POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 2 torebki ugotowanego ryżu długoziarnistego Uncle Ben's, 2 podudzia z kurczaka (z zupy), 1/3 papryczki chili, 150 g szpinaku, 2 duże ząbki czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, 2/3 łyżeczki curry Cykoria , łyżka oleju z dodatkiem bazylii, 200 g śmietanki 30%, łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia. Przygotowanie: Mięso obieram
JejKuchniajesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis na pewno wrzucę na bloga, bo jest przepyszna. A dziś robię sobie curry z dynią i ananasem. W końcu jakoś się trzeba rozgrzać tej wyjątkowo zimnej jesieni. Będzie pysznie. I z kieliszkiem dobrego wina
Ugotowane pozamiatanePrzecier pomidorowy Sos pomidorowy na zimę - pycha! Buraki z papryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese
Biały fartuszekpisałam, że bardzo lubię zupy kremy za ich smak i łatwość przyrządzania. To prawda, podtrzymuję tę kwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki 2 średnie cebule 2 łyżeczki curry
Simply FoodAromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe
cool and mintylitra).Dodajemy różyczki kalafiora i marchew (wcześniej obraną i pokrojoną w plastry). Gotujemy aż do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste? :) krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym
Bon Appetit Małgorzatysię szaleństwo dyniowe :) Zupę krem mogę jeść litrami, a jak jeszcze posypię prażonymi pestkami słonecznika bądź też chrupiącymi grzankami, nie oprze się tej zupie nikt w moim domu. Bardzo aromatyczna, mocno kremowa i błyskawiczna zupa krem z dyni. Polecam serdecznie. Składniki: 1 kg dyni kilka ziemniaków duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego imbiru łyżeczka curry szczypta papryki cayenne(...)oliwie. Dodać pokrojone ziemniaki i dynię i chwilę przesmażyć. Warzywa przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przyprawy, posolić do smaku. Wszystko razem ugotować do miękkości. Wyjąć liście laurowe, zblenderować zupę na gładki krem, przełożyć do talerzy i posypać grzankami bądź też ziarnami słonecznika. Smacznego
na moim stole...około 1,5-2 minuty dodać curry w proszku i wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol. Zamieszać. Dodać umyte pokrojone na kawałki,lub w talarki,różyczki warzywa .Gotować 10 minut. Jeśli chcesz warzywa miękkie ,rozgotowane to gotować 5 minut dłużej. Ja wolę chrupiące .Na sam koniec doprawić sokiem z limonki. Zupę na talerzu posypać kolendrą ,lub natką
w mojej kuchniDoprawiamy do smaku curry, słodką papryką i chilli cayenne. Dodajemy trochę tłuszczu (roztopionego masła lub oleju), a także białe warzywa z ugotowanej wcześniej włoszczyzny - wszystkie albo tyle ile chcemy albo co lubimy [ ponoć nie każdy lubi seler ;) ]. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Można również pokroić w plasterki marchewkę i dorzucić do naszej kremowej zupy. Na koniec posypujemy
wege i kropkasmażenia i zapiekania.Jednak przyrządzamy je krótko,bo szybko się rozpadają.Zupa jest delikatna i ładnie pachnie.Myślę ,że to z powodu dodanego banana.Danie dla smakoszy ryb i dań orientalnych.Danie ma tylko 230 kcal. 30 dag.dorsza 1 l.bulionu 2 łyżki masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cebulka 1/2 łyżeczki curry 1 banan sól,biały pieprz sok z cytryny do smaku(...)cebula i koperek do dekoracji *********************************************** Cebulę zeszklić na maśle .Dodać mąkę i curry wymieszać,wlać bulion.Wrzucić do bulionu pokrojoną rybę ,gotować 10 minut.Zestawić z ognia,przyprawić,rozlać do bulionówek i do każdej włożyć kilka plasterków banana.Cebulę drobno posiekać,wsypac trochę do zupy,ozdobic koperkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPikantny, rozgrzewający krem z batatów. Pyszna zupa pełna węglowodanów złożonych, która doda energii przed treningiem. Przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, więc sprawdzi się jako szybkie danie w ciągu tygodnia. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-4 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView" : 6, "displayTime" : 6000, "transitionTime" : 500, "nav" : ".mk-swipe-slideshow-nav-5", "hasNav" : true, "pauseOnHover": true(...)Dodaj do koszyka Cock Czerwona Pasta Curry 50g 3,24 zł Dodaj do koszyka Bulion Warzywny BIO 66g 4,62 zł Dodaj do koszyka Bulion Drobiowy BIO 66g 5,08 zł Dodaj do koszyka Tajski krem z batatów Pikantny, rozgrzewający krem z batatów. Pyszna zupa pełna węglowodanów złożonych, która doda energii przed treningiem. Przygotowanie
Oslov.smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada) i solą. Zupę gotujemy kolejne 15 minut, a po tym czasie miksujemy plenderem na jednolity, gładki krem.Rozmrożone krewetki smażymy przez
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam na kolejną pyszną zupę, już taką trochę jesienną - gęstą i rozgrzewającą. Słodka marchewka z dodatkiem czerwonej soczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam! Składniki : 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry szczypta gałki muszkatołowej 1 kg marchewki litr bulionu warzywnego 80g czerwonej soczewicy 70ml mleka kokosowego 30ml śmietany sól i pieprz kolendra do przybrania (opcjonalnie) oliwa(...)wyciśnięty prez praskę czosnek. Dodać przyprawę curry i gałkę muszkatołową i smażyć przez około 10 minut, aż do czasu aż cenula zmięknie. Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem
Codzienne GotowanieZapraszam po przepis na najlepszą zupę z zielonej soczewicy. Jak zrobić najlepszą zupę z zielonej soczewicy? Składniki: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 500 ml bulionu warzywnego 1 filiżanka wody 1 średnia cebula 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonego curry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)minut cały czas mieszam. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin,curry,tymianek. Mieszam i dodaję pomidory z puszki i znów dokładnie mieszam,aby połączyły się smaki. Dodaję zieloną soczewicę, całość zalewam bulionem i wodą. Dodaję 1 łyżeczkę soli, płatki chili, pieprz. Zupę gotuję przez około 25 minut tak aby soczewica była miękka. I teraz bardzo ważna czynność
Kukuleczkiłagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska! Składniki (4-6 porcji): puszka mleka kokosowego (400 ml) bulion wegetariański 3/4 kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy(...)składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy - Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak,ze makaron chiński pochłonie spora ilość zupy ( tak jak to jest widoczne
Pora na pora i pomidoracebulą, a dalej już zgodnie z przepisem. Polecam tę zupę na jesienne chłody - działa rozgrzewająco :)składnikiok 400 g musu z dyni Hokkaido np z tego przepisu4- 5 ząbków czosnku1 cebula1 puszka pomidorów2 łyżeczki curry w proszku1 łyżeczki mielonego imbiru1 papryczka chili - posiekana1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili1(...)chwilę , mieszając, a następnie dodać mus z dyni. Wlać bulion, przykryć i gotować ok 15 - 20 minut aż smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać bulionu. Jeżeli wydaje się za mało ostra - dodać harissę. Podawać z grzankami i świeżą kolendrą. Można dodać śmietany. Smacznego
Stare GaryZupa dyniowa z groszkiem ptysiowym Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym Składniki: 750 g dyni (po obraniu) 250 g ziemniaków ( 3 średnie) 300 g pomidorów (2 sztuki) lub ½ puszki pomidorów krojonych 3 szklanki bulionu (750 ml) cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy kwaśna śmietana Wykonanie: Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona(...)smażyć co chwila mieszając przez ok 5 minut. Pod koniec dodać curry kurkumę. Gdy już podsmażymy, dodać gorący bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok 10 minut. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki i dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez ok 10 minut lub do miękkości warzyw
Pomysłowa kuchniaCzarna Słodkie Pomarańcze 50g Przyprawy :zdrowe , tanie , naturalne i bez chemii jestem na TAK . Idealne do dań, zup,past,sałatek, przystawek, ciast, deserów, kaw czy herbat . Do wyboru -do koloru. Czarnuszka 30g Goździki całe 30g Curry India 100g Lubczyk nać suszona 50g Czubryca Zielona 50 g Czubryca Czerwona
Gotowanie Patkipotraw z kurczaka, czy ryb. Jest jedną z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także
Zasmakuj KuchniUwielbiam takie gorące rosolniki ,przepełniające moje usta lekko ostrymi smakami.Pachnący curry i imbirem przeplatających się pieprzem kajenskim...Świetny na przeziębienia i mróz za oknem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinajlepiej oddaje to, co co jem w pracy jako mój trzeci posiłek w ciągu dnia. Często jest to sałatka, odgrzana zupa (w pracy mamy mikrofalówkę), a czasami resztka obiadu z poprzedniego dnia (np. mięsko, zapiekanka, makaron z sosem, curry, kasza z warzywami itp.). OBIAD (ok. godz. 17.00) Dzięki temu, że jem konkretny posiłek w pracy, do domu wracam syta
bistro mama