Aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w wiele składników odżywczych, mineralnych, witamin oraz przede wszystkim zawierającej dużą ilość białka soczewicy, która posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Składniki: 400g czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki 3 cebule 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka curry 50g masła 400ml mleka kokosowego 3 cm startego imbiru 2 ząbki czosnku(...)małym ogniu do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. 3. Po tym czasie zblendować na gładki krem, wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać i zagotować. 4. Zupę podawać z grzankami
Szalona Kuchnia EwelinyDawno nie było tu zupy, a przecież to właśnie one najszybciej rozlewają po wnętrzu troskliwe ciepło, tak ochoczo przyjmowane i wypatrywane podczas chłodnych dni. Bo kiedy na zewnątrz chłód coraz bardziej przenikliwy, a siąpiąca mżawka przenika prawie do szpiku, mierzwiąc włosy jesiennym wiatrem, wtedy ciepły posiłek jest jak rozgrzewający kocyk dla wnętrza. I na taką przytulność zapraszam Was dzisiaj(...)Kalafiora i pokrojone jabłko przełóż go garnka, podsmażaj całość przez 2-3min. i zalej całość bulionem / wodą - gotuj do momentu, aż kalafior będzie całkowicie miękki. 7. Zmiksuj zupę na krem przy pomocy blendera i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 8. Odłożone kawałki kalafiora skrop olejem i oprósz odrobiną soli - piecz w 180*C przez
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą
Kolorowy Przepisownikspojrzeć, to akurat tego rodzaju dań ci u nas dostatek. Mamy całe mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy: Jarzynowe Kremy Gulaszowe Kapuśniaki Makaronowe Z kaszą , ryżem Chłodniki Owocowe Grzybowe Buliony Rosoły Na zakwasie Można by długo wymieniać, a z każdej wychodzą kolejne
kuron.com.plZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar (by przejść do sklepu, trzeba kliknąć na grafikę niżej) dla czytelników 10% rabatu w sklepie Dajar ----- Podobne: Perska zupa z czerwonej soczewicy Aromatyczny krem z dyni Zupa soczewicowa z kalarepą
Weekendy w domu i ogrodziePomidory, to jeden z moich ulubionych i podstawowych składników kuchni i basta! Rozgrzewający krem a'la Gordon Ramsay to idealne danie na naszą zimową porę roku
Pause Gotowanie!szklanki zupy (w zależności od tego, jak gęsta ma być), do garnka dodać szpinak i gotować jeszcze 2-3 minuty. Odlaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem, wlać do zupy razem ze śmietaną, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą. Smacznego! Po wieczornym spacerze z psem, zamiast herbaty, zjem sobie miskę mojej zupy. Myślę, że podziała jeszcze lepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzewzbudziła podziw i otrzymała najwyższą ilość punktów, mówiąc jednym słowem WYGRALIŚMY ten konkurs! Miło było usłyszeć, że najlepszemu szefowi kuchni smakuje nasza zupa. Pokonaliśmy 3 inne zespoły, które przygotowały zupy kremy: porową, z białych warzyw i dyniową. Piotrek i ja otrzymaliśmy dyplom za ugotowanie najsmaczniejszej zupy podczas wspólnego gotowania zup z Przyjaciółmi Winiary Przepisy na Zupy Ogórkowe przygotowywane przez Piotra
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, więc czas rozgrzać się od środka ! Proponuję pyszną, szybką i prostą do zrobienia zupę z porami i
Kulinarne przygody Gatityzostawić taką jaka jest, z kawałkami ugotowanej soczewicy. Dodać pokruszone listki mięty i sumak (zostawić nieco do przybrania), przybrać świeżymi listkami mięty i od razu podawać. Jeżeli wolicie krem, to zupę należy najpierw zmiksować, a następnie dodać miętę i sumak. Podawać gorącą. Smacznego
Codzienne GotowanieSłodkawo-pikantna zupa krem z melona , pietruszki i cebuli. Taki mały wstęp do obiadu. Do tego grzanki ( mogą być serem - Cheddarem lub Parmezanem).Trochę zieleniny do dekoracji - 10 minut pracy i już. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPrzepyszny krem z pomidorów na bazie wina i dobrego bulionu z indyka z dodatkiem szarpanej wołowiny, która nadaje zupie charakteru i wyśmienitego smaku. Jeśli razem ze mną przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki(...)minut. Następnie wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pomidory z puszki oraz bulion i całość gotuję 10-12 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Zupę miksuję na gładki krem i podaję z porcją szarpanej wołowiny
Mango PapajaDostaliśmy od sympatii mojego syna piękne dorodne białe kozaczki. Duże i zdrowe kapelusze. Syn przyniósł mi je w okolicy 24:00,wiec kiedy zobaczyłam już myślami robiłam z nich krem. Pomysł ziścił się następnego dnia... Na grzybach się znam. Jako dziecko chodziłam z rodzicami i siostrą do dużego lasu. Jakie to były emocje, kiedy znajdowałyśmy sporą gromadkę grzybów. Wspaniałe wspominania(...)Duś kilka minut. Dodaj pokrojonego w spore kawałki selera i marchew. Całość zalej bulionem. Dodaj przyprawy. Gotuj 20-25 minut. Przed miksowaniem wyjmij rozmaryn i liść laurowy. Zmiksuj zupę na krem. Podawał z grzankami
AZgotuj!Zupa w postaci gęstego kremu, o subtelnym- jednakże ciekawym smaku- pożywna i w delikatnym pastelowo-zielonym kolorze, który zawdzięczamy dzięki skórce z cukinii. Błyskawiczna w przygotowaniu, banalnie prosta i mało kaloryczna (niecałe 1800 kcal, podobnie jak zupa dyniowo - ziemniaczana ). Jako mięsny dodatek do zupy polecam chipsy z boczku, jak również zupę można ugotować na mięsie, które należy wyjąć przed(...)maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, należy wyciągnąć listek oraz ziele, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Ozdobić chrupiącymi chipsami i 'makaronem' ze skórki cukinii. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSzczerze mówiąc pierwszy raz robiłam zupę-krem...i na pewno jeszcze kiedyś zrobię inną taką miksowaną zupkę..tym razem była to zupka z cukinii.. 4 średnie cukinie 1 cebula 2 duże ząbki czosnku kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%) biały pieprz 2 bulionetki warzywne 2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju Cebulę i czosnek drobno posiekać, dusić(...)małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie,zmiksować składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodać drugą bulionetkę, śmietankę oraz biały pieprz do smaku. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać wody lub mleka. Podawać np.z grzankami
Moje domowe kucharzenie