każdej zupy to już jest gwarancja kulinarnego sukcesu. Mleczko nadaje zupie aksamitu i delikatności. Na 3 porcje 600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 płaska łyżeczka startego imbiru 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki(...)papryki mielonej odrobina soli około 10 cm pora Na oleju podsmażyć przez 1 minutę pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać pozostałe przyprawy i zagotować. Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pora pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek
Jadło i czytadłotylko zobaczyliśmy groszek, to od pomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi(...)pół). W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem. Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką
R'n'G Kitchenzawiodłem się! Rodzina potwierdziła moje zdanie nie szczędząc pochwał i wymiatając talerze w szybkim tempie. Ta wersja zupy krem z cukinii ma w sobie lekkość i świeżość. Zdecydowanie polecam! :) Składniki: 2 młode cukinie 1 mała cebula 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki curry oliwa 750 ml lekkiego bulionu warzywnego 3 łyżki posiekanej świeżej mięty skórka otarta z 1/2 cytryny(...)pokrojone na ćwierćplasterki o grubości około 1/2 cm, oprószyć kuminem i curry i smażyć na średnim ogniu około 15 minut. Przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki mięty i zalać gorącym bulionem. Zmiksować. Jogurt wymieszać z 1 łyżką oliwy, 1 łyżką mięty, solą, pieprzem i skórką cytrynową. Nalać zupę na talerze i dodać po porcji jogurtu i grzanek
zadanie-gotowanieczosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie: Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki
Niezły Młynekktórzy nie przepadają za jego ostrym smakiem i zapachem polecam czosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom, jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie rozgrzewające organizm. W trakcie pieczenia trzeba uważać, żeby go nie przypalić
SzczyptaSmaQłatwa w przygotowaniu, na pewno uda się każdemu. Polecam!Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonej papryki i dyni(4-5 porcji)Składniki:4 czerwone papryki800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkęoliwa z oliwek lub olej rzepakowy1 łyżeczka curry w proszku1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki1 łyżka mielonego(...)Dopraw solą i pieprzem do smaku.Nałóż zupę do docelowych miseczek, wmieszaj po łyżce śmietany, posyp dynią i podsmażonym białkiem Newella i podawaj.Smacznego!English versionRoasted red pepper and pumpkin soup(4-5 servings)Ingredients:4 red bell peppers800 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm cubesolive oil or canola oil1 tsp curry powder1/2 large onion, diced8 garlic cloves, peeled
karmelowysmaków, dzięki dwóm zupom na jednym talerzu :) Składniki: Krem groszkowy: - 1 kg g mrożonego groszku - 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ostra Do gorącego wywaru wrzucamy groszek. Przyprawiamy i blendujemy. Krem dyniowy: - 0,5 kg dyni - 1 l wywaru warzywnego z dwoma marchewkami - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka curry - sól, pieprz, bazylia(...)cukru - olej rzepakowy Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Dodajemy curry, dokładnie mieszamy. Po kilku minutach zalewamy gorącym wywarem. Gotujemy tak długo, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy i blendujemy. Obie zupy wlewamy z dwóch stron naraz
Corner With RecipesPrzepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające “ Curry z dynią i łososiem “. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w słoiczku o
Moja DelicjaJedne zalecają dodanie mleka kokosowego, co czyni zupę aksamitną i nadaje jej słodyczy, inne zaś stanowczo tego zabraniają. Natomiast dodatek sosu rybnego zapewnia słoność wywaru, podkreślając inne smaki. Ten, kto nie chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa(...)żółtą i zielona, cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy pastę curry, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Zupę przyprawiamy cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki, jeśli będzie potrzeba także solą. Przed podaniem zupę posypujemy swiezymi
Smakowity Blog Kulinarnyprzez ok 20 min. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Dodajemy imbir i curry, chwile podsmażamy. Dodajemy dynię i wodę, mieszamy i gotujemy ok 20 min. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami/ostrym startym serem/chili
Atlas Smakówrodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 3 cm kawałek imbiru, obrany i starty na tarce 1 papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka curry w proszku 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki(...)Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami. Smacznego! English version Creamy carrot soup (6 servings) Ingredients: 1 tablespoon oil 1 onion, chopped 1 clove garlic, finely chopped 3 cm piece ginger, peeled and grated 1 chilli, seeded and finely chopped 1 teaspoon curry powder 1 kg carrots, peeled and sliced
karmelowyogniu pod przykryciem z dodatkiem masła, oleju, soli i pieprzu przez około 15 minut, często mieszam. Wlewam bulion, dodaję curry i pieprz cayenne. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (około 25-30 minut). Zupę miksuję na gładki krem. Dodaję śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Krem podaję z połówkami jajka
JejKuchniazupa, która o dziwo, nawet zachwyciła moich krytyków domowych!I dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe 1,5 litra bulionu warzywnego 1 por 2 cebule 4 duże ziemniaki 1 -2 pęczek koperku curry 1-2 łyżki oleju/masła Selera myję i kroję w małe kawałki. Por cały kroję(...)kostkę. Wrzucam do bulionu. Całość gotuję aż do miękkości ziemniaków. W międzyczasie doprawiam curry i dodaję posiekany koperek (ułatwieniem jest koperek mrożony lub susz z kopru). Osobiście nie zabielam, ale jeśli ktoś chce, jasne, że może. Tak samo z podawaniem z makaronem, ale uważam, że zupa sama w sobie jest dość obfita i gęsta. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTakiej zupy pieczarkowej chyba jeszcze nie próbowaliście… Pyszna 😊 . To moja wersja pieczarkowego balti, które jadłam w Curry Me . P. S. Kto lubi, może dodać również ostrej papryki. Składniki: kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mały kawałek świeżego imbiru ok. 500 g małych pieczarek ok. 0,5 l mleka kokosowego 1,5 filiżanki
Qlinarnie i QlinarnieProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata