Zupa cebulowa na podstawie przepisu z książki Carole Clements "Z kuchennej półeczki Zupy" Bardzo smaczna i sycąca. składniki: (na 6 osób) 1 łyżka masła + masło do grzanek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kg cebuli 5 dużych ząbków czosnku 2 łyżki mąki 200 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki koniaku (opcjonalnie) 1,5 l bulionu
Stare GaryDzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę cebulową. Jeśli więc chcecie dobie trochę popłakać podczas krojenia i gotowania to zachęcam ;-) Zupa wychodzi pyszna więc rekompensuje te wylane łzy ;-) U mnie miała być na dwa dni, ale mam w domu małych żarłoków i zniknęła od razu :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: około
kruche babeczkiZupa cebulowa z cebuli siedmiolatki zwanej również japońskim porem. Cebula kształtem przypomina por. Do zupy wykorzystałam białe części cebuli. 300 g cebuli, oliwa, 600-700 ml bulionu (warzywny, drobiowy u mnie z gęsi), sól, cukier, ser twardy żółty (u mnie carski z Hajnówki ), Cebulę oczyścić, umyć, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówwydrążyć z miąższu. Z pomocą przyszły mi kokilki. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam, a następnie nałożyłam na miseczkę, którą wstawiłam do góry dnem do piekarnika. I tak powstały moje talerze :) Zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, doprawiona tymiankiem jeszcze nigdy mi tak nie smakowała :) Składniki: Zupa: 4 duże cebule 2 łyżki masła 3 szkl. bulionu warzywnego 100 ml białego wina
zadanie-gotowaniesię go w 10 min,potem tylko piecze-jest pyszny,prosty do zrobienia i nie drogi-polecam gorąco SKŁADNIKI: karczek-ok 80 dag 2 śmietanki 30 %(małe) 2 zupy cebulowe w proszku PRZYGOTOWANIE: karczek kroimy w plastry jak na kotlety,śmietankę mieszamy z zupami w proszku, mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy naszą mieszanką pieczemy
Swojskie jedzonkorazem chciałbym się podzielić przepisem na zupę cebulową. Nigdy nie miałem odwagi takiej spróbować w restauracji i pewnego dnia postanowiłem spróbować taką zupę zrobić samemu. Od tamtej pory jestem jej fanem i robiię ją regularnie. Muszę Cię jednak uprzedzić: to danie jest zajebiście czasochłonne. Ale efekt (o ile niczego się nie spieprzy) całkowicie rekompensuje poświęcony na przygotowania czas. Składniki
manslogblogcukinii / Cream of zucchini 3. Krem z pieczonej papryki / Cream of roasted red bell pepper 4. Syryjska zupa soczewicowo-imbirowa / Syrian lentil and ginger soup 5. Francuska zupa cebulowa / French onion soup 6. Krem z warzyw korzeniowych / Cream of root vegetables 7. Meksykańska zupa fasolowa / Mexican bean soup 8. Wegańska zupa pieczarkowa mojej mamy / My mum's vegan
Qlinarnie i QlinarnieFrancuska zupa cebulowa 🧅to dla mnie HIT! Zrobiona trochę po "mojemu" bo nie miałam chociażby naczyń do zapiekania zupy z grzankami (a tak powinno być). Mimo to jest obłędnie dobra! Lekko słodka i fajnie przyprawiona (polecam dać sporą ilość pieprzu). Składniki na 3-4 dość duże porcje: 1 kg cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 liście laurowe
CzarnawisienkaMamy jesień, więc potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, co doda nam energii na cały dzień. Zrobiłam więc zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której warto poświęcić odrobinę czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli. Zupa jest sycąca, aromatyczna, pyszna… Składniki: 9 średnich cebul, pokrojonych w piórka 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Oryginalny smakzimne dni polecam zupę cebulową. Robiłam już wersję z kluseczkami i zapiekaną pod ciastem francuskim a teraz wersja z soczewicą. Dzięki soczewicy zupa jest bardziej sycąca. składniki: 600 g obranej cebuli 2 łyżki masła 1 l bulionu 1 łyżka tymianku 1 puszka soczewicy sól,pieprz Cebulę pokroić w pół plastry. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Smażyć
Monia miesza i gotujeZupa idealna na jesienny/zimowy obiad. Rozgrzewająca, sycąca i bardzo aromatyczna w smaku. Przygotujecie ją z łatwo dostępnych składników. Zupę cebulową warto podać z posiekaną, zieloną pietruszką i kawałkami sera pleśniowego, ponieważ te dwa składniki podkręcają jej smak. Zupa z pieczonej cebuli będzie idealna dla osób, które dbają o linię. Składniki na porcję dla 4 osób
UgotowaćZupa Azteca to pyszna, tradycyjna meksykańska zupa z Tortillą, awokado i serem. Oczywiście dobrze by było mieć ser meksykański 😉 Tortilla w Meksyku to tak jak bagietka francuska. Szybko traci swoją świeżość i aby jak najmniej zmarnować jedzenia, we Francji powstała zupa Cebulowa, na którą przepis znajdziesz tutaj , a w Meksyku powstała Sopa Azteca. Dokładnie nie wiadomo kiedy i gdzie(...)powstała zupa Azteca. Jest szczególnie popularna w środkowej części kraju, w okolicach Mexico City. Możliwe, że powstała w stanie Tlaxcala, na wschód od stolicy. Zupa, jak i cała kuchnia meksykańska to połączenie Kuchni tubylczej i prehiszpanskiej, którzy kolonizowali ten region od XVI wieku. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, zapraszam na moją wersję Soup Azteca. PS. Zupa jest
RafalCookZupa cebulowa to proste, ale wykwintne danie. Klasyczne, rodem z Francji, ale doskonale sprawdza się na moim polskim stole. Taka zupa z cebuli, na prawdziwym rosole , doskonale rozgrzewa w zimowy dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajest coś, co lepiej rozgrzeje i zaspokoi pierwszy głód niż talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś
Karo in the Kitchenjest coś, co lepiej rozgrzeje i zaspokoi pierwszy głód niż talerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś
Karo in the Kitchen