zupa lekka - 1500 przepisów (strona:32/100)

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 293

chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. To krem z białych warzyw, lekko zakwaszony octem z wyraźną (ale nie dominującą) nutą chrzanu. Tak jak tradycyjny żurek podałam chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański. Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji): 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu

Poezja smaku
Tarta ze szparagami, porem i pomidorami 215

tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc(...)wystudzony spód tarty wyłożyć kurczaka, kostkę szparagową i pora. Wylać na to masę jajeczną z serem żółtym. Na wierzch poukładać czubki szparagów i pomidorki koktajlowe, wciskając je lekko w masę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się masy.Smacznego

Grunt to przepis!
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 261

najecie i będziecie zachwyceni jej smakiem! Kapusta, ziemniaki, bulion i trochę przypraw - wszystko to dało naprawdę przepyszny efekt i ta zupa na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru:) Możecie przygotować ją nie tylko kiedy w portfelu zrobi się lekki przeciąg, ale również na proszony obiad, bo jest tak efektowna, że na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach:) Jakby(...)została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1/2 główki kapusty czerwonej 2 cebule czerwone 4 ziemniaki 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę) 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki pieprzu

Słodko-Słony Świat Ilony
GORĄCY KUBEK W DESZCZOWY DZIEŃ 131

wody lub bulionu warzywnego Cukinię umyć i ściąć końcówki (nie obieram ze skórki, dzięki czemu zupa zyskuje na kolorze). Cebulę i czosnek obrać i pokroić. W garnku podgrzać oliwę, wrzucić na nią czosnek i cebulę, aż stanie się szklista, a czosnek się lekko zrumieni. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cukinię oraz obrane i pokrojone drobno ziemniaki. Chwilę razem podsmażać. Zalać

KUCHARNIA
Drugie życie rzodkiewki 213

pół). Zalać zimną wodą. Lekko posolić wodę ( na 2-3 szklanki wody 1/3 łyżeczki soli). Zostawić w lodówce na  na noc. Odcedzić . Osuszyć. Przejrzeć. Jędrne zostawić do zjedzenia na bieżąco. Te które nie odzyskały jędrności pokroić w drobną kosteczkę  ( plasterki lub utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej) i zamrozić- będzie dodatkiem do zupy jarzynowej). Z nadmiaru jędrnych możemy(...)posegregować i pozostawić te nie zżółknięte . Można listki odświeżyć tak samo jak rzodkiewkę ( w lodowatej wodzie lekko osolonej z odrobina soku z cytryny). A potem zrobić  z nich ( na świeżo lub z mrożonych) - jarzynkę jak szpinak ( można połączyć ze szpinakiem) , lub zupę jak szczawiową

Buniabaje w kuchni
Rozgrzewająca zupa czosnkowa 196

Zupa czosnkowa            W chłodne zimowe dni na naszych stołach powinny królować potrawy wzmacniające odporność. Zupa czosnkowa to doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze.  Składniki:   -bulion warzywny - 1,5 litra - czosnek - 1 główka  - jajka - 2 sztuki - chleb żytni - 2 kromki  - ser Mozzarella(...)łyżka  - zioła (oregano, bazylia)  -pieprz, sól  -ostra papryka  Sposób przygotowania:   Wyciśnięty przez praskę czosnek lekko podsmażyć na łyżce oliwy, a następnie oddać do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę

Fit-amina
Zupa czosnkowa z grzankami i sadzonym jajkiem 398

kromki. Każdą kromkę skrapiamy lekko oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C, aż będą lekko rumiane. Rosół zagotowujemy, następnie wrzucamy ser topiony i pokrojone ząbki czosnku. Gotujemy, aż czosnek zmięknie. Zestawiamy z ognia dodajemy śmietanę i całość miksujemy na gładką zupę. Jajka sadzone smażymy na oleju tak, aby żółtko było płynne (ja smażę tylko z jednej strony

IMPRESJA SMAKU
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 301

kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta. Dodatkowo:1 kg ziemniaków;1 duża cebula;Olej do podsmażenia cebuli.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Buraki

Gospodyni Miejska
Zupa krem z selera 198

Aromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego  bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna słonecznika(...)kostkę, pora w plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.Smacznego

kolorowotorcikowo
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 235

recenzję?).Dynię pieczemy razem z czosnkiem, który pod wpływem temperatury piekarnika traci swoją ostrość i staje się miękki i lekko słodki. Z ich połączenia powstaje gęsty i treściwy złoty krem, doprawiony nutą dobrze komponującej się z dynią mielonej kolendry.Talerz zupy zwieńczony jest ognistą salsą z pomidorów i papryki, która dodaje koloru, tekstury i takiej nuty świeżości. Dotąd nie spotkałam się

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa czosnkowa montignac 290

Pyszna, szybka i rozgrzewająca zupa jednocześnie dietetyczna. Idealna na takie zimowo-wiosenne dni. Wystarczy kilka składników by mieć lekki tłuszczowy posiłek w naszej diecie, sycący ale nie tuczący.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. 227

mnie na duchu. Promienie słońca łaskoczą policzki. Lekki wietrzyk porywa kosmyki włosów. Szalik, rękawiczki, grube czapy? Odchodzą w zapomnienie, smutne i niespełnione krótką zimą. Kurtki puchowe i grube zagrzewają już swoje ulubione miejsca w szafach, kozaki wypastowane, lśniące i rumiane ustawiają się w równych rządkach. Uf, już po porządkach! Wiosna może przyjść. ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. /inspiracja: ZUPA

W kuchni Karmel-itki
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 138

już weszła z butami w nasze życie i zamiast lodów i lekkich obiadów przyszła pora na rozgrzewający i bardziej treściwy jadłospis.Jednak wcale nie oznacza to, że trzeba zajadać się ociekającymi tłuszczem, zapychającymi żołądek i niezdrowymi daniami, oj nie!!!Jesienne menu zaczynam więc od- aromatycznej, sycącej i rozgrzewającej- zupy grochowej z dodatkiem wędzonego boczku (Wam również polecam).Pamiętajcie tylko, żeby

Kraina Miodem Płynąca
Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) 199

tostowy i żaden inny "dmuchany". - Jeżeli przeszkadzają Wam skórki, czy pestki pomidorów koktajlowych, można oczywiście przetrzeć je przez sitko przed dodaniem. - Jeżeli zupa jest gęsta można dodać trochę wody. Zupa nie powinna być jednak płynna, tylko zgodnie z nazwą papkowata (pappa po polsku oznacza papkę). Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 1 pęczek świeżej bazylii (6-8 dużych gałązek(...)podsmażyć na średnim ogniu czosnek i pokruszone ostre papryczki. Gdy czosnek się zezłoci (nie może zbrązowieć, bo zgorzknieje) dorzucić pokrojone pomidory. Lekko posolić, gotować ok. 15 minut. Następnie dodać chleb (część można zostawić i podać jako grzanki do zupy), gotować ok. 7 minut aż zacznie się rozpadać. Jeżeli papka jest zbyt gęsta dodać trochę wody. Na koniec dodać pomidorki koktajlowe

Pełny talerz
TU I TAM nr 21. Zupa na stole! Bulion z kamyków i przykucanka Karolki. Z kwaśnego mleka. 236

Coś bulgocze pod pokrywką. Coś ją lekko unosi. To para wymyka się z garnka i roznosi wieści pisane zapachem. Chochla staje na baczność gotowa rozpocząć ceremonię. Na jej znak łyżki ustawiają się w orszaku, a talerze piętrzą jeden na drugim. Panie, panowie na stół wkracza  Jej Wysokość Zupa ! Parująca, ciepła, domowa, rozgrzewa i dodaje otuchy. Czasem zjadana tylko

KUCHARNIA