zupa krem - 8065 przepisów (strona:276/538)

Żółty krem z białych szparagów 317

ogródkowego oregano. Pełnia wiosny na talerzu. Szybciutko wszystko dla Was spisuję, bo ta pyszna aksamitna zupa nie zasługuje na to by pójść w niepamięć. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Zupa krem: pęczek białych szparagów (wybrałam te najgrubsze, z lenistwa – żeby szybciej je obrać) puszka mleka kokosowego 400 ml 250 ml mleka 3,2% sok z 1/3 limonki 4 centymetry(...)najdłuższe kawałki) duży ząbek czosnku garść startej goudy oliwa z oliwek WYKONANIE Pesto: do malaksera wrzucamy liście oregano, orzeszki i wlewamy oliwę. Rozdrabniamy a następnie doprawiamy do smaku solą. Zupa: cebulę kroimy w kostkę. Imbir obieramy przy pomocy łyżeczki i kroimy w plastry. Czosnek kroimy w plasterki. Wszystko smażymy w garnku na oleju rzepakowym i maśle. Posypujemy solą, kurkumą, zmielonymi

OstryKęs
Zupa kolorowa z pomidorami i papryką 172

Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy. Składniki

Kolorowy Przepisownik
Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym 171

Pyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w

Kolorowy Przepisownik
Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa 91

Kremowa zupa z pieczonej papryki i soczystych malinowych pomidorów. Niewiele trzeba, by przygotować lekki posiłek pachnący latem. 2 porcje: 4 papryki czerwone 2 pomidory malinowe 3/4 szklanki bulionu warzywnego (opcjonalnie samej wody) łyżka oliwy spora szczypta soli pieprz mielony łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka zielonego pesto łyżka pokruszonej fety świeża bazylia opcjonalnie grzanki lub sticksy ziemniaczane Paprykę przekrawany i pozbawiamy gniazd(...)Warzywa przelewamy do garnka, dodajemy bulion i gotujemy około 15 minut. Ponownie miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i posiekaną bazylią. Podajemy z jogurtem wymieszanym z pesto, odrobiną fety i opcjonalnie z dowolnym chrupiącym dodatkiem. Smacznego :)   Artykuł Kremowa zupa paprykowo-pomidorowa pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zupa dyniowa 118

Dynia jest teraz wszędzie! Nie mogąc już dłużej czekać, narażając swoje zdrowie na nieprzyjemną aurę panującą na zewnątrz, zaopatrzona w wytrzymałą torbę wybrałam się po dynię

Pink Envelope
Zupa krem z brokuła z grzankami 169

Zupy krem są wspaniałe :) Najlepiej sprawdzają się jako eleganckie pierwsze danie na uroczystym czy serwowanym obiedzie, gdy mamy gości, ale oczywiście można się także rozkoszować nimi na co dzień. Zupa krem z brokuła należy do moich ulubionych :) Polecam serdecznie :) Składniki: 1 duży brokuł, 3 l wody, 4 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 skrzydło(...)czasie wrzucamy obrane i umyte warzywa, oprócz brokuła i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wszystko wyjmujemy, wrzucamy brokuła podzielonego na części i gotujemy ok. 7-10 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy. Dodajemy ziemniaki i znów miksujemy, żeby była bardziej gęsta. Ponownie wstawiamy zupę na średnią moc planika, dodajemy majeranek, doprawiamy wg uznania sola i pieprzem i gotujemy

Delicious Titbits
Kremowa zupa z brokuła i pietruszki 140

Biała zima sprawiła, że zatęskniłam za zielonym kolorem. A że chodzenie zajmuje teraz więcej czasu niż normalnie, danie musi być szybsze do przygotowania. Dlatego postanowiłam przygotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z gruszki i pietruszki 149

Krem nie byle jaki. Z przytupem papryczki chilli. Proste szybkie danie. W chłodne wieczory przyjemnie rozgrzewa. Ponieważ w zimie wieczór już popołudniu, to danie sprawdzi się na obiad i kolację. Częstujcie się, na zdrowie! 300 g gruszek, ok 2 średniej wielkości 200 g pietruszki, ok. 1 duży korzeń 1/3-1/2 ostrej papryczki, lub dowolnie więcej/mniej, zależnie od preferencji(...)razie konieczności dolewać, po zmiksowaniu, uzyskując taką konsystencję, jaką lubimy najbardziej. Z papryki usuwamy pestki, kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy papryczkę, olej i przyprawy. Gdy pietruszka zmięknie, miksujemy całość na gładki krem. Smacznego

Kucharzyca
Szpinakowa z pierożkami tortellini 141

Soczysta zieleń, to jeden z moich ulubionych kolorów. Szpinak za to, jak już kiedyś Wam wspominałam pokochałam stosunkowo nie dawno, ale używam go głównie do deserów

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z pieczonych warzyw i z jogurtem greckim. 160

Ostatnio chętnie na obiady jem dania bezmięsne, nie zamierzam zostać wegetarianką to nie dla mnie, jednak mięso nie pociąga mnie tak jak kiedyś. Za to warzywa

Kubki smaku
Zupa krem z kiszonej kapusty 170

Gorący kapuśniak to świetna propozycja na zimowy obiad. Jednak z kapuśniakiem jest czasami ten problem, że gorące włókna kapusty mogą parzyć brodę czy spadać z łyżki

Smaczna Pyza
ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 200

Krem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :)  Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy(...)końcem  gotowania dorzuć główki szparagów i gotuj, aż zmiękną. Dosyp gałkę muszkatołową, wlej kremówkę, dorzuć masło, posól i popierz do smaku. Wyłów główki i zblenduj zupę na gładki, aksamitny krem. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostałymi główkami. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
MĄKA KUKURYDZIANA 101

neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.  Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli zagęszczania: zup, sosów, kremów omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli panierowania mięsa przygotowania klusek, kopytek do produkcji pieczywa, makaronów. Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany z ugotowanej na gęsto mąki kukurydzianej(...)wody, a następnie wyłożonej na blaszkę i pozostawionej do wystygnięcia. Polentę po wystudzeniu kroi się w kostkę, paseczki i wykorzystuje się jako zamiennik dala kasz, makaronu lub ryżu w zupach, zapiekankach i daniach z sosami.  Jak widać mąka kukurydziana ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jak i w domowej kuchni. Doskonale sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej

Ciastka - domowe słodkości
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 189

Sezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem według Karola Okrasy 470

Kontynuując cykl: Przepisy Mistrzów, postanowiłam przetestować przepis Karola Okrasy na zupę krem z pora z dodatkiem wędzonego twarogu. Przyznam, że to najlepszy (no, może poza gruszkami w czekoladzie wg Magdy Gesler) z testowanych dotąd "mistrzowskich przepisów" liczę, że teraz będzie tylko lepiej!:) Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości 1/2 dużego selera korzeniowego(...)posiekaną ostrą papryczką. Warzywa należy zalać wodą tak aby je przykryła i dusić przez 15 min pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksować na krem, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną pokruszonym twarogiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała