Zupa w postaci kremu z powodzeniem może być podana jako samodzielne danie. Jest gęsta, sycąca i ma wiele cennych składników. Zupę - krem gotujemy jak najkrócej (tylko do czasu, aż warzywa będą miękkie). Zupy możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi ziarnami. Dzisiejsza zupa ma lekko ostry smak, dzięki dodatkowi musztardy. Zupę przygotowuje się w kilka chwil, więc jest(...)kostkę 1x1cm. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy zupę do miękkości warzyw. Dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem. Zupę miksujemy na krem. Podajemy udekorowaną zieleniną i kolorowym pieprzem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniOstatnio we wszystkich miejscach gdzie się pojawiam serwują przeróżne zupy krem, które bardzo lubię. Tym razem i ja postanowiłam zrobić krem z brokułów. Składniki: - 2 brokuły – mogą być też mrożone - 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach - 2 ząbki czosnku - 1 kostka rosołowa Knorr + 1/2 l wody - 2 łyżki masła - sól, pieprz i kminek mielony do smaku - garść migdałów Najpierw(...)można dolać wodę a gdy za rzadki można zrobić zasmażkę. Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelkę i lekko podsmażamy aż lekko zbrązowieją, dzięki temu będą chrupiące i nadadzą zupie dodatkowego smaku. Gotowy krem dekorujemy pozostawionymi różyczkami brokuła oraz prażonymi migdałami. Smacznego
Kuchenne WariacjeZupa-krem z pomidorów bez żadnych przypraw, a mimo to niesamowicie aromatyczna i pełna smaków. Robi się sama i gotowa jest w 15 minut. Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 To jeden z najlepszych przepisów na krem pomidorowy, mega szybki i łatwy do zrobienia. Tajemnica sukcesu polega na połączeniu passaty pomidorowej ze świeżymi pomidorami. Niedawno(...)kremu ravioli i gotuj do miękkości. Świeże ravoli potrzebuje 3-4 minut, suszone około 10 minut Wyjmij łodygi bazylii z zupy. Posól i popieprz do smaku. Posyp ją liśćmi bazylii i tartym parmezanem. Artykuł Piątek: Ravioli w błyskawicznym kremie pomidorowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki(...)Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut. Po tym czasie zupę blenderuję na krem. Podaję z kleksami śmietanki i grzankami
Takie tam pichcenieRzadko robię zupy, ale jeśli już je robię, są to kremy. Cenię je za prostotę i szybkość wykonania oraz za smak i dużą sytość. Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam zupę krem z czosnku. Smakuje doskonale zarówno bez dodatków, jak i np. z grzankami. Nie musicie się obawiać smaku czosnku - nie jest tak intensywny jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie, zupa jest
Powiedz dietom nieJesień w pełni więc okres gorących zup u nas pełną parą (pomimo że dzisiaj za oknem cieplutkie słoneczko) dlatego też mamy kolejną propozycję na zupę krem. Tym razem jest to krem z zielonego groszku o delikatnej konsystencji i smaku Składniki: - 450 g mrożonego zielonego groszku (jeżeli nie macie mrożonego groszku można użyć również ten z puszki) - 1 cebula - 2 łyżki(...)dekoracji a resztę blendujemy na gładką masę. Do kremu dodajemy bulion warzywny i mieszamy. Na koniec śmietankę łączymy z żółtkiem i dodajemy do niej niewielką ilość zupy a potem wlewamy do kremu. Gotowy krem dekorujemy śmietanką i groszkami które wcześniej odłożyliśmy. Jeżeli ktoś ma ochotę to do kremu może dodać groszek ptysiowy czy grzanki. Smacznego
Kuchenne WariacjeDelikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 łyżka suszonej włoszczyzny 2 łyżki oleju do smażenia bulion warzywny przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie: Cebulę(...)minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku. Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem
Ala piecze i gotujeKrem z selera i białej marchwi to sycąca zupa o lekko słodkim smaku, która – ku mojemu zaskoczeniu – została chętnie spałaszowana przez moje dzieci. To właśnie biała marchew(...)stoi za sukcesem tego przepisu. Jakie warzywa Wasze dzieci lubią najbardziej? Mówi się, że dzieci lubią mniej więcej to samo: pomidory, ogórki.. i to by było […] Artykuł Zupa krem z selera i białej marchewki pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaktórej dobraliśmy dojrzewający ser kozi. Pieczona papryka ma ciekawy, wędzony posmak, dlatego chętnie wykorzystujemy ten sposób na jej przygotowanie. Krem z pieczonej papryki z pomidorami polecamy wszystkim, którzy mają dość pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj. Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów 1 kg papryki czerwonej 1 kg pomidorów 1 l rosołu 2 ząbki czosnku 1 mały kawałek
niecodziennikparyZupa krem z selera korzeniowego... Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze. Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora. Mocno warzywna. Zabielona śmietaną. Oprószona natką pietruszki. Pyszna! Składniki: 500 g selera korzeniowego; 500 g ziemniaków; 2 cebule; Biała część pora; 3 łyżki oleju; 1 liść laurowy; 1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety
Gospodyni Miejskaimbirem i przyprawami z resztą zupy i dolać do garnka, i w razie potrzeby całość chwileczkę podgrzać. Na talerzu posypujemy zupę kiełkami brokuła i mamy w efekcie wzmacniającą zupę krem z soczewicy, z bogactwem witamin i minerałów z warzyw, nie utraconych podczas gotowania, z dawką naturalnych "antybiotyków", jakimi są czosnek i imbir, i z lekko pikantnymi kiełkami do przeżucia(...)zupą, idealnie pasującymi do tego właśnie kremu. Jakość zdjęć nie podlega dyskusjom, robiłam je na szybko w wieczornej kuchni, więc wiecie.. Nie o zdjęcia tu jednak chodzi tylko o pyszną zupę, którą możecie zrobić sobie jutro, na pohybel zarazom wokół :) Dobrym dodatkiem byłby też ziołowe grzanki ale... nie chciało mi się robić. Całe "gotowanie" zajęło mi jakieś pół godziny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwodą, a na koniec mlekiem kokosowym i dokładnie zblendowałam na gładki krem. Ugotowanie tej zupy zajmuje max. 30 - 35 minut, a efekt jest naprawdę powalający! 😋🥕🥥 Zupa marchewkowo - kokosowa jest obłędna w smaku, doskonale doprawiona, rozgrzewająca i bardzo sycąca. W sklepie kupiłam przez przypadek zupę marchewkową w puszce, wzięłam ją na spróbowanie, bo puszka ładnie wyglądała, skład(...)około 30 sekundach przełóż zawartość patelni do większego garnka i wlej wodę. Gotuj zupę przez około 20 minut, do miękkości marchewki. 4. Po tym czasie wlej mleko kokosowe, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Zblenduj zupę na gładki krem. W razie potrzeby dopraw do smaku jeszcze solą albo pieprzem. Zupę rozlej do talerzy i udekoruj według uznania
Słodko-Słony Świat IlonyPyszna i szybka do zrobienia zupa krem z cebuli. Taka zupa majlepiej smakuje z grzankami. Polecam :) Składniki: 5 cebul 3 ziemniaki 1 marchewka 2 ząbki czosnku ok 750 ml bulionu olej do smażenia gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w półksiężyce, ziemniaki, marchewkę w kostkę. W garnku rozgrzać tluszcz, wrzucić cebulę, zeszklić pod koniec dodać posiekany(...)czoscek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki, zalać bulionem, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu całość zmiksować na krem. Podawać z grzankami. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijedno z moich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku. Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja(...)przykryła warzywa. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet. Podaję z kawałkami kurczaka* i świeżą rukolą. * pierś z kurczaka, wcześniej upieczona w folii, bez dodatku tłuszczu Smacznego
Kuchnia EllieSłoneczny krem z pieczonej cukinii i papryki na jesienną chandrę Jeśli w szare jesienne dni dopada Cię kiepski nastrój zaserwuj sobie tę pyszną i rozgrzewającą zupę – krem z pieczonej cukinii i papryki. Momentalnie poprawia humor, wystarczy tylko na nią spojrzeć. Uśmiech sam pojawia się na twarzy, na widok talerza wypełnionego tym słonecznym, wyśmienitym daniem. Zupa pełna dobroczynnych składników Cukinia(...)słodki posmak. Zupa jest dość łagodna w smaku więc jeśli wolisz ostrzejsze potrawy to można ją doprawić pieprzem cayenne lub chilli. Najpełniejszy smak uzyskasz przygotowując ten krem na domowym bulionie warzywnym. Zupa świetnie smakuje z uprażonymi pestkami dyni, skropiony olejem z dyni lub oliwą z oliwek oraz doprawiony kolorowym pieprzem. Dodatkowo można do niego również dodać odrobinę kremu kokosowego
Book of spells