gdybyście spróbowali się przekonać, tak jak zrobił to mój Małżonek :) Teraz chłodniki je, ale jeszcze kilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem(...)minut. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Po ok godzinie dodajemy rzodkiewki, pokrojonego na mniejsze kawałki ogórka oraz połowę pęczku koperku. Uruchamiamy prędkość 8, czas 30 sekund (jeśli chcemy gładszą zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy z maślanką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną koperku i jajkiem. Sposób przygotowania tradycyjny: Buraki myjemy
Kuchnia w czekoladzieuczę ;) Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do tego, jak smakuje najbardziej. Dziś mam dla Was lekko słodką, aksamitną i delikatną zupę- krem z dodatkiem żurawiny. Podana z grzankami ociepli atmosferę swoim kolorem i rozgrzeje w tę paskudną pogodę. Składniki dla 3 osób: 1 łyżka domowej bulionetki 1 litr wody
Kuchnia w czekoladzieSmaczna jesienna zupa z dyni, z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Łatwo się ją robi – do przygotowania wystarczy jedynie kilka prostych składników. Jest zdrowa, pożywna, a zarazem delikatna i łagodna dla żołądka To dobry pomysł na lekki obiad lub kolację Pomysły na zupy: ** Kapuśniak z młodej kapusty ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Zupa Kartoflanka ** Zupa kalafiorowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)kostkę i zamrozić. Do mrożenia nadaje się również purée z dyni. W ten sposób możesz się cieszyć potrawami z tego warzywa również poza sezonem. Pomysły na zupy kremy: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na śniadanie… Parówkowe serce w ramce Sałatka Caprese Pasta z paluszkami krabowymi Nocny chleb pszenny
Kulinarny S.O.S.Dziś w ramach cyklu poniedziałkowego zapraszamy na krem brokułowy. Nawet jeśli nie jesteście zwolennikami kremów polecam wypróbować ten przepis. Ja dopiero niedawno przekonałam się do zup - kremów i to właśnie za sprawą tej zupy. Wcześniej kojarzyły mi się tylko z bezsmakowymi papkami. Jednak kiedy przygotowałam ten krem brokułowy zmieniłam zdanie i to diametralnie. Teraz często u mnie goszczą kremy brokułowe(...)małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Po ugotowaniu dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie miksujemy na krem. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i dodajemy do talerza łyżkę jogurtu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna, aromatyczna, prosta zupa krem, która zachwyci Wasze podniebienia. Niewiele składników, szybkie wykonanie. Czego trzeba chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej(...)połową wody, dodajemy pastę bulionową i gotujemy przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Na tym etapie dodajemy jogurt naturalny oraz świeżą pietruszkę, jeśli takiej dodajecie i blendujemy zupę na krem. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy resztę wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni z obu stron. Instrukcja
MamaOskarkaminerały (cynk, potas, wapń, fosfor) i witaminy szczególnie z grupy B, czy beta-karoten. Ale co najważniejsze jest dość wdzięczna w kuchni, gdyż jest dość uniwersalna. Dziś polecam prostą zupę krem z dyni. Składniki: 1.5kg dyni 300ml mleka 200ml bulionu 5 ząbków czosnku kwaśna śmietana 18% sól, pieprz ziołowy, chilli do smaku Przygotowanie: Dynie obieramy, czyścimy z pestek
Gotuj z Rumcajsemsezonowe jest bardzo zdrowe, pamiętajcie! Dziś mam dla Was nieco odmieniony krem cukiniowy z serem cheddar. Jest po prostu przepyszny! Ser nadaje mu nieco bardziej wyrazistego smaku i wspaniałą, kremową konsystencję. Przygotowanie tego kremu cukiniowego jest bardzo łatwe, zatem serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu Krem cukiniowy z serem cheddar – składniki (na około 6 porcji): cukinia, około 500g(...)przesmażamy. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka starty ser cheddar oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem. Krem cukiniowy z serem cheddar możemy podawać np. z grillowanym serem halloumi. Smacznego! Spróbuj także: spaghetti z cukinią, natką pietruszki i mozzarellą, sałatka z tuńczykiem
Natka Pietruszkiwiele wiadomości z prośbą o przepis. Cieszę się ogromnie, że trafiłam w Wasz gust. Zupę zaserwowałam w weekend naszym przyjaciołom, którym obiecałam zamieszczenie przepisu na blogu. Im także moja propozycja wybitnie smakowała. Lepszej rekomendacji nie można sobie chyba wyobrazić, zatem do dzieła! Krem może również stanowić świetną propozycję na pierwsze danie w obiedzie Wielkanocnym, jej piękny kolor idealnie będzie pasować(...)czasu. Zestaw marchewki z ognia, posyp je świeżo zmieloną solą morską. Przelej krem do miseczek, połóż na nim usmażone na tymianku i maśle mini marchewki. Posyp krem kolorowym pieprzem, możesz też udekorować zupę świeżym tymiankiem. Smacznego
Garniec Magalieodchudzanie, regulują prawidłowy poziom wody w organizmie, wzmacniają układ mięśniowy i nerwowy. Groszek to także bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz β-karotenu. Porcja (300 ml) zupy krem z zielonego groszku (bez groszku ptysiowego) dostarcza około 150 kcal, 11 g białka, 1,3 g tłuszczu, 33,5 g węglowodanów oraz(...)oraz liście laurowe. Zalewamy całość około 1,5 litra wody. Doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy cebulę i liście laurowe, dodajemy zielony groszek. Gotujemy około 10 minut. Miksujemy zupę za pomocą blendera, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i groszkiem ptysiowym. Smacznego
W kuchni KatieSkładniki: na 4-5 porcji 1 porcja rosołowa 2 kostki rosołowe drobiowe Knorr 2 brokuły 1 kubek słodkiej śmietany 2 łyżeczki
Luźna KuchniaKażdy z nas ma kilka przepisów, które robi się w 10 minut, najlepiej ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Właśnie jednym z nich jest krem z pomidorów. Aksamitnie gładka zupa, lekko kwaśna i słodka od pomidorów, pikantna od papryczki chili i aromatyczna od świeżej bazylii. Krem z pomidorów to danie, które robi się samo w czasie. Idealne z grzankami(...)ilość można regulować według upodobań. Dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelać do miseczek i udekorować listkami świeżej bazylii. Artykuł Szybki krem z pomidorów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk” będący(...)także miodu, czy wspomnianego wcześniej kardamonu. Długi, przyjemny finisz. Do czego: lekki drób w delikatnych sosach, białe ryby z sosami na bazie masła, będzie również dobrze grało z jesiennymi zupami (krem grzybowy, krem z dyni). Idealnie spasuje do fig zapiekanych z gorgonzolą. Nagrody: Wine Expo Poland – brązowy medal
Kate's Kitchenczego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk” będący(...)także miodu, czy wspomnianego wcześniej kardamonu. Długi, przyjemny finisz. Do czego: lekki drób w delikatnych sosach, białe ryby z sosami na bazie masła, będzie również dobrze grało z jesiennymi zupami (krem grzybowy, krem z dyni). Idealnie spasuje do fig zapiekanych z gorgonzolą. Nagrody: Wine Expo Poland – brązowy medal
Kate's Kitchennajwiększym opróżnieniu lodówki, a ponadto dyni w tym roku kupiłam zdecydowanie za dużo, bo aż 11 kg ! :) Pomrożona, zapasteryzowana czeka na swoją kolej ;) No i oczywiście musiała powstać zupa krem ! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)zmięknie, dodajemy marchew, pietruszkę i imbir. Smażymy jeszcze chwilę. Bulion w tym czasie podgotowujemy w osobnym garnku, wrzucamy warzywa i gotujemy je do miękkości. Na końcu blendujemy naszą zupę na krem. Doprawiamy według uznania, można pokropić odrobiną sosu sojowego. Podajemy ze śmietanowym kleksem. Smacznego
Justa próbuje gotowaćhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera
W garach u Gosi