Kiedy warzywa się zeszklą, dolewamy bulion - ilość taka, aby zakrywała groszek. 3 Gotujemy do momentu zagotowania. 4 Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. 5 Podajemy z grzankami. Porady Jeżeli nie posiadacie bulionu, użyjcie kostki rosołowej. Chcesz zrobić własne grzanki? Sprawdź przepis na grzanki do zup i sałatek . *Wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Zupa krem z mrożonego groszku pochodzi
Kuchnia Bazyliiswój odpowiednik. Kiedyś nie wyobrażałam sobie słodkiej zupy dyniowej, a teraz i owszem... Co prawda nadal nie preferuję zup dyniowych na mleku, ale wykombinowałam zupę bez niego. Z tej, którą miałam okazję degustować zapożyczyłam dodatki, krem dyniowy idealnie komponuje się bowiem z wędzonym twarogiem i szczypiorkiem. W wersji dla wegan polecam zamiast twarogu wędzone tofu lub po prostu tylko wędzoną(...)ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część z rosołu. Wlewam gorące w słoiki i zamykam. Odstawiam potem do lodówki, może tam być kilka dni lub mrożę i wykorzystuję do zup, itp.). Doprowadzam do wrzenia, garnek przykrywam i gotuję na małym palniku ok.30 minut
Smaczne ZdroweDelikatna w smaku kremowa zupa z brokułami na filecie z kurczaka, zaletą jest łatwość przygotowania idealna propozycja na szybki posiłek, również dla dzieci. Można ją też zmiksować na krem. Składniki: 1 filet z kurczaka 1 świeży brokuł 5-6 ziemniaków 1 duża marchewka ½ szklanki makaronu muszelki 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka mleka ½ łyżeczki cukru do smaku gałka muszkatołowa(...)smaku sól i pieprz do smaku jarzynka warzywna do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy klarowane masło, dodajemy warzywa i przesmażamy 5 minut, mieszając. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, dodajemy do podsmażonych warzyw, dodajemy pokrojonego na grubsze kawałki fileta z kurczaka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Około 25 minut
Wanilia i Kardamonzabieganych! ZUPA POMARAŃCZOWA Krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 4-5 średniej wielkości marchewek 1 pomarańcza 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki mielonego chilli 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Sól i pieprz(...)zmiksowaniu całości. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i owoce. Gotujemy, aż marchewka dostatecznie zmięknie, 25-30 minut powinno w zupełności wystarczyć. Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty dodajmy stopniowo wodę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem, sezamem i migdałami. Jeśli chcemy
Bananowe PoleDziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki(...)gotować, aż warzywa zmiękną. Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ). Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała. Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki. Jeśli zamiast śmietany dodacie jogurt to krem będzie bardzo lekki
Kuchnia Beatyłyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżeczki curry sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zupa: Włoszczyznę myjemy, obieramy, zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Doprawiamy solą i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na patelni na oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę(...)się zarumieni dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilkę smażymy. Odcedzamy warzywa z wywaru (można zostawić marchewkę i pietruszkę), dodajemy do niego przesmażona cebulę i czosnek oraz opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotujemy przez około 10 minut, do czasu, aż soczewica zrobi się miękka. Miksujemy zupę na krem za pomocą blendera. Na koniec doprawiamy curry, solą i pieprzem. Kurczak curry: Pierś
W kuchni Katieteż zupy lekkie, buliony, rosołki z dodatkami lub bez. Są też zupy kremy... No właśnie, ja dzisiaj proponuję Wam lekką, ale treściwą i gęstą zupę krem, którą przygotowałam ze zmiksowanych brokułów. Ta zupa nadaje się idealnie nie tylko na obiad, ale również na kolację. Spróbujcie... polecam Składniki: 1 brokuł (ok. 500 g) 1 łodyga selera naciowego(...)płyn częściowo odparował dodałam różyczki brokułów. Wymieszałam. Po chwili warzywa zaczęły lekko brązowieć przełożyłam je więc do rondla do gorącego bulionu. Zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i jeszcze około 5 minut gotowałam na małym gazie. Zmiksowałam. Ale konsystencję pozostawiłam grudkowatą. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zupę krem podałam gorącą w miseczkach. Na wierzchu ułożyłam łyżeczkę gęstej śmietany
Kuchnia u Krysiprzesmażamy cebulę razem z czosnkiem. Dodajemy do wywaru i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy ją na patelni. Zupę doprawiamy majerankiem, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy zupę na krem. Rozlewamy ją na talerze i na wierzchu układamy plasterki rumianej kiełbaski. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneseler drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliły. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1-1,5 l wody. Doprowadź zupę do wrzenia. Wedle uznania, zblenduj zupę na krem, lub nie. W obu wersjach jest przepyszna. Smacznego
greenscarfModa na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca. Przepis na podobny krem, ale zagęszczany ziemniakami znajdziesz tutaj . Na wiele innych smacznych dań z jarmużem zapraszam tu . Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wystarczy po szczypcie resztę doprawimy na końcu). Wszystko gotujemy 15 minut pod przykryciem. Jak warzywa zmiękną zdejmujemy z ognia, wlewamy mleczko kokosowe. Wszystko blendujemy na gładki krem. Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem. Ścieramy połowę skórki z pomarańczy i wyciskamy sok z całości, dodajemy do zupy. Smakujemy i w razie konieczności doprawiamy. Jeśli lubisz gęsty krem, przed miksowaniem odlej połowę wody
KuchcikoweLoveW cotygodniowym cyklu "Poniedziałkowy fit" zapraszamy Was na coś lekkiego i pożywnego. Sezon na zupy krem trwa u nas przez cały rok. Dzisiaj zapraszamy na krem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibrandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa cebulowa z grzankami" Przygotowanie :Cebulę obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki
Mechanik w kuchniprzeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana :) Tę zupę córka ma jeść od czasu do czasu(...)grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni Taka zupa to na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com