hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera
W garach u Gosihansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera
W garach u Gosigorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 20 minut, do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia, lekko studzimy. Miksujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem delikatnie podgrzewamy, opcjonalnie dodając śmietankę 30%. Podajemy z tartym parmezanem, oliwą truflową i listkami bazylii
cool and mintyKrem z zielonych szparagów – pyszna i aromatyczna zupa, którą przygotujecie bardzo szybko. Taka zupa to pomysł na lekki i aksamitny posiłek. Zapraszam do spróbowania! 🙂 Składniki/2-3 porcje: – 500g zielonych szparagów – 1 łyżka oleju – 1 mala cebula – garść świeżej bazyli – 1 ząbeczk czosnku – sól, pieprz – 1 łyżeczka suszonego Czytaj więcej → Artykuł KREM
greengoodiespuszki i ponownie zagotowujemy. Przykrywamy, redukujemy płomień i gotujemy 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Blendujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Podajemy ze świeżą kolendrą, papryczką chili i kleksem mleczka kokosowego. Można dodatkowo posypać czarnuszką i skropić sokiem z limonki
cool and mintymniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem(...)się zetnie. Jaja solimy, a całe danie posypujemy natka, szczypiorkiem i płatkami chili. Od razu podajemy na stół. *Odłamanych końcówek nie wyrzucamy. Możemy ugotować na nich wywar lub zrobić zupę krem. https://dobrakielbasa.pl/szparagi/
Kulinarne przygody GatityZupa-krem idealna dla osób, które chcą jeść nieco więcej warzyw. Pomarańczowy krem przygotowany z marchewki i batata. Aby zupa była nieco inna w smaku dodałam do niej ser pleśniowy typu brie. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zmniejszcie ilość dodanego sera pleśniowego. Składniki na 3-4 porcje: 150 g serka pleśniowego, np. brie 1 duży batat (około(...)sobą zblendować. Krem podgrzać. Wlać do niego zahartowaną śmietanę i ewentualnie mocniej doprawić. Podawać, np. z grzankami. Podsmażanie warzyw Dalsze etapy przygotowywania kremu z marchewki i batata Po prawej stronie - wygląd gotowej zupy
Ugotowaćjeszcze dwie inne zupy, jedna z pieczarkami, druga z pomidorami i cynamonem, a jestem w trakcie robienia pasztetu z dyni i soczewicy. Jako warzywo uniwersalne można ją łączyć ze wszystkim innymi składnikami, na słono i na słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa
To co kochambędą bułki dyniowe Bułki dyniowe Jeśli lubisz drożdżowe bułeczki cynamonowe na słodko, to na pewno posmakują Ci cynamonki z dynią Cynamonki dyniowe A może klasyczna zupa dyniowa? Konrad ma ją w wersji zupa krem i zupa jarzynowa. Jak się robi zupę warzywną z dynią? W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez
Ugotowane pozamiataneKrem z kalafiora z pieczonym łososiem. Zupa jest aksamitna z lekką nutą kokosową. Podałam z ryżem basmati. Składniki: 1 szt. kalafiora lub opakowanie mrożonego 2 ząbki czosnku 500 ml napoju ryżowo kokosowego Lima sól do smaku papryczka chili w płatkach do smaku gałka muszkatołowa 2 łyżki sosu sojowego Tamari Lima less salt 25% 2 łyżki oliwy z oliwek(...)także kawałki łososia zgrllilować. W garnku na zupę umieszczamy oliwę i obrany czosnek. Lekko aromatyzujemy czosnkiem oliwę. Dodajemy kalafior pocięty na małe różyczki wraz z głąbem. Zalewamy napojem ryżowo- kokosowym, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy liść i ziele angielskie. Zupę miksujemy na krem. Zupę wylewamy do miseczki, wykładamy rybę i posypujemy szczypiorkiem
AZgotuj!Gęsty, aksamitny KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I CIECIERZYCY to fantastyczne rozwiązanie na zimowy obiad, gdy potrzebujmy trochę więcej ciepła. Udekorowany śmietaną, pieczonym kalafiorem i ciecierzycą, skropiony
COOKMAGAZINEsłońce…Zapraszam na przepis na zupę z pieczonych warzyw i kokosowego mleka. Uwielbiam gotować i jeść zupy . Zwłaszcza jesienną porą. Jest to najprostsze danie na obiad lub kolację. Zupa krem lub zupa z kubka jest prosta w przygotowaniu, pyszna i pożywna. Przepis na zupę z warzyw właśnie taki jest. Pieczone warzywa są aromatyczne i mają bardziej skondensowany smak, przez
codojedzeniaKolejna wersja zupy krem. Tym razem z czerwonych warzyw, z papryki i pomidorów. Pomidory stanowią bazę natomiast papryka dominuje smakiem. składniki: 1 kg pomidorów, u mnie podłużne lima 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula ok 1,5 szklanki bulionu 1 łyżka masła sól 1 łyżeczka oregano 1 łyżka słodkiej papryki cukier śmietanka 30 % ok 30-50 ml Pomidory naciąć(...)pokrojone pomidory i chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i całość zalać bulionem. Dodać słodką paprykę i oregano, troszkę soli. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą i cukrem, dolać słodką śmietankę. Śmietanki dałam niedużo aby przełamać kwaskowy smak pomidorów
Monia miesza i gotujemamy jesień 🙂 A jesień to czas dyni, dlatego przedstawiam Was przepis na pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupę – krem z pieczonej dyni. Dynia jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna, co więcej nie traci swoich cennych właściwości po ugotowaniu czy upieczeniu. Jest bogata w beta-karoten potas, wapń. Spożywanie pomaga więc w walce z kilogramami, a … Czytaj dalej KREM Z PIECZONEJ
greengoodiesPierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie - tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej. Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek(...)przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową czy kremem brokułowym. Konkurs z Bonduelle - Wygraj bon zakupowy do Home&You! Razem z Bonduelle zapraszam do udziału w konkursie, w którym do wygrania są bardzo fajne nagrody
Chilli Czosnek i Oliwasłono i na słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację. Składniki: • 1 mały kalafior • kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej • 1 marchewka
To co kocham