Jadłam kiedyś w restauracji francuskiej zupę krem z pietruszki, której smak bardzo mi zapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego kremu, nietuzinkowym aromacie i smaku. Chrupiąca posypka na wierzchu dodaje zupie(...)Zalać wodą, posolić, dodać rozmaryn i gotować na wolnym ogniu 10 minut. ? Dodać pokrojoną gruszkę i dalej gotować, aż pietruszka będzie miękka. ? Na koniec dolać mleko i zmiksować zupę na gładki krem. ? Płatki migdałowe podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. ? Podawać zupę posypaną płatkami migdałowymi. Inspiracja przepisem z Kwesti Smaku
To co kochamJadłam kiedyś w restauracji francuskiej zupę krem z pietruszki, której smak bardzo mi zapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego(...)gotować na wolnym ogniu 10 minut. • Dodać pokrojoną gruszkę i dalej gotować, aż pietruszka będzie miękka. • Na koniec dolać mleko i zmiksować zupę na gładki krem. • Płatki migdałowe podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. • Podawać zupę posypaną płatkami migdałowymi. Inspiracja przepisem z Kwesti Smaku
To co kochamoraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i przelać do zupy. Wszystko starannie wymieszać, w ten sposób zagęścimy naszą zupę do postaci kremu. Zostawione wcześniej główki szparagów dodać do naszej zupy i podgotować zupę ok 5 minut na małym ogniu, uważając by zupa nam się nie zagotowała. Tak przygotowany krem można(...)posmarować oliwą, a następnie posypać przyprawami wg. uznania. Piec w piekarniku w temp. 170 stopni aż do lekkiego zarumienienia. Takie paluchy idealnie komponują się jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup- kremów, można również je podawać z sosami. Smacznego
Aromatyczne Podróżeczerwonej soczewicy, nieco orientalnie przyprawiona. Uwielbiam kmin rzymski, kajeński pieprz i kolendrę. Są to typowe przyprawy orientu, które zawsze mam w mojej domowej spiżarni. Zupa z soczewicy to zupa krem. Drobna czerwona soczewica szybko się rozgotowuje przez co zupa jest naturalnie gęsta. Dodatkowo do zupy dodałam kokosowe mleko. Zupa zyskała na sytości. Kokosowe mleko zawiera kokosowy olej , który jest bardzo(...)czosnek. Wsyp opłukaną soczewicę, dodaj przyprawy, lekko posól i gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj dwie łyżki posiekanej świeżej kolendry. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj opłukaną ciecierzycę z puszki i zagotuj zupę. Przed podaniem posyp resztą kolendry. Smacznego! P.S. Proponuję ugotować ciecierzycę samemu. Jest o wiele lepsza niż ta z puszki. Przed użyciem
codojedzeniaDelikatna zupa-krem z kalarepy - Dziś zagościła u mnie na stole :) aromatyczna z nutką imbiru :) SKŁADNIKI: 1 duża kalarepa 1 duża marchewka 1 duży ziemniak (230g) 1 mała cebula 1,2l. bulionu 1łyżeczka natki pietruszki 1 trójkąt serka topionego 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól pieprz łyżka masła WYKONANIE: 1. Na rozgrzanym maśle(...)drobna kostkę albo uszatkowane na grubych oczkach. Chwilę podsmażyć. 3. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe i ziele. Gotować do miękkości. 4. Usunąć z zupy ziele i liście a resztę zblendować. 5. Doprawić solą pieprzem imbirem dodać serek, gdy się rozpuści dodać natkę pietruszki
Dziś Ja gotujeDzisiaj proponuję zupę krem z dyni. Dynia to chyba najbardziej charakterystyczne jesienne warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych. Jakich? Dynia dostarcza nam wiele potasu, fosforu i wapnia, jest idealnym warzywem dla osób dbających zdrowe odżywianie oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek(...)dodając podsmażoną na złoto cebulę, czosnek, dynię i ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut (do miękkości dyni i ziemniaków), następnie dodajemy imbir, curry oraz szczyptę soli i pieprzu. Zupę blenderujemy na krem, wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Krem z dyni podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego
paapilotkaakremu to hit ostatnich miesięcy w moim domu i ulubiona zupa mojego Syna. Krem z kalafiora robi się bardzo szybko i tak samo łatwo. Zupa jest bardzo sycąca! Artykuł Zupa krem z kalafiora pochodzi z serwisu
NiePieprz.plSezonowa, pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem ziemniaków. Podana z kwaśną śmietaną i chrupiącącymi grzankami. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI : chleb 1kg dyni (waga po pokrojeniu) 250g ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek korzenia imbiru 700ml bulionu warzywnego 200g śmietany 18% 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka kurkumy(...)czasie doprawiamy solą, pieprzem, chili, gałką muszkatołową oraz słodką papryką. Teraz całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz grzankami. Gotowe… Smacznego Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram , Facebook oraz YouTube . Artykuł Zupa z dyni pochodzi z serwisu
karolgotujeidealnie złota i pyszna zupa dyniowa. Jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Przyznam się Wam, że nie wyobrażam sobie bez niej jesieni. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Zupa dyniowa – najważniejsze składniki Żeby przygotować pyszną zupę dyniową potrzebujemy tylko kilku składników. Dynia . Jak sama nazwa wskazuje, to podstawowy składnik naszej zupy. Do przygotowania zupy dyniowej możecie użyć dowolnej dyni(...)prostu zjeść zupę w towarzystwie kromki ulubionego chleba czy bułki. Drukuj Zupa dyniowa – najprostsza Idealna zupa na jesienny obiad – aksamitnie kremowa, sycąca i przepyszna! Posiłek lunch, obiad, zupa Kuchnia amerykańska, polska Słowo kluczowe dynia, fit obiad, obiad bez mięsa, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad, zupa, zupa dyniowa, zupa krem Całkowity czas przygotowania
Na-talerzu.plSuper prosty i bardzo pyszny krem z pomidorów . To najprostszy przepis na letni krem pomidorowy. Zupa krem pomidorowa to jedna z bardziej ulubionych zup na lato. Kochają ją nie tylko dzieci, ale i dorośli. - najlepszy przepis na krem pomidorowy - dokładny opis wykonania krok po kroku - bardzo dużo porad oraz propozycji podania
AniaGotuje.plrodzin, tyle przepisów na zupy. Jedni lubią zupy kremy, a inni tzw. wodniste. Moja dzisiejsza propozycja ucieszy tych drugich. Ja sama uwielbiam wszystkie zupy, i kremy, i wodniste. Po prostu jestem zupoholiczką ;) Zupa jest dobrym daniem, kiedy wraca się z pracy czy ze szkoły bardzo głodnym, i czeka na właściwy obiad. Wtedy zamiast zapychać się czymś mniej zdrowym
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńZupa krem z marchewki, batata z dodatkiem masła orzechowego to bardzo smaczna propozycja na obiad. Jest to jedna z lepszych zup jakie jadłam, nie jestem przekonana czy to za sprawą batata, którego uwielbiam czy to dlatego, że tak bardzo lubię masło orzechowe. Mimo, iż zupa jest kremem wszystkie składniki są w niej wyczuwalne. Idealna słodycz marchewki i batata oraz(...)wino i duszę do momentu aż jego większa część odparuje. Dodaję bulion i gotuję warzywa do miękkości. Po ugotowaniu warzyw miksuję całość na krem. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej bulionu lub wody. Ponownie umieszczam zupę na ogniu i podgrzewam. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę. Mieszam zupę do momentu rozpuszczenia masła i ponownie miksuję blenderem. Zupa powinna być gładka
Mango Papajasię co zrobię tym razem na niedzielny obiad, przejrzałam moje zapasy i w ręce wpadła mi puszka mleka kokosowego.....pomysł już się narodził. Uwielbiam kukurydzę a zwłaszcza pod postacią zupy krem. Jadłam często na bazie samej kukurydzy , tym razem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka
Basia w kuchniwygląda zbyt atrakcyjnie. Moje dziecko lubi warzywa, ale niechętnie widzi w zupie rozgotowane liście. Po zmiksowaniu zupa ma piękny zielony kolor, a przedszkolak pewnie nazwałby ją zupą Szreka;) Zupę krem z zielonych warzyw można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, płatkami migdałowymi. Zupa ugotowana na bulionie warzywnym nie zawiera tłuszczu, dlatego warto dodać do niej przed jedzeniem trochę oliwy(...)mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut. Po zakończeniu gotowania dodać do zupy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zmiksować zupę na gładki krem i dodać jogurt, dokładnie wymieszać i podgrzać. Gorącą zupę podać udekorowaną płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni i dodać 1/2 łyżeczki oliwy. Smacznego
Codziennik Kuchenny