zupa gu - 1000 przepisów (strona:40/67)

Zupka z marchewki i ziemniaka dla niemowlaka 209

garnuszka, zalewamy wodą na równo z warzywami i gotujemy do miękkości. 2. Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę starannie miksujemy, dodajemy łyżeczkę tłuszczu, mieszamy. Podajemy w temperaturze pokojowej. Taką zupę można wzbogacić dodatkiem kleiku ryżowego lub ryżem, a w późniejszym etapie: kaszą manną   kaszą jaglaną żółtkiem kawałkiem ugotowanego mięska

Kuchnia domowa Ani
Zupa z wołowiną i kiełkami 186

tłuszczu. Dodać imbir, czosnek i pomidory, smażyć 5 min. Zalać 600 ml wody, doprawić solą, pieprzem. bazylią, papryką i kolendrą, zagotować. Dodać kiełki   (zostawić troszkę do ozdoby) , gotować zupę, aż mięso będzie miękkie. Ozdobić obficie posypane natką i kiełkami

Konrad Gotuje
Naleśniki bez mleka 328

ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste.  Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię

prawdziwe jedzenie
Pulpeciki w sosie pomidorowym 183

sprawdzać czy są miękkie Gdy już mięso jest zrobione dodajemy koncentrat ze śmietaną (opcjonalnie - jogurtem naturalnym). Ja daję śmietany 2 łyżeczki z kopką. Zasada taka sama jak przy zabielaniu zup: pieczarkowa , pomidorowa , ogórkowa , ziemniaczana na boczku . Różnica jedynie polega na tym, że zagęszczamy sos łyżeczką mąki.  Tak więc do kubeczka przekładamy 3 łyżeczki koncentratu wraz z dwiema łyżeczkami śmietany

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami 162

bitki ... Tym razem wymyśliłam inny sposób na mięso wieprzowe. Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:) Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone 1 marchewka ziemniaki w ilości

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 189

Robiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kalafior zapiekany z nóżkami pieczarek 171

Wywar, który z nich powstał również zamroziłam.  Zarówno nóżki jak i wywar przydały mi się do zapiekanego kalafiora. Różyczek kalafiora również nie miałam dużo, ponieważ z części zrobiłam zupę krem z białych warzyw . No to zużyłam resztę.  Składniki: kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) 300 ml wywaru z pieczarek (u mnie mrożony) nóżki z pieczarek przekrojone wzdłuż

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placki dyniowe 224

Szukałam inspiracji na coś małego do zjedzenia. I wyszeparałam przepis na placki dyniowe. Przypomniałam sobie, że po zupie dyniowej został mi kawałek dyni. Została mi też jedna marchewka. I tak powstały moje placuszki :) Podałam do tego zieloną sałatę i pomidorki koktajlowe :) Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk. Składniki: 230 gramów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak wykorzystać miąższ z pomidorów? 320

Robiłam suszone pomidory. Miałam ich 2 kg i został mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się do zupy pomidorowej lub do leczo. Do pizzy jest za rzadki, więc nie polecam. Składniki: miąższ z 2 kg pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz ziołowy sól morska z chilli Miąższ miksujemy na papkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Afrykańskie smaki 150

jeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu dam się ponieść wyobraźni

noteskulinarnyfiga
zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego 107

Trochę ostatnio zaniedbałam bloga, wybaczcie. No, ale już wracam do Was z przepisami i nowymi pomysłami . Na początek zupa krem z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i płatków migdałów. Delikatna, a zarazem pikantna, bardzo gęsta, kremowa i rozgrzewająca. 2,5 szklanki bulionu 1,7 kg dyni 1 łyżeczka curry szczypta cynamonu 2 łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku

noteskulinarnyfiga
Rozgrzewający krem z marchewki i pietruszki z mleczkiem kokosowym 106

Dzisiejszy dzień spędzam pod kocem z miseczką marchewkowo pietruszkowego kremu z mleczkiem kokosowym. Zupa jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku i rozgrzewająca, a to za sprawą imbiru i pieprzu cytrynowego. Polecam na te najbardziej mroźne dni ;) 2 l bulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru

noteskulinarnyfiga
SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA 7052

obok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich.  Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej

Walijskie Pichcenie
Salsa pomidorowo-paprykowa 178

Uwielbiam salsę jako dodatek do potraw bądź jako bazę na pikantną zupę. Świetnie nadaje się do pizzy czy słonych przekąsek. Dzisiaj chciałam zaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje.  Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem 144

Dużo osób co piątek zastanawia się co by tu przygotować  na bezmięsny obiad... Dzisiaj chciałam zaprosić na zapiekankę na smak francuskiej zupy cebulowej. Podstawa tej zapiekanki to cebula i bułka paryska, a całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. U mnie jest ona podawana właśnie w piątki.  Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem SKŁADNIKI: 3-4 cebule (około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki