Nietypowy pomysł na zupę krem. Zielona zupa z bobu. Mnóstwo witamin w jednej misce zupy. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, około 4 porcji. Produkty 500 g bobu, 0,5 l wody, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżki soku z cytryny, natka pietruszki i kilka liści bazylii, sól, pieprz. Przygotowanie Bób ugotuj. Cebulę obierz(...)Bób jest warzywem niskokalorycznym dlatego doskonale nadaje się do diety odchudzającej. Znajdziemy w nim za to dużo witamin, takich jak witamina A, C, B1, B6, kwas foliowy i składniki mineralne wapń, żelazo, magnez, cynk. Dodatkowym plusem jest duża zawartość błonnika, który zapewni nam uczucie sytości. Spróbuj także: Krem z białych szparagów szparagi pietruszka ziemniaki Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Wegetariański
Fit&Fast Kitchenmielonej ostrej papryki szczypta kurkumy 1 opakowanie zupy Marwit Krem z pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić posiekane warzywa. Podsmażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać(...)chili, kumin, cynamon, kardamon, kurkumę, słodką i ostrą paprykę. Zamieszać, podsmażyć przez 1 minutę. Dolać zupę Marwit i dorzucić skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 7 minut. Zmiksować na gładko. Dolać wodę, zagotować. Dodać ciecierzycę. Doprawić miodem i sokiem z cytryny, ewentualnie solą. Zapakować w słoiczki lub do termosu. Osobno zapakować kuskus i dodać do zupy
Pełny talerzkrupnik - poszperałam w książkach kucharskich i w sieci i oto pierwszy efekt: zupa krem z marchwi. Składniki 5 średniej wielkości marchewek 2 średniej wielkości cebule kawałek imbiru ok 3 cm. 1 ząbek czosnku skórka otarta z połowy pomarańczy pęczek kolendry 500 ml rosołu gotowanego z dużą ulością warzyw, lub bulionu warzywnego 2 łyżki prawdziwego masła ewentualnie gęsta śmietanka Przygotowanie Cebulę(...)bulionem - gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż marchew zmięknie. Pod koniec gotowania dodać starty imbir i skórkę z pomarańczy. Zmiksować w malakserze, doprawić solą i odrobiną pieprzu (zupa jest ostra od imbiru). Podawać ze śmietanką i natką kolendry
Kulinarne Inspiracjeprzepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr dzisiaj rano za moim oknem) krem przyrządzę z pomidorów z puszki(...)kroimy jeszcze na pół i dodajemy do cebuli i pomidorów. Gdy warzywa się ugotują do miękkości, wszystkie składniki łączymy ze sobą, miksujemy, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką, ew. solą i kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, jeśli uznacie to za konieczne. Gotowy krem nakładamy na talerz wraz z łyżką śmietamy. Zupa doskonale smakuje sama, jak też z serem mozzarela (małe kuleczki) oraz
Taste Of My DayFestiwalu dyni" zorganizowanego przez Bea i wlasnie z tej okazji przyrzadzilam zupe-krem z dyni. Przyznam szczerze, ze nie mam doswiadczenia gdy chodzi o dynie w kuchni. Jako dziecko raz czy dwa zetknelam sie z zupa dyniowa z dodatkiem szarych klusek ziemniaczanych autorstwa mojej Babci. Wtedy ta zupa nie bardzo mi smakowala. Pamietam jeszcze kompot z dyni z dodatkiem octu(...)zaczynam ja na nowo odkrywac. Razem z Mezem bardzo bylismy ciekawi jej smaku. Pomyslalam, ze zupa na poczatek to dobre, a zarazem bezpieczne rozwiazanie.I coz... zupa bardzo pozytywnie nas zaskoczyla, zasmakowala nie tylko nam, ale i naszej corce, ktora zarzadala dokladki :)Co do samej zupy to poczatkowo bardzo delikatna, kremowa, po przelknieciu pozostawia na podniebieniu lekko ostrawy smak przypraw. skladniki
Przysmaki Karolkikiedy za oknem mróz nas nie rozpieszcza, warto jest się rozgrzać gęstą zupą . Czerwoną soczewicę podaje w moim domu na różne sposoby i stwierdzam, że kremy są z niej zdecydowanie najlepsze. Kolor, aromat, konsystencja i smak - wszystkie te cechy idą ze sobą w parze. Przyrządzona z warzywami i przyprawami, stanowi smaczną całość. Składniki: 0,3 kg czerwonej soczewicy 2 marchewki(...)garnuszka z roztopionym masłem. Chwilę dusimy. Do garnka dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą. Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy
ChilliJemyszklisto. Dodać ziemniaki i kalafior, wlać bulion, doprawić solą. Gotować przez ok. 45 minut, aż warzywa staną się tak miękkie, aż zaczną się rozpadać. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz i zgasić ogień. Do zupy dodać curry i zmiksować całość blenderem na gładki krem. Udekorować szczypiorkiem. Smacznego
Zielona Kuchniapokrojoną marchew i groszek. Chwilę przesmażyć. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Pod koniec dodać całą marchew. Gdy zmięknie, wyjąć ją, pokroić w kostkę i odłożyć. Do zupy dodać chrzan. Całość zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Podawać z kleksem śmietany, garścią pokrojonej marchewki i małymi kawałkami piersi kurczaka. Posypać posiekaną pietruszką. Smacznego
Zielona Kuchniawarzywo, które warto wprowadzić do swojego dietetycznego menu. Zawiera on dużo wartości odżywczych, a do tego jest niskokaloryczny. Dlatego dzisiejsza propozycja na zdrowy fit obiad to zupa krem z pora. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, około 5-6 porcji. Produkty 1 litr wody, 2 pory, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 5-6 średniej wielkości pieczarek
Fit&Fast KitchenDziś do niedzielnej kawki proponuję ciasto z masą cytrynową. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Gwarantuję, że jak spróbujecie, to na pewno na
kuchnia doskipieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem. Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik jak i natkę pietruszki i jeśli mam oba składniki to trudno
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem. Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik jak i natkę pietruszki i jeśli mam oba składniki to trudno
Szczęśliwa kuchniapozostałe warzywa i po łyżce każdej z przypraw. Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i pozostawiamy aż warzywa zmiękną. Po jakiś 25 min dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze aż kasza będzie miękka czyli ok 25 min. Na sam koniec blenderujemy zupę by otrzymać gesty krem. Tak otrzymaną zupę podajemy z salaterkach z kleksem jogurtu naturalnego. Mnie wyszło na co najmniej
Panda i jej światChyba uwielbiam wszystkie zupy o konsystencji kremu. Tym razem polecam Wam pyszny krem z cukinii - z dodatkiem serka topionego. Smakuje rewelacyjnie, jest lekki, a jednocześnie syty i bardzo tani, gdyż mamy jeszcze sezon na cukinię. Koniecznie spróbujcie! 2 cukinie (średnie) 2 ziemniaki (średnie) 1 cebula (duża) 1-2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego (1 szklanka(...)kostkę cebulę i ziemniaki. Warzywa delikatnie posolić, chwilkę podsmażyć - aż odrobinę zmiękną i połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz cukinią. Wszystko razem wymieszać, poddusić 1-2 minuty i zalać bulionem. Zupę gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut. Na końcu wmieszać kawałki serka topionego (powinien być dokładnie rozpuszczony). Całość zblendować na jednolity krem i doprawić do smaku (solą
Di gotujemieszając dusić przez kilka minut. Zalać wodą w takiej ilości, aby była powyżej poziomu warzyw o kilka centymetrów. Posolić do smaku i ugotować do miękkości. Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietankę, ewentualnie odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Pamiętajcie jednak, że zupy-kremy powinny być bardziej gęste niż rzadkie ;) Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości
Codzienna kuchnia niecodzienna