zupa cebulowa - 707 przepisów (strona:33/48)

Zupa grzybowa 77

Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa zabielona słodką śmietanką, która dodaje kremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 duża cebula(...)będzie już ładnie zarumieniona dodać mąkę i intensywnie mieszać całość drewnianą łyżką. Chwilę jeszcze smażyć wszystko razem. Odstawić z ognia i dodać kilka łyżek gotującej się zupy. Zamieszać dokładnie, żeby dobrze zahartować naszą cebulową zasmażkę. Po chwili wszystko przelać do zupy i wymieszać razem. Gotować kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietanką i doprawić solą i pieprzem

Świat Domowej Kuchni
Krem z pora 176

przełamują moją zupową niechęć. Może to dobra metoda na takich zupowych niejadków jak ja...  A więc do dzieła... :)  Aaaa...  jeśli się obawiacie wyraźnego specyficznego "cebulowego" zapachu po tej zupie , to bez obaw -  pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA

Bon appetit mon amie
Wywary na zupę na rumianych warzywach 189

ugotowaniu. Wyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty   wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki do II Dania , utłuc z ziemniakami na puree ( osobno marchew, osobno(...)wygotowanych w rosole jest bardzo smaczna wbrew temu co niektórzy sądzą). Gorąco zachęcam do wypróbowania mojej metody - na pewno poczujecie jak się zmienił na korzyść smak gotowanej przez Was zupy

Buniabaje w kuchni
Kremowa zupa cebulowo-serowa 185

Składniki: 5 średnich cebul 2 ziemniaki 1 l bulionu wołowego 100 ml białego wina wytrawnego 70 g masła 2 łyżki tartego sera chedar sól gałka muszkatołowa

kolorowotorcikowo
Cebulowe ciasteczka z kremem z pomidorów. 167

ogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :) Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek.     Cebulowe chrupiące ciasteczka, na dodatek zupa krem z pomidorów (4-5 osób) Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku

vegetanie
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 207

sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. … Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem , kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik z ogórka i koperku z wędzonym pstrągiem 234

schłodzenia.Zupę mozna przygotować dzień wcześniej i schładzać przez noc. Przed podaniem pokroić w cienkie krążki szczypiorek i wmieszac do zupy.Nie robić tego wcześniej jeśli zupa postoi kilka godzin w lodówce.Wiadomo-cebulowe tak mają,że lubią zakwaszać. W miseczkach lub na talerzech rozmieścić kawałeczki pstrąga i napełnić zupą. Posypać resztą koperku. bron:emte

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa szpinakowo-jogurtowa - labaneya. 157

dzięki temu daniu  przenieść na chwilę gdzieś w deltę Nilu? Może pod piramidy? Wyobraźnia działa cuda! Labaneya to zdecydowanie numer jeden moich zup z tego tygodnia. A z propozycji Marzeny? Bardzo chciałbym spróbować cebulowej  w chlebie ! I sam nie wiem, czy bardziej jestem ciekawy zupy, czy naczynia ;) Składniki: ćwiartka kurczaka (lub 3 udka) 1 i 1/2 litra

zadanie-gotowanie
Pietruszkowe kluski z kaszy jaglanej 98

resztą klusek. Sprawdź również te przepisy: Kopytka ze szpinakiem Lekki pulpety drobiowe z brokułem Lekki gulasz z mięsem i pieczarkami Idealnie kremowe risotto z pieczarkami Zupa krem z białych warzyw Tarta cebulowa

Czarnawisienka
Pomidorowa dla dorosłych 117

podpalenia, poza tym w ilości wywaru jeden kieliszek jest znikomy. Zupa za to ma bardzo fajny smak i aromat. Polecam takie eksperymenty i inne moje wersje zupy pomidorowej np, z masłem orzechowym , cebulowa z kozim serem , z owocami morza czy na ostro z kaparami . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuska zupa cebulowa, Kryjówka 147

minut, aż cebula będzie miękka. Na koniec wlej wino i ewentualnie trochę wody. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj i zestaw z ognia. Podawaj zupę z grzankami posypanymi startym żółtym serem. P.S. Jeśli chcecie, aby cebulowa miała ciemny kolor (jak na zdjęciu), trzeba karmelizować cebulę przez ok. 45 minut. Zupę dodaję do akcji: W Kryjówce jadłam kilka razy pierogi. Wrażenia pozytywne

Qlinarnie i Qlinarnie
Cebulak, czyli Zwiebelkuchen 191

Pyszny placek cebulowy. Edyta Guhl. Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest dość kaloryczny i to wlaśnie kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer. Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej

dolcevitainmykitchen