zupa cebulowa - 707 przepisów (strona:25/48)

Toskańska zupa cebulowa 93

zupa na jesienne dni. Jest pożywna, rozgrzewająca i bardzo pyszna. Polecam gorąco, gotujcie i smakujcie potrawy Toskanii. Przepis pochodzi z książeczki kieszonkowej "Kuchnia Włoch" autor nieznany. Zupa cebulowa z Toskanii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prawdziwy, domowy krupnik 213

Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta. Krupnik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zazie Bistro - francuska kuchnia w Krakowie 134

porcja duża chłodnik z buraków z mlekiem koksowym z bagietką z posiekaną kalmarami, czosnkiem i ostrą papryką (19 zł) . Chłodnik był rewelacyjny! Po prostu poezja na talerzu. francuska zupa cebulowa (11 zł). Smaczna i bardzo sycąca. Ogromny plus za obsługę dla sympatycznej i profesjonalnej kelnerki. Niestety coraz częściej obserwuję, że w lokalach obsługują nas młodzi ludzie,  skądinąd sympatyczni

Kulinarne przygody Gatity
Słodko kwaśny dip ze smażonej cebuli 193

świetnie pasuje. Pewnie spotkaliście się z francuską nazwą tego sosu french onion dip. French onion dip przyrządza się z żółtej cebuli, którą karmelizuje się podobnie jak do zupy cebulowej . Można również i tu użyć białego wina lun wytrawnego sherry lub winnego octu. Cebula po usmażeniu jest słodko kwaśna. Wymieszana z jogurtem jest super. To kolejny sos, który świetnie pasuje

codojedzenia
#3 – Wielkopolska 114

wiele festiwali czy spotkań kulinarnych mających przypomnieć jej dawne tradycje kulinarne. Obecnie Wielkopolska stanowi centrum oprawy szparagów. Oprócz nich często spotykanym warzywem jest cebula, z której gospodynie przygotowują zupę cebulową czy zalewajkę. Pomidory i oczywiście ziemniaki to dwa kolejne warzywa bez, których nie byłoby kuchni wielkopolskiej. Na obiad często podaje się tutaj plyndze – ziemniaczane placki z cukrem czy pyzy

Życie ze smakiem
Zupa cebulowa z ziemniakami w tle. 120

Uważam, że dobra zupa cebulowa, wymaga kilku trików- wyrazistego doprawienia i pysznego sera, jako dopełnienie całości. Oczywiście cały sekret polega na tym, żeby spełnić te warunki i nie przesadzić. Łatwo przyćmić rozkosznie słodki smak cebuli. Wersja, którą Wam dzisiaj prezentuję przemyca składnik, który bardzo lubię. Jest to ser scamorza, pochodzący z południowej części Włoch. Należy do tej samej grupy

Pichceniomania
Naturalny antybiotyk - mikstura 6205

porzucałam, znajdowałam je, kiedy najczęściej były po terminie.  Jeśli chodzi o naturalne leki, to niestety podobnie. Syrop z cebuli - wiem, że skuteczny. Ale nie przełknę... choć zupę cebulową bardzo lubię. Mleko z czosnkiem i miodem - nie ma takiej możliwości. Nie wypiję! A czosnek uwielbiam.  I kiedy się pochorowałam, zadzwoniła koleżanka.  Mówi: czekaj, czekaj, mam taki przepis

bistro mama
Zupa cebulowa z serowymi chipsami 297

Teraz jest czas idealny na tą zupę. Aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca. Pełna wspaniałego, ale i intensywnego smaku. Jeśli raz spróbujecie zupy cebulowej, będzie do Was wracać co jakiś czas chęć na to cudo ;) Pierwszy raz ( ale też chyba ostatni) jadłam ją jeszcze na studiach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest bardzo tania. Legenda głosi

Czerwona Porzeczka
Zupa cebulowa – cipollata 209

Jednym z nich była pozycja „Gotuj zdrowo”. Obiecałam wam, że będzie to przepis na zupe. Dlatego dzisiaj na blogu dzielę się z wami przepisem na włoską zupę cebulową – cipollate. W książce podane są dwa sposoby jej podania, oba wydają się

Polska Zupa
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem i jajkiem. 260

przygotujemy tę sałatkę na szybko przed pracą, by np. włożyć w słoiczek i zabrać ze sobą. Sałatka nicejska to jedna z najbardziej znanych obok np.   zupy cebulowej potrawa kuchni francuskiej. Z racji tego, że sałatka wywodzi się  Nicei, czyli malowniczego miasteczka położonego nad Morzem Śródziemnym, jej głównym składnikiem są ryby. Możemy tutaj dodać tuńczyka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Czerwona cebula marynowana i nie tylko czyli jak wykorzystać cebulę 170

pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej . Szalotkę najczęściej używam do risotto , a z czerwonej cebuli smażę konfiturę . Dzisiaj właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków

codojedzenia
Francuska zupa cebulowa 271

zrobienia tej zupy. Bardzo mnie interesował jej smak, ponieważ wcześniej nie miałam z nią styczności. Nadarzyła się okazja, żeby ją wykonać, więc zabrałam się do pracy. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki: 1 kg cebuli 4 łyżki masła 200 ml wina wytrawnego 600 ml bulionu 4 łodyżki tymianku bagietka, masło, ser Przygotowanie: Cebulę kroimy  w pióra i podsmażamy na maśle

Bon appetit mon amie
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 146

Uwielbiam sałatki, a w Paryżu szczególnie posmakowała mi sałatka nicejska, z anchois i fasolką. W takim wydaniu smakuje wybornie! Będąc we Francji, nie mogliśmy nie skosztować francuskiej zupy cebulowej, która w różnych miejscach smakowała za każdym razem inaczej, ale za każdym razem wspaniale! Lody – solony karmel i pistacja To był hit deserów – zamówiona przez mojego męża porcja

Raj dla Podniebienia
Staub Mini Cocotte recenzja i konkurs 127

anonimowym zgłoszeniu proszę podać adres e-mail do kontaktu. Zachęcam do udziału w konkursie:) OGŁOSZENIE WYNIKÓW: Wybór był bardzo trudny, ale najbardziej spodobały mi się propozycje Weroniki Aromatyczna zupa cebulowa pod przykrywką z ciasta francuskiego Mini lasagne szpinakowo-pomidorowe, zapiekane z mozzarellą Jabłka z cynamonem zapiekane pod kruszonką z dżemem porzeczkowym Mini szakszuka Weronikę proszę o kontakt ze mną

Pieguskowa Kuchnia
Zupa cebulowa z kapustą 147

Mały eksperyment..zupa cebulowa z dodatkiem kapusty oraz makaronu. 3-4 cebule około 30-40 dkg białej kapusty  1-2 marchewki susz warzywny bulion sól, pieprz, liść laurowy,ziele angielskie koperek sok z cytryny dowolny makaron [ u mnie nitki] Cebulę i kapustę drobno pokroić,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę zalać odrobiną bulionu i chwilkę poddusić

Moje domowe kucharzenie