zupa gu - 1000 przepisów (strona:33/67)

Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 156

domu gotowała mama, i praktycznie każdy obiad wyglądał w ten sposób, więc mam uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę miałam długo wstręt do pomarańczowego koloru, przez jedną zupę jaką zrobiła, była ohydna, nie wiem dokładnie z czego, ale była pomarańczowa. Do dziś mamie wypominam tą zupę (od ponad 20 lat), a ona mi odbija pałeczkę, wypominając kurtkę taty

greenscarf
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 654

przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego barszczu lub do zupy grzybowej.   Pieczarki i cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować je malakserem. Na patelni rozpuszczamy masło, mocno podgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy je do zeszklenia(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do zezłocenia.   Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić sobie na później

Karo in the Kitchen
Paola dania dla dzieci 163

słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących owoców i cukru. Twoje dzieci też bardzo lubią i chętnie jedzą dania(...)pachnącym syropem o smaku wiśni. Zamiast posypywać placki z jabłkami cukrem pudrem, można osłodzić je kilkoma kroplami syropu gruszkowego. Pierogi z serem czy owocami również możesz polać syropem Paola. Zupa owocowa stanie się bardziej pachnąca i będzie lepiej smakowała doprawiona odpowiednią ilością syropu owocowego. Pyszna zapiekanka z ryżu z jabłkami, rodzynkami i cynamonem może okazać się jeszcze lepsza, jeśli zamiast

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 160

trochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast mieć energię na korzystanie z wakacji, będziesz czuć się zmęczona/-ny. Zupy - kilka razy opisywałam na blogu zupy Marwita, moim zdaniem są idealne na wyjazdy. Nie trzeba ich nawet podgrzewać, można pić prosto z kubeczka (link) . Nie muszę chyba pisać, że nie warto

Powiedz dietom nie
5 Korzyści Zdrowotnych z jedzenia Gruszek. Ten napój to pozytywna bomba dla zdrowia! 156

Gruszki  w dzisiejszych czasach są mało popularnym owocem.   Szkoda, bo ich właściwości  zdrowotne są naprawdę zadziwiające.   Znając poniższe fakty na

IzaGotuje
Ekologiczny Olej kokosowy jako kosmetyk. Prosty Przepis na organiczny antyperspirant bez aluminum i parabenów. 410

Olej kokosowy ma wiele zastosowań, również w kosmetyce! Jednym z produktów, które mnie osobiście zachwyciły (używa go również moja rodzina) jest ekologiczny antyperspirant w formie kremu

IzaGotuje
Karnawałowa zupa z grochu 74

organizmie - docenicie ją w karnawałowe poranki :) Na inspirację natrafiłam w książce Nigelli Lawson "Nigella ucztuje". Autorka proponuje właśnie grochówkę z frankfurterkami na noworoczny obiad. Postanowiłam przetestować. Zupę robi się dość łatwo - blendujemy warzywa, dodajemy groch, doprawiamy i gotujemy. Na koniec dodajemy frankfurterki. Ja zupę przygotowałam dzień przed zjedzeniem i szczerze polecam zrobić to samo. Jednocześnie z czystym sumieniem

Milion Smaków
Dietetyczna pasta kanapkowa na słodko z jabłkiem prosty i szybki przepis / Sweet spread whit apple. Diety: przepisy na dietetycz 150

Dietetyczna pasta kanapkow a tak jak pisałam wcześniej, świetnie nadaje się na zamiennik masła podczas diety. Dziś zaprezentuję Wam kolejny prosty przepis : dietetyczna pasta kanapkowa na

IzaGotuje
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI SELERA 184

Seler często nie jest doceniany w naszej kuchni. Znamy go głównie jako dodatek smakowy do zupy (może nawet zastępować sól), który i tak na końcu część osób wyciąga, "bo niedobry". Dziwne, prawda? Niby nadaje jej pożądane cechy aromatyczne, ale sam w sobie nie smakuje. Jako dziecko, kiedy nakładałam zupę, zawsze omijałam go szerokim łukiem. Okazuje się, że niesłusznie. Seler jest

Katsuumi
Kruche paluchy serowe. Extra dodatek do zup, zakąska do piwa i wina. 270

Witam w Nowym Roku i wraz z nim proponuję kruche paluchy serowe. Takie paluchy to świetny dodatek do wszelakich zup w tym barszczyku czerwonego, doskonała przekąska do piwa czy wina, a samodzielnie świetnie zastępują niezdrowe czipsy i tym podobne przekąski. Wykonanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest bardzo smaczny :) Polecam :) Składniki - 20 dkg miękkiego masła - 20 dkg sera

Kuchnia z widokiem na ogród
Biało - czerwona karkówka z zupą cebulową i pieczarkami 137

karkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć(...)plastry karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową. Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C. Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać na grilla

VioletoweKucharzenie
Złote racuchy z dyni 156

Dynia to warzywo nie tylko smaczne, choć tanie, ale też niezwykle uniwersalne, bo można zrobić z niej prawie wszystko. Nadaje się na zupę - zarówno w wersji  tradycyjnego kremu , jak i bardziej  "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do  pieczenia  i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych(...)racuchów najlepsza będzie dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Ja wybrałem odmianę dyni olbrzymiej "Hokkaido". Nie trzeba jej obierać, kiedy robi się z niej zupę, jednak w przypadku racuchów lepiej ją usunąć, bo obróbka termiczna trwa krótko i nie zdąży ona wystarczająco zmięknąć. Swoje racuchy zrobiłem w wersji pikantnej, ale dobrze smakują także na słodko. Składniki (na kilkanaście racuchów): 1 dynia

W SMAK
Cupcake czekoladowo-truskawkowe 171

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Humanistka w kuchni
Suflet serowy 179

Suflet serowy robiłam po raz pierwszy. Okazało się, że pierwszy raz może być obarczony sukcesem. Suflet pięknie wyrósł i smakował wybornie - szczególnie w takim towarzystwie :-) 2

Humanistka w kuchni
Niskokaloryczna zupa Nigelli 131

Przedstawiam Wam niskokaloryczną, nieco zmodyfikowaną słoneczną zupę Nigelli. Przepis jest bajecznie prosty, nie ma tu żadnej filozofii. Wystarczy zagotować bulion, dodać drobno pokrojoną cukinię (ze skórką), podgotować ok. 10 min. do miękkości, następnie dodać pozostałe składniki, zblendować i już! Na obiad, podwieczorek lub kolację. Do zupy dobierzcie to, na co tylko macie ochotę, moja propozycja to czarny ryż (gotujemy ok.30

Powiedz dietom nie
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 302

Dzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie

Kuchnia Pełna Pasji
Ravioli z łososiem i twarogiem 224

koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę? Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą tak jak zrobiłam to w przypadku Zupy pomidorowej z pomidorowo-serowymi ravioli ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Wigilijna wieczerza. 111

ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro(...)usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz

Kuchnia Beaty
Kapuśniak 180

Przepis na zupę kapuśniak mam od mojej mamy. Robi ją od wielu lat i ja również robią ją według tego przepisu. A jak wiadomo przepisów jest bardzo wiele na kapuśniak a lubimy najbardziej ten przepis, który pamiętamy z dzieciństwa. Składniki:    60 dag kapusty kiszonej    30 dag marchwi    pietruszka    seler    około(...)się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę.  Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz wlać sok pomidorowy. Całość zagotować

Amatorka kuchenna
Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł! 150

Kupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi...  Składniki(...)pojawi się na wierzchu pianka, a woda przestanie być przezroczysta - to będzie po ok. 3-4 dniach, nie wcześniej A potem, zimą, wyjmujemy słoiczki ze spiżarki i gotujemy zupę ogórkową:) Na zdrowie! :) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Groszek ptysiowy 146

Ostatnio coraz częściej goszczą na Naszym stole zupy - kremy. Do tych zup najbardziej lubię podawać grzanki lub groszek ptysiowy. I ten groszek zawsze kupowałam. Ostatnio się zraziłam, bo kupny groszek był po prostu niesmaczny, wydawało się, że wprost ociekający tłuszczem, dlatego też postanowiłam zrobić sama w domu. Stwierdziłam, że nie raz robiłam ptysie i zrobienie takiego groszku nie może być

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 165

zgodnie z naszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra, w dużej szklance i z dużą ilością spienionego mleka czyli taka jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam  krem z pomidorów z serem feta ,   posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami 159

Przyznam szczerze, że dziś miał być przepis na zupę z botwinki, a pojawia się na przekąskę z ciasta francuskiego. A to tak naprawdę z braku czasu na przygotowanie  i zrobienie wpisu, dlatego postawiłyśmy na coś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo z makaronem 209

minut. Doprawiamy do smaku paprykami oraz solą i pieprzem. I jeszcze na koniec kilka słów o wykorzystanym makaronie  CZANIECKI -  gwiazdki. Makaron ten idealnie nadaje się do wszelakich zup, wielkość jest idealna, komponuje się bardzo fajnie z całość.  Wielki plus dla owego makaronu za  konsystencje po ugotowaniu, jako jeden z nielicznych nie napęczniał zbytnio w zupie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 165

Dziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem(...)makaron niteczka walcowana , który dostałyśmy w przesyłce od firmy Czaniecki . Muszę przyznać że dotychczas używane przeze mnie makarony tej firmy były smaczne. Niteczka sprawdza się świetnie w zupach, jak i w sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 182

Drodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa zaskakuje smakiem, jest przepełniona aromatem i każdy kto spróbuje jej choć raz, będzie za nią ciągle tęsknił. Każdy dodatek , każdy szczegół ma tu kolosalne znaczenie. Składniki dla 6 osób 200 g suszonych grzybów 1 rosołowa

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariański kapuśniak 154

doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki.Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia… a w dodatku ma mało kalorii. Czy trzeba lepszej rekomendacji dla zupy z niej przygotowanej? Szybko, lekko i w dodatku smacznie, więc… smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wegetariański kapuśniak appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 124

Wyjmujemy je, a gdy lekko przestygną (po ok. 2 min.) jeszcze ciepłe obieramy z łupinek.Pieczone kasztany, to najłatwiejszy i najprostszy sposób ich podania. Można z nich przygotować desery, zupy, sosy… i nie tylko. Kupione, muszą być w krótkim czasie przygotowane, zostawione – wyschną lub spleśnieją. Upieczone są miękkie, mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem(...)syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką. Spróbować na pewno warto. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam… smacznego.   Wydrukuj przepisThe post Pieczone kasztany appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Boże Narodzenie 141

Pierożki z migdałami i batatamiZupa rybnaZupa czosnkowaGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette des RoisSoczewica na Nowy RokKalafiorowe gratinCynamonowe palmierWaniliowe sableMigdałowe polvoronesHiszpańskie tradycjePanforte, piernik ze SienyWłoskie tradycjeLasagne bożonarodzeniowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Losoś na warzywno kokosowej potrawce czyli Środowe Rybki odc.35 177

Ależ miałam ochotę na łososia!!! Zapraszam dzisiaj na potrawkę warzywną z łososiem a wszystko pachnące kokosem i kolendrą. Przepis powstał w mojej głowie dziś rano. Miałam gotować zupę z przepisu znalezionego w necie, ale znowu zupa... nie... i wpadłam na pomysł połączenia różnistych warzyw i kawałków soczystej ryby. Przyznam, że danie okazało się pyszne, delikatne ale jednocześnie pełne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 172

jakim założyłam bloga jak najbardziej się sprawdził. Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor. Zapasy porobione :) Ja w tym roku pomroziłam, a zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy. Zupa krem z dyni, próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona.Proste, szybkie. Polecam!Składniki:1 dynia (około 1,2 kg)łyżka masła1 cebula, drobno posiekana4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę2 marchewki(...)dynię+ marchew + ziemniaki po chwili całość podlewamy wodą i zagotowujemy. 3. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. 4. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze doprawiamy chilli i imbirem do smaku. Podajemy z łyżką śmietany. :) Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy 152

Pyszne połączenie, rozgrzewająca zupa i tortille z rozpływającym się serem Brie. Inspiracją była angielska strona, gdzie można znaleźć pomysły na kilka obiadów wraz z listą zakupów. Nasz piątkowy szybki, bez mięsny obiad.Składniki :400 g ciecierzycy (1 puszka)400 g pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1 litr(...)wrapsy: Cebulę kroimy w pół krążki, mieszamy z sałatą układamy na tortillach z serem Brie i sosem czosnkowym zawijamy i przez chwilę podgrzewamy na patelni.Podajemy ciepłe z gorącą zupą. Mmmm pycha

NA MOIM TALERZU
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 363

laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtoczenia koteltów;1/2 łyżki ulubionej przyprawy do zup np. ziarenek smaku/vegety/kucharka czy 1 kostka rosołowa;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Każdy plaster dodatkowo przeciąć jeszcze(...)kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać przyprawę do zup. A następnie zmniejszyć ogień i dodać śmietanę oraz doprawić potrawę pieprzem i solą.Na samym końcu do miseczki wlać 200 ml zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 223

Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego

Gospodyni Miejska
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 222

posiekanego koperku.I pyszny słodko - kwaśny smak.Idelany dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Główka młodej kapusty; Pęczek koperku;2 duże cebule;2 łyżki masła;1 liść laurowy1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;5 łyżeczek białego cukru;2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać(...)litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła.Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na patelni rozgrzać masło i zeszklić

Gospodyni Miejska
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 220

mieszania).Podawać oprószone startym parmezanem.SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 221

mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej;3 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;1 łyżeczka oregano;1 łyżeczka bazylii;3 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie(...)przepisem na opakowaniu.W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na rozgrzany

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 274

tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej

Gospodyni Miejska
Jack-o'-lantern, czyli dynia na Halloween 163

komercyjnej zabawy opartej luźno na motywach pogańskich. W Polsce nie jest ono ciągle zbyt popularne, niemniej jednak pewne jego elementy są zwyczajnie fajne, zwłaszcza dla dzieci. Przy okazji przygotowywania zupy dyniowej postanowiłam zatem wydrążyć dla Was jack-o'-lantern, wspaniałą ozdobę domu w tym przygnębiającym jesiennym otoczeniu :)Potrzebne nam będą:- dynia o wadze minimum 2,5 kg- ostry nóż- marker(...)skrobać łyżką, chyba że mamy na tyle dużą dynię, by dało się ją wyciąć nożem. Pestek nie wyrzucamy - wysuszone będą wspaniałą przekąską. Miąższ zaś posłuży nam do przygotowania niecodziennej zupy dyniowej. Gdy dynia jest już wydrążona, czas na zrobienie mordki. Pole do popisu jest to spore, ja jednak przy moim absolutnym braku talentu plastycznego poleciałam po najmniejszej linii oporu

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z sosem brokułowo - serowym 320

Historia zaczyna się w pewnym sklepie, do którego udałam się onegdaj celem zakupienia składników do zupy z poprzedniej notki. Mieli tam, jak się okazało, promocję na brokuły, poddałam się zatem ich strategii marketingowej i kupiłam dwa. Oczywiście do zupy potrzebny był mi jeden, powstało zatem pytanie, co zrobić z drugim. A jak nie wiadomo co zrobić, robi się coś

Kulinarne zapędy Kokosa
łopatka gotowana w sosie śmietankowym... 156

wywaru, 3 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki ziele angielskie, 1 sztuka liście laurowe, 1 łyżeczka chili zmielone, - do smaku maggi, 5 szklanek wywar do zupy, 1/2 szklanki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki, - ile potrzeba ziemniaki ugotowane, 1 opakowanie groszek z marchewka mrożony łopatkę z kością ugotować w wywarze z włoszczyzną(...)kucharkiem - wywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej z łopatki ugotowanej usunąć kość, mięso posypać mąką, papryczką chili zmieloną i na gorącym oleju podsmażyć z każdej strony wlać wywar, dodać ziele i liść i gotować na mniejszym ogniu z 10 minut do smaku doprawić maggi, śmietanę 18% wymieszać z mąką, ciut wodą i mieszając zagęścić sos - wsypać natkę pietruszki groszem

W Mojej Kuchni Lubię
marynowane czubricą pałki z cebulą, czosnkiem... 164

łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 3 sztuki, wywar mięsny 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku umyte pałki z kurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka godzin do lodówki na gorącym oleju podsmażyć pałki i dodać cebulę, czosnek(...)ogniu odparować nadmiar wody pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand - spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy, popularna również w krajach byłej

W Mojej Kuchni Lubię
Krem z dyni 238

niedawna dynia kojarzyła mi się tylko z wielkimi głowami wydrążonymi na halloween. Jednak coraz częściej słyszałam lub czytałam o zupach, kremach czy ciastach z dyni. Pomyślałam, że warto wypróbować jakiś przepis i przekonać się jakie walory smakowe kryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis(...)jest niezwykle prosty a zupa smakuje wyśmienicie. Składniki: bulion warzywny (najlepiej wcześniej ugotowany rosół) 1kg dyni 200ml mleka 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku gęsty jogurt naturalny pietruszka do dekoracji Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami, kroimy w kostkę. W ten sposób przygotowaną dynię umieszczamy w garnku i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem tak aby zakryć dynię

Animelka Blog
P... Prosciutto di Parma! 245

Uwielbiam zupy i sałatki. Zupy jem również latem, gdy inni ratują się lodami, a temperatura przekracza spokojnie 30'C ;) a sałatki utrzymują mnie w przekonaniu, że tak naprawdę zdrowo się odżywiam :) dodatkowo fakt, że można zaszaleć z kreatywnością podczas ich przygotowywania, czyni je interesującymi :) Dzisiejszym gościem jest tzw. szynka parmeńska, czyli Prosciutto di Parma! Czy często pojawia się na Waszym

Kitchens Alphabet
Esa!! Kuchnia Włoska coś na Walentynki dla ukochanej osoby :) 171

wszystkim dzisiaj podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki.  Prawdziwa zupa krem z pomidorów podana z serem feta i chlebkiem razowym. zakładka zupy i kremy...  II danie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli, pieczonej gruszki

pichciszto
Makaron naleśnikowy 236

Zazwyczaj do zup robimy makaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Sposób wykonania

w kuchni i w ogrodzie
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 259

rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemŚniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasolaCzerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska(...)pomidorów - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) - Kasia J z bloga Pełny talerz  Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga Pełny talerz Bucatini z pesto z awokado

Chilli Czosnek i Oliwa
Koktajl szpinakowo - marchewkowy 153

Marchew leczy artretyzm, choroby nerek, stany przedrakowe.Zupę z marchwi zaleca się ze względu na jej właściwości remineralizujące i odtruwające oraz zdolność przywracania w organizmie równowagi  kwasowo - zasadowej. Zupa taka wskazana jest dla osób otyłych. Ma ona właściwości moczopędne, poprawia krążenie krwi, pobudza czynności gruczołów wydzielania wewnętrznego." Te i inne ciekawe dane na temat marchwi wyszperałam w "Aptece Natury

Proste Potrawy
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 215

stopniach około 65 -70 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Ja też przyznałam swoje specjalne nagrody dla 3 osób za pancakes szpinakowe z serkiem -Anny J. z Pleszewa za zupę ze szpinakiem i pokrzywą- Agnieszki B. z Jeżówki Najbardziej rozbawił mnie oryginalny "przepis" nadesłany przez Panią Adrianę W. z Rzeszowa I ją też nagradzam :) Chcesz mieć figurę jak Joanna Krupa(...)każdego do wykonania Brotzupy zachęci .W rodzinie śląskiej się wychowałam i tam mimo biedy niezwykły smak i tradycyjną kuchnię zyskałam M,m,m,m Wodzionka niechaj o tej z zupie ze szpinakiem dowie się Twoja żonka ,mmm Wodzionka to zielone listki Bonduelle  ,czerstwy chleb i wody źródlanej szklonka :) ..B,b,b, Bonduelle zawsze  ten szpinak w swej lodówce

Proste Potrawy
Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą 168

minut. 2. Do garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem. Wrzucamy listki melisy i bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany. Do naszego kremu możemy również dodać po 3 kulki sera mozzarella :) Smacznego

My Culinary Art
Krem pieczarkowy z boczkiem 157

Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed końcem gotowania. Zupę udekorować kleksem śmietany. Dodać boczek i posypać natką. Uwaga – sprawdzona rada 1)       nie jest koniecznością ale jeżeli ktoś chce poprawić smak zupy można dodać

Świat Smaku
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 244

propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni

Ratunku obiad
"Każdy ma jakiś fetysz" czyli Fooding krakowskich blogerek i przepisy na: Asser Romman i Lemon and mint. 142

poznałam jeszcze: Justynides z portalu Bookeriada Marte z bloga Z zapachem wanilii we włosach Agatę z bloga  Eksperymentalna Kuchnia Menu przez nas ustalone prezentowało się następująco: zupa migdałowa przygotowana przez Olgę; kurczak baqui z przepisu Marty; ciasteczka bazbusa ulepione rączkami Agaty i Justyny (podobno bazbusa oznacza jeden całus); i napoje Asser Romman (afrodyzjak :p ) i Lemon(...)chwil. Przelewamy do dzbanka, można dodać kruszonego lodu. Nas powstrzymała przed tym temperatura panująca za oknem... Przepis znalazłam: www.asiathinksthings.com trochę go zmodyfikowałam. A tu galeria pozostałych specjałów: Algierska zupa migdałowa. Kurczak baqui Ciasteczka bazbuse Przypominam wszystkim o rozdaniu na moim blogu szczegóły tutaj

Miksturownik
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 167

sypnąć na oko", a co tam sobie miała ochotę to zapisała... A receptury znajdziemy tu najróżniejsze... duża część pisana już z większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami(...)cytat z książki): Sos rakowy.  20 lub 25 raków ugotować z koprem w słonej wodzie, obrać mięso z nóżek i szyjek, a ze skorupek wysmażyć smak jak na zupę. Rozbić pół łyżki mąki z pół litrem śmietany kwaśnej, dodać parę łyżek smaku, w którym się smażyły skorupki, dać do rondla łyżkę masła rakowego ze smaku, wlać śmietanę i zagotować

Kraina Tysiąca Smaków
Łopatkowe spaghetti wg Buni 163

łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze).Zmielone wyrobić z łyżką oleju(...)grudki. Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę i pomidory. Dosypać po łyżce oregano i  bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru. Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku

Buniabaje w kuchni
Krem z kantalupy , pietruszki i cebuli 184

Słodkawo-pikantna zupa krem z melona , pietruszki i cebuli. Taki mały wstęp do obiadu. Do tego grzanki ( mogą być serem - Cheddarem lub Parmezanem).Trochę zieleniny do dekoracji - 10 minut pracy i już. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 197

świstak stoi i miesza pęczotto…" Moja opinia? O sałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ  na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek

W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 210

PYRY Z GZIKIEM, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach,podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem.Według mnie, najlepszy obiad na świecie!Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI), a więc zupa z ziemniaków, bądźteż PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI). Są to kluseczkiz mąki

W kuchni Karmel-itki
Chłodnik z botwiny 149

Zimny chłodnik z botwiny z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem i jajkiem to odpowiednia zupa na upalny dzień. Jest syta i pełna witamin. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Kapuśniak wigilijny 176

Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny, przez lata zastępował go kapuśniak. Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą

Maminek kulinarny
Krokiet z farszem grzybowym 187

brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym   Post Krokiet z farszem grzybowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Minestra di cavolo e riso 129

Tradycyjna zupa toskańska ,przyrządzana jest na wywarze z flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu 1,2 l wywaru z flaków wołowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy

R'n'G Kitchen
Krem z brunatnej ciecierzycy i awokado na bulionie drobiowym 143

Został mi jakiś litr z zamrożonego wcześniej bulionu, po przygotowaniu fioletowego risotta . Myślę sobie - zrobię na dziś jakąś zupę. Szukam warzyw w lodówce. Pomidory, pieczarki, grzybki, włoszczyzna...eee, znowu, nie. Otwieram szafkę, a tam ciecierzyca brunatna w puszcze. Ok - myślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek

BaRepas
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 503

smaku solą i pieprzem. Jeśli barszcz ma być czysty i podawany w filiżankach, należy przelać go przez sito, by pozbyć się buraków. Nie trzeba tego robić w przypadku zupy podawanej w talerzu

W SMAK
Krem z cukinii z serem rokpol 127

Dzięki tej zupie zużyłem resztę gigantycznej, przerośniętej cukinii, którą zostałem obdarowany. Do kremu dodałem ser rokpol z niebieską pleśnią, który w wysokiej temperaturze doskonale się rozpuszcza, a wierzch posypałem świeżo uprażonymi płatkami migdałów. Efekt przeszedł nawet moje oczekiwania. Składniki (na średni garnek): ok. 1,5 kg cukinii (masa po wydrążeniu pestek) 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła

W SMAK
Zakwas na żurek 183

proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam go i oto jest. Prosty i łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy. Składniki: - 5 łyżek mąki żytniej razowej; - 4 ząbki czosnku; - 3 listki laurowe; - łyżka majeranku; - 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu; - kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie

dom-agi.pl
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 196

lata. Mrożonki nie oddadzą pełni smaku świeżych nowalijek i letnich owoców. Natomiast smaki jesieni mamy na wyciągnięcie ręki a kryją się w suszonych prawdziwkach, podgrzybkach i maślakach. :-) Dziś prezentuję zupę grzybową z suszonych grzybów. Dobrze smakuje zarówno z makaronem jak i z kromką chleba. 1 szklanka suszonych grzybów, u mnie pół na pół: podgrzybki suszone Nasza Chata i maślaki suszone

Szefowa kuchni
Hiszpańska zupa migdałowo-cebulowa 148

Pamiętacie wigilijną zupę migdałową? Jeden z komentarzy pod wpisem brzmiał: „O… na słodko? A ja już się nastawiałam na hiszpańską wersję (którąż to uwielbiam) […]”. Jaka hiszpańska wersja?! Nie miałam pojęcia o czym mówi Dorota, ale żaden problem się dowiedzieć. Do pracy! Internety, biblioteki, książki z najwyższej, najbardziej zakurzonej półki

Gotuj z Blue Raven
Rosół z domowym makaronem 129

mąką, wyrabiamy – ciasto musi być dość twarde. Następnie rozwałkowujemy placki, zwijamy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 15- 20 min. do miękkości. SMACZNEGO!  W następnym poście Włoska zupa pomidorowa

Kuchnia Beaty
ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 195

zagotuje zbieramy sukcesywanie powstałe szumowiny. Po ok pól godzinie dodajemy warzywa w całości. Doprawiamy wg uznania sola,pieprzem.Gotujemy do ich miękkości.Na sam koniec na 5 minut przed wyłaczeniem zupy dodaję oregano. Marchew do rosołu kroję dopiero po ugotowaniu. Pietruszkę też. Do rosołu dodaje wcześniej ugotowany makaron

Z Majeczką w kuchni
Zupa pomidorowa w 5 minut 132

znam szybszego i prostszego sposobu na zupę, gdy nie mam czasu, a trzeba coś zjeść "na już". Przyrządzam ją wieczorem dziecku, żeby miało na drugi dzień jak wróci ze szkoły. Zaspokoi głód do mojego powrotu do domu. Zdarza mi się też gotować ją o 6.30 przed wyjściem do pracy:) Składniki: 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 kopiaste łyżeczki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Żurek po staropolsku 150

patelni. Trzymamy chwilę na ogniu (ja ok. 3 minut) Wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i trzymamy żurek 30 minut w cieple W tym czasie gotujemy jajka na twardo i zupę podajemy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki Smacznego :) W myśl mojej akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kremowa zupa dyniowa z gorgonzolą 169

Niedawno przedstawiałam  zupkę z dyni z mleczkiem kokosowym  a dzisiaj wersja z gorgonzolą. Zupka powstała specjalnie dla mężusia, który nie za bardzo przepada za takimi zupami. Aby go zachęcić do zupki dodałam serek pleśniowy - gorgonzolę, który bardzo lubi. Oczywiście zupkę zjadł ze smakiem. składniki: 650 g dyni bez skóry pestek 300 g obranych ziemniaków 0,5 l dowolnego

Monia miesza i gotuje
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-kapuściany 170

Pomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :)  Krem pomidorowo-kapuściany  SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona  150 g kapusty białej  puszka pomidorów krojonych  750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żurek w chlebowych miseczkach 174

tego podany w jadalnych chlebowych miseczkach. Miseczki te można upiec samemu, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach. Właściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru. Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka po bretońsku na żeberkach 165

Ostatnio miałam ogromną ochotę na fasolkę po bretońsku. Moja w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest zagęszczana, chyba dlatego, że ja z reguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat  pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często.    Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - kapuśniaczek 231

garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki możemy gotować razem z zupą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz ukraiński na botwince 125

ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem i od tego dnia stał się jedną z moich ulubionych zup. Tak też kiedy sezon na botwinkę w pełni przygotowuję dla nas barszcz ukraiński z jej dodatkiem. Myślę, że  warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Gęsty krem brokułowy z curry 131

Dziś zapraszamy na gęsty krem brokułowy z dodatkiem curry. Czasem się zastanawiam czy taki gęsty krem powinnam jeszcze nazywać zupą, przecież jego  prawie że można jeść widelcem. Tak czy siak Nam ostatnio takie kremy bardzo przypadły do gustu, a że brokuł jest dostępny praktycznie cały rok pojawia się u Nas na stole bardzo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z skorzonery 183

Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki

cookpl
Flaczki wieprzowe na rosole 261

być jasno brązowego koloru. Zagęścić nią flaczki w takim stopniu, jak lubimy. Gotować jeszcze przez kilka minut i wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kwaśnica 153

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który

mojewypiekiinietylko
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 179

kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego

Stare Gary
Ziemniaczana z boczkiem i pachnąco chrupiącą grzanką czyli Zupowy Wtorek odc.12 181

choroby dzieci, weekendowe nieporozumienia, ból zęba i ucha, tym razem mój, tracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szkocki krupnik ze śliwkami czyli Zupowy Wtorek odc.21 166

Dzisiejsza pogoda pozostawiała wiele do życzenia. rano burza z ulewą, potem skwar i duchota. Na szczęście mieliśmy dzisiaj gości. Dzieciaki się wybawiły, ja pogadałam a dla wszystkich upitrasiłam zupę. Niby tradycyjna ale nie do końca. Pomysł podpatrzony w Eksplozji Smaku.I powiem jedno. Genialne połączenie, słodkawe, treściwe smaki, dobre nawet w upał :) Szkocki krupnik ze śliwkami100

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rozgrzewajaca Pomidorowa z Soczewicą, Ziemniakami i Fetą czyli Zupowy Wtorek odc.36 174

szkoły i jeszcze spraw kilka się napatoczyło. Z językiem wywieszonym, z bólem pleców, ryczącym Synciem i z zimnym nosem wróciłam do domu. Co za szczęście, że rano ugotowałam zupę... i to nie byle jaką!Bardzo pożywną, gęstą i rozgrzewającą. Jej głównym składnikiem jest czerwona soczewica

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki barszcz wielowarzywny czyli Zupowy Wtorek odc.44 127

Kiedyś robiłam tę zupę wielokrotnie, kiedy Córcia poszła do przedszkola przestała jeść buraki a ja nie gotowałam go więcej. W domu nazywany był "Ukraińskim" ale ile w tym prawdy??? u mnie to barszcz wielowarzywny, tylko i wyłącznie na warzywach, na specjalne zamówienie Córci (!!!). Gęsty, pachnący, na razie z zimowych zapasów ale niebawem nowalijki pójdą w ruch! Jedliśmy go kilka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z ziemniakow z jablkiem i lososiem czyli Zupowy Wtorek i Srodowe Rybki 158

książce "O jabłkach". Królują jabłka nie tylko w mojej kuchni.Sałatka jest lekka orzeźwia ale i doskonale syci, ma pyszny dressing. Na sałatkę zaproszę Was już jutro. Dzisiaj pierwsza zupa z TEJ książki. Z wyglądu niepozorny kremowy krem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pikantne flaczki drobiowe 324

miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze świeżym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 205

słoiku w lodówce.*zurek:Warzywa(oprócz czosnku) i boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemysól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małymogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamyzakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przezpraskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamyśmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut wpiekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaskąpieczoną

Z Majeczką w kuchni
Krupnik na skrzydle 181

gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
Na jesienny chłodek grzybowa 168

dworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 254

Bogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest bardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe

Walijskie Pichcenie
Rosół z trzech mięs (przepis babciny) 175

zwykły rosół, to smak mojego dzieciństwa, który jakiś czas temu postanowiłam odtworzyć i, nie chwaląc się, zrobiłam to niemalże wzorowo :)Na początek, coby nie było nudno, przydatny cytat:Aby zupa była esencjonalna i klarowna, powinna się gotować z początku na wielkim, potem na wolnym (to jest małym) ogniu: inaczej przez zbyteczne parowanie ulotni się i przeszkodzi odłączeniu mętów, które

Kulinarne zapędy Kokosa
grochówka na poświątecznej szynce i baleronie... 167

średnim ogniu dodać pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaki, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków szynkę i baleron poświąteczny pokroić w kostkę, na smalcu podsmażyć z czosnkiem i dodać do zupy, gotować z 10 minut na koniec dodać majeranek, pieprz, maggi do smaku........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
pomidorowe serduszka kurczaka czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – kurczak 163

gotować do miękkości serc z 45 minut na średnim ogniu dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, kucharka, paprykę ostrą i gotować z 15 minut - na koniec wsypać posiekany koperek taką sercową zupę można podać z ryżem, makaronem, kluskami i śmietaną............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
serduszkowa kalafiorowa... 169

słupki kolorowe fasole szparagowe, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew w plasterkach i gotować z 20 minut pod koniec przyprawić kucharkiem, pieprzem, koperkiem - dla amatorów podrobów jest to smaczna zupa...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Grochówka fasolowa 214

następnie gotować w wywarze warzywnym z dodatkiem, czosnku, cebuli, majeranku, ziela , liścia laurowego . Po pewnym czasie, jak fasola zaczyna robić się miękka, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Zupę zagęszczamy,  przyprawiamy i gotowe. Smacznego

Anioły w kuchni
KREM Z KALAFIORA I BROKUŁÓW 173

wrzenia stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. Wyjąć część warzyw i odłożyć na później, wsypać ser i  podgrzewać do rozpuszczenia i zmiksować i doprawić. Przełożyć zupę do podgrzanych miseczek, udekorować różyczkami warzyw i serem posypanym papryką i natychmiast podawać

Anioły w kuchni
Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami 185

macie wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować zupy, szczególnie te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Dzisiejsza dyniowa pachnie jeszcze aromatem suszonych grzybów, które zebraliśmy, kiedy temperatura powietrza sięgała w dzień 20 o C. Ale to już historia... Składniki: 300 g surowej dyni – wypatroszonej

Czerwień i błękit
Zielony krem ze szpinaku i sałaty 174

powiedziałam mamie z czego zrobiłam krem.. lekko się zdziwiła. Zielone..dziwne..przepyszne!Delikatny smak, bardzo podobny do smaku tradycyjnej zupy z Egiptu.Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku, ja jestem zakochana.Sałatę równie dobrze możecie zastąpić większą ilością szpinaku, choć szczerze mówiąc.. ta sałata ma coś w sobie.Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował mi jak krem

Czarnawisienka
Przepis na kapuśniak Christophera. 144

przełamania mdłości po świątecznych specjałach i łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą,  jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu

Kulinarny karnet Christophera
Zupka "Zielono mi". 176

Szybka smaczna zupa, do ugotowania w sytuacji podbramkowej. Składniki. 1 l bulionu warzywnego 1 puszka groszku 1 cebulka 3 plasterki imbiru sól, pieprz 250g Sacchettini z serem Ricotta i szpinakiem Wykonanie. Groszek razem z zalewą  i zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi

Kulinarny karnet Christophera
Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni 141

warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę p odawać gorącą

Czerwień i błękit
Krem z ciecierzycy z grillowaną piersią kurczaka 191

pieprzem. Całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie przyprawiamy pierś kurczaka solą, pieprzem i słodką papryką i grillujemy na patelni przez 4-5 minut z każdej strony. Zupę blenderujemy na gładki krem. Ponownie gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne. Podajemy z jogurtem naturalnym, natką pietruszki oraz pokrojoną w plastry piersią kurczaka. Gotowe

Mango Papaja
Domowa vegeta 551

ilości soli i glutaminianu sodu, barwniki i inne elementy np mogące uczulać, to polecam zrobić swoją własną domową "vegetę". Taka gotowa mieszanka suszonych warzyw idealnie nam doprawi zupę, sos, czy mięso i jest zdrowa i bezpieczna dla was i waszych dzieci.  Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem.  I co da się? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 420

Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas  w domu pojawia się obok zupy grzybowej  z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub  z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 467

Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie 

Kulinarne przygody Gatity
Bulion warzywny 143

drobiowy, czas na wersje dla wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a  w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą

Kolizje Smaków
Na mamusinym wikcie czyli najlepsza pomidorowa na świecie 186

Pomidorówka na blogu gościła do tej pory w dwóch wariacjach, na słodko-orientalnie i ostro. Jaka by nie była pozostanie jedną z moich ukochanych zup. I nie ma w tym żadnej przesady. Serio! Do dziś wspominam z rozczuleniem jak rodzice szykowali się na weekendowe najazdy córki z uczelni i rozpieszczali mnie właśnie pomidorową. Ledwo wyjeżdżałam z domu, a ojciec

bastalena
Żurek na domowym zakwasie 267

pierwszy zakwas i ugotujecie na nim tradycyjny polski żurek. Zachęcam Was do próbowania, zwłaszcza, że nic tak nie rozgrzewa i syci w ten zimowy czas, jak talerz porządnej porcji zupy.   Domowy zakwas:  Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:  - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody  - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki

Sajkofanka smaku
Bulionowo-pomidorowa popitka 145

wiem jak Wy ale ja osobiście ( a i reszta Rodziny) lubię mieć do niektórych II Dań ,,popitkę" tzn. bulion lub inna czystą zupę w filiżance. Czasem gotuję je specjalnie tak jak barszcz czerwony czysty. A czasem wykorzystuję już ugotowany bulion sam lub coś na jego bazie. Zawsze mam zamrożone porcje bulionu -dziś też skorzystałam z zapasu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gorrrrąco jak w Meksyku! PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 220

sercu.  Patrzę w okno i zalewa mnie fala smutku.  Dodatkowo temperatura poniżej zera... A ja tu o Meksyku?! A no tak!  Dziś zapraszam na niesamowicie rozgrzewającą zupę, pikantną aż w nosie kręci! Z miseczką pełną tej ostrrej mikstury nawet mrozy syberyjskie to małe piwo. Kto ma ochotę na porządną rozgrzewkę? PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. /źródło: przepis

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania