyć 1/4 mięsnych kulek i polać sosem pomidorowym. Udekorować bazylią. 1 porcja to ok. 510kcal , węglowodany: 43g, białko: 31g, tłuszcz: 24g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,3WW i 3,4WBT Smacznego! Artykuł Spaghetti pełnoziarniste
DietologTradycyjne polskie danie w nowej odsłonie – ryba wychodzi pysznie soczysta i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (4 porcje): ok. 40 zł Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu(...)czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Właściwie mamy dwie sesje. W jednej do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach. Druga
Niedzielny kucharzsmaku jeszcze lepsza niż oczekiwana. Wyszła pyszna, idealnie stężała, pięknie połączyła dwie warstwy "biszkoptu". Jeśli chodzi o biszkopt właśnie, to zainspirowany on został przepisem na ciasto pomidorowe z kultowego bloga "Jadłonomia". Delikatnie zmodyfikowałam składniki, by wykonać ciasto iście czekoladowe w sam raz na bazę do wuzetki. Moja wuzetka jest bardziej syta niż ta tradycyjna za sprawą zdrowszej, cięższej(...)pieczenia bez glutaminianu, 1 łyżka wanilii w proszku (opcjonalnie, ale warto), 1/2 szklanki kakao lub karobu (jeśli używacie kakao - dodajcie 2 łyżki więcej cukru). 1 1/2 szklanki pulpy pomidorowej (Tak, pomidorowej! Za jej sprawą ciasto jest puszyste i wilgotne) 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3/4 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu lub melasy karobowej, 1 bardzo duży banan
Jeść, by żyć w zdrowiuRyż z sosem pomidorowym to klasyka gatunku pomidorowego. U mnie na stole często gości, zarówno sos pomidorowy jak i ryż z sosami wszelakimi. Ten pachnący Orientem sos to uczta dla zmysłów i brzucha. Polecam gorąco, składników mało a zmysły szaleją. Ryż z orientalnym sosem pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienabrały pięknego zapachu. Co potrzebujemy? 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka(...)Duś do połączenia składników. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj cukier. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż dłuższej części, wydrąż środek tak by utworzyć łódeczki, w które łatwo ułożysz mięsno – pomidorowy farsz. Rozgrzej piekarnik bez termoobiegu do 150C i podpiecz bakłażany na środkowej półce przez około 10 minut. Na oddzielnej patelni podsmaż mięso, przypraw vegetą. Gdy zmieni kolor i będzie gotowe
Zasmakuj KuchniPomysł na śledzie z papryką w pomidorowym sosie to moja delikatna przeróbka przepisu z zeszytu Mamy. Taką a’la sałatkę śledziową w sosie pomidorowym Mama robi czasem na wigilię, a ja tu jeszcze dodałam paprykę, pietruszkę i odrobinę natki pietruszki.… Artykuł Śledzie z papryką(...)pomidorowym sosie pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikgłównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską, omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie(...)głównych nie można zapominać o sylwestrowych przystawkach podawanych na ciepło, np.: pate z kurczaka i wątróbki w chrupiącym panko to przekąska w formie panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską, omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie
Poezja Smaków - blog kulinarny