ziemniaki - 38421 przepisów (strona:447/2562)

Pieczone talarki ziemniaczane 228

pewno każdy zna smażone talarki z ziemniaków. A czy próbowaliście pieczonych? Są równie pyszne. Koniecznie spróbujcie. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Składniki (dla 2 osób): 3-4 ziemniaki średniej wielkości rozmaryn masło sól zioła prowansalskie Przygotowanie: Ziemniaki obieramy z łupin. Kroimy w plasterki o grubości ok. 4-5 mm. Układamy je na brytfannie wysmarowanej wcześniej masłem. Ziemniaki obsypujemy

Gotuj z Mąką
Kapuśniak z kaszą 170

drugie danie bez mięsa, ale też jakoś sobie radzę :) Składniki : główka małej białej kapusty 5 łyżek drobnej kaszy 2 -3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 spora cebula 6 ziemniaki kawałek pora ewentualnie kawałek ostrej papryczki- kto lubi sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, zioła prowansalskie, suszony lubczyk świeże liście z selera, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Obrane ziemniaki pokroić(...)kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo pietruszkę Kapustę zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki, seler i cebulę w kosteczkę Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, posolić - gotować Marchew smażyć ( mieszając) na oleju do momentu aż olej przybierze piękny złoty kolor Do gotujących ziemniaków wsypać drobną kaszę, przesmażoną marchew, pokrojone

Proste Potrawy
Pyrki z wieprzowiną 132

Kuchnia regionalna z Wielkopolski Składniki 250 g mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka ) 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego lubczyku 1 łyżka posiekanego tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie Mięso pokroiłem w kostkę. Pietruszkę, lubczyk i tymianek wymieszałem z łyżką oliwy, szczyptą pieprzu(...)soli, obtoczyłem w nich mięso. Zrumieniłem na rozgrzanym oleju, przełożyłem do rondelka. Obrałem ziemniaki, pokroiłem w grubą kostkę, usmażyłem na oleju.Tak przesmażone ziemniaki dodałem do mięsa. Cebulę i czosnek posiekałem drobno, zeszkliłem, doprawiłem szczyptą soli. Dodałem do mięsa z ziemniakami. Doprawiłem cukrem, uzupełniłem 4 łyżkami wody, zagotowałem, dusiłem, aż mięso było miękkie

R'n'G Kitchen
Ziemniaczki z patelni 224

Szybka i smaczna przekąska albo jak kto woli dodatek do większego dania. Wystarczy mieć tylko kilka składników i w zupełności wykorzystamy ziemniaki jakie często nam pozostają z poprzedniego dnia. Składniki: ziemniaki z poprzedniego dnia oliwa bądź olej do smażenia koperek (może być suszony), papryka ostra, sól Wykonanie: Ziemniaki kroimy w grubsze plastry i podsmażamy je na niewielkiej ilości oleju , doprawiając(...)przyprawami. Smażymy tak długo aż ziemniaczki nabiorą odpowiedniego koloru. I to wszystko, gotowe. A my nie tylko wykorzystaliśmy ziemniaki to mamy kolejne danie

W Moim Magicznym Domu
Wegetariańskie kotlety z twarogiem 194

pieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi. Składniki na 4-6 porcji: 800 g ziemniaków 1 jajko 150 g mąki (typ 450) sól olej Farsz: 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 cebula sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować(...)osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do mięsa lub zmielić w maszynce i odstawić do ostygnięcia.  Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Twaróg wymieszać z zeszkloną cebulką, jednym jajkiem, szczyptą soli i pieprzem.  Do ostygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy na dość kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem.Tak

Dominacja smaku
Kluski ślaskie 176

zawsze prosto znaczy smacznie :), kluski śląskie tradycyjne .... Co potrzebujesz do tego prostego dania? A więc: - ugotowane ziemniaki - 1 jajo - sól - mąka ziemniaczana 1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Powstałą masę ziemniaczaną gładko ubijamy dłonią w misce, dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną, a potem dokładamy z powrotem wyjęte ziemniaki

Apetyczna babeczka
Zielone kopytka 197

szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc będą gościć u nas częściej :)   Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilość mąki zależy od ziemniaków,im są bardziej suche tym mniej mąki ) 1 jajko sól, pieprz, sól ziołowa, bazylia opakowanie świeżego szpinaku(...)olej albo łyżka masła 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy , odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Szpinak myjemy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej,wrzucamy posiekany czosnek, lekko go szklimy i dorzucamy posiatkowany szpinak. Całość ok. 5 minut podsmażamy.Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy wykładamy chłodne ziemniaki i wyciskamy je przez praskę. Dokładamy ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy

Różne smaki w kuchni
Domowe gnocchi 295

kuchni włoskiej. Są podobne do naszych kopytek. Możecie podać je z różnymi sosami- pomidorowym lub grzybowym, z bazyliowym pesto lub po prostu z masłem szałwiowym. Zachęcam! ;) Składniki: 1kg ziemniaków łyżka soli 100g mąki pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 roztrzepane jajko Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy(...)maszynce. Do ziemniaków dodajemy sól, mąkę, pieprz i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto, ale nie wyrabiamy zbyt długo. Ciasto dzielimy na kawałki i rolujemy w wałki o średnicy 1,5-2cm. Ciasto będzie się lepiło, więc należy podsypywać mąką. Wałeczki kroimy na 1-1,5cm kawałki. Formujemy kulki i każdą przyciskamy widelcem, żeby powstał charakterystyczny szlaczek. Gotujemy w osolonej wodzie

Czerwona Porzeczka
Szwedzkie placki raggmunkar ze szpinakiem 163

Szwecji. U nas placki ziemniaczane są niezmiernie popularne, a różnorodność przepisów jest przeogromna. Lubię szwedzkie placki ziemniaczane, są trochę inne od typowych polskich placków. przyrządza je się z utartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego, bo Szwedzi jedzą wyłącznie raggmunkar z wędzonką i dżemem z borówki. Ja wprowadziłam(...)autentyczne raggmunkar, bo przecież szpinak jest neutralny w smaku. Kolor placków nie da się jednak ukryć! Jest przepiękny! Szwedzkie placki raggmunkar Składniki: na 2-4 porcje 5 dużych ziemniaków 70 g świeżego szpinaku 3 jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej 2 łyżeczki soli 150 ml mleka pieprz do smaku, opcjonalnie olej do smażenia Do podania smażony boczek

codojedzenia
ZUPA KREM CZOSNKOWY 141

mnie dobrze.    Dziś polecam Wam zupę krem czosnkowy - na zimową porę idealny. Składniki:   3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego 1 mała główka czosnku  4 ziemniaki 50 g ostrego,twardego sera 1 liść laurowy  2-3 ziarna ziela angielskiego  sól,biały pieprz, czosnek niedźwiedzi bądź tymianek Ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,wrzucić na rozgrzaną oliwę,smażyć(...)kilka minut,mieszając. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego bądź świeży tymianek,smażyć 2 minuty,mieszając. Ziemniaki z czosnkiem przełożyć do rondelka,dodać liść laurowy,ziele angielskie,wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu,aż ziemniaki będą miękkie.Usunąć liść laurowy,ziele angielskie zmiksować zupkę na krem. Doprawić solą,pieprzem oraz 2 ząbkami

Niespełnione zdolności kulinarne
Piątek: Gołąbki z dorszem 141

trzech liści) 4 łyżki parmezanu Puszka całych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 10 cm kiełbasy chorizo Pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki lub koperku 4 łyżki oleju Sól Pieprz Ziemniaki Pół kilo ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanego tymianku lub 1,5 łyżki suszonego 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Do miski wlewamy olej i dodajemy posiekaną(...)Generalnie sałatę wystarczy zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku i szybko przelać zimną wodą. Gołąbki będą wtedy al dente. Jeśli wolimy by były miękkie, liście trzeba jednak podgotować. Krok 3 Ziemniaki myjemy i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Gotujemy 10 minut. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem . Krok 5 Chorizo kroimy na plastry i kładziemy

Niedzielny kucharz
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 184

przed pieczeniem podsmażyliśmy chwilę rzodkiewki na gołej patelni, podlewając na koniec karmelem wietnamskim, który jest jedną z naszych ulubionych przypraw. Składniki: 12 skrzydełek (1,5 kg) 8 średniej wielkości ziemniaków 1 kalarepka Pęczek rzodkiewek 2 kolby kukurydzy Sól Pieprz Marynata Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy(...)pieprzymy. Przekładamy na ruszt lub na blaszkę do pieczenia skórką do góry i wkładamy do pieca. Czas pieczenia to 45-50 minut . Krok 2 Przygotowujemy warzywa do pieczenia. Ziemniaki myjemy, nie obierając kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy i też kroimy na połówki. Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w grube talarki. Ziemniaki i kalarepkę wkładamy do naczynia do gotowania

Niedzielny kucharz
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 383

samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards(...)Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej zieleniny * Szczypty gałki muszkatałówej * Soli * Pieprzu Warzywa (ziemniaki i pietruszkę) trzeba

Niedzielny kucharz
Co zamiast fast food – menu na tydzień 150

mąki pełnoziarnistej Ciecierzyca z puszki 100 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim Kawałek sera pleśniowego Opakowanie drożdży instant Jabłko Gruszka Cytryna Mały seler Pietruszka Średniej wielkości ziemniak Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola(...)koziego sera i gruszki, które zrobiliśmy w piątek rano. Jedyne danie, które przygotowaliśmy w środku tygodnia – na raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 320

poświęcić Doprawiłam zapiekankę na ostro, ale oczywiście Wy nie musicie dodawać, aż takiej ilości chili. Zapraszam Was po ten pyszny przepis! Zobacz też: Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Ziemniaki z boczkiem i brukselką Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 6-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 800 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego 8 średnich ziemniaków(...)papryki łyżeczka papryki chili łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku 330 g kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 garście startego żółtego sera łyżka oleju do smażenia Przepis 1 Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry. 2 Cebulkę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim

Kuchnia Bazylii