ziemniaki - 38421 przepisów (strona:978/2562)

Foodbook 1600 kcal II 114

pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżki musztardy Dijon(...)odetnij boki. W ten sposób powstaną steki. Posmaruj stek odrobiną oleją z obydwu stron, posól i popieprz. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Marchew pokrój w grube talarki, razem z ziemniakami przełóż do misy, polej odrobiną oleju, posyp łyżeczką oregano, posól, wymieszaj. Włóż warzywa na tackę z kalafiorem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu

Niedzielny kucharz
Młoda kapusta z groszkiem – obiad za 5 zł 138

Pełnowartościowe. PRZEPIS MŁODA KAPUSTA Z GROSZKIEM Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 główka kapusty 1 szkl zielonego groszku – może być świeży, mrożony lub z puszki 2 ziemniaki 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego sól Jak zrobić młoda kapustę z groszkiem: Zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę cebuli. Następnie w dużym garnku(...)maśle. Zaraz potem kapustę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy, szatkujemy dość grubo i wrzucamy do cebuli. Przesmażamy na maśle kilka minut. Następnie dodajemy przyprawy i zalewamy litrem wody. Potem ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Gotujemy ok 30 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy groszek. Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Młoda kapusta

Dorota Smakuje
Steki z kalafiora w ziołowej panierce 154

starte ząbki czosnku 4 łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki startej skórki z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka majonezu Dodatki 6-8 małych ziemniaków 2 marchewki Garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Umyj warzywa, marchew obierz. Kalafiora odwróć głąbem do góry. Wykrój 2 steki: przekrój kalafiora na pół(...)potem odetnij boki. Posmaruj steki łyżką oleją z obydwu stron, posól i popieprz. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Marchew pokrój w grube talarki, razem z ziemniakami przełóż do misy, polej łyżeczką oleju, posyp łyżeczką oregano, posól, wymieszaj. Włóż warzywa na tackę z kalafiorem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Dania z bobem, botwinką, kalafiorem i truskawką 133

słodyczy. Choć wystarczy jeden słoneczny dzień i smakują jak należy. U nas w domy zajadamy się warzywami. Jemy mniej mięsa, za to bardzo dużo kalafiorów, sałat, rzodkiewki, młodych ziemniaków, bakłażanów, fasolki, szparagów, a ostatnio botwinki i oczywiście bobu. Właśnie zaczął się bobowy sezon i prawie codziennie zajadamy się bobem, młodziutkim, którego nie trzeba nawet obierać z łupinek i można jeść(...)niecodzienne, ale bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybkie. Wspomniana botwinka to druga nasza obsesja po bobie. Dusimy ją w słodko-kwaśnym sosie i zjadamy, albo z młodymi ziemniakami, albo z batatami. Obydwie wersje są pyszne. W zestawie na ten tydzień jest też niecodzienny przepis na szparagi oraz mega łatwa, ale sycąca jak porządny obiad, sałatka z fasolki i soczewicy

Niedzielny kucharz
Menu na dzień 1700 kcal 123

pyszne śniadanie, gotowe w 3 minuty, które można jeść na okrągło! Obiad (514 kcal) – stek z kalafiora porcja kalafiora garść fasolki szparagowej marchewka lub dwie cztery młode ziemniaki szczypta suszonego oregano pesto: łyżka oleju łyżka bułki tartej łyżka parmezanu ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki siekanego szczypiorku 1 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżki musztardy Dijon(...)odetnij boki. W ten sposób powstaną steki. Posmaruj stek odrobiną oleją z obydwu stron, posól i popieprz. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Marchew pokrój w grube talarki, razem z ziemniakami przełóż do misy, polej odrobiną oleju, posyp łyżeczką oregano, posól, wymieszaj. Włóż warzywa na tackę z kalafiorem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu

Niedzielny kucharz
SZPINAK ZE ŚMIETANĄ: szybki przepis 189

szybką przekąskę lub dodatek do obiadu. Szpinak ze śmietaną doskonale uzupełnia smak duszonego lub pieczonego mięsa albo makaronu. Szpinak idealnie smakuje z sadzonymi jajkami lub jajkami na twardo i ziemniakami, a także z chrupiącymi grzankami, posypanymi tartym parmezanem - pyszna przekąska do przygotowania w kilka chwil. Szpinak ze śmietaną - do kotletów, cielęciny lub jako jarzynka do obiadu.    Zamiast czosnku(...)zagotować. Doprawić do smaku solą i odrobiną cukru - chwilę poddusić. Gotowy szpinak ze śmietaną podawać jako jarzynkę do mięsa , z sadzonymi jajkami lub jajkami na twardo i z ziemniakami lub chrupiącymi grzankami. Szpinak ze śmietaną świetnie smakuje z kotletami mielonymi lub duszoną cielęciną. To także pyszny dodatek do omletów. Smacznego :) Szpinak ze śmietaną

Moja Książka Kucharska
Kurczak hasselback (kurczak nadziewany boczkiem, mozzarellą i szpinakiem) 235

Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi: ten kurczak to kuzyn ziemniaka. Na dodatek szwedzkiego. Ale o ziemniaku będzie kiedy indziej. Kurczak ma z nim tyle wspólnego, co najeżony grzbiecik (no i pieczenie w piekarniku). Co prawda, mam głębokie przeświadczenie, że kurczak (po zawinięciu w aluminiową folię) sprawdzi się również świetnie jako danie grillowe. Połączenie smaków jest w tym prostym daniu klasyczne

zadanie-gotowanie
Delikatny krem brokułowy z mascarpone 119

mascarpone, jest przepyszny! Polecam szczególnie dzieciom, idealne danie obiadowe Piękny kolor, prawda? Delikatny krem brokułowy z mascarpone – składniki (na około 4 porcje): główka brokuła, 500g, 1 średni ziemniak, 1 mała biała cebulka, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki mascarpone, 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, suszona bazylia, 4 szklanki wody. Delikatny krem brokułowy(...)kostkę, a brokuła podziel na mniejsze różyczki. Następnie w garnku rozgrzej masło i oliwę i zeszklij pokrojoną cebulkę z czosnkiem. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaka, a następnie dodaj go do garnuszka. Później zalej warzywa 1 szklanką wody i gotuj przez około 10-15 minut. Następnie dodaj także różyczki brokuła i zalej wszystko 3 szklankami wody. Dopraw

Natka Pietruszki
Szparagowo kokosowy krem z krewetkami 140

szparagi póki jeszcze są. Tym razem wersja z krewetkami które uwielbiam. Zupa na ostro bo taką lubię. Ale można oczywiście chili pominąć. 1 pęczek białych szparagów 1 cebula 3 ziemniaki duże 2 ząbki czosnku 200 ml mleczka kokosowego olej ziołowy papryczka chili sól, pieprz 20 dkg krewetki czosnek granulowany zioła /bazylia, oregano 1 łyżeczka/ olej rzepakowy Szparagi obieram i kroję(...)kawałki, główki odkładam osobno. Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Przesmażam na oleju rzepakowym. Ziemniaki obieram i kroję na kawałki, dodaję do cebuli razem ze szparagami. Główki dodam na końcu. Wlewam 750 ml wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dodaję sól, pieprz, główki szparagów jeszcze 5 minut. Główki wyjmuję na talerz. Bedą do dekoracji. Do zupy dodaję

wesoła kuchnia
Mielone z karkówki 159

Mielone z karkówki. Klasyka w kuchni zawsze się sprawdza, dzisiaj Wam polecam na obiad kotlety mielony z karkówki z natką pietruszki, surówką z kiszonej kapusty i puree z ziemniaków z koperkiem. Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone kotlety to nie kupujcie gotowego mięsa mielonego w opakowaniu, tylko wybierzcie ładny kawałek np. karkówki lub łopatki i poproście o zmielenie w sklepie(...)ręką. Mięso przygotowujemy trochę wcześniej, aby się przegryzły smaki. Formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Kotlety mielone z karkówki podajemy z puree z ziemniaków i surówką z kiszonej kapusty. The post Mielone z karkówki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjne frytki na świecie 149

różne. Te które dotyczą kuchni są normami zwyczajowymi i jako takie stosunkowo łatwo ulegają zmianom, tudzież rozszerzeniu. Na przykład taką normą zwyczajową jest to, że frytki robi się z ziemniaków smażonych na głębokim oleju. W psychologii jest takie określenie jak fiksacja funkcjonalna, czyli niezdolność do użycia jakiegoś przedmiotu (lub składnika) niezgodnie z jego pierwotnym przeznaczeniem. Bardzo nieprzydatne w kuchni(...)zaczęło. W zasadzie było już wszystko od zarzutów o celowe niszczenie gospodarki po torpedowanie tradycji. Nie rozwijając się specjalnie konkluzja była taka - jeśli robisz frytki z innych rzeczy niż ziemniaki i do tego nie smażysz ich na oleju, to jesteś przeciwko wszelkim wartościom wyznawanym przez nasze społeczeństwo, że o posądzeniu o zoofilię nie wspomnę :) Wobec powyższego, zanim przejdę dalej, chciałbym

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa krem z kalafiora i szparagów z parmezanem 150

smaku parmezanu który świetnie uzupełnia smak zupy. 4 porcje ok 1 litra bulionu mięsnego Pół średniej wielkości kalafiora  ok 8-9 szt szparagów 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak Opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku ok 50 ml słodkiej śmietanki Kalafior podzielić na mniejsze części.  Twarde końcówki szparagów odcinamy i wyrzucamy resztę kroimy na mniejsze(...)kawałki. Marchew i ziemniaka obrać i również pokroić na mniejsze kawałki najlepiej w kostkę. Bulion zagotować dodać wszystkie warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować na jednolity krem, doprawić solą i pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.( jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta to dolać więcej bulionu lub wody) Wlać śmietankę i dokładnie

Andzia Pichci
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i pomidorami 137

kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1/2 małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki 2-3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 100 g wędzonego boczku 1 puszka pomidorów całych lub krojonych (400 g) 2 łyżki oliwy, oleju lub masła 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej(...)przekrój, wytnij głąb i posiekaj w cienkie paski. Wsyp ją do rondla, całość przemieszaj. Przykryj pokrywką i duś chwilę na niedużym ogniu (kapusta nieco zmięknie i zmniejszy objętość) . Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój je w kostkę. Przełóż do rondla, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i wlej około półtora litra wody lub bulionu. Gotuj około 10-15 minut, aż wrzucone warzywa

Kulinarny S.O.S.
Surówka z marchewki 146

chrzanu. Dla smaku można dodać również czubatą łyżkę gęstej śmietany 18% bądź czubatą łyżkę bardzo gęstego jogurtu np. greckiego, Surówka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu podana ze świeżymi ziemniakami, kaszą z dodatkiem pieczonego mięsa bądź gulaszu. Drugiego dnia po przechowywaniu w lodówce surówka również jest smaczna, jednak najlepsza jest podawana na świeżo, Przyprawiając surówkę solą i cukrem dodaj najpierw(...)cukier. Posmakuj surówkę, możesz dodać więcej soku z cytryny, soli bądź cukru. Surówka ta idealnie pasuje do prawie każdego obiadu. Jest dodatkiem do mięs, ryby, świetnie smakuje z ziemniakami jak i z kaszami. Często jest podawana w restauracjach jako jedna z kilku surówek podawanych do dań obiadowych. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z marchewki 2020-06-21 Domowe sposoby

To Musisz Wiedzieć

Proponowane wyszukiwania