ziemniaki - 38421 przepisów (strona:451/2562)

Kopytka 177

Ziemniaki ugotowane 1 jajko ( jeśli jest dużo ziemniaków to może być 2 jajka) Szczyta soli Mąka tyle żeby ciasto sie nie kleiło. Na 500g ziemniaków to ok 100g mąki. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wyłożyć na stolnicę, dodać sól, jajko i mąkę i zagnieść ciasto do połączenia składników. Z ciasta zrobić wałeczek i kroić kopytka. W garnki zagotować wodę

Olga Piecze i Gotuje
zupa pieczarkowa z mielonym mięsem i ziemniakami 267

się zwłaszcza w ciągu tygodnia. W głównej roli zwykle występuje wtedy u mnie mielone mięso -  chili con carne , zupa gołąbkowa, meksykańska czy wreszcie dzisiejsza pieczarkowa z mięsem i ziemniakami to znakomite, sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe, doskonałe na jesienne i zimowe obiady . składniki: 3 duże ziemniaki 1 litr wody (lub bulionu) 1 cebula 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki(...)pieczarek 1 pęczek pietruszki 100 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz   wykonanie: W dużym garnku gotuję wodę, do której wrzucam pokrojone w dość drobną kostkę ziemniaki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam posiekaną cebulę i dodaję ją do gotujących się ziemniaków. Następnie podsmażam mięso, przekładam je do garnka, podobnie postępuję z pieczarkami. Całość doprawiam solą i gotuję

babka w formie
Zapiekanka dyniowo – ziemniaczana 166

Sezon dyniowy w pełni. Łapcie przepis. PS : nie mieliśmy sera raclette, zastąpiliśmy go innym półtwardym serem szwajcarskim  Składniki 250 g ziemniaków słodki ziemniak cukinia 700 g miąższu dyni hokkaido 3 jajka 350 ml płynnej śmietany 1 łyżka mąki kukurydzianej sól pieprz gałka muszkatołowa gałązka szałwii 100 g masła 300 g sera raclette pokrojonego w plastry 100 g boczku(...)plasterkach 3 gałązki natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie cząstki. Jajka ubiłem ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym

R'n'G Kitchen
Chłopski garnek 584

razu w większej ilości, więc obiad na przynajmniej dwa dni ma się zapewniony ;) Składniki na ok. 5-6 porcji: 4 kiełbaski np. śląskie 2 średnie cebule 4 ziemniaki 1 mała główka białej kapusty 2 czerwone papryki 500 g pieczarek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku ok. 1 szklanki wody   Kiełbasę(...)pokroić w półplasterki a cebulę w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę (im mniejsza tym będzie się krócej gotowała). Kapustę poszatkować.   Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, podsmażyć kiełbasę, dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Następnie do garnka wrzucić ziemniaki oraz kapustę, zalać wodą i posolić. Pogotować pod przykryciem jakieś 10 minut

Simply Food
Zupa pieczarkowa, przepyszna i prosta w zrobieniu ! 176

pieczarek 1 cebula 1 litr wywaru (jeśli nie masz wywaru zobacz jak postępować na końcu wpisu * ) 3 łyżki śmietany 12 % sól, pieprz 1 łyżka koperku ( u mnie suszony ) 3 ziemniaki 1 litr wody   Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Do garnka nalej wywar dodaj wodę, dodaj ziemniaki oraz cebulę i całość zagotuj. W międzyczasie pieczarki, umyj(...)drugą stronę i jeszcze raz przez około 5 minut podsmaż. Pieczarki oddadzą trochę wody i pięknie się przyrumienią. Dodaj je do zagotowanego wywaru i gotuj około 10 minut. Ziemniaki też w tym czasie się ugotują i zupa będzie prawie gotowa. Teraz ostatni krok do miseczki nałóż śmietanę dodaj po łyżce ciepłą zupę, wymieszaj tak aby ogrzać śmietanę. Jak już śmietana

Kuchnia na wzgórzu
Bałkańska musaka 185

pomidory świeże (użyłam z puszki)   - 2 łyżki przecieru pomidorowego    - 2 ząbki czosnku   - sól i pieprz mielony   - 2 małe bakłażany   - 5 większych ziemniaków   - 2 łyżki masła   - 2 łyżki maki pszennej   - 300 ml mleka   - 2 jajka   - 180 g jogurtu naturalnego   - 100 g tartego sera żółtego Sposób przygotowania:   1. Cebulę(...)puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę

Różne smaki w kuchni
Pierogi nieziemskie 188

Zastanawialiście się kiedyś jak jest w niebie? Teraz macie okazję zajrzeć do jego przedsionków 😜. Jeżeli zostały Wam w garnku ziemniaki z obiadu i zastanawiacie się co z nimi zrobić, to spróbujcie tych niesamowitych pierogów. Jeżeli macie jakieś ważne plany, to gotowanie tych pyszności przełóżcie na inny moment bo już po jednym kęsie rozłożą Was one na łopatki.  Wpadniecie(...)ekstazę i już nic więcej tego dnia nie będziecie w stanie zrobić.  Po prostu rozpłyniecie 😍. Składniki: farsz Ziemniaki z obiadu ok. 25 dag twarogu 1 czerwona papryka 2 duże cebule Ser żółty w plastrach (ilość wedle uznania) Pęczek szczypiorku Sól Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne ciasto na pierogi Mąka Woda ciepła ok. pół szkl. oleju jajko (ilość jajek wedle

Ukojenie Podniebienia
Zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie 209

tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub mieszanym wołowo-wieprzowym. Składniki (6 porcji) -600 g mielonego mięsa wołowego -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -3/4 szkl. mleka -2 ząbki czosnku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego -1 łyżka koncentratu pomidorowego -1 jajko -tymianek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz Przygotowanie(...)posiekać. Zeszklić. Dołożyć mięso, przesmażyć aż się zetnie. Do całości dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć około 10 minut do odparowania płynu. Ziemniaki omyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zemleć w maszynce lub utłuc. Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, mleko. Doprawić gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać

Zielona Kuchnia
Zapiekanka pasterska z soczewicą i bryndzą (wegetariańska) 141

Kolejna super rozgrzewająca wersja wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej. Pyszna soczewica z pomidorami i dodatkiem ajwaru, zapieczona pod puszystą pierzynką z ziemniaków i bryndzy. Dla mnie to hit na jesień i zimę :) puree: 1 kg ziemniaków 80-100 g bryndzy pora szczypta soli spora szczypta pieprzu nadzienie: puszka soczewicy gotowanej na parze mała puszka kukurydzy mała cebula łyżka oleju 3 łyżki łagodnego(...)ajwaru 3 soczyste pomidory lub puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/4 łyżeczki pikantnej papryki wędzonej spora szczypta pieprzu i soli pół pęczka posiekanej natki pietruszki Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę siekamy i podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy soczewicę i kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy około 5 minut po czym

Mienta blog
Kapsalon – wyśmienity fastfood 257

razu osobną porcję, ale równie dobrze całość można zapiec w jednym naczyniu żaroodpornym i rozłożyć na talerze. Składniki (na 3 duże porcje): 3 foremki aluminiowe 8-10 średnich ziemniaków 2 piersi z kurczaka łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 150 g żółtego sera (gouda) 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory pół ogórka szklarniowego mała cebula czerwonaSos: 200 ml jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki (można również wykorzystać gotowe frytki mrożone). Ziemniaki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli frytki przygotowujemy sami z surowych ziemniaków, skrapiamy je olejem. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut, aż nabiorą złotego koloru. Pierś kurczaka kroimy w kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska 321

jedno z tych dań, gdzie możecie śmiało puścić wodze kulinarnej fantazji i eksperymentować. pół kilo mielonego mięsa 2 marchewki 1 średnia cukinia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła klarowanego/ oleju kokosowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka soli Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Marchewkę i cukinię ścieramy(...)koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Warzywa z mięsem doprawiamy koncentratem, bazylią, pieprzem ziołowym oraz solą. Mieszamy wszystko i redukujemy sos. Przekładamy mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy masło klarowane lub olej kokosowy i rozgniatamy je na pure. Możemy je też przecisnąć przez praskę. Masę ziemniaczaną układamy na mięsie w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy całość w piekarniku nagrzanym

Dieta bez mleka
kotlety ziemniaczane -smak dziecinstwa 138

Składniki: 1kg ziemniaków 1/2- 3/4 szklanki mąki pszennej ( zależy od suchości ziemniaków) 1-2 cebule sól do smaku pieprz do smaku 2-3 gałązki natki pietruszki oliwa lub olej kokosowy do smażenia 1-2 jajka Wykonanie Ziemniaki obrać , ugotować , dokładnie stłuc. Cebule pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na złoty kolor . Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę ,jajka,cebulkę

w mojej kuchni
Zupa z kurczakiem 240

Polecam przygotowanie smacznej zupy kurczakowej, która może zaspokoić nie jedno podniebienie. Skład: 1 kg obranych ziemniaków, 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka, 0,5 kg włoszczyzny, 3 l wody, 3 cebule, 5 z. czosnku, przyprawy: sól 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, papryka 1 czubata  łyżka, 1 łyżka oregano, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela ang. , 70 g smalcu(...)łyżki sosu sojowego. -- Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy, mięso rwiemy na małe kawałki. Do garnka nalewamy wodę i wrzucamy ziemniaki do gotowania. Na rozgrzanym  tłuszczu smażymy cebulę i czosnek. Potem dodajemy połowę włoszczyzny i smażymy dalej, pozostałą włoszczyznę  dodajemy do garnka z ziemniakami i wkładamy też ziele angielskie, liście laurowe, sól. Na koniec do smażonych

chleba naszego
śledziowe filety na pyszny obiad... 201

Składniki: śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy(...)rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków i sama

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa kurkowa 166

gwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole. Składniki (4 porcje): 400 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 4 duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g śmietany 18 % sól i świeżo zmielony pieprz 1 -2 łyżki posiekanego koperku 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Ziemniaki umyj i pokrój(...)się zeszkli. Dodaj kurki i smaż około 10 minut mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Minutę przed końcem dodaj czosnek, smaż mieszając. Do garnka dodaj ziemniaki, całość zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut (lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie). W razie potrzeby – dopraw ponownie. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Czas

Moja pasja smaku