ziemniaki - 38421 przepisów (strona:438/2562)

Moskole po lubelsku 175

kopytka. Proste! Nadszedł w końcu czas i usmażyłam te przepyszne placuszki. Jeśli są wśród moich czytelników osoby mieszkające w pobliżu gór to liczę na ich wyrozumiałość :) Składniki: * ziemniaki * mąka * jajko * sól * odrobina oleju Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie.  Jeszcze gorące roztłukłam tłuczkiem do ziemniaków. Kiedy wystygły przecisnęłam przez praskę. Podzieliłam je na cztery równe części, z jednej ćwiartki wyciągnęłam(...)ziemniaki ( nie wyrzucałam!) i w to miejsce wsypałam mąkę. Dodatkowo wbiłam jajko i wtedy wyrobiłam masę.  Formowałam kotleciki i smażyłam na patelni z rozgrzanym olejem.  Podawałam z masłem czosnkowym. Masło czosnkowe: * 1/2 kostki masła * 2 - 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka zielonej czubricy To jest naprawdę pyszne! Moja córka za każdym razem kiedy jesteśmy w górach zamawia takie placuszki

Pieprzyć z Fantazją
Pomałyga - mamałyga - fusia - lamięszka 280

wykonania jedzenie.  Na wsi często gotowane, kiedy nadmiar prac polowych nie sprzyjał pobytowi w kuchni. Składniki mocno niewyszukane. Jednak swoją prostotą pomałyżka daje radę zapchać brzuchy :)  Składniki: * ziemniaki * topiona słoninka * śmietana 18% lub 30% * sól * 2 łyżki mąki Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie.  Kiedy już były miękkie odlałam wodę zostawiając jej 1/3 wysokości ugotowanych ziemniaków.  Posypałam(...)całość mąką i szybko wyrobiłam tłuczkiem do ziemniaków.  Zrobiłam zasmażkę z topionej słoninki i śmietany.  Do 5 łyżek stopionej słoninki ze skwarkami dodałam 2 łyżki śmietany. Całość chwilę gotowałam w patelni.  Polałam zasmażką fusię i podawałam z kiszonym ogórkiem. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
„Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem 153

często to piszę , ale takie okazy są najsmaczniejsze i najłatwiejsze w obróbce ) 1 cebula 1 papryka zielona 1 jabłko – słodko winne 1 pomidor , najlepiej typu pasta 1-2 ziemniaki 1 mały słoik majonezu , koniecznie gęstego , ja zawsze używam Winiary 4-5 łyżeczek pikantnego sosu barbecue 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku Szynkę płukamy , oczyszczamy z błonek , nacinamy(...)Coś jak kartki w mięsnej książce . Każdy kawałek – kartkę solimy , pieprzymy ,doprawiamy granulowanym czosnkiem i dość grubo smarujemy majonezem , a także odrobinę sosem barbecue ( płaska łyżeczka na plaster ) . Ziemniaki, jabłko i cebulę obieramy , ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie , ale nie przeźroczyste plastry . Tak samo postępujemy z cukinią , pomidorem i papryką , z tym że ich nie obieramy Następnie

Ogrodnik w podróży
Krem z cebuli z grzankami 219

ukrywam ,że powinien być to krem tysiąca wylanych łez związku z obieraniem głównego składnika. Przedstawiam wam przepis na moją wersję kremu z cebuli. Składniki: 10 średnich cebul 3 średnie ziemniaki 2-3 ząbki czosnku 1,5 L bulionu (ugotowałam jedną pałkę z kurczaka i jedną kość dodając warzywa i przyprawy) 100 g żółtego sera 4-5 kromek czerstwego chleba masło(...)jakiś czas posypując 1 małą łyżeczką słodkiej papryki. Ważne aby za długo nie smażyć cebuli ponieważ może spowodować ,że krem będzie gorzki. Tak przygotowaną cebulę zalewamy bulionem. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Warzywa powinny być zalane bulionem do przykrycia, nie więcej, ponieważ cały krem może okazać się za wodnisty. Zawsze możemy uratować się dodatkowym ziemniakiem gdyby

W Moim Magicznym Domu
Sycąca zapiekanka meksykańska z cukinią 189

cukinią  0,3 kg mięsa mielonego z indyka 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego 4 pomidory pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 cebula 1 cukinia 7 ziemniaków przecier pomidorowy świeży rozmaryn świeża bazylia świeży tymianek 0,3 kg mozarella sól, pieprz Ziemniaki obieramy, płuczemy i lekko gotujemy. Cukinię myjemy, a następnie kroimy w plastry.  Mięso wrzucamy(...)drobne kawałki.  Teraz możemy przygotować sobie fasolę oraz kukurydzę - fasolę oczywiście płuczemy po wyjęciu z puszki, a z kukurydzy odlewamy wodę. Następnie wrzucamy je do mięsa, dusimy. Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie, kroimy je w plasterki, układamy w naczyniu żaroodpornym, na to idzie cukinia, a kolejno  mięso, kolejna warstwa ziemniaków oraz cukinia. Na to ścieramy ser mozzarella

Kuchnia moimi oczami
5 niecodziennych przepisów na spaghetti 123

każdej postaci? W obu przypadkach ten wpis jest dla Was. Poznajcie pięć niecodziennych przepisów spaghetii: od scylijskiego z kalafiorem i rodzynkami, przez miętowo-bazyliowe, aż po spaghetii z ziemniakami. 5 niecodziennych przepisów na spaghetti Spaghetti to zdrobnienie włoskiego słowa spago, czyli szpagat, sznurek. Szlagaciki są chyba najpopularniejszym rodzajem makaronu na świecie (nie licząc makaronu ryżowego). Mają piękny kształt(...)miętowo-bazyliowym pesto, spaghetti z pieczonym kalafiorem (prostota i wyjątkowy smak), spaghetti z krewetkami w maślanym sosie (imponujące, ale łatwe w wykonaniu) i wreszcie… zupełnie niezwykłe spaghetti z ziemniakami – będziecie zaskoczeni jak super smakuje! Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Makaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczane z kurkami i boczkiem z kwaśną śmietaną. 182

Dziś u mnie atmosfera karczmiana. Skwierczące skwarki z boczku z kurkami i placki ziemniaczana. Z podanej ilości wyszło 6 placków. Składniki Placki: ziemniaki mączyste 500 gram 2 jaja cebula 2 łyżki mąki orkiszowej sól i pieprz 250 gram kurek 100 gram boczku surowego wędzonego pokrojonego w kostkę cebula czosnek olej rzepakowy sól koperek natka z pietruszki kwaśna śmietana Obrane ziemniaki(...)zetrzyj na średnich oczkach.  Przełóż na durszlak aby odsączyć z nadmiaru wody. Zetrzyj cebulę i odstaw na bok. Do odsączonych ziemniaków dodaj krochmal, który utworzył się na dnie garnka do którego odsączała się woda z ziemniaków. Wbij jaja, dodaj mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj. Smaż rumiane placki na dobrze rozgrzanym oleju. Na drugiej  patelni  zrumień boczek

AZgotuj!
Kurczak w sosie z dyni na szpinakowych kluseczkach 158

ciekawy pomysł na rozgrzewający jesienny obiad. Słodycz dojrzewającej w słońcu dyni idealnie komponuje się z aromatyczną mieszanką przypraw curry i smakiem suszonych pomidorów. Składniki: Kluseczki: 450g mrożonego szpinaku 600g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sos: 500g dyni 2 cebule 2 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 2 łyżki klarowanego masła 1 szklanka bulionu drobiowego(...)łyżki masła ekstra Dodatkowo: 500g fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego masła 3 łyżeczki curry sól pieprz Wykonanie: 1. Kluseczki: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak odmrozić i odcisnąć wodę. Do przetartych ziemniaków dodać jajko, szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę.  Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona dorada z ziemniakami, pomidorkami i oliwkami (Orata al forno con patate, pomodorini e olive) 159

Zapraszam Was na danie, które samo się robi i nie wymaga długich przygotowań. Wystarczy do naczynia żaroodpornego wrzucić doradę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pomidorki, oliwki i po ok. pó ł  godzinie pieczenia mamy gotowy obiad. Nie ma chyba nic prostszego ;) Smacznego ;):) **** Dovrà necessariamente ricredersi chi ritiene che per mangiare qualcosa di buono sia necessario spendere tanto tempo(...)infatti un piatto di rapida realizzazione, che farà al caso di coloro che non vogliono proprio rinunciare al gusto. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI 2 dorady (ok. 500 gram) 3 ziemniaki  100 g pomidorków koktajlowych 50 g zielonych oliwek 1 cytryna 2 ząbki czosnku kolendra rozmaryn s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 orate (ca. 500 grammi

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka na puree ziemniaczanym z kiszoną kapustą i mięsem 217

Pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z aromatyczną kiszoną kapustą i świetnie doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Składniki: 850g ziemniaków 1/2 szklanka mleka 1 łyżka masła 500g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku   450g mięsa mielonego z łopatki 100ml bulionu drobiowego 100g(...)śmietany 180% 2 łyżeczki musztardy chrzanowej 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kminku olej sól pieprz Wykonanie: 1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad 4788

trudno coś fajnego wykombinować , mimo iż jest pyszne . Składniki : 0,5 kg łopatki , ładny zwięzły kawałek 1 czerwona papryka , grubościenna 1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego 4-5 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 10 plasterków boczku 100 ml kremówki 1 łyżeczka musztardy figowej – słodkiej ( lub innej słodkiej ) 1 szklanka półsłodkiego , białego wina – niepełna 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka(...)były wielkości środka dłoni . Rozbijamy tłuczkiem , doprawiamy każdy suszonymi pomidorami i chilli . Odstawiamy na godzinkę . Po tym czasie , każdy kawałek łopatki obsmażamy na złoty kolor z obu stron . Warzywa , ziemniaki i cebulę obieramy , skrawamy na mandolinie do warzyw na cieniutkie plasterki . Cukinię także skrawamy na plastry jednak bez obierania . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i również traktujemy mandoliną . W blaszce

Ogrodnik w podróży
Knedle ze śliwkami 1871

clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Knedle ze śliwkami – Składniki: 250g dojrzałych śliwek węgierek – u mnie 10 sztuk ok. 500g obranych ziemniaków (waga po ugotowaniu również 500 g) 1 jajko pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80-100g + ew. więcej do podsypania jeśli ciasto jest za bardzo lepkie 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej – ok. 10g kilka łyżeczek cukru (opcjonalnie) sól dodatkowo do polania: bułka tarta, cukier, masło + ewentualnie śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Knedle ze śliwkami – Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto

Kulinarne Przeboje
Kopytkowe caprese -obiad w stylu polsko-włoskim 186

włoskim: smażone kopytka (nasz odpowiednik włoskich kluseczek gnocchi), z pomidorkami, mozzarellą firmy Galbani i bazylią. Prosto,smacznie, kolorowo i wakacyjnie. KOPYTKOWE CAPRESE Składniki: kopytka: 1 jajko 500 g ugotowanych ziemniaków ok.100 g mąki (może być potrzebne więcej w zależności od rodzaju ziemniaków) szczypta soli oliwa do smażenia dodatki: 1 opakowanie sera mozzarella Galbani 8-10 pomidorów koktajlowych garść świeżej bazylii(...)sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: kopytka: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie dodajemy mąkę, jajko oraz sól. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. W ciasta odrywamy po kawałku, z którego formujemy wałek (rolując po blacie można podsypać trochę mąką, aby się ciasto nie przyklejało) o grubości ok. 2 cm. Wałek kroimy na mniejsze kawałki. W garnku

Bon appetit mon amie
Kuchnia polska dawniej i dziś 174

możemy zauważyć jakieś zmiany? Czy jest różnica między kuchnia dawnych lat, a tą w naszych domach? Tradycyjna kuchnia polska powszechnie kojarzona jest przede wszystkim z kotletem schabowym, ziemniakami. Tak naprawdę to nie tradycyjna kuchnia, tylko pozostałości po PRL-u. Przyglądając się potrawom od czasów Piastów i Jagiellonów widzimy, że częściej niż kotlet schabowy, pojawia się tam zupa z raków. Kuchnia(...)Poddawano je również pieczeniu i smażeniu oraz stanowiły one element sosów. Warzywa łączono głównie z mięsem i kaszą, a także z nabiałem i grzybami. Jedzono dużo kasz, które zastępowały ziemniaki. W powszechnej opinii, tradycyjna kuchnia polska uznawana była za kuchnię ciężką i tłustą. Czas na zmiany Od czasów Piastów i Jagiellonów, aż po czasy PRL-u ta kuchnia oczywiście ewoluowała

365 dni dookoła kuchni