Zupka pyszna. Uwielbiam smak maślaków, a wiem że nie każdy lubi ich wygląd po ugotowaniu. Mi to nie przeszkadza ale każdy lubi inaczej. Smak maślaków jest
Kuchnia Pokoleńprzez około 3 minuty *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem *** *** Śmietankę przelewamy do kubka i hartujemy, żeby się nie zważyła, czyli dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącej zupy i mieszamy, następnie całość wlewamy do garnka z zupą
Blog z ApetytemKremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które
niecodziennikparyjest niezwykle aromatyczna, a lekkiej nuty słodyczy dodaje śmietanka, która przełamuje kwaśny smak pomidorów. Całość komponuje się znakomicie! A do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie zupy typu krem to tej musicie spróbować koniecznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 dużych czerwonych papryk 2 puszki pomidorów krojonych 500 ml bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka(...)razem smażymy. Do garnka dodajemy pokrojone pieczone papryki i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszony tymianek, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Kuchnia MagdaLenyjest niezwykle aromatyczna, a lekkiej nuty słodyczy dodaje śmietanka, która przełamuje kwaśny smak pomidorów. Całość komponuje się znakomicie! A do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie zupy typu krem to tej musicie spróbować koniecznie! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 dużych czerwonych papryk 2 puszki pomidorów krojonych 500 ml bulionu warzywnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka(...)razem smażymy. Do garnka dodajemy pokrojone pieczone papryki i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: suszony tymianek, paprykę mieloną oraz paprykę chili. Gotujemy około 8-10 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Kuchnia MagdaLenyKrem brokułowy jest jedną z moich ulubionych zup. Sama nie wiem czy tak przekonywująca jest jej gęsta konsystencja(...)dodatek czosnku czy może to ten rozgrzewający dodatek. Najbardziej lubię ją z gęstym greckim jogurtem (zresztą wszystkie zupy w tej formie smakują wyśmienicie), ale dodatek oliwy chilli zmienia prostą zupę krem, dostaje smakowego „kopa”. Moje kubki smakowe też szaleją – na przemian czuję lekkie, aczkolwiek przyjemne, pieczenie, chłód i aksamitną teksturę jogurtu i zupę. Jest coś hipnotyzującego
Szybko Tanio SmaczniePrzepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje(...)smakowych). Wsypujemy soczewicę, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, chwilę mieszamy i gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy ze świeżą rukolą. Smacznego! 🐱 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieDziś prosty , jeden z moich ulubionych kremów z cebuli. Idealna zupa podana z grzankami i natką z parmezanem. Na bazie tych składników po dodaniu większej ilości ziemniaków otrzymuję zupę krem z ziemniaków. Pachnąca cebulą i lubczykiem, pyszna! gorąca i na co dzień Składniki: ok. 2 l wody lub bulionu 6 cebul połowa selera 4 ziemniaki 2 pietruszki 4 kulki ziela
Zasmakuj KuchniZupa krem z kalafiora... Kremowa, aksamitna i delikatna. Gęsta i rozpływająca się w ustach. Wzbogacona smakiem czerwonej papryki. Pycha! Składniki: 1 duży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody(...)śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 średnie, czerwone papryki, Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować
Gospodyni MiejskaKolejnym moim przepisem związanym z dynią będzie zupa krem z dyni. Zupa wyszła bardzo smaczna i sycąca. A teraz przepis Składniki: - 1 średnia dynia - 4 duże ziemniaki - 2 średnie marchewki - 1 duża cebula czerwona - 2 kostki rosołowe Knorr - 1-2 łyżek masła - ½ łyżeczka papryki ostrej - sól i pieprz do smaku - zielona pietruszka - suszone pestki dyni Dynię obieramy i kroimy(...)Ugotowaną dynię odcedzamy i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Do tego dodajemy połowę warzyw oraz zieloną pietruszkę i miksujemy dalej. Na końcu dodajemy przyprawy i mieszamy. Do gotowego kremu wrzucamy drugą część warzyw i mieszamy a wierzch kremu posypujemy suszonymi pestkami dyni i mamy gotowy krem
Kuchenne WariacjeMoja pierwsza zupa-krem. Wyrazisty smak, delikatna konsystencja, zagęszczona ryżem. Bardzo szybka w przygotowaniu! Pomysł kiełkował w głowie odkąd pojawił się ten konkurs kreatywny, o którym już pisałam. Bardzo chciałam przyrządzić mimo, że nie jest to potrawa wyszukana. W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję nabazgraną na karteczce - chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity! Taka zupa nadaje się(...)minut). Dodajemy pieczarki z patelni i ugotowany ryż (można zostawić odrobinę do dekoracji). Przyprawiamy. Na koniec wlewamy śmietankę i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz. Gotową zupę miksujemy blenderem na krem. Podajemy z grzankami, dekorujemy natką pietruszki i opcjonalnie pozostawionym ryżem. GRZANKI : lekko czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami (u mnie tymianek i zioła
Kolorowy Przepisowniksmakują wspaniale! Część marchwiowa jest odrobinę pikantna(jest to zasługa kolorowego pieprzu, chili i curry) i fajnie wypełnia się z kremem czosnkowym, który stanowi tą łagodniejszą bazę. My zupy kremy uwielbiamy, bo nie dość, że cieszą oko to są bardzo syte i bogate w witaminy. Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie koniecznie! Składniki: 1,5l bulionu warzywnego(...)wlewając jednocześnie jeden krem, a kolejno wyprostowując miskę dopełniać ją drugim kremem - tak by równolegle się rozlały. Najlepiej jeśli mamy dodatkową parę rąk do pomocy - wtedy nalewamy dwa kremy jednocześnie. Zupę możemy podać z grzankami, posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem czy migdałami. Finalnie można ją udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego
Symfonia SmakówJesień to czas w kuchni na aromatyczne i gorące zupy. Lubię zupy w postaci kremów, dzisiaj dzielę się przepisem na zupę krem z kalafiora. Jest bardzo smaczna, zdrowa i tak szybka ją można przygotować. Polecam Wam bardzo! SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z KALAFIORA KREM Z KALAFIORA - 1 duża główka kalafiora - 2 łyżki masła - 2 szklanki mleka - sól morska - pesto pietruszkowe(...)wodzie aż do miękkości. Odlewamy ponad 1/2 ilości płynu i całość miksujemy na gładki krem. Do kremu możemy dodać masło lub oliwę z oliwek wedle uznania, dodajemy sól, ser feta. Całość miksujemy. Na patelni rumienimy grzanki z masłem. Na talerz nakładam zupę, dodajemy grzanki, pesto z pietruszki i troszkę kremowej burraty. Zupa jest pyszna i lekka! pesto pietruszkowe: - dwie
SMYKWKUCHNISezon na zupy uważam za rozpoczęty. Dziś poleca się krem z kiszonych ogórków w towarzystwie prażonych pestek słonecznika i mini grzaneczek. Ogólnie musze się pochwalić, że jestem zakochana w moich wegetariańskich zupach, serio wystarczy tylko podreperować dużą ilością odpowiednich przypraw i zupka pierwsza klasa. Dużo się uczę również od moich czytelników, np. u mnie w domu nigdy się nie podsmażało(...)małe części, dodać przyprawy, zalać wodą ( 1 cm nad powierzchnią), gotować do miękkości; Do bulionu warzywnego dolać łyżkę oleju, przecier ogórkowy oraz kwas; Gotową zupę zblendować, dodać śmietanę, w razie bardzo gęstego kremu dodać trochę wody; Pestki słonecznika przyprażyć na suchej patelni, chleb pokroć w małą kosteczkę, przełożyć do pisczki, dodać czosnek przeciśnięty, zioła, odrobinę oleju i smazyć
pieprzny smaczek