urozmaicić. Nie jestem zwolenniczką mleczek kokosowych więc pozostaję przy polskich warzywach takich jak cebula. To właśnie ją dodałam do zupy i powiem Wam, że jest pyszna- chyba lepsza od zwykłej pomidorówki. Jeśli chcecie dowodu to proponuję wyprobować przepis :) Zupa pomidorowo-cebulowa - 2 litry rosołu drobiowego - 2 puszki pomidorów krojonych ( 800g) - 1 kg cebuli - 50ml koniaku - 1 łyżka masła - sól(...)patelni masło i wrzucamy na nie cebulę. Chwilę szklimy , dolewamy koniak, mieszamy i czekamy aż cebula zacznie brązowieć. Wtedy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie dodajemy do zupy. Znów chwilę gotujemy po czym doprawiamy ziołami do smaku. Wyśmienicie smakuje z makaronem jak i z ryżem
Kuchnia Pełna EmocjiBardzo rzadko gotuję kapuśniak, jeszcze rzadziej zamawiam w restauracji, a będąc w górach czy u południowych sąsiadów - z karty wybieram zupę czosnkową albo cebulową. Kwaśnicę najczęściej zamawia mąż, a ja podbieram mu wtedy łyżkę lub dwie. W tym roku spędziliśmy wakacyjny urlop blisko najpierw słowackiej, a później czeskiej granicy. Pobiłam własny rekord w jedzeniu smażonego sera, knedlików(...)tylko biorę hranolki, smażeny syr i tatarską omaćkę. Na kapustnicę trafiłam przypadkiem . Było za wcześnie na konkretne drugie danie, a w karcie brakowało ulubionej czosnkuli. Stanęło więc na zupie, która na zdjęciu bardziej wyglądała na gulaszową niż na kapuśniak. Podana w pięknym 400 ml słoiku Weck. Powiedziałam do męża: wow, jak fajnie podana, muszę kupić takie słoik, dobrze
bistro mamaDziś polecam zupę ziemniaczano-cebulową, która jest idealna na jutrzejszy dzień (postny piątek). Składniki: 2 główki czosnku 3 cebule 4-5 ziemniaków 600 ml bulionu drobiowego natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła koperek pieprz, sól Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z główek czosnku odciąć ogonki, nalać po łyżce oliwy do środka główek(...)przykryciem dolewając co jakiś czas bulion ( w sumie ok 400 ml). Pod koniec gotowania, czyli po ok, 25 min, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Zmiksować, dolewając resztę bulionu, aż zupa uzyska konsystencję kremu. Podawać z grzankami lub posypaną świeżą natka pietruszki
Konrad GotujePyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta Delikatne, maślane i niezwykle kruche paszteciki z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska i jako dodatek do zup: barszczu, grzybowej, cebulowej, rybnej itp. Składniki: Ciasto: 350g mąki 200g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 100g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików
Blog z Apetytemciasta ptysiowego dodany jest ser, to ten dodatek sprawia, że zwykłe ciasto ptysiowe staje się rewelacyjną przekąską do wina. Takie ptysie mogą być także wspaniałym dodatkiem do zup - grzybowej, barszczu, cebulowej. Sprawdzą się na przyjęciu jako samodzielna przekąska, czy też przegryzka do wszelakich dipów. Smak ciasteczek można modyfikować dodając paprykę, zielony pieprz, czarnuszkę albo ulubione zioła. Zachęcam do wypróbowania
Rodzinka w kuchnitakie dni niż koc, książka, kot i kubek… kubek z herbatą, kawą lub zupą. Koty mruczą, stosik z nowymi, nieprzeczytanymi książkami rośnie. Do tego zrobimy sobie pyszną zupę ziemniaczano-cebulową. Doprawimy na ostro mieszanką Cajun i podamy z „bekonem” pieczarkowym. Do ... [Read more
Gotuj z Blue Ravendobrze zaspokaja głód. Biorąc dokładkę nie musimy przygotowywać drugiego dania, zupa jest dość syta. Jedne z moich ulubionych zup kremów to pomidorowa z parmezanem i bazylią, cebulowa z grzankami, łososiowa, dyniowa i zupa krem z białych warzyw, którą dziś wrzucam do naszego rodzinnego menu. Ziemniaki dodają gęstości zupie, to ile bulionu / wody dodacie zależy na końcu
Zasmakuj KuchniZupy 270 najlepszych przepisów Małgorzata Caprari Lubicie zupy? Ja uwielbiam. Dlatego tak chętnie sięgnęłam po książkę Małgorzaty Caprari „ Zupy. 270 najlepszych przepisów ”. Inspiracji nigdy dość W tej książce pysznych przepisów nie brakuje. Mniej i bardziej tradycyjnie zupy, wariacje na temat klasyki, potrawy z kuchni regionalnej… Ta książka powinna znaleźć się w każdym domu. Dzięki niej pomysłów na zupę nigdy(...)przyprawy i buliony ZUPY POŚPIESZNE np. Mazowiecka ekspresówka, Szybka groszkówka czy Fasolowa ekspresówka ZUPY BIEDULE I CHLEBIANKI np. Czeska bidula czy Kresowa chlebówka KARTOFLANKI np. Kartoflanka pomorska, Praska Marianna, Bogata zupa kołobrzeska ZUPY MIĘSNE, np. Kurczakówka po gdańsku, Polewka sołtysa KRUPNIKI, np. Krupnik oleśnicki, Krupnik sopocki ZUPY RYBNE, np. Warszawska zupa łososiowa, Śledziowa zupa wigilijna ŻURKI I KWASÓWKI, np. Żurek
Słodkie okruszkiPyszna, aromatyczna zupa grzybowa zabielona słodką śmietanką, która dodaje kremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 duża cebula(...)będzie już ładnie zarumieniona dodać mąkę i intensywnie mieszać całość drewnianą łyżką. Chwilę jeszcze smażyć wszystko razem. Odstawić z ognia i dodać kilka łyżek gotującej się zupy. Zamieszać dokładnie, żeby dobrze zahartować naszą cebulową zasmażkę. Po chwili wszystko przelać do zupy i wymieszać razem. Gotować kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietanką i doprawić solą i pieprzem
Świat Domowej Kuchniprzełamują moją zupową niechęć. Może to dobra metoda na takich zupowych niejadków jak ja... A więc do dzieła... :) Aaaa... jeśli się obawiacie wyraźnego specyficznego "cebulowego" zapachu po tej zupie , to bez obaw - pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA
Bon appetit mon amieugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki do II Dania , utłuc z ziemniakami na puree ( osobno marchew, osobno(...)wygotowanych w rosole jest bardzo smaczna wbrew temu co niektórzy sądzą). Gorąco zachęcam do wypróbowania mojej metody - na pewno poczujecie jak się zmienił na korzyść smak gotowanej przez Was zupy
Buniabaje w kuchniSkładniki: 5 średnich cebul 2 ziemniaki 1 l bulionu wołowego 100 ml białego wina wytrawnego 70 g masła 2 łyżki tartego sera chedar sól gałka muszkatołowa
kolorowotorcikowo