zupa lekka - 1500 przepisów (strona:43/100)

Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru 222

Wolnowar to teraz mój ulubiony sprzęt. Ostatnio postanowiłam sprawdzić jak długie gotowanie wpłynie na smak zupy pieczarkowej. Wyszła bardzo smaczna i intensywna. Oczywiście można ją ugotować tradycyjnie - na pewno wyjdzie równie smaczna - polecam! składniki (na 8 porcji) 500 g pieczarek   1 cebula 1 marchewka 1pietruszka 2 ziemniaki 1-2 listki laurowe kilka gałązek natki pietruszki parę ziarenek pieprzu(...)zbyt dużo soku, tylko się lekko zrumieniły. W trakcie podsmażania pieczarki trochę posolić i popieprzyć. Pieczarki, cebulę , marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, włożyć  do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem.  Przykryć i gotować w ustawieniu low  6 do 8 godzin  lub 3-4 godziny na ustawieniu high. Gotową zupę przetrzeć blenderem na krem. Doprawić sola

Stare Gary
ZUPA KALAFIOROWO-FASOLKOWA 125

treści: Ta zupa była pyszna. Powtórzyła mi to jeszcze raz jak wróciłam do domu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony(...)zalać wodą i gotować aż lekko oddadzą smak. Piersi z kurczaka pokroić (każdą na trzy części) i dodać do warzyw, gotować wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać z łyżką naturalnego

Kuchnia w opałach
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 159

Lato się kończy, upały minęły. Nadchodzi pora na dania bardziej treściwe. Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.      Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy(...)kapustę i cebulę cienko szatkujemy –  lekko solimy, podsmażamy na patelni (bez przykrycia) na rozgrzanym oleju (ok. 10-15 minut). Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną

mojewypiekiinietylko
Delikatna zupa kalafiorowa 109

kostkę rosołową) 1 średni kalafior świeżo zmielony pieprz Dodatkowo (jak, kto lubi. Ja zjadłam zupkę z ryżem i jajkami. Dodałam także jogurt naturalny dokładany stopniowo na talerz, dzięki temu zupa zyskała super kwaskowatość) Przygotowanie: Porcję rosołową obmywamy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody. Dodajemy porcję rosołową. Gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego(...)godzin, na średnim lekko ponad 2 godzinki. Chodzi o to by zupka nam delikatnie pyrkotała wtedy mamy pewność, że będzie ona w pełni aromatyczna. W połowie gotowania dodaje podzielony na różyczki kalafior, doprawiam pieprzem oraz listkami maggi. Pod koniec gotowania wyławiam włoszczyzne i z niej zostawiam jedynie marchewkę, kroje w kosteczkę i dodaję do zupy. GOTOWE

ClauditteMissCooking
Domowa biała kiełbasa 483

Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie 

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z ciecierzycy 229

gotuje, przygotować resztę składników zupy. Ziarenka kolendry i kminu prażyć na sucho w małej wstępnie ogrzanej patelni przez 2-3 minuty, a następnie rozgnieść  w moździerzu. Na  patelni rozpuścić masło, dodać zmiażdżone przyprawy wraz z czosnkiem i posiekaną chilli i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut. Dodać kurkumę, wymieszać delikatnie lekko podgrzewać przez chwilę(...)Teraz dodać skórkę z cytryny, świeżą  kolendrę i przyprawy z patelni + łyżka   wody z gotowania, wymieszać i jeszcze raz zblendować. Wlać resztę wody z gotowania, jeżeli zupa wydaje nam się zbyt gęsta, dolać wody lub bulionu. Posolić, popieprzyć,  doprowadzić do wrzeniai gotować na małym ogniu przez kolejne 30 minut. Przed podaniem zupę doprawiamy sokiem z cytryny . można

Stare Gary
Zupa chrzanowa 282

Zupę chrzanową polecam nie tylko na święta wielkanocne. Ja robię ją kilka razy w roku, szczególnie w okresie jesienno zimowym. Zupa rozgrzewa ale też i syci. Jeśli lubicie chrzan to polecam Wam ją zrobić. Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 50 g szynki schwarzwaldzkiej 3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika(...)maśle lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki szynkę, pokrojony w plasterki czosnek i całość chwilkę podsmażyć. Dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i ponownie podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać chrzan, zagotować i zdjąć z ognia. Do śmietany dodać 2-3 łyżki gorącej zupy(by zahartować śmietanę

Ala piecze i gotuje
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 270

Marchewkę, imbir i czosnek obieramy. Do garnka wkładamy czosnek, imbir, trawę cytrynową (lekko zgniecioną tłuczkiem do mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka

Tajskie smaki
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 156

gotowej zupy (gorącej) dorzucam pokrojoną w kostkę mozzarellę i posypuję rozdrobnionymi listkami świeżej bazylii... Kostki sera stapiają się w gorącym kremie i cudnie ciągną... Kto woli bardziej konkretną zupę może dodać do kremu zamiast mozzarelli makaron lub ryż (tak zajada mój małżonek...). Składniki: - 2 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów - 1 duża cebula - 4-5 ząbków czosnku - po 1/2 łyżki oleju kokosowego(...)kostkę i zeszklić na tłuszczu, ja swoją lekko solę. Pod koniec podsmażania cebuli dodaję obrane, zmiażdżone ząbki czosnku i całość mieszam. Do garnka dorzucam obrane, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory i całość gotuję 20-30 minut. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem i gdy jest taka potrzeba (pomidorów jest b.dużo), zupa jest raczej kwaskowa, doprawiam także ksylitolem. Garnek zdejmuję

Smaczne Zdrowe
Delikatna ryżanka, czyli nieefektowna zupa efektywna na problemy żołądkowe 469

śniadanie i kolację jemy kleik ryżowy . Także danie obiadowe, o którym zamierzam tu wspomnieć składa się w większości z tego zboża o właściwościach kojących dla rozregulowanego żołądka. Ryżanka - zupa postrach dla bakterii, a przy okazji wszystkich dzieci ;) no prawie wszystkich bo mój Syn wcina aż mu się uszy trzęsą. Składniki (na 2-3 posiłki dla dziecka): 100 gram ryżu białego(...)zagotuje zbieramy szumowinę. Solimy lekko bulion. Po ok. 15 minutach dorzucamy ryż, a po następnych 10-ciu startą marchew. Często mieszamy by ryż nie przystawał do dna garnka. Wyłączamy kiedy ryż jest prawie miękki. Zostawiamy pod przykryciem. W ten sposób ryż dochodzi - staje się miękki ale nie rozgotowany. W razie potrzeby dolewamy wody, aby zupa nie była zbyt gęsta

Kuchnia po mojemu
Zupa krem z cukinii z bazylią 195

Błyskawiczna do zrobienia, a bardzo smaczna zupa z cukinii. Świetnym dodatkiem są cieniutkie słupki ( julienne) z cukinii. Są nie tylko ładne ale i bardzo smaczne. Moje zrobiłam zesterem do cytrusów. składniki:3 średnie cukinieduża garść bazylii1,5 l bulionuduża cebula 5 ząbków czosnku5-6 listków bazylii, pociętych w cienkie paseczkiprzygotowanieZ jednej cukinii ściąć zesterem skórkę, otrzymane paseczki (julienne(...)czosnek lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), ok 7 minut, dodać cukinię pokrojoną w kostkę i bazylię, smażyć kolejne 7- 10 minut mieszając,  aż zmięknie. Zalać bulionem.  Gotować na małym ogniu ok 15 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli zupa wydaje

Stare Gary
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 155

otrębami i plastrem świeżego ananasa? :) Jest dużo owoców i świeżych soków. Interesujące przepisy na zupy, dania mięsne i oczywiście słodkie śniadania :) Na końcu znajdziesz szczegółowo opisany program stabilizacyjny, czyli tak zwane "życie po diecie". Zawarte są tu nowe zasady, wprowadza się nowe produkty, lekko podwyższa kaloryczność. Ciekawe przepisy na pewno zachęcą Cię do gotowania, np. papryki faszerowane kaszą gryczaną, naleśniki

Zdrowie na języku :P
Dyniowe muffiny z kremem Toblerone 231

Okolice Halloween, czyli wszechobecna dynia! Zwykle w zupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka

sama złodycz
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 231

pergaminem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na koło 30 minut. Napuszone rogaliki posmarować roztrzepanym lekko białkiem i oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się. Wystudzić na kratce.  Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub sałatek. Przy piekarniku spotkały się ze mną następujące wielkie osoby :) Małgosia

Moje domowe kucharzenie
Kurczak duszony w pieprzu syczuańskim 192

Miała być dziś zupa , ale udało mi się Mamę przekonać , że mam lepszy pomysł :) Lubię doprawiać potrawy pieprzem syczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a łupinki jagód krzewu żółtodrzewu pieprzowego. Nadaje lekko pieprzno- cytrynowy smak potrawom. Z reguły łączę go z listkami Kafiru . A jak chcę mieć pikantniejsze mięso to dodaję odrobinę płatków papryki lub papryki mielonej. Wystarczy mięso

Buniabaje w kuchni