zupa lekka - 1500 przepisów (strona:34/100)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 174

dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde.  Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie.   Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku Zupę gotujemy pod  przykryciem  na wolnym ogniu. Doprawiamy pieprzem i solą. Ścieramy na tarce marchewkę z wywaru dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Zalewajka na żurku 255

babcinych obiadów.Lekko kwaśna, na zakwasie.Oprószona koperkiem i majerankiem.Zapraszam! Składniki:400 g kiełbasy jałowcowej;6 średnich ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety

Gospodyni Miejska
Zupa cebulowa 209

Pyszna zupa na bazie podsmażanej cebuli. Bardzo, ale to bardzo sycąca. Przepis znalazłam w starej "Oliwii" i wybrałam ten, gdyż ta zupa ma być po Włosku:D W oryginale z ryżem ugotowanym na wywarze z kurczaka z jarzynami, ale tę część pominęłam. I bardzo dobrze, bo bez ryżu i tak nie zły zapychacz:) Składniki: 40 dag cebuli 2 szklanki mleka(...)pęczek szczypioru pieprz gałka muszkatołowa kurkuma Wykonanie: Cebulę obieram, siekam i podsmażam na rozgrzanej maśle, aż lekko zbrązowieje. Zalewam mlekiem i gotuję do miękkości.  Miksuję za pomocą blendera na krem. Cukier karmelizuję  na rozgrzanej patelni i dodaję do zupy. Dolewam gorący wywar z jarzyn. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie zabarwiam kurkumą i gotuję wszystko

Bea(u)ty kitchen
SAŁATKA JARZYNOWA 219

sałatki jest inna niż tradycyjnie znana. Wiele osób dziwi się, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów(...)oraz blanszowane pory WYKONANIE : Obrane ziemniaki pokroić w plastry – ugotować (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie lub bez soli – odcedzić - ostudzić Marchew, pietruszkę, selera obrać – pokroić w plastry tak jak ziemniaki – ugotować (ok. 10 min.) – odcedzić – a wodę (bulion warzywny) zachować i użyć do zupy, sosu – warzywa ostudzić. Pory pokroić w kostkę – wsypać na patelnię + wody, tyle aby przykryć

Tradycyjna kuchnia inaczej
Zupa neapolitańska 158

moja zupa neapolitańska z serkiem topionym i groszkiem ptysiowym:) Składniki: 2-3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 serki topione natka pietruszki sól pieprz Groszek ptysiowy: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 3 jajka olej do smażenia Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję w słupki. Wrzucam do garnka i wlewam(...)Ciastem napełniam rękaw cukierniczy i wyciskam niewielkie ptysie na papier do pieczenia.  Smażę na gorącym oleju do lekkiego zrumienienia.  Wyjmuję na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar tłuszczu. Do talerza nakładam po kilka groszków i zalewam gorącą zupą. Po wierzchu posypuję natką pietruszki SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 242

smażenia dodajemy obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulę. Chwilę smażymy, mieszając, do lekkiego zrumienienia cebuli. Przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy zmiażdżony czosnek. Od razu gdy tylko poczujemy aromat smażonego czosnku zdejmujemy patelnię z ognia (by się nie przypalił). Całość dodajemy do gotującej się zupy. Na tej samej patelni podsmażam plastry cienkiej parówki, do zrumienienia. Dodaję je również

Smaczne Zdrowe
Białe gazpacho 171

kurczaka 1  melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki płatków  migdałów ( 8 łyżek), lekko uprażonych na patelni 3  ząbki czosnku2 łyżki oliwa z oliwek 2 łyżki białego octu winnego3/4 łyżeczki soliprzygotowanieOdłożyć kawałek ogórka i parę winogron do podania zupy  - ogórek pokroić w kostkę , winogrona przekroić na połówki i włożyć do lodówki. Obrać pozostałe(...)puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, ​​6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce,  przykryć i chłodzić w lodówce,  co najmniej 2 godziny, do jednego  dnia.Podawać posypane płatkami migdałowymi, ogórkiem i winogronami. Polać oliwą. Smacznego

Stare Gary
Zupa grzybowa - jesienna, domowa 162

PRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie świeżego bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone

kulinarnyJa
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym 108

Jeśli kogoś tą zupą poczęstujecie, to długo będzie zachodził w głowę co w niej jest takiego, co nadaje jej smak lekkiej słodyczy. Z moich gości jeszcze nikt nie zgadł :)I za każdym razem widzę zaskoczenie, kiedy odpowiadam, że to mleczko kokosowe. Bardzo ją lubię :)A przepis podpatrzyłam w jednym z odcinków "Ugotowanych".Czytaj więcej

bistro mama
Ciasteczka o smaku Maltesers 171

Doskonałe w każdym calu ciasteczka Maltesers - super miękkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Łazanki z kapustą i mięsem 227

udka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak)* 500 g kapusty białej* 1 marchewka* sól, pieprz, vegeta* pieprz ziołowy* papryka słodka mielona* tymianek* przyprawa do zup w płynie* kminek mielony* 1/2 opakowania makaronu łazanki (250 g)Sposób wykonaniaUdka, marchewkę i kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę vegety, nieco soli i pieprzu i ugotować(...)marchewkę zmielić, ale osobno.Do garnka o grubym dnie wlać nieco oleju, do średnio rozgrzanego wrzucić mięso i lekko podsmażyć, następnie dodać kapustę, wymieszać z mięsem, podlać odrobiną wywaru, dodać 1/2 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę vegety, chwilę poddusić, a następnie

Mix smaku
Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem 380

Obok rosołu, który mogę jeść każdego dnia, zupa pieczarkowa jest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem,  z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz(...)plastry pieczarek, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy  bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso  kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa grzybowa 174

robię to dzień wcześniej, wieczorem.Mięso lub porcję rosołową opłukać, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ugotować  na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym.Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać(...)masła i dodać do wywaru.Namoczone grzyby pokroić tak drobno, jak lubimy. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na pozostałym maśle. Dodać grzyby i udusić razem do miękkości, a następnie przełożyć do wywaru z warzywami. Dopiero na tym etapie dodaję do zupy sól. Oczywiście do smaku.Całość gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Doprawić pieprzem.Zup

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z porów 170

krem z porów z nutą curry. Prosta i szybka zupka. Aby przygotować 8 porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka(...)chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuję do ich miękkości i miksuję na gładko całość. Stawiam garnek znowu na kuchence i zabielem zupę roztrzepaną śmietanką hartowana kilkoma łyżkami zupy. Jak chcecie gęstszą można w zimnej śmietance rozprowadzić łyżkę lub dwie mąki. Zagotowuję i wyłączam. Dosmaczam solą i pieprzem.  Dodaję posiekany koperek

I tu będę miała takie te
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 236

Formułą, Daria zabrała nas na Węgry. Do  kraju, którego wizytówką jest Tokaj, Egri bikavér  („egerska bycza krew”),   gulasz, halászlé (zupy rybne)… i nie tylko. ” Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Nie można o niej powiedzieć, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można ją zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe zamiłowanie do papryki, zarówno

mojewypiekiinietylko