Kiedyś robiłam tę zupę wielokrotnie, kiedy Córcia poszła do przedszkola przestała jeść buraki a ja nie gotowałam go więcej. W domu nazywany był "Ukraińskim" ale ile w tym prawdy??? u mnie to barszcz wielowarzywny, tylko i wyłącznie na warzywach, na specjalne zamówienie Córci (!!!). Gęsty, pachnący, na razie z zimowych zapasów ale niebawem nowalijki pójdą w ruch! Jedliśmy go kilka
Dzieje kuchennej Wiewióryksiążce "O jabłkach". Królują jabłka nie tylko w mojej kuchni.Sałatka jest lekka orzeźwia ale i doskonale syci, ma pyszny dressing. Na sałatkę zaproszę Was już jutro. Dzisiaj pierwsza zupa z TEJ książki. Z wyglądu niepozorny kremowy krem
Dzieje kuchennej Wiewiórymiękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze świeżym pieczywem
Smakowity Blog Kulinarnysłoiku w lodówce.*zurek:Warzywa(oprócz czosnku) i boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemysól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małymogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamyzakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przezpraskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamyśmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut wpiekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaskąpieczoną
Z Majeczką w kuchnigotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopheradworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniBogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest bardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe
Walijskie Pichceniezwykły rosół, to smak mojego dzieciństwa, który jakiś czas temu postanowiłam odtworzyć i, nie chwaląc się, zrobiłam to niemalże wzorowo :)Na początek, coby nie było nudno, przydatny cytat:Aby zupa była esencjonalna i klarowna, powinna się gotować z początku na wielkim, potem na wolnym (to jest małym) ogniu: inaczej przez zbyteczne parowanie ulotni się i przeszkodzi odłączeniu mętów, które
Kulinarne zapędy Kokosaśrednim ogniu dodać pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaki, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków szynkę i baleron poświąteczny pokroić w kostkę, na smalcu podsmażyć z czosnkiem i dodać do zupy, gotować z 10 minut na koniec dodać majeranek, pieprz, maggi do smaku........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgotować do miękkości serc z 45 minut na średnim ogniu dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, kucharka, paprykę ostrą i gotować z 15 minut - na koniec wsypać posiekany koperek taką sercową zupę można podać z ryżem, makaronem, kluskami i śmietaną............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsłupki kolorowe fasole szparagowe, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew w plasterkach i gotować z 20 minut pod koniec przyprawić kucharkiem, pieprzem, koperkiem - dla amatorów podrobów jest to smaczna zupa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnastępnie gotować w wywarze warzywnym z dodatkiem, czosnku, cebuli, majeranku, ziela , liścia laurowego . Po pewnym czasie, jak fasola zaczyna robić się miękka, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa. Zupę zagęszczamy, przyprawiamy i gotowe. Smacznego
Anioły w kuchniwrzenia stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. Wyjąć część warzyw i odłożyć na później, wsypać ser i podgrzewać do rozpuszczenia i zmiksować i doprawić. Przełożyć zupę do podgrzanych miseczek, udekorować różyczkami warzyw i serem posypanym papryką i natychmiast podawać
Anioły w kuchnipowiedziałam mamie z czego zrobiłam krem.. lekko się zdziwiła. Zielone..dziwne..przepyszne!Delikatny smak, bardzo podobny do smaku tradycyjnej zupy z Egiptu.Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku, ja jestem zakochana.Sałatę równie dobrze możecie zastąpić większą ilością szpinaku, choć szczerze mówiąc.. ta sałata ma coś w sobie.Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował mi jak krem
Czarnawisienkaprzełamania mdłości po świątecznych specjałach i łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą, jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu
Kulinarny karnet Christophera