Zupa pomidorowa to (poniedziałkowa) klasyka. Dziś jednak pokażę Wam, jak zrobić ją w nieco inny sposób – bez wykorzystania bazy rosołowej. Przedstawiam przepis na smaczną, prostą i niezwykle zdrową zupę krem pomidorową – bezglutenową, wegańską i antyrakową. Lista zakupów Przygotowanie składników (proporcje na gar dla czterech osób): 10 świeżych pomidorów 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 korzeń selera 1 duża cebula(...)marchew i pietruszka będą miękkie, a z pomidorów zejdzie skórka – przechodzimy do kolejnego kroku. Doprawiamy zupę oregano, solą i pieprzem, a następnie blendujemy miękkie warzywa do uzyskania kremu. Do zblendowanej zupy dodajemy ryż, całość mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Nasze danie jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest zdrowy! Świeże warzywa są prawdziwą bombą
Proste-przepisy.plmogłabym jeść codziennie. Od zawsze lubiłam zielony groszek! A w dzieciństwie wyjadałam go nawet prosto z puszki ;) Aż dziwne, że do dzisiaj, na blogu nie pojawił się przepis na zupę krem, z wykorzystaniem mojego ulubionego groszku. Zupa ma piękny, wiosenny kolor i dzięki temu mam trochę wiosny podczas jesieni ;) Składniki: - 900g mrożonego zielonego groszku - 1 duża cebula - 2 ząbki(...)Cebulę pokroić w większą kostkę i razem z czosnkiem przesmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka, dodać mrożony groszek i zalać bulionem. Gotować do miękkości groszku. Zmiksować blenderam na gładki krem. Przed podaniem oprószyć ziarnem sezamu. Smacznego
CookYourselfDzisiejsza zupa jest znana chyba każdemu jednak jako krem podawana jest nieco rzadziej niż tradycyjna zupa. Krem pasuje świetnie na świąteczny obiad mimo swojej prostoty... Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por ( biała część ) 5 ziemniaków sól, pieprz. kumin liść laurowy, ziele angielskie,majeranek masło grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika Przygotowanie; Mięso umyć(...)mało wtedy uzupełniamy. Gotujemy do miękkości. Doprawimy do smaku solą, pieprzem, kuminem a także majerankiem. Z zupy wyławiamy ziele i liść laurowy, odstawiamy aby zupa lekko przestygła a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i podajemy z grzankami lub ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Zupa dyniowa o nieco orientalnym smaku. Zdecydowanie inna niż ta tradycyjna ( przepis tutaj-KLIK ), głównie za sprawą dodatku mleczka kokosowego, pomarańczy oraz cynamonu. Jak dla mnie tradycyjna smaczniejsza, ale to kwestia gustu. Mąż doprawił sobie zupę już na talerzu dodatkową ilością chili i wcinał, aż się mu uszy trzęsły 1 dynia hokkaido 2 marchewki 2 średniej wielkości ziemniaki 2 cebule(...)wyciskamy sok. Wszystkie składniki dodajemy do zupy. Wlewamy mleczko kokosowe. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i cynamonem. W razie konieczności zaostrzamy zupę odrobiną imbiru lub chili. Podajemy z prażonymi pestkami dyni, posiekaną dymką oraz groszkiem ptysiowym
Smaki Na TalerzuMając duży zapas papryki, zdecydowałam się przygotować zupę - krem. Dawno nie jadłam żadnej zupy i miałam na nią wielką ochotę. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę - jest pyszna, rozgrzewająca, w sam raz na te chłodne, wciąż zimowe dni. Przepis zaczerpnęłam z książki New Covent Garden Food Co - A Soup for a Every Day , z moimi modyfikcjami. 6 czerwonych papryk
Codzienne Gotowaniedodawać do zup moja mama, wówczas zupa staje się gęsta i sycąca. Jeżeli nie znacie tej wersji to koniecznie spróbujcie! Jeśli lubisz kremy brokułowe zobacz również keto krem brokułowy oraz krem z brokułów ze szpinakiem ! Przepis na krem brokułowy z kaszą manną Składniki świeży lub mrożony brokuł (500 g) 2 l wywaru warzywnego ⅔ szklanki kaszy manny (110 g) sól(...)bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy Jeszcze więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziesz tutaj . Zobacz również >> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE << >> OBIADY WEGAŃSKIE << >> ZUPY WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Sałatka grecka Pieczone
WegePrzepisDziś zapraszam na bardzo smaczną, pożywną, gęstą zupę. Zupę krem z cukinii przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Ja swoją gotuję od podstaw, czyli na skrzydełkach z kurczaka, bo taką najbardziej lubimy, ale równie dobrze można je pominąć i zupę przygotować na domowym wywarze mięsnym lub warzywnym. A najważniejszym jej atutem jest to, że lubią ja bardzo wszystkie znajome(...)zupy ugotowane skrzydełka ( obrane mięso można na końcu dodać do gotowej zupy ), a do warzyw dodaję pokrojony serek topiony. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. Na końcu zupę doprawiam w razie potrzeby solą czy sosem sojowym i pieprzem. Taka zupkę podaję najczęściej z grzankami lub paluchami serowymi * przepis w linku * Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródZupa krem marchewkowy z pomarańczą... Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze. Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy. Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili. Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową. Pycha! Składniki: 1 kg marchwi; 2 średnie pietruszki; Biała część pora; Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy; Skórka starta z 1 pomarańczy; Płaska łyżeczka chili; 1 łyżka ulubionej
Gospodyni MiejskaBardzo smaczna i prosta zupa krem z klopsikami drobiowymi. Idealna dla dzieci, niejadków i wielbicieli brokuła. Składniki: 450g (opakowanie) mrożonego brokuła świeży koperek przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie 200g mięsa mielonego z kurczaka 50g suchej kaszy jęczmiennej Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wrzucamy brokuł i kaszę jęczmienną. Między czasie do mięsa dodajemy przyprawy i wilgotnymi dłońmi(...)formujemy klopsiki. Wrzucamy do wody. Gotujemy zupę jeszcze ok. 15 minut. Następnie dodajemy świeży koperek i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy klopsiki. Zupę blendujemy na gęsty krem. Po zblendowaniu podajemy z klopsikami. Smacznego
Truskawkowa FiestaBardzo prosta i bardzo tania zupa - krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem zielonego groszku. Zupa o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji oryginalnie nazywa się Vichyssoise i podaje się ją latem jako chłodnik, a zimą jako rozgrzewający krem. Jej ugotowanie, łącznie z obraniem warzyw to tylko 20 - 25 minut, więc warto ją przygotować, a w dodatku tak już wspominałam(...)przed końcem gotowania wrzuć groszek zielony (jeśli masz oczywiście ochotę, kolor na pewno będzie intensywniejszy). Na koniec dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Zamieszaj zupę i zblenduj ją na gładki krem. Gdyby była za gęsta możesz dolać odrobinę wody lub bulionu. Zupę podawaj z grzankami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo lubię zupy i na blogu jest ich całkiem sporo. Dzisiaj jednak postanowiłam zebrać moje ulubione zupy kremy. Wszystkie są proste do przygotowania i ze składników, które bez problemu można kupić w pierwszym sklepie. Zapraszam Was zatem do próbowania 😊 Może wśród poniższych przepisów znajdziecie swoje ulubione. Przepis otworzy się po kliknięciu w nazwę zupy lub w zdjęcie. Zupa z cukinii(...)ziemniaków Zupa ziemniaczano-porowa Krem z fioletowych ziemniaków z wędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi
Codzienna kuchnia niecodziennarazem przepis na przepyszną zupkę typu krem. Idealna dla maluchów! Bardzo delikatna, z mnóstwem warzyw i witamin. Nic tylko jeść i jeść W sezonie jesienno-zimowym sprawdzi się idealnie na rozgrzanie organizmu. Oto pyszna zupka warzywna, którą koniecznie musicie wypróbować! Pyszna zupka warzywna – składniki: 1 cukinia, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 pietruszka, 1-2 ząbki czosnku(...)kilka minut. Dodajemy pozostałe warzywa i mieszamy. Następnie zalewamy całość bulionem i dodajemy łyżkę suszonego oregano. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec blendujemy zupę aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Możemy także dodać łyżkę oliwy z oliwek oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Spróbuj także: delikatny krem brokułowy
Natka PietruszkiLekka wiosenna zupa krem z zielonego groszku podkręcona chrzanem. Idealna na przystawkę do obiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia(...)białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Zupę nalać w miseczki, polać łyżeczką roztopionego masła i przybrać dodatkami
Sztuka gotowania w/g Samirydzieciństwa pamiętam taką robioną na żeberkach, z lanym ciastem albo makaronem. Taka domowa, gęsta i sycąca. Dziś mam dla Was przepis na bardziej nowoczesne wydanie, ale równie pyszne! Zrobiłam zupę krem z pieczonych pomidorów. Wyszła obłędna! Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego charakteru i sprawia, że każdy chętnie sięga po dokładkę! Koniecznie próbujcie! SKŁADNIKI: * dojrzałe, soczyste pomidory
Ostra na SłodkoEkspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne. Są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, E oraz wapnia, fosforu, żelaza, jodu. W połączeniu z marchewką tworzą nie tylko smaczne danie(...)Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika
Smak mojej kuchni