ziemniaki - 38421 przepisów (strona:995/2562)

Mielone pieczone w boczku 128

długich i cienkich plastrów wędzonego boczku   Bułkę namocz na chwilę w wodzie i odciśnij dłonią. Przełóż do większej miski i rozdrobnij (ja to robię spiralnym ubijakiem do ziemniaków ) . Dodaj pozostałe składniki kotletów – mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Z mięsnej masy formuj nieduże wałeczki (rób to mokrymi(...)tych składników uzależniona jest od wielkości formowanych wałeczków. Z 400 g mięsa wyszło mi 10 sztuk, ale możesz zrobić mniejsze i więcej, zależnie od Twoich potrzeb Pasują do… ziemniaków, ryżu, kaszy, surówki, sałatki obiadowej, duszonych pieczarek lub warzyw.       Dania z mięsem mielonym… Klops Kalafiorowy MÓZG Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane

Kulinarny S.O.S.
Mielone pieczone w boczku 128

długich i cienkich plastrów wędzonego boczku   Bułkę namocz na chwilę w wodzie i odciśnij dłonią. Przełóż do większej miski i rozdrobnij (ja to robię spiralnym ubijakiem do ziemniaków ) . Dodaj pozostałe składniki kotletów – mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. Z mięsnej masy formuj nieduże wałeczki (rób to mokrymi(...)tych składników uzależniona jest od wielkości formowanych wałeczków. Z 400 g mięsa wyszło mi 10 sztuk, ale możesz zrobić mniejsze i więcej, zależnie od Twoich potrzeb Pasują do… ziemniaków, ryżu, kaszy, surówki, sałatki obiadowej, duszonych pieczarek lub warzyw.       Dania z mięsem mielonym… Klops Kalafiorowy MÓZG Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane

Kulinarne S.O.S.
Krem cebulowy na białym winie z serowymi grzankami 155

Krem cebulowy to idealna zupa na zimowe dni:). Jest wyrazista w smaku, rozgrzewająca i sycąca dzięki serowym grzankom.  700g cebuli 250ml białego, wytrawnego wina 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 100ml słodkiej śmietanki 12% tarta mozzarella chleb do grzanek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa 2 łyżki masła 1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym maśle(...)garnku z grubym dnem.  Wlewamy wino, gotujemy do odparowania wina. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut. Studzimy. 2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę,wsypujemy przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując.  3. Przed podaniem zupę ponownie podgrzewamy. Przygotowujemy grzanki: chleb posypany mozzarellą

Szefowa kuchni
Barszcz czerwony na wędzonce zabielany + film 122

kość wędzona włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera, cebula ) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sok z jednej cytryny 200 g śmietany 18% 7 ugotowanych ziemniaków 2 gałązki posiekanego koperku sól przepis   Wędzoną kość, ziele angielskie i liście laurowe wkładamy do garnka i zalewamy około 2 litrami wody, całość gotujemy około 30 minut. Obrane buraki ścieramy(...)śmietanę i dokładnie łączymy ją z 2 chochlami gorącego wywaru. Zupę zabielamy wcześniej przygotowaną zawiesiną ze śmietany, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany barszcz podajemy z ziemniakami i posiekanym koperkiem.   Artykuł Barszcz czerwony na wędzonce zabielany + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kokosowy krem z kalafiora 130

kalafiora Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cebula 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 kalafiora masło klarowane lub oliwa z oliwek do smażenia 1 średni ziemniak 400 ml mleka kokosowego  ok 1 litra bulionu sól pieprz  1/2 łyżeczki kuminu listki kolendry ziarenka granatu czarny sezam Wykonanie: Cebulę, czosnek i imbir obieramy i kroimy w drobną(...)kostkę. Przesmażamy na rozgrzany tłuszczu na patelni. Kalafiora kroimy na kawałki i także wrzucamy na patelnię. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem przesmażamy przez 5 minut, a następnie przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy mleko i przyprawy, doprowadzamy do zagotowania i bardzo dokładnie blendujemy.  Zupę podajemy posypaną listkami kolendry, granatem i sezamem

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z boczniaków 170

się kilku składników oraz przypraw.  Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie pasuje do niego kasza gryczana, ale inne kasze czy makaron, ziemniaki lub pieczywo też się tu sprawdzą. P.S. W wersji bezglutenowej można zamienić mąkę pszenną na ryżową.  Składniki: 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 duże cebule 2 ząbki czosnku(...)mieszamy. Powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem, kaszą, ziemniakami lub makaronem

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z boczniaków 170

się kilku składników oraz przypraw.  Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie pasuje do niego kasza gryczana, ale inne kasze czy makaron, ziemniaki lub pieczywo też się tu sprawdzą. P.S. W wersji bezglutenowej można zamienić mąkę pszenną na ryżową.  Składniki: 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 duże cebule 2 ząbki czosnku(...)mieszamy. Powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem, kaszą, ziemniakami lub makaronem

Kuchnia MagdaLeny
Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków 114

pampuszkami Pampuszków nie mamy Składniki na garnek 5 – 6l WYWAR gicz cielęca z kością – 2 sztuki – około 800g 1,5-2l wody 500g buraki 300g ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 3 listki laurowe 3 ziarna ziele angielskie 10 ziaren pieprz czarny 3 suszone grzyby KAPUSTA 250g szatkowanej białej kapusty 1 łyżka masła 100ml czerwone wino(...)sól, pieprz 2 – 4 łyżki świeżych ziół siekanych – koperek i pietruszka jaja ugotowane na twardo – 1 sztuka na talerz Wykonanie Wszystkie warzywa umyć i obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, buraki na paseczki. Do dużego garnka wrzucamy gicze cielęce, ziele angielskie, listki, pieprz w ziarnkach, suszone grzyby, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem na małym

Tajemnice Smaku
Zupa krem seler i jabłko 119

połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna – oczywiście to nasza, subiektywna ocena Składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 selery korzeniowe – około 700g 3 średnie ziemniaki 1 jabłko 1400ml wody 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy obrane(...)pokrojone na kawałki: seler, ziemniaki i jabłko. Następnie zalewamy gorąca woda, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości, po czym całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy startym lub zmiażdżonym czosnkiem i gałka muszkatołową. Jeśli stwierdzimy, że krem jest za gęsty możemy dodać odrobinę gorącej wody. Podajemy z łyżką śmietany, z czarnuszką, chipsami jabłkowymi , z ptysiem lub grzankami

Tajemnice Smaku
Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze 125

znajdziecie również na blogu Cztery Fajery . Zabieramy się więc do wolnowarzenia, święta tuż, tuż: Składniki 2 piersi z gęsi 1 pomarańcza, obrana i pokrojona na kawałki 1 kg ziemniaki nieobranych z cienką skórką 300 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki  2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na kawałki 2 gałązki rozmarynu sól pieprz 1 łyżka miód 1 łyżka(...)gęsi smalec. Piersi zdejmujemy z patelni. W miseczce mieszamy miód, sos sojowy, cynamon, kardamon, starty czosnek i imbir i 2 łyżki gęsiego wytopionego tłuszczu. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, marchewkę i cebulę, dodajemy piersi. Całość obtaczamy przygotowanym sosem miodowo – sojowym, solimy i pieprzymy. W misie wolnowaru Crock-Pot® układamy warzywa, dodajemy kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu a na wierzch kładziemy

Tajemnice Smaku
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 132

dawno w wielu podkarpackich domach nie wyobrażano sobie dnia bez białego barszczu. Od niego zaczynano dzień, a bywało że i na nim kończono. Z chlebem albo z ziemniakami, barszcz rozgrzewał i dawał siłę do pracy. Codziennie gotowano go na nowo z zakwasu, który każda gospodyni rano dokarmiała świeżą mąką i wodą. Kiedy jednak z jakiegoś powodu zakwasu zabrakło, gospodynie ratowały(...)się często wodą z kiszonych ogórków. Kwaśna ogórczanka w połączeniu ze śmietaną smakowała podobnie do barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami. Przepis, który dzisiaj polecam, jest bogatszą wersją barszczu na ogórczance, ponieważ bazę zupy stanowi wywar drobiowy. Przekazała go Pani Zofia Kurek z Koła Gospodyń Wiejskich Wierzbna pod Jarosławiem. Przepis

Trzeci talerz
Zupa wiosenna 163

szparagową. Zupę ugotowałam bez mięsa, na maśle i delikatnie zabieliłam śmietaną. Taka zupa będzie idealna jako pierwsze danie na obiad. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 większe ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 10 brukselek 0,5 kalafiora (ok. 4 większe różyczki) garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki śmietany 30% sól, pieprz listek laurowy  3 kulki ziela(...)angielskiego 1 łyżeczka wegety 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki. Marchewki obrałam i pokroiłam w półplasterki. Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Brukselki opłukałam. Kalafiora podzieliłam na mniejsze części. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka. Dodałam fasolkę szparagową zamrożoną. Wlałam tyle wody, aby zakryła warzywa. Dodałam łyżkę masła, listek laurowy i ziele

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania