dlatego jest soczyste, a warzywa zachowują swoje wartości odżywcze i dobrze smakują. Potrawa smaczna i zrobiona z ogólnie dostępnych produktów. Do przyprawienia mięsa można użyć ulubionych mieszanek ziół, a ziemniaki oprószyć tylko solą i odrobiną mielonego kminku. Do mięsa polecam dodać kozieradkę, którą ostatnio odkryłam i jej smak bardzo polubiłam. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki(...)łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami: 1200 g łopatki wieprzowej 6 średniej wielkości ziemniaków 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 500 g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 3 - 4 łyżeczki soli
Kuchcik gotujechyba bardziej niż tradycyjna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 duża ćwiartka drobiowa z rosołu (u mnie z wiejskiego koguta) 1 duża marchewka z rosołu 1 większy ziemniak 1 nieduża cebula 1 pietruszka z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 2 większe ogórki konserwowe 2 większe ogórki kiszone 3 jajka 3 łyżki posiekanej rzeżuchy przyprawa gyros sól, pieprz majonez (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaka ugotowałam w łupince, odcedziłam i wystudziłam. Następnie obrałam i pokroiłam w kostkę. Mięso drobiowe oddzieliłam od skóry i kości. Przyprawiłam je przyprawą gyros. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Razem z mięsem przesmażyłam cebulę na niewielkiej ilości oleju i odstawiłam do wystygnięcia. Przestudzone pokroiłam na drobne kawałki. Jajka ugotowałam na twardo w osolonej wodzie
Waniliowe Improwizacjemiękkie. Gdy oba mięsa będą miękkie połączyć je. Wlać pozostały bulion. Zagotować. Doprawić do smaku paprykami, majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować. Podawać z chlebem lub ziemniakami. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, dodać do zupy gulaszowej
królestwo garówPulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz(...)wszystko dokładnie mieszamy. Do wywaru wrzucamy posiekany koperek i gotujemy około 5 minut. Gotową zawiesinę wlewamy do bulionu, całość mieszamy i zagotowujemy. Pulpety podgrzewamy w sosie koperkowym. Podajemy z ziemniakami i surówką. Artykuł Pulpety w sosie koperkowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniazdrowe węglowodany – komosa ryżowa. PRZEPIS KAPUSTA Z ŻEBERKAMI I KOMOSĄ Składniki kapusta z żeberkami i komosą: 0,5 główki kapusty 300-500g żeberek wędzonych 0,5 kg ziemniaków 0,5 szkl komosy ryżowej 2 cebule 6 łyżek oleju sól pieprz majeranek natka pietruszki suszona 2 liście laurowe Jak zrobić kapustę z żeberkami i komosą: Zaczynamy od wstawienia dużego(...)olej. Potem cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. W kolejnym kroku do cebuli dodajemy żeberka i przyprawy. Następnie kapustę siekamy dość grubo i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gara. Teraz jest czas na quinoa. Komosę płuczemy pod bieżąca wodą na sicie i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko 2-3 szklankami wody
Dorota SmakujeNajwięcej czasu, zajmuje krojenie pieczarek, później już idzie szybko :) Jeśli lubicie piersi i pieczarki to polecam. Taki obiad, możecie podać na różne sposoby. Z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami, czy ziemniakami. Sos pasuje do wszystkiego. Ja tym razem, podałam z ziemniakami. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek) 500 g. pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku
Agusiowe smakołykipodobne składniki, a z każdej ręki smakuje inaczej. Ot cała magia kuchni! Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym to dla mnie wyjątkowe wspomnienie dziecinnych lat. Gołąbki podane z ziemniakami i mizerią zawsze smakowały i smakują dla mnie najlepiej Dziś powrót do dzieciństwa, rodzinnej kuchni i zapachu kapusty w domu:) Różnice jakie zauważam w składnikach i sposobie przygotowania to przede wszystkim(...)cukier puder oraz śmietanę. W tym celu należy odlać niecałą szklankę gorącego sosu pomidorowego, rozprowadzić w niej śmietanę i ostrożnie dodać do sosu w garnku. Gołąbki najlepiej smakują z ziemniakami z wody, puree oraz mizerią. Odgrzewane każdego dnia są dla mnie coraz lepsze i wyrazistsze w smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniZupę czosnkową w okresie wiosennym warto sobie ugotować. Może podnieść naszą odporność :) Składniki : marchew duża główka czosnku kawałek selera 2 ziemniaki wywar z rosołu lub kostka rosołowa mała czerwona papryka koperek, liść laurowy, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, sól Przygotowanie : Do ok. litra wody lub rosołu wrzucić liść laurowy, pokrojoną marchew, ziemniaki i selera- gotować ok 15 min. do lekkiej
Proste PotrawyNiedziela! Dzisiaj proponuję przepis na gulasz z indyka i salsiccia . Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Gulasz z fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak filet z kurczaka, tak aby mięso było miękkie i soczyste. Uwielbiam mięsne gulasze . U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję gulaszu(...)dzisiaj jedliśmy go z ziemniakami, jutro S. ugotuje najpewniej ryż… Ten gulasz zrobiłam na bazie karmelizowanej cebuli. Ma fajny lekko słodki smak. Jest to jeden z moich ulubionych gulaszy z drobiu. Dodałam również aromatyczną salsiccia. Znacie tą znaną włoską kiełbasę na surowo? Świetnie pasuje na mielone lub do gulaszu z indykiem. Gulasz z indyka 4 – 6 porcji Składniki
codojedzeniajuż najsilniejsze działanie będzie miał świeży czosnek np. pokrojony na chleb. Składniki: 6-7 ząbków czosnków 1 litr bulionu lub rosołu 50-100 ml słodkiej śmietanki 4 ziemniaki pół pora 1 mała marchewka 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony Grzanki: 2 – 3 kromki chleba 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku(...)Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w krążki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wszystkie warzywa i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie zupę blendujemy
Blog z Apetytemprzystawce jest również sos na bazie wody z kiszonych ogórków, karczochy, kapary, mix sałat, kwiaty, oliwa pietruszkowa... 🍛DANIE GŁÓWNE Polędwiczka wieprzowa w ziołowej otoczce z fioletowymi ziemniakami oraz młodymi warzywami. Puree z fioletowych ziemniaków otoczone zostało w pudrze z szynki parmeńskiej, sos pieczeniowy jest z dodatkiem oliwy miętowej, a te kolorowe wieżyczki to dwie galaretki: z selera i kardamonu oraz
bistro mamaróżne uroczystości lub święta. Składniki: · 4 buraczki · 2 marchewki · 4 ziemniaki · ½ płatów śledziowych · Cebula czerwona · 4 jajka(...)łyżki majonezu · Sól pieprz · 4 ogórki kiszone Sposób przygotowania: 1. Warzywa jak marchew, burak, ziemniaki gotujemy, jajka również gotujemy na twardo. 2. Śledzie moczymy godzinę w wodzie, po tym czasie kroimy w kostkę i przekładamy do miski. 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i dodajemy
Kulinarna Chwilajeśli zbieracie je sami. Zupa-krem z suszonych grzybów - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 130g suszonych grzybów, 2l bulionu warzywnego, łyżkę oleju, cebulę, marchewkę, 2 ziemniaki, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę cząbru, 3 liście laurowe, jogurt grecki. 1. Przygotowania zacznij dzień wcześniej - suszone grzyby opłucz na sicie, zalej letnią wodą i zostaw na noc. 2. Następnego dnia(...)posiekaj cebulę, a marchew i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. 3. W garnku rozgrzej olej, dodaj warzywa i przesmaż. 4. Dodaj do garnka grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), bulion (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny ) i przyprawy, po czym gotuj 30-40 minut. 5. Gotową zupę zmiksuj. Jeśli będzie zbyt gęsta możesz dolać trochę bulionu
Z notatnika dietetykaprzepis! Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: 8 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany 18% 100 g przecieru pomidorowego(...)pieprzu. 2. Do garnka wlewamy 2 litry bulionu i gotujemy dodając ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę
karolgotujeobiadu. Przygotowuję ją często, ponieważ rodzinie posmakowała bardzo. Pasuje smakowo do właściwie każdego rodzaju mięsa, wieprzowego, wołowego czy drobiowego.Przygotowuje się ja bardzo szybko, gotowa jest zanim zagotują się ziemniaki, jednak to dobrze, ponieważ przez czas gotowania ziemniaków najdzie smakiem. Składniki: * 5 średniej wielkości kiszonych … Czytaj dalej Sałatka do obiadu z kiszonych ogórków i kukurydzy Artykuł Sałatka do obiadu
Pieprzyć z Fantazją