zaczęłam się zastanawiać, co z tym cudem zrobić. Myślałam o zupie, jarmużowych chipsach, zapiekanych jajkach... Aż w końcu na blogu Kuchennymi drzwiami znalazłam przepis na chlebek do odrywania. Jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie właśnie jarmużowy debiut w mojej kuchni.Mi jarmuż przypomina szpinak, ale jest lekko gorzki, ma w sobie coś specyficznego, jak brukselka. Nie każdemu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoctu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana.Chwilę odczekać. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość powoli przecedzić używając chochelki do zupy. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę
Kulinarny karnet ChristopheraMakaron warzywny fajny sposób na urozmaicenie i ozdobienie zup, gdy tradycyjny makaron się nam znudził. Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany.Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty.W ten sam sposób można
chwile dla mniezajac sie sama soba, ja zamienilam sklepowe sloiczki na pyszne zupy domowej roboty. Przy okazji pokochalam tez moj nezawodny blender, bez ktorego nie wyobrazam sobie funkcjonowania w kuchni. Przy jego pomocy i z odrobina wyobrazni co jakis czas wyczarowuje smaczne cudo. Dzis byl to pachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafioraskladnikipol kalafiora2 marchewki1 cebula2
Przysmaki Karolkibotwinką w zupach nie przepadam, wyjątek stanowi chłodnik, ale i do niego nie wkładam zbyt wielu botwinkowych liści. Właściwie przez tę niechęć do botwinki, przez lata całe chłodnika nie robiłam. A szkoda. Teraz to nadrabiam, i jak tylko nastają ciepłe dni, w domu królują chłodniki. Zdarzają się też takie jak ten opisany w uwagach :) Chłodnik najlepszy moim zdaniem(...)miękkie jak lubimy. Lubię lekko chrupiące. Ten etap szykowania często przeprowadzam wieczorem. Wtedy rano pozostaje już tylko mieszanie i chłodzenie.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać buraczki i przestudzony wywar, wymieszać. Ogórki małosolne pokroić w kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia
Stare Garyciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Trzeba ciasto podsypywac mąką, bo jest kleiste. Pokroić wałek na centymetrowe plasterki. Każdy z nich docisnąć lekko widelcem, aby powstał wzór. Zagotować wodę, dodać do niej sól - woda powinna być wyraźnie słona. Na bulgoczący wrzątek wrzucać po 15-20 kluseczek. Kiedy kluski wypłyną na wierzch trzeba(...)czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym. Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek no i właśnie do klusek. Warto zrobić go więcej i zamrozić zważone porcje na całą zimę. Dużą dynię (ja miałam 6 kg) kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona, aby został
Kulinarne InspiracjeThai Table. Do zupy możecie dodać swoje ulubione dodatki: papryczkę chilli, świeżą kolendrę, szalotkę, jajko na twardo, dymkę, imbir, sos sojowy, sos rybny, itd.. Tajowie czasem dodają cukier trzcinowy (dziwnie trochę, ale pewnie warte wypróbowania). Poniżej podaję przepis na moją wersję :) Dlaczego warto jeść Joke Moo Sub? Nadszedł czas, że zamiast lekkich owocowych śniadań, lepiej zjeść coś ciepłego(...)Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę z kilkoma łyżkami bulionu wieprzowego. Przelewamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. 3. Zupę doprawiamy (u mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie mieszamy. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy na małym ogniu 4 minuty- otrzymamy jajka
Tajskie smakitartej marchewki zrobił swoje. Resztę bulionu zamroziłam, wykorzystam go do innej zupy. Np. do zupy z owocami morza. Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami była bardzo smaczna. Zupę rybną można również podać z makaronem lub francuskimi kluseczkami. 3 marchewki + 1 małą do starcia 1 por 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach(...)ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, gdy pojawią się szumowiny, zbieramy je łyżką cedzakową , musimy uważać aby bulion się nie zagotował, ma tylko lekko pyrkać. Gotujmy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę, Odlewamy z bulionu 800 ml, wkładamy kawałki łososia bez ości, dodajemy startą 1 marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczorajsza impreza jak najbardziej udana, teraz tylko pozostało mi się uczyć. Dobrze jest się czasami "zresetować" i wszystkie problemy, obowiązki, czy naukę odłożyć na bok, choć
Be Fit Be StrongPisząc o wczorajszej wieczornej imprezie, miałam na myśli panieński mojej przyjaciółki. Była to impreza niespodzianka i moim zdaniem wypadła rewelacyjnie. Miejmy nadzieje, że przeszłej Pannie młodej
Be Fit Be StrongOd wczoraj humor dopisuje mi bardzo. Nie dość, że wczoraj nawiązałam współpracę z firmą Symbio, to dzisiaj z firmą Polsoja! Dodatkowo, wczoraj spędziłam niesamowicie miły dzień
Be Fit Be StrongOd rana wraz z mamą jestem zabiegana. Byłyśmy w Rumi i w Mechelinkach u naszej kochanej Gosi. Bawiłyśmy się z jej małym szkrabkiem Bartusiem. A
Be Fit Be Strongmięsie podsmażyłam cebulę, lekko ją wystudziłam i dodałam paprykę (ciekawostka! papryki nie należy dodawać na gorący tłuszcz, ponieważ traci swoje walory smakowe). Cebulę przeniosłam do mięsa, zalałam wodą i gotowałam ok. 1h. Po tym czasie dodałam ziemniaki, marchew i gotowałam, aż wszystko zmięknie. W osobnym garnku ugotowałam groch, po czym oddzieliłam łuski i dodałam do zupy. Na koniec dodałam
bastalenakilka razy przygotowywałam zupy na bazie papryki, ale żadna nie smakowała tak jak ta. Delikatna słodycz papryki z nutą pomidorów podkreślona ostrością chilli i łagodny smak mascarpone. Ta wyborna zupa rozgrzała nas dziś i z pewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry(...)usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blachę do pieczenia razem z ząbkiem czosnku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy do momentu gdy skórka papryki stanie się pomarszczona, lekko przypieczona. Wyciągamy z piekarnika. By skóra lepiej odchodziła wkładamy paprykę do woreczka foliowego. Po 10 minutach wyciągamy paprykę i pozostawiamy do ostygnięcia. następnie usuwamy z niej skórkę. Na oliwie z oliwek
Przysmaki Karolkidoprowadzić do wrzenia. Odszumować ścięte białko, dodać obrane, umyte warzywa oraz łodyżki natki pietruszki, zagotować, dodać sól, garnek przykryć i gotować na niewielkim palniku do miękkości mięsa. Składniki zupy: - przygotowany wcześniej wywar - 4 średnie marchewki - 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaka - 3-4 łodygi selera naciowego (najlepiej z listkami) - 6-8 średnich ziemniaków - 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej (u mnie(...)pasternaka i łodygi selera naciowego a także pokrojony w krążki por. Gotuję pod przykryciem ok.10 minut. Dosypuję 10 kopiastych łyżek kaszy jęczmiennej, zagotowuję i gotuję ok.20 minut z lekko uchyloną pokrywką (by kasza nie wykipiała). W trakcie doprawiam solą. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. I gotuję jeszcze ok.10 minut. Po tym czasie dolewam jeszcze ewnentualnie wrzącą wodę
Smaczne Zdrowe