użyć basmati) - 50g bulionu - 5 goździków, 5 liści laurowych - 2 łyżki wody różanej - 2 łyżki rodzynków - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 kalafior - 1 pietruszka - 2 marchewki - 2-3 młode ziemniaki - 1 cebula - łyżeczka startego imbiru - łyżka kurkumy, łyżeczka kuminu, sól, pieprz, odrobina ostrej papryki, pół łyżeczki nasion kozieradki, łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, pół łyżeczki kozieradki i pół łyżeczki nasion kolendry(...)wody, wyjmujemy przyprawy. Wrzucamy wcześniej namoczony ryż i gotujemy (powinien być 3/4 miękki). Odcedzamy. Do ryżu dodajemy rodzynki, wodę różaną i migdały. 2) Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Kalafior obieramy i dodajemy średniej wielkości kawałki na patelnię. Następnie kroimy marchewkę i pietruszkę w słupki i dodajemy na patelnię. Smażymy kilkanaście minut
Roślinożerni urlopowiczecykoria jest głównym kulinarnym skojarzeniem z Belgi ą . Można ja zrobić na miliony sposobów, ale jednym z ciekawszych jest zupa krem! Składniki (3-4 porcje): - 3 cykorie - 2 małe ziemniaki - 2 szklanki bulionu - 2 szklanki wody - 200 ml śmietanki 12% - szczypta gałki muszkatołowej, pieprz - pęczek koperku - grzanki (do podania) Przygotowanie: 1) Obieramy cykorię i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy
Roślinożerni urlopowiczepapryki - szczypta ostrej papryki - jeszcze mniejsza szczypta wędzonej papryki - 2 pomidory - garść czerwonej fasoli z puszki lub uprzednio namoczonej - litr wody - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 białe papryki - 2 ziemniaki - łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz - kwaśna śmietana i natka pietruszki (do podania) Przygotowanie: 1) W garnku rozgrzewamy olej, cebulę, pomidory i czosnek drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej, wsypujemy suszoną(...)Smażymy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. 2) Wlewamy wodę, wsypujemy fasolę i gotujemy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. 3) W międzyczasie kroimy marchewkę, pietruszkę, paprykę i ziemniaki w kostkę sporej wielkości i wrzucamy do garnka. 4) Dodajmy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Gotujemy przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Można dolać trochę wody (w razie
Roślinożerni urlopowiczePlacki są bardzo proste i tanie do zrobienia. Mają ładny, intensywny kolor, są chrupiące. Można je podać na słodko, lub na słono. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 ziemniaki 1 marchewka 1 małe jajko 2 łyżki mąki tortowej szczypta soli olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Marchewkę obrałam i starłam na tarce na małych oczkach. Ziemniaki również
Waniliowe ImprowizacjeOdłóż chochlę sosu do miseczki, przestudź, dodaj mąkę ziemniaczaną i przelej do garnka z sosem, aby go zagęścić. Zagotuj sos i ponownie dodaj do niego mięso. Serwuj z kluseczkami, ziemniakami z wody lub puree i surówką. Danie ma ciekawy kolor :) Jeśli chcesz, żeby było jeszcze barwniej - do ziemniaków dodaj dużo świeżych ziół, aż będą zielone! Twoją surówką niech będą
Gary Bez dnawielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego. Pestki są także źródłem potasu, magnezu oraz cynku. Halloweenowa zupa dyniowa - przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 1kg dyni, 2 ziemniaki, 4 jabłka, 2 szalotki, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, ząbek czosnku, łyżeczkę mielonej kolendry, łyżeczkę startego imbiru, 300ml bulionu warzywnego, puszkę mleczka kokosowego, sól i pieprz do smaku. 1. Posiekaj szalotki(...)czosnek. Czosnek warto posiekać kilka minut przed podsmażeniem na oleju, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. 3. Wlej do garnka łyżeczkę oleju, przesmaż na nim pokrojone warzywa z posiekanymi szalotkami i czosnkiem. 4. Wlej do garnka z warzywami bulion (tutaj znajdziesz przepis na pyszny domowy bulion warzywny ), dodaj przyprawy
Z notatnika dietetykarozpieszcza, a taka rozgrzewająca zupa to idealna opcja na obiad 😊 Jeśli lubicie chrzan polecam! Zupa chrzanowa z jajkiem - przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 3 ziemniaki, korzenia pietruszki, pora, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju rzepakowego, litr wody, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna jałowca, łyżkę majeranku, pół szklanki mleka, sól i pieprz(...)jajka. 1. Ugotuj jajka na twardo. 2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 3. Warzywa obierz, ziemniaki i pietruszkę pokrój w kostkę, a pora posiekaj. 4. Na dnie garnka rozgrzej olej, dodaj czosnek i warzywa i krótko przesmaż mieszając. 5. Dolej do garnka wodę, dodaj liście laurowe
Z notatnika dietetykaBakłażan z warzywami Składniki: bakłażan 2 duże ziemniaki 3 średnie marchewki cebula 2 ząbki czosnki suszony koperek szklanka bulionu 5 łyżek oleju 3 łyżki pasty pomidorowej z suszonymi pomidorami i lubczykiem (można zastąpić pastom pomidorową i dodać pokrojone drobno 2-3 pomidory suszone i odrobinę lubczyku) Bakłażan z warzywami Wykonanie: Bakłażany umyć i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć do zarumienienia(...)oleju. Przyrumieniony bakłażan przekładamy na ręcznik papierowy aby się odsączył z tłuszczu. Na pozostałym oleju zeszklić cebule i czosnek drobno posiekany. Marchewkę obrać i pokroić na grubsze talarki, a ziemniaki w kostkę wielkości marchewki. Gdy cebula będzie już zeszklona dodać warzywa lekko obsmażyć, po obsmażeniu podlać bulionem i przykryć, dusić aż warzywa będą miękkie ok 20 minut. Gdy warzywa będą
Pomysłowa kuchniaKremowa zupa porowa z dodatkiem płatków owsianych, przyprawiona gałką muszkatołową, bardzo delikatna i nieziemsko pyszna. Składniki: 350 g porów ( około 3 sztuki) 100 g małych ziemniaków ( 2 małe) 50 g płatków owsianych 1,5 l wywaru około 450 ml wody odrobina masła i oleju szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz Przepis: Pory kroję w krążki, ziemniaki w kostkę, całość podsmażam
Kukuleczkipraskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię, gniazda nasienne z cukinii, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Gotujemy, aż sos zredukuje swoją objętość (ok. 10-15 minut). Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego! Przepis na Thermomix: Pulpety: 1. Natłuszczamy olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawiamy. 2. W misce, chleb namaczamy w mleku. 3. Do czystego i suchego naczynia miksującego(...)pokrojoną w kostkę cukinię, sól i pieprz. Nakładamy przystawkę Varoma, gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1 . 3. Pulpety w sosie pomidorowym podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Artykuł Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongwpadłam na pomysł na obiad z kopytkami i przypomniałam sobie, że mam przecież zamrożone kopytka. Mielone kotlety usmażyłam wczoraj ale jakoś nie miałam ochoty na kolejne mielone z gotowanymi ziemniakami. Ale kopytka i mielone to już jakaś mała zmiana. Kontynuując przegląd lodówki znalazłam paczkę szpinaku i parmezanu. Od razu pomyślałam o sosie parmezanowym z odrobiną czosnku i szpinakiem. Odsmażyłam kopytka(...)Kopytka i mielone 4 porcje Składniki: 1 kg mielonego mięsa, wołowo – wieprzowego 1 duża cebula 2 łyżeczki soli 100 ml śmietanki 1 łyżeczka czarnego pieprzu 350 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 90 g pszennej mąki 3 łyżki utartego parmezanu Sos z parmezanu i szpinaku 250 ml śmietanki, min 30% 30 g masła 1 duży ząbek czosnku 50 g utartego
codojedzenialubicie tego typu smaki to zachęcamy Was do przygotowania tej potrawy. SAŁATKA ŚLEDZIOWA SKŁADNIKI: - 500 g śledzia w oleju - 6 jajek - 6 sztuk dużych ogórków konserwowych - 2 średniej wielkości ziemniaki - pół puszki kukurydzy konserwowej - 2 cebule - szczypiorek do smaku - majonez - musztarda - pieprz Ziemniaki i jajka gotujemy (osobno oczywiście). Śledzie przemywamy wodą, aby nie były za słone. Wszystkie składniki kroimy
Związek na patelniczęsto sprzedawane na ulicach w formie street foodu . Popularne są szaszłyki z grilla, a także mięso smażone i duszone. Częstym dodatkiem do dania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA czy też SOCZEWICA. Przyprawia się je na ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA. Potrawy najczęściej są DUSZONE(...)specjalnym narzędziu zwanym couscoussiera. Couscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając
Ostra na Słodkojedna z ulubionych propozycji obiadowych na weekend. Wybieram filety lub polędwicę z dorsza, sandacza, kawałek łososia bądź całego pstrąga. Ryby smażone lub pieczone najczęściej podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree (czasem ryżem lub frytkami domowymi) oraz surówką z kiszonej kapusty – absolutny klasyk. Ryba w tym wydaniu smakować będzie także z bukietem warzyw z patelni (przesmażonych(...)pieprzę. Bułkę tartą wysypuję na oddzielny talerz. Kawałki ryby obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dorsza smażonego podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, kawałkami cytryny, całość posypuję świeżo skrojonym koperkiem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikurczaka z ziarenkami granatu? Jeśli nie, to polecam Wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania. Przepis jest banalnie prosty, ale potrawa wychodzi wyśmienita. W Armenii Hochop podają z gotowanymi ziemniakami, a sos zajadają z pieczywem. Uwielbiam ten smak. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 1kg kurczaka ( u mnie udka, pałki i filety z piersi) – 6 dużych cebul – 1 duży granat(...)ogniu przez około 25 minut. Następnie dodać ziarenka granatu, część ziarenek rozgnieść łyżka, dodać wino, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 7-10 minut. Hochop podawać z gotowanymi ziemniakami i pieczywem. Smacznego Hochop- kurczak z granatem duszony w białym winie Hochop- kurczak z granatem duszony w białym winie Hochop- kurczak z granatem duszony w białym winie Artykuł Hochop- kurczak
Smaki Armine