zupa lekka - 1500 przepisów (strona:37/100)

Zupy polskie, czyli zalewajka 275

chwil na talerzu pojawiła się ta pyszna, kwaskowa zupa. Tradycyjnie do moich zup dodaję domową warzywną pastę bulionową i w sekundzie mam doskonały bulion. Zupy polskie, czyli zalewajka Składniki: 600 g ziemniaków 1 spora marchewka 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 1 litr bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej(...)Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu

Kulinarne przygody Gatity
Soja z Warzywami 205

funkcjonalność i jakość jest nadal na wysokim poziomie. Ktoś w końcu pomyślał, aby brzegi garnka lekko wyprofilować do zewnątrz, dzięki czemu dobrze się przelewa płyny z takiego garnka. Minęło trochę czasu odkąd trafił w moje ręce, musiałam go przetestować w różnych warunkach :) Gotowanie zup, duszenie warzyw, oczywiste, że jest idealny. Ale świetny jest do smażenia konfitur! Mogę coś(...)zaskakują nas nowymi liniami produktów, za promocje, które skaczą po wszystkich produktach i dziś można kupić taniej linię Taormina i Lucca, a za tydzień lub dwa pewnie inne linie lekko stanieją i tam ciągle coś się dzieje jakość produktów, dla mnie rewelacja Za co lubię garnek Lucca Ballarini: wielkość, duży i poręczny waga, lekki i łatwo go myć, podnosić, przenosić

Blondynka Gotuje
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 176

Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren(...)Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę

Pyry na Gaz
Prosto z Targu w La Rotisserie 141

chrzan... idealnie zrównoważone smaki.    Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona gotowana w niskiej temperaturze. Kaczka w kremie ze szparagów... świetne połączenie, plus trufla...i to żółtko o konsystencji

królestwo garów
Powidło śliwkowe z węgierek. 122

czystych słoików ( do tego celu można użyć lelka z dużym otworem, a do nabierania powidła nalewki do zup ) szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.  Pamiętajmy przy sporządzaniu powideł z owoców, aby owoce były dojrzałe ( skórka śliwki powinna być lekko pomarszczona wokół ogonka ) wtedy nie trzeba będzie dodawać dużo cukru i długo smażyć

Przepisy i porady kulinarne
Pieczone pomidory 153

Czy tylko ja tracę apetyt w tak upalne dni? Nie dla mnie mięso, zupy i mączne potrawy. Po szybkiej wizycie w sklepie lodówka zapełnia się jogurtami

Zapiski Młodej Żony
Kapuśniak po indyjsku - przepis z Jadłonomii 1170

związku z tym, że styczeń powoli dobiega końca i dopada mnie lekki przesyt daniami indyjskimi, postanowiłam na koniec przedstawić kilka przepisów z indyjską nutą w tle, ale robionych przez znanych nam celebrytów kulinarnych.  Zdecydowanie, na polskim rynku, ostatnio triumfuje Marta Dymek . Wypróbowałam jej przepis na kapuśniak po indyjsku.  Znajdziecie go w książce Marty, którą oczywiście mam, bo każdy(...)szanujący się bloger, ją ma ;) Przyłożyłam się bardzo sumiennie do testowania przepisu, robiąc najpierw bulion warzywny wg przepisu Marty, a dopiero na nim gotując zupę. Wyszła naprawdę niezła. Dominuje w niej kmin rzymski (haterom kuminu zupy nie polecam), kwaskowate pomidory i oczywiście kapusta. Piszę tego posta właśnie z miseczką tej zupy.  Przepisu na bulion warzywny nie zdradzam, zajrzyjcie

W kuchni wieczorem
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 204

prostu więcej bulionu.  Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet ten najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ? Ziemniaczana zupa krem z brokułami Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie(...)łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą przez około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 230

samkuje najlepiej.Od dawna już rosół za mną chodził.I nie tylko sama zupa,ale rozpływająca się w ustach sztuka mięsa w sosie musztardowym ( po przepis zapraszam tutaj).Przyznam szczerze,że niegdyś nie robiłam rosołu na giczy wołowej.Na rosól kupowało się raczej tzw.poprzeczkę.Najczęściej jednak robiłam lekki rosół z kurczaka.Ten jest jednak przepyszny,a mięso z poprzerastaną tkanką łączno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gęsty krem czosnkowy z groszkiem ptysiowym 227

zupa-krem traci swój urok... Nie jest za słodki, ani za słony, za to cudownie chrupiący i delikatny. Groszek ptysiowy - bo to o nim mówię - jest idealnym przybraniem talerza zupy . Nie wyobrażam sobie bez niego kremu warzywnego . Jako przegryzka podczas domowego seansu filmowego też się sprawdzi. Na pewno będzie zdrowszy do pochrupania niż tłuste chipsy. Po otwarciu przechowuję go szczelnie(...)uroku. Choć taki zawilgocony nieopatrznie groszek ptysiowy można łatwo odświeżyć podsuszając go w lekko nagrzanym piekarniku - wróci mu wtedy pożądana chrupkość. Groszek nadaje się też do zamrożenia - tylko przy rozmrażaniu trzeba go koniecznie wyjąć z opakowania i rozłożyć luźno na dużej powierzchni. Dziś zapraszam na zupę-krem o intensywnym, czosnkowym smaku - gęstą, aromatyczną i przybraną chrupiącym dodatkiem z ciasta ptysiowego

Grunt to przepis!
Wegetariański sposób na patisona 206

zgodne "bue". Bo zupka jest wegetariańska.  Pomysł na nią zaczerpnęłam z przepisowni Tesco. Przepis nie był dopracowany, ale posłużył mi jako inspiracja na poradzenie sobie z naszymi patisonami. ZUPA KREM Z PATISONA (2 porcje) 1 łyżka masła  2 średnie patisony (około kilograma) 1 marchewka 1 cebula 800 ml wody 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól i pieprz(...)wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min, aż marchewka zmięknie a patison zrobi się lekko przezroczysty. Dorzucamy drobno posiekany czosnek, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Warzywa wyjmujemy z wywaru i miksujemy, stopniowo dodając pozostały bulion, aż otrzymamy idealną konsystencję. Zupę podajemy ciepłą, z łyżką kwaśnej śmietany i grzankami. Jeden z patisonów w dziczy. Drugi był podobnego rozmiaru

les mirabelles
Kremowa zupa czosnkowa z grzankami 216

przygotowaniu. Kremowa zupa czosnkowa z grzankami jest idealna na takie zimowe dni. Wystarczy tylko kilka składników aby wyczarować zdrową i pyszną zupę. Na blogu jest wiele przepisów na zupy- kremy. Składniki na 2 porcje: 1 główka czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml bulionu  warzywnego sól z pieprzem w młynku ognista mieszanka przypraw 3 kromki razowego chleba(...)kostkę. Na patelni podgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, składniki szklimy jedynie lekko doprawiając je solą z pieprzem. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny (może być rosół), gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, następnie dodajemy 3/4 grzanek i gotujemy kolejne 5 minut.. Miksujemy zupę blenderem tworząc zupę krem. Opcjonalnie można zabielić zupę czosnkową śmietanką, ale dla mnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Phở bò - mmm...! 243

łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki wołowej Szponder wsadzamy do zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, zostawiamy na godzinę. Po godzinie wylewamy wodę, opłukujemy(...)opalone nad palnik a następnie obrane cebule, czosnek, imbir. Podprażone na patelni i lekko rozgniecione w moździerzy przyprawy: korę cynamonową, goździki, anyż, pieprz. I na koniec: sos rybny, łyżeczkę soli, cukier. Przykrywamy, gotujemy 3 godziny. Przecedzamy wywar przez sitko. Zostawiamy na noc. Rano zdejmujemy z powierzchni zupy tłuszczyk. Dodajemy dymkę. Gotujemy wywar aż będzie wrzał. W miseczce układamy ugotowany makaron

Brzuszki Łakomczuszki
Kartoflanka 178

kostkę cebulę.  Smażymy do zrumienienia, dodajemy pokrojony w krążki por i na koniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy i przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i sypiemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę (wzbogaci smak zupy). Smażymy na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy.  Doprawiamy solą,  pieprzem syczuańskim

mojewypiekiinietylko
878. Kluski kładzione na budyniu. 258

Bananowe kluski kładzione na lekkim budyniu waniliowym;  więcej banana Takiej bananowej prostoty mi się zachciało, porządny kop energii na początek tygodnia. Choć po ostatnich kluskowych-zupach bałam się, że nie wyjdzie, ale bananowe mnie nie zawiodły, one zawsze wychodzą ^^ Trochę później dzisiaj, ale czasami można

More food, love and dreams
Kolorowy sernik na zimno 937

przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę.3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami  dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki. Całość wylewamy d tortownicy wyłożonej folią

Malinowe Pocałunki