zupa gu - 1000 przepisów (strona:41/67)

Poduszeczki francuskie - szybka przekąska 327

która ostatnimi czasy stała się hitem u mnie w domu. Takie poduszeczki stanowią świetną przekąskę do piwa, przegryzkę imprezową np zamiast chipsów, lub mogą być nawet podawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy w domu czyli jedno jajko, kawałek sera żółtego i przyprawy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ponidziałkowy "fit" - Cukinia nadziana pęczakiem, kurczakiem i koperkiem 226

udziałem. Z biegiem czasu przepisów z dodatkiem cukinii będzie u Nas pojawiać się więcej gdyż uwielbiamy to warzywko. Cukinię możemy faszerować, panierować, zapiekać, dusić przyrządzać z niej zupy czy kotleciki - gama pomysłów przed nami.  Tym razem jest ona nadziana moją ulubioną kaszą z kurczakiem a całość zapieczona. Jest  to pyszne danie fit. Cukinia nadziana pęczakiem kurczakiem i koperkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łazanki z kiełbasą 370

dzieciństwa i dlatego uważam że nikt nie robi ich lepiej niż moja mama. To jest jedno z moich ulubionych dań. Tak jak mój mąż mógłby jeść na okrągło zupę pomidorową tak ja łazanki.  Jest wiele przepisów na to proste danie, gdyż można je zrobić z różnych dodatkami jak np z mięsem, pieczarkami, czy innymi grzybami. Jednak podstawa jest zawsze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy przecier pomidorowy 141

pełni. Myślę, że to również świetny moment na zatrzymanie smaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie kilku słoiczków domowego przecieru, który świetnie nada się na zupę pomidorową  czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków. Domowy przecier pomidorowy na zimę SKŁADNIKI: 4,6 kg pomidorów

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Babka dyniowa z suszonymi bananami i żurawiną 142

zapomina. Ten przepis nie daje mi o sobie zapomnieć, bo babka tak Nam smakowała. Gdy tylko pojawia się dynia, moja pierwsza myśl krąży wokół tej babki i oczywiście kremowej zupy z dyni. Babka jest delikatnie wilgotna, a jej smak wzbogaca połączenie suszonej żurawiny i suszonych bananów. Babka dyniowa z suszonymi bananami i żurawiną SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałata z kurczakiem gotowanym na parze 268

skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych dodatków, bez soli!    Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - sałatka z awokado i gotowanym kurczakiem 206

bardzo pasowało, więc zachęcamy również do wypróbowania.   Sałatka z awokado i gotowanym kurczakiem     SKŁADNIKI:  2 garście świeżego szpinaku 1 ugotowany filet z kurczaka (np z zupy) 15 oliwek zielonych 150 g sera feta 1 awokado pieprz kolorowy oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy i osuszamy a następnie rozkładamy na talerzu. Filet z kurczaka kroimy na małe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 220

znany bo to jeden z popularniejszych na rynku. Ja wykorzystałam go dość nietypowo bo do przygotowania ciasta i sprawdził się tutaj dobrze, a na codzień dodaję go głównie do zup

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami 179

Dziś zapraszamy na Nasz cykl potraw "fit", w którym prezentujemy dania lekkie, sałatki bez majonezu, odchudzone zupy czy też słodkości ze zmniejszoną ilością cukru i kalorii. Dziś wariacja sałatki z kapusty pekińskiej z warzywami z puszki, brzoskwiniami oraz orzechami włoskimi. Całość połączona jest jogurtem naturalnym i tak naprawdę nie wymaga doprawiania przyprawami.  Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jarzynka na zimę do słoików 362

Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki    ( korzeń ) 65 dkg selera         ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki  10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania :  Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć

Przepisy i porady kulinarne
Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie. 144

zagotowania. Zbieramy pianę powstałą na wierzchu i wyrzucamy ją. Odstawiamy z ognia i gorący wlewamy do czystych słoiczków. Do rozlewania dżemu najlepiej użyć dużego lejka i nalewki do zupy nie pobrudzimy wtedy sobie słoików ! Nalewką nabieramy gorący dżem i wlewamy do lejka,napełniając słoik do pełna. Zawsze w ten sposób napełniam słoiki dżemem czy sokiem  :-) Jest to bardzo wygodny

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe żywienie. Warzywa - kilka porad. 162

Rozdrabniaj warzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim czasie gotowania. Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości. Wykorzystaj wywar powstały przy gotowaniu warzyw, np. do przygotowania zup, sosów itp. Warzywa to produkty spożywcze o szczególnie niskiej zawartości energetycznej. Można jeść dużo warzyw i zachować wspaniałą sylwetkę i zdrowie. Staraj obierać się warzywa i owoce jak najcieniej. Najwięcej

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z truskawek. 141

podgrzewając na niewielkim ogniu. Następnie wsypujemy cukier wymieszany z Dżemix-em, mieszamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Usuwamy nadmiar piany np. za pomocą łyżki lub nalewki do zup. Gotowy dżem rozlewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Aby ułatwić sobie rozlewanie możemy użyć do tego celu nalewki ( chochli ) i dużego lejka. Lejek wkładamy do słoika, nalewką nabieramy dżem i wlewamy

Przepisy i porady kulinarne