seler drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliły. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1-1,5 l wody. Doprowadź zupę do wrzenia. Wedle uznania, zblenduj zupę na krem, lub nie. W obu wersjach jest przepyszna. Smacznego
greenscarfModa na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca. Przepis na podobny krem, ale zagęszczany ziemniakami znajdziesz tutaj . Na wiele innych smacznych dań z jarmużem zapraszam tu . Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy i wyciskamy sok z całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy. Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody
KuchcikoweLoveW cotygodniowym cyklu "Poniedziałkowy fit" zapraszamy Was na coś lekkiego i pożywnego. Sezon na zupy krem trwa u nas przez cały rok. Dzisiaj zapraszamy na krem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibrandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa cebulowa z grzankami" Przygotowanie :Cebulę obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki
Mechanik w kuchniprzeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana :) Tę zupę córka ma jeść od czasu do czasu(...)grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni Taka zupa to na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrosół powinien gotować się od samego rana.Po szybkiej lustracji lodówki i zamrażalnika postanowiłam zrobić krem z pora, którego kupiłam na sałatkę :-) No cóż, człowiek planuje Pan Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion, także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni. Składniki: 8 szt pora ( biała część(...)prowansalskie Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie umyć i pokroić. Może być niedbale i tak wszystko wyląduje w szponach blendera. Wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Wszystko zmiksować, jeżeli jest bardzo gęste dolać wody.Następnie dodać śmietanę, przyprawy. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem topionym. Sposób podawania podkradłam z flamandzkich restauracji u nich zawsze do zupy krem powinien być serek topiony
pieprzny smaczeksmakuje na ciepło i na zimno, czyli to doskonałe rozwiązanie na upalne dni, które mam nadzieję, jeszcze do Polski powrócą! Smakuje dobrze solo, ale z grzankami będzie jeszcze lepsza! Zupa krem z cukinii / 1 porcja Składniki: 150 - 200 ml bulionu warzywnego 1 cukinia 200 g 1 mała biała cebula 1 ząbek czosnek 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku(...)odcinamy końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na oleju rzepakowym smażymy cukinię z cebulą i całym ząbkiem obranego czosnku Mieszamy. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy na krem. Podajemy posypane szczypiorkiem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki dodajcie szczyptę lub dwie ostrej papryki
Moja smaczna kuchniagarnku na roztopionym maśle. Dodać kawałki czosnku i pokrojoną w plasterki marchewkę. Warzywa smażyć (co chwilę mieszając) przez około 8-10 minut, a następnie wlać do nich bulion oraz dodać odrobinę sosu sojowego. Całość gotować do momentu - aż marchewka będzie całkowicie miękka. Zupę zblendować na jednolity krem i stopniowo połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry
Di gotujeUwielbiana w moim domu smaczna, aksamitna i aromatyczna zupa - krem z cukinii z dodatkiem czosnku, cebuli, serka topionego oraz gałki muszkatołowej i curry. Najlepiej zasmakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, gwarantuję że zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 3 średnie cukinie 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu 100 g serka topionego 3- 4 łyżki(...)minut, cały czas mieszając. Warzywa w garnku zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości cukinii. Gdy cukinia będzie już miękka dodajemy serek topiony i wszystko mieszamy aż się rozpuści. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, przyprawą curry oraz czarnym pieprzem, na końcu dodajemy szczyptę soli, zupę odstawiamy z ognia i przestudzamy. Lekko ostudzoną zupę miksujemy na aksamitny krem i podajemy gorącą z groszkiem
Smakowite Daniaprzygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 3 żółte papryki – 2 garście czerwonej soczewicy – sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, curry, paprykę do smaku – wodę Soczewicę wypłukać na sicie w dużej ilości wody. Papryki umyć, obrać pozbawiając gniazd nasiennych. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować ok 20-30 minut. Zmiksować na gęsty krem. Przyprawić do smaku
Szybko Tanio SmacznieZupa krem z pieczarek i ziemniaków to pomysł na błyskawiczny obiad. Zupa jest pyszna i pożywna. Dla wzbogacenia smaku można ją posypać natką pietruszki. Składniki: 4 ziemniaki mała marchew 5-6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku łyżka śmietany 18% sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy około 0,5 litra wody(...)Zupę miksujemy blenderem (ja dodatkowo przecieram jeszcze przez sito). Doprawiamy ewentualnie do smaku, dodajemy śmietanę i podajemy na ciepło z grzankami. [caption id="attachment_7076" align="aligncenter" width="1024"] Zupa krem z pieczarek i ziemniaków[/caption] Artykuł Zupa krem z pieczarek i ziemniaków pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnePiękna pogoda zachęca do przygotowywania kolorowych, zdrowych posiłków. Taka zupa to najlepszy przyjaciel osób odchudzających się - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym
Powiedz dietom nietoteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu :) Chętnie bym pojechała, choćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki natki pietruszki(...)grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą zupy krem z grzankami, ale dla mnie to stanowczo zbyt dużo. Krem sam w sobie jest bardzo sycący. Jeśli ktoś woli - wersja bez dodatków
Karola gotujeDzisiaj z moim idolem Karolem łamiemy przepisy, oczywiście Okrasą. Według jego przepisu zrobię zupę dyniową, która nie będzie zupą z mleczkiem kokosowym znaną powszechnie tylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera(...)Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć jeszcze chwilkę z wszystkimi przyprawami. Przełożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem wody. Dołożyć dynię, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do zmiękczenia wszystkich składników. Na koniec zmiksować dokładnie blenderem na krem razem z liściem laurowym
pieprzny smaczekprzejedzeni po Sylwestrze ? Dziś bardzo lekka i smaczna zupa krem z cukinii która nie tylko Was rozgrzeje ale także urzeknie swym aromatem. W mojej kuchni przedsta wiam Wam przepis na delikatną i jakże niezwykle aksamitną zupę z dodatkiem serków topionych oraz białego wina no i oczywiście cukini. Warzywa w kolorze zielonym są naturalnie bogate w witaminę C i magnez(...)miękkości około 15 minut. Pod koniec dołożyć 3 serki topione oraz białe wino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia garnek z zupą i zmiksować zawartość blenderem. Polecam podanie kremu z pieczywem czosnkowymi lub z grzankami
Podróż w kulinariakremem marchewkowym 8 kruchych rurek (przepis tu ) 3 ugotowane marchewki 100 g ugotowanego ryżu (waga ryżu przed ugotowaniem) łyżeczka pieprzu ziołowego Zupa: pół kilograma brukselki 2 średnie marchewki 2 ziemniaki 4 „kostki miłości” do zupy lub: po pół łyżeczki lubczyku, pieprzu, czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy (dla podkręcenia zielonego koloru zupy) Przygotowanie: Odetnij(...)rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć wszystkie warzywa, po za marchewką w plasterkach. Duś przez 3minuty cały czas mieszając. Dodaj około 1,5 litra wody i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj marchewkę w plasterkach, przykryj garnek i gotuj całość około 10 minut. Podczas gotowania się zupy, masz akurat czas na przygotowanie kremu, czyli zblenndowania wszystkiego razem, uwierz mi, sam/a będziesz
greenscarfZupa dyniowa to popularne jesienne danie, choć najwięksi miłośnicy tego warzywa mogą pokusić się również o ugotowanie zupy z dyni mrożonej. Przepisów na zupę z dyni
Kulinarna Pokusaszybko i smacznie, a do tego zupa cieszy jeszcze oko. Oto zupa krem z pomidorów z dużą ilością świeżej bazylii i obowiązkowo z ryżem basmati. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu chyba, że zechcemy krem przygotować z pieczonych pomidorów, to wtedy dojdzie jeszcze pieczenie, obieranie i krojenie. U mnie krem powstał z krojonych pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego i koncentratu pomidorowego(...)torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's) Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości (15 - 20 minut). Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do gotujących się warzyw. Przyprawić suszoną bazylią, tymiankiem i oregano. Gdy warzywa są już miękkie należy rozdrobnić je blenderem, dodać pomidory, przecier i koncentrat
Kuchcik gotuje