ziemniaki - 38421 przepisów (strona:452/2562)

Zapiekanka z rybą, brokułem i pieczarkami  198

płatka. Przekonajcie się i Wy .... Składniki: 500 g fileta z ryby   (ja użyłam łososia) 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek 3–4 sztuki średnich ziemniaków sól Ponadto: oliwa z oliwek Składniki nas marynatę: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka suszonego tymianku (zmiażdżyłam(...)zdjąć. Osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na kawałki. Przełożyłam do miski   i zalałam marynatą. Dokładnie wymieszałam. Przykryłam miskę folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na przynajmniej pół godziny. Ziemniaki obrałam, ugotowałam w osolonej wodzie. Różyczki brokuła po umyciu wrzuciłam do garnka z osolonym wrzątkiem. Po zagotowaniu, gotowały się jeszcze 5 minut. Odcedziłam. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i wrzuciłam na rozgrzaną

Kuchnia u Krysi
Puree z kapusty włoskiej i ziemniaków, z serdelkami 148

kolejne odkrywanie smaków. Przepis pochodzi z książki kucharskiej opisującej potrawy z różnych stron świata. Tym razem na tapetę wzięliśmy Holandię. Składniki 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków 600 g serdelków 50 g smalcu sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy, zalewamy osoloną wodą, tak by zakrywała kapustę. Gotujemy 45 min. Dodajemy(...)obrane i pokrojone ziemniaki, serdelki i gotujemy 40 min. Wyjmujemy kiełbasę, trzymamy w ciepłym miejscu. Kapustę i ziemniaki odsączamy, dodajemy smalec, przy pomocy tłuczka do ziemniaków, rozgniatamy na puree, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy serdelki, podgrzewamy kwadrans w 180°C. Podajemy zaraz po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Ziemniaki zapiekane po sycylijsku 204

ostrej papryki. Dziś przygotuję Wam danie, które na Sycylii jadaliśmy tylko wtedy, kiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało przynajmniej raz w tygodniu). Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu. Do mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia. Składniki ziemniaki świeża bazylia tarty parmezan kilka pieczarek opcjonalnie świeży szpinak oliwa(...)Podsmaż pieczarki , paprykę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj puszkę pomidorów, świeżą bazylię, sól. W razie potrzeby dodaj sugo alla siciliana, to będzie zależało od tego ile będziesz mieć ziemniaków i ...szpinaku. Dołóż suszonych pomidorów pokrojonych w małe paseczki lub kawałki , dosmacz ostrą papryczką ze słoiczka. Po chwili wrzuć szpinak. Zamknij pokrywką i duś do chwili, kiedy szpinak opadnie. Zamieszaj

Z Kuchni Do Kuchni
Pastelowe Leniwe Na Słono 157

Zachęcające kolorkiem i smakiem leniwe z jakże zdrowym dodatkiem, a o czym mowa ? O jarmużu 😊 Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 150 g sera twarogowego 1/2 cebulki zeszklonej 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej dwie garście zblendowanego jarmużu szczypta soli skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia(...)Cebulkę szklimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, jarmuż, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia się. Ugniatamy w misce aby powstała taka kopułka. 3. Dzielimy ciasto na pół i uzupełniamy pusta połowę mąką pszenną, ziemniaczaną oraz dodajemy jajko tak aby całość zrównała się z druga częścią ziemniaków

Gotowanie...to proste !
Jak zrobić pyzy ziemniaczane 1191

Pyzy, to jedne z najsmaczniejszych dań, jakie można wyczarować z samych ziemniaków. Zapraszam do robienia razem ze mną :-) Łączny czas przygotowywania:  około 1 godziny Ilość porcji:  około 25 pyz wielkości orzecha włoskiego Składniki: • 2 kg ziemniaków • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • szczypta soli Potrzebne będą: kilka misek; praska i tarka do ziemniaków; gaza, pielucha tetrowa lub bawełniana(...)ściereczka do odciskania ziemniaków; duży garnek oraz cedzak

AniaGotuje.pl
Kopytka z sosem pomidorowym. 240

ziołami, czosnkiem,  pieprzem, chili dokładnie tak jak lubimy. Odpowiednio ugotowany jest aromatyczny i gęsty, bez sztucznych aromatów i zagęstników. Kopytka, to klasyka kuchni domowej, należy je robić z ziemniaków, które są całkowicie wystudzone i dokładnie ugniecione. Im mniej doda się do nich mąki, tym bardzie gładkie i delikatne będą. Kopytka są dosyć pracochłonne dlatego warto przygotować ich więcej niż(...)Kluseczki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Kopytka z sosem pomidorowym będą doskonałym daniem obiadowym dla dzieci, bo jak wszystkie kluseczki, smakują maluchom. Składniki na kopytka: 1 kg ziemniaków 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos pomidorowy: 3 szkl. pokrojonych dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku

Codziennik Kuchenny
Chłopski garnek z kapustą 1594

bardzo sycące. Składniki:  1/2 kapusty białej (małej) ok 0,8 kg kiełbasy np. podwawelskiej ok 150 g boczku (opcjonalnie) 2 papryki czerwone 1 duża cebula 6-7 ziemniaków 2-3 listki laurowe, 3 ziela angielskie sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek Przygotowanie: Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy(...)mięsa. Podsmażamy, aż wszystko się ładnie zrumieni, a następnie przekładamy do większego garnka. Kapustę kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę - dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy wodą (ok 2 szklanki i na tym etapie możemy dodać przyprawy do wody) Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem ok 30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy

Kuchnia Pełna Pasji
KOPYTKA NAJLEPSZE- PRZEPIS NA CIASTO 154

Kopytka są to kluski z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka. Jeśli mam ochotę na same kopytka uwielbiam je z cukrem. jako dziecko bardzo je lubiłam i tak zostało do dziś :) Kopytka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad.  Najczęściej podaję je z przesmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasą albo sosem pieczarkowym. Doskonały dodatek do mięs czy gulaszu(...)Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 2 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać mąkę, szczyptę soli i wbić całe jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. UWAGA!!! Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków.  Odrywać porcje ciasta i uformować wałek na stolnicy podsypanej mąką. Nożem odkrawać kluski o około 3-4 cm szerokości

Zrób to smacznie
Bezglutenowe knedle z fioletowych ziemniaków ze śliwkami i cynamonem 173

jednym z dyskontów pojawiły się fioletowe ziemniaki, postanowiłam więc je zakupić i przygotować coś ładnego na bloga. Bardzo lubię ich używać do sałatek, ale tym razem przyszły mi do głowy knedle, które ostatnio jadłam chyba we wczesnym dzieciństwie. Okazuje się, że zrobienie ich nawet w wersji bezglutenowej i w dodatku wegańskiej jest dziecinnie proste. Polecam.  Składniki: 2 łyżki mąki(...)quinoy 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 550 - 600 gram fioletowych ziemniaków 6-8 śliwek węgierek cynamon cukier kokosowy, lub trzcinowy olej kokosowy sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, do gorących ziemniaków dodajemy mąkę z quinoy i skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy łyżką, po chwili gdy już są trochę chłodniejsze, wyrabiamy ciasto ręcznie

Quinoa Raz!
Biały barszcz 225

Polecam przygotowanie tej bardzo dobrej zupy,  smakuje każdemu kto tylko spróbuje.  Skład: 500 g włoszczyzny, 3,5 l wody, 5szt. ziela, 5 liści,1 łyżeczka soli, ziemniaki,~500 g  wędzonych kości,150 g wędzonki,1łyżka majeranku,2 cebule, 4z. czosnku,2łyżki octu, jajka.  Do zabielenia zupy potrzebna jest śmietana 18 % 330 ml , 1 łyżka mąki(...)szklanka wody. Ziemniaki gotujemy osobno, potem ugniatamy i podajemy z zupą polane tłuszczem ze skwarkami. W osobnym garnku gotujemy bulion z 3,5 l wody i 500 g włoszczyzny,cebuli, ziela, liści, kości. -- Gdy bulion się ugotuje wyławiamy cebulę i kości, z ziemniaków odlewamy wodę i odparowujemy. Do słoika nalewamy szklankę wody, wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej i dodajemy

chleba naszego
Placki ziemniaczane z jarmużem 159

wyszły równie smaczne... Wszystkich fanów tego niesamowicie zdrowego warzywa zapraszam do spróbowania.  Jako sos polecam zrobić czosnkowy lub po prostu podawać placuszki z naturalnym jogurtem i ketchupem. Składniki: ziemniaki duże 4 szt, jarmuż 2 garście, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, mąka pszenna 3 łyżki, koperek posiekany 3 łyżki, sól i pieprz do smaku, olej(...)smażenia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, ale uważam, że starte na miazgę były by smaczniejsze. Następnie odlewam z ziemniaków nadmiar wody. Do ziemniaków ścieramy cebulę na najmniejszych oczkach. Jarmuż myjemy, odcinamy twarde części i drobno siekamy, dodajemy do masy ziemniaczanej. Następnie wyciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy jajko, mąkę, koperek i przyprawiamy masę do smaku

kulinarne odsłony pati
Wegańska grochówka 196

Składniki na 6 solidnych porcji: 300 g grochu, u mnie cały, połówki będą nawet lepsze o szybciej się gotują, namoczyć przez noc, i wypłukać w czytsej wodzie 3 średnie ziemniaki 2-3 korzenie pietruszku mały seler 4 średnie marchewki 2-3 cebule 2 łyżki mieszanki przypraw „Czubryca” -idealna do wszelakich strączków łyżeczka wędzonej soli do podania: 2 kostki(...)ogniu aż groch będzie prawie miękki, jeżeli to był cały groch tak jak u mnie to zajmie to około 40 minut, połówki gotują się znacznie krócej. W międzyczasie obierz ziemniaki, i pokrój je w drobną kostkę, gdy groch będzie już prawie dobry dodaj ziemniaki i ewentualnie resztę marchwi, gotuj do czasu, aż ziemniaki będą dobre, czyli jakieś 15 minut

greenscarf
Knedle ze śliwką doprawione cynamonem i wanilią 192

Pyszne i smakujące jesienią knedle ze śliwką, cynamonem i wanilią  Składniki: 500 g ziemniaków 300 gr śliwek 100 -150 g mąki tortowej 1 jajko 200 ml śmietany 12 % sól, cynamon, cukier waniliowy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy z lekko osolonej wodzie.  Ugotowane i gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie myjemy śliwki i rozcinamy lecz(...)końca aby nadal były ze sobą złączone, usuwamy pestki, posypujemy środek cynamonem, jeżeli są śliwki mało słodkie można posypać jeszcze cukrem pudrem. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Mąkę należy dozować. Najlepiej najpierw dać 100 g a potem tylko dodawać jeżeli jest taka potrzeba, kiedy np. ciasto lepi się w rękach. Odrywamy kawałek ciasta , robimy w miarę cienki placek

W Moim Magicznym Domu
Ziemniaczane łódeczki faszerowane pomidorowo-paprykową pastą 254

proste oraz nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy dosłownie parę składników i voilà, mamy gotową przekąskę. Powiedzcie, kto nie skusiłby się na takiego ziemniaczka? Składniki: 7-8 mniejszych ziemniaków (jeśli mamy bardzo małe-można więcej) pasta pomidorowo-paprykowa BeVege odrobina oliwy z oliwek kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyj, posmaruj z każdej strony oliwą, zawiń w folię aluminiową(...)następnie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę. Gdy ziemniaki się już upieką, odwiń je z foli aluminiowej, przekrój na pół i wydrąż środek (jednak nie całkowicie, zostaw trochę ,,ziemniaczanej warstwy"). Ziemniaki nafaszeruj pastą BeVege, a na wierchu połóż przekrojoną na pół oliwkę. I już, gotowe! Podawaj na zimno lub ciepło, wybór należy do Ciebie :) #GotujzBevege #BeVege

Smiling Shrimp
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 132

założenia miała być zupą-kremem, ale nie chciałam tępić noży w swoim ręcznym blenderem (nie przygotowywałam jej dzień wcześniej, więc nie zdążyła przestygnąć) więc skorzystałam z tłuczka do ziemniaków. Zupa może nie była idealnie kremowa, ale mi smakowała. Była na tyle smaczna, że może w końcu przekonam się do zup-kremów, które kojarzą mi się z okresem kiedy dochodziłam(...)deskę do krojenia, miski, wagę kuchenną, garnek, blender, łyżeczkę, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki (na 4 porcje): 80 dag dyni (po obraniu powinno zostać 50 dag dyni), 25 dag ziemniaków, 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku, 1 łyżkę świeżego startego imbiru

blog.moje-pasje.info