już będzie złota, łyżką cedzakową przełóż do brytfanki, żeby nie przekładać zbyt dużej ilości tłuszczu. Tłuszcz jeśli jest go dużo możesz wlać w mały słoiczek i użyć do smażenia ziemniaków, nie ma lepszego do tego… Wracając do kaczki, zalej ją bulionem, winem, tak żeby troszkę wystawała. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dopraw solą, czosnkiem , sosem worcester i duś pod przykryciem(...)bardzo silnie zagęszcza, ale ma także duży atut, a mianowicie nie zmienia smaku sosu. Mięso serwuj na gorąco obficie polane sosem..idealnie nadają się do nie yorkshire pudding ale ziemniaki też ujdą Przepis na puddingi dodam w najbliższym czasie , a tymczasem smacznego ! Jeśli szukasz dekoracji lub porcelany w Angielskim stylu zapraszam do naszego sklepu www.CentrumZielonyOgrodnik.pl gdzie znajdziesz oryginalne, markowe produkty
Ogrodnik w podróżylunch. PRZEPIS NA KRUPNIK JAGLANY Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki na krupnik: 1 cebula 1/2 małego pora 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 marchewki 1 szklanka kaszy jaglanej 500g ziemniaków 1/2 główki kapusty czerwonej sól himalajska pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 liść laurowy 8 szt ziela angielskiego Jak zrobić krupnik jaglany z kapustą(...)wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, zagotowujemy. Potem zmniejszamy grzanie i na wolnym ogniu gotujemy bulion ok 10 min. Dodajemy poszatkowaną grubo kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę. Następnie zalewamy to dodatkowym 2l wody, dodajemy pozostałe składniki. Potem gotujemy wszystko na małym ogniu ok 20 min aż kasza „się rozklei”. Doprawiamy do smaku. Artykuł Krupnik jaglany
Dorota Smakujepotraw w kuchni niemieckiej zalicza się mięso wieprzowe, wołowinę, cielęcinę, baraninę, dziczyznę, drób, golonkę, białą kiełbasę z rusztu, salceson, szynkę, pasztety, smalec, sznycle, knedle, pierogi z mięsem, risotto, ziemniaki, kapustę białą i modrą, groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną(...)narodowym jest suflet przyrządzany z białek, lane kluski zapiekane z górskim serem, pierogi nadziewane serem z miętą, duszone mięso z warzywami, pieczona wołowina z knedlami, mięso wołowe ze smażonymi ziemniakami i sosem. Mieszkańcy Austrii podobnie, jak Niemcy uwielbiają pić piwo. Nie gardzą również winem tak samo, jak Niemcy. W Austrii znajduje się wiele hektarów winnic, gdzie powstaje wiele milionów litrów
ProstePesto.plwalory smakowe. Czipsy to również doskonały pomysł na samodzielną zdrową przekąskę:) Zachęcam do skorzystania z przepisu , zupa krem chrzanowy jest pyszna. Składniki po 1 marchewce i pietruszce 2-3 ziemniaki 2 jabłka 1/2 pora biała cebula burak 3-4 ząbki czosnku 6 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz olej suszona papryka Ziemniaki, marchew, pietruszkę, jabłka obrać pokroić
gotuj ze mnązupę. Jest bardzo aromatyczna i taka mocno... pieczarkowa. Lubicie? Ja bardzo, szczególnie ze sporą ilości śmietany! Zupa pieczarkowa - składniki: mięso na wywar (opcjonalnie) 300-400g pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (opcjonalnie) 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: śmietana (ilość według gustu) natka pietruszki Zupa pieczarkowa - przygotowanie: Ugotować(...)wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i soli. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera) oraz pieczarki. Całość gotować do miękkości. Na końcu do zupy wmieszać śmietanę z uprzednio posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku
Di gotujeprzygotowania potrawy możecie wykorzystać inne indyjskie przyprawy. Świetnie sprawdzi się tu garam masala czy kurkuma. Do kurczaka ze szpinakiem użyłam smacznej i słodkiej dyni piżmowej. Możecie ją zastąpić słodkimi ziemniakami. W takim szybkim gulaszu świetnie sprawdzi się też zdrowy jarmuż albo inne warzywa, na przykład pokrojona w paski papryka. Wypróbujcie też wersji z pieczarkami. Zamiast piersi dobrze sprawdzą się udka(...)skóry i kości. Kurczak ze szpinakiem i dynią świetnie smakuje z ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:) Przepis na kurczaka ze szpinakiem i dynią: 500 g piersi kurczaka, mała dynia piżmowa, duża garść szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 1-2 płaskie łyżeczki mąki lub mąki ziemniaczanej, przyprawy do smaku: sól, pieprz, spora szczypta curry
Lekcje w kuchniBUŁKI DO HAMBURGERÓW Przepis na zupę hamburgerową: 500 g mielonego mięsa (użyjcie ulubionego gatunku), ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, cebula, 1-2 ząbki czosnku, mała czerwona papryka, 3 ziemniaki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka małych ogórków kiszonych, opcjonalnie garść szpinaku, opcjonalnie puszka czerwonej fasoli, opcjonalnie mała marchewka, 2 gałązki selera naciowego i mała pietruszka, przyprawy do smaku: sól, pieprz(...)papryka, opcjonalnie natka pietruszki Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu z posiekaną cebulą i czosnkiem (czosnek dodać pod koniec smażenia), odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, a także włoszczyznę, jeśli używamy. Smażyć kilka minut do zarumienienia. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gotować na małym ogniu, do miękkości
Lekcje w kuchniPrzepis na zupę koperkową z kurczakiem i fasolą: 1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego, szklanka mleka, 3 łyżki masła (u mnie klarowane), 3 łyżki mąki, 4 ziemniaki, marchewka, 2 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego, puszka białej fasoli, cebula lub mały por,, 2 ząbki czosnku, mięso z ugotowanego kurczaka (z bulionu, u mnie z sześciu skrzydełek) sól(...)pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, kumin (do smaku), pęczek koperku Ziemniaki, seler i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa podsmażyć do lekkiego zarumienienia na trzech łyżkach masła (czosnek wrzucić na końcu). Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać całość bulionem i mlekiem. Gotować na małym ogn iu do miękkości. Dodać posiekane mięso, koperek i odsączoną fasolę
Lekcje w kuchnimakaronów. Ja zrobiłam zupę pieczarkową z wołowymi klopsikami i użyłam do tego tylko jednego garnka by oszczędzić sobie zmywania. Składniki: 600g pieczarek 3 małe cebulki 4 ząbki czosnku 3 ziemniaki marchewka łyżka oliwy z oliwek 100ml śmietany 30% czerstwa bułka 100ml mleka 300g mięsa wołowego sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Sposób przygotowania: W dużym(...)garnku na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj posiekany rozmaryn oraz pieczarki i podsmażaj aż się zarumienią. W tym czasie obierz ziemniaki i marchewkę i pokrój je w kostkę. Kiedy pieczarki nabiorą koloru dodaj warzywa i zalej wrzątkiem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj około 15 minut. Bułkę namocz w mleku, zmiksuj i wymieszaj
wysmienityduszeniu odlej sos, który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem. Ośmiornicę podawaj na ciepło lub na zimno w sałatce, na kanapkach. Na moich zdjęciach zobaczycie klasyczne chorwackie ziemniaki ze szpinakiem, oliwą i odrobiną czosnku, po ugotowaniu ziemniaków wystarczy je przesmażyć z dodatkami, na końcu dodać czosnek. Idealnym dodatkiem są także sałatki ziemniaczane i sałaty. SMACZNEGO! Artykuł Ośmiornica prosty
nietylkopasta.plchanterelle (fresh or dried) 2 marchewki / 2 carrots 1 cebula / 1 onion 750 ml bulionu warzywnego / 750 ml vegetable broth 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons of garlic 2 ziemniaki / 2 potatoes 2 łyżeczki gałki muszkatołowej / 2 teaspoons of nutmeg czarny pieprz / black pepper sól / salt ostra papryka / hot paprika jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense) prażone(...)pestki słonecznika / roasted sunflower seeds oliwa / oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 4 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy wszystkie składniki. Marchewki, ziemniaki trzeba umyć, obrać i pokroić na mniej więcej równe kawałki. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Ja użyłam suszonych grzybów, ale jeśli używamy świeżych, to trzeba kurki oczyścić, obrać
Projekty ze smakiemsprawiało radości Teraz to ja mam swoich małych pomocników, którzy w między czasie zawsze wyjadają niektóre składniki A jak jest u Was? Lubicie sałatkę jarzynową? Składniki: 8 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 puszka kukurydzy pół selera pieprz i sól do smaku opcjonalnie łyżeczka musztardy do smaku 2 słoiczki majonezu Przygotowanie(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Warzywa i jajka kroimy w kosteczkę (można tu użyć specjalnego sitka do warzyw). Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, pokrojone w kostkę kiszone ogórki i odsączoną kukurydzę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę (opcjonalnie) i majonez i mieszamy
Słodkie okruszkiżeby stworzyć coś innego, wystarczy pomysł - nie potrzeba wyszukanych produktów czy całego dnia spędzonego w kuchni. W ten sposób powstały kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami zamiast ziemniaków. Prosty i pyszny pomysł na rodzinny obiad. Kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować: 2 filety z piersi kurczaka(...)plasterkiem szynki. 5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, połóż kotlet najpierw szynką do dołu, a następnie usmaż także z drugiej strony. 6. Kotlety podawaj z pieczonymi warzywami - świetnie zastąpią ziemniaki
Z notatnika dietetykacoś od siebie. Tym razem poszliśmy za ciosem, namową naszej koleżanki, by dodać musztardę ze smażoną cebulką. Wyszła delikatna, lekko słodkawa sałatka z aksamitnym sosem majonezowo-musztardowym. Składniki: 3 ziemniaki 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 2 jajka 1 mała puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy ze smażoną cebulką sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki, marchew i seler gotujemy do miękkości. Razem z ugotowanymi jajkami i ogórkami (obranymi ze skórki), kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystko delikatnie łączymy z majonezem i musztardą
R'n'G Kitchen