zupa gu - 1000 przepisów (strona:28/67)

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 193

ocza zupa , jak już kilka razy pisałam, to jedna z moich ulubionych zup. Ma być gęsta, koniecznie a właściwie tylko z domowymi ogórkami kiszonymi żeby była odpowiednio, czyli mocno kwaśna. Uwielbiam właśnie taką. I musi pachnieć koperkiem oraz czosnkiem. Dzisiejsza wersja jest nie tylko bardzo pyszna, ale także szybka do przygotowania. Oczywiście pod warunkiem, że macie gotowy bulion. Koniecznie spróbujcie

Smaczna Pyza
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 279

Wszystkie kulinarne blogi ogarnął szał na świąteczne potrawy i wypieki. A na moim cisza :) Dlatego dziś nie piernik, śledzik, ani sernik. Ale za to smaczna i rozgrzewająca zupa tajska z mlekiem kokosowym, kurczakiem i kolendrą. Pełna smaku i aromatu. Pikantna, kipiąca egzotyką, rozgrzeje Was w zimowe dni i wieczory. Smacznego :)Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 5 osóbKoszt przygotowania(...)pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną kolendrę. Jako dodatek do zupy polecam makaron ryżowy, długie wstążki.Makaron moczymy przez ok 10 min. w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 2-3 min.Smacznego

kulinarnyJa
Siemieniotka. Zupa z …..konopi! 200

ulotne mgiełki parujące oddechy. Pachnąca mrozem i świerkami. Niech oprószy śniegiem hojnie zimę i bajecznie rozpocznie kolejny rok. Tego Wam, Drodzy Czytelnicy życzę!Miałam przyjemność testować przepisy Opolan. Zupę wykonałam wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" przy współpracy z  Opolską Regionalną Organizacją Turystyczną i z Urzędem Marszałkowskim Województwa Opolskiego(...)Poniżej znajdziecie link do całej publikacji.SIEMIENIOTKA (bo o niej mowa) albo konopijka to zupa z .... konopii! Tak, tak. Podaje się ją we Wigilię. Składniki:·         300 g ziaren konopi·         1 l mleka·         3 łyżki mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z Pieczonej Papryki czyli Zupowy Wtorek odc.33 139

bazie zupy zobaczonej w "Moich smakach życia" zrobiłam ten żółciutki aromatyczny krem. Wspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :)Krem z Pieczonej Papryki6 żółtych papryk4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krupnik 187

wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso i odkrawamy od kości. Ziemniaki obrane kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w zupie przez 15 minut. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami mięsa

prawdziwe jedzenie
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 176

świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak(...)Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette. Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam do Restauracji Żurawina w Warszawie, gdzie jest serwowane:) Składniki:Bulion rybny:1 kg ryb morskich

Smakowity Blog Kulinarny
KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH 215

bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach gotuję zupki. Dawno nie było krupniku, i chociaż nie jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda?Składniki:ok 0,75 kg żołądków(...)albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie  dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z pomidorów 184

Skoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr(...)łączymy ze sobą, miksujemy, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką, ew. solą i kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, jeśli uznacie to za konieczne. Gotowy krem nakładamy na talerz wraz z łyżką śmietamy. Zupa doskonale smakuje sama, jak też z serem mozzarela (małe kuleczki) oraz z dodatkiem pesto

Taste Of My Day
na żeberkach kapuśniak z kaszą i kurkumą... 193

się zagotuje woda to zebrać tzw. "szumy" najlepiej cedzakiem lub łyżką, żeberka gotować z do miękkości i wyjąć je z garnka, ostudzone obrać z mięska i dodać do zupy do wywaru dać kaszę jęczmienną drobną, ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu i gotować do miękkości kaszy dodać pokrojoną kiszoną kapuste i gotować z 30 minut, do smaku doprawić(...)kucharkiem, pieprzem, majerankiem, kurkumą, natką pietruszki zupa jest syta, rozgrzewająca i smaczna..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
kapuśniak z kaszą i kurkumą.... 201

pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 15 minut włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, dodać kurkumę, kucharka i gotować z 20 minut, z kości obrać mięso i dać do zupy, wsypać natkę pietruszki, majeranek i gotować z 5 minut na talerzu do smaku zmielić czarny pieprz, zupa ma ładny kolor, jest syta i smaczna......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-krupnik na kaczych szyjkach z pieczarkami... 177

kostkę włoszczyznę z ziemniakami, kaszę jęczmienną średnią, pieczarki dodałam malutkie w całości dodać pozostałe składniki oprócz przyprawy w płynie, wlać wodę /szybkowar mam na 9 ltrów i na zupę wlewam około 4 litrów wody/ i zamknąć pokrywę szybkowara zagotować na dużym ogniu i gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyc ogień na minimum i gotować z 25 minut(...)szybkowarze i potem spuścić ciśnienie przed podaniem można posypać natką pietruszki, doprawić przyprawą w płynie, krupnik jest bardzo smaczny, wyrazisty, mięsko z szyjek mięciutkie i można zajadać pożywną zupę..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Z serii do poczytania : DYNIA - przepisy 192

ilości cynku i lecytyny. Dynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to :  * dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu * dynia Hokkaido(...)delikatna w smaku, po ugotowaniu rozpada się na makaronowe nitki * dynia piżmowa - słodka, o orzechowej nucie i charakterystycznym zapachu piżma * dynia ozdobna - piękna, jesienna ozdoba stołu Przepisy na blogu :ZUPA KREM DYNIOWA  DYNIOWE RACUCHY NA SŁODKO

Magiczne Życie Marty
Pomidorowa z dinozaurami 145

dobrze wysmażonej cebuli dodajemy cały koncentrat i mieszamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną masę pomidorową dodajemy do naszego bulionu, (jeśli dzieci nie lubią cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas dodawania). W 1/2 szklance wody roztrzepujemy mąkę i śmietanę i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku. Zasmażanie koncetratu ma duże znaczenie

Apetyczna babeczka
Krupnik 183

smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek w szpitalu.   Myślę, że wkładam w niego trochę więcej starań (i warzyw) niż szpitalny catering, bo i smak tej "zupy nic" jakby głębszy w moim wydaniu. Potrzebujesz:włoszczyznakilka ziemniakówkasza jęczmienna (jeden woreczek)duża szczypta solikoperek Co robić?1. Umyć i obrać włoszczyznę, włożyć do garnka razem z zieleniną i zalać wodą(...)Dodać kaszę (bez plastikowej torebki) i gotować. 4. Na koniec dodać starte na grubych oczkach marchewki5. Posiekany koperek też można dodać do garnka, ale ja wolę posypać nim zupę tuż przed zjedzeniem.To by było na tyle

Matka Żywicielka
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 350

gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek

My Culinary Art