gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku(...)kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă. Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakasza gryczana :D Pora jechać na zakupy . 😂 A o to coś z niczego czyli placki ziemniaczane z kaszą gryczaną i szpinakiem . Składniki : 1/2 paczki mrożonego szpinaku. 1 kg ziemniaków 1 woreczek kaszy gryczanej 1 mała cebula 1 jajko Bułka tarta Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Ziemniaki obieram, płuczę i gotuję w wodzie z solą. Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu(...)Cebulkę kroję w drobną kostkę i przysmażam na patelni. Następnie do cebulki dodaję mrożony szpinak i smażę do momentu wyparowania wody. Ugotowane ziemniaki odcedzam i blenduję blenderem i zostawiam do ostygnięcia. Kaszę wyjmuję z wody i również odstawiam do ostygnięcia . Ziemniaki, kaszę i szpinak z cebulą wrzucam do jednego naczynia, przyprawiam solą i pieprzem , dodaję jajko i dobrze mieszam. Formuję
Domowa Kuchnia u MamyZapraszam na smaczną zupę pieczarkową. Dzięki wykorzystaniu koncentratu bulionu drobiowego Krakus, zupa powstała bardzo szybko. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 1 kg pieczarek 4 średnie ziemniaki 1,2 l wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 szkl kremówki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę oraz koncentrat bulionu i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy(...)kostkę. Pieczarki oczyszczamy. Do gotującego się bulionu wkładamy ziemniaki i gotujemy je na małym ogniu. W tym czasie kroimy pieczarki i dodajemy je do gotujących się ziemniaków. Gotujemy razem przez ok. 5-10 minut. Kremówkę hartujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnerozgrzeje nas w zimny jesienny dzień. Polecam zrobić ją z małym pomocnikiem-koncentratem bulionu drobiowego Krakus. #krakus #smacznieiszybko Składniki: słoik ogórków kiszonych 0,9 l ( najlepiej domowych) 6 średnich ziemniaków 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1,2 l wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 szkl śmietanki słodkiej 18% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę(...)koncentrat bulionu i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Ogórki wyjmujemy ze słoika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do gotujących
słodkie i nie tylko historie kulinarnebulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne 1 duża czerwona papryka 25 dag boczku wędzonego 1 sztuka ok. 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 duża cebula 1 papryczka chili 5 ziemniaków sól i pieprz 1 łyżka majeranku ½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki Do dekoracji: kwaśna śmietana natka pietruszki Jak ugotować zupę cygańską(...)Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni szklimy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę i kiełbasę, podsmażamy. Papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy nasionka, kroimy w małą kostkę. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwkładka idealnie współgra z zupką :) Polecam :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki grochu 30dag szynki wieprzowej 1 duża cebula 1 mała pietruszka 1 duża marchewka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Majeranek Sól, pieprz Masło klarowane Vegeta Przygotowanie: Groch dokładnie myję, wkładam do garnka i zalewam wodą. Zostawiam na całą noc. Następnie odcedzam i zalewam(...)pokrojoną w krążki marchew, pietruszkę i seler oraz posiekany czosnek, liście laurowe i majeranek. Przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję na średnim ogniu aż groch i mięso będzie miękkie. Obieram ziemniaki, pluczę i kroję w kostkę Szynkę wyjmuję , kroję w paski i smażę na maśle do rumianego koloru . Z zupy usuwam liście laurowe i cebulę. Dodaję ziemniaki , doprawiam Vegetą
Domowa Kuchnia u Mamywarzywo po prostu uwielbiam . Czy to leczo, czy zapiekane. Po prostu kocham ! Pyszne, puszyste kotleciki z cukinią. Niebo w gębie :) z czystym sumieniem polecam :) Składniki : 5 dużych ziemniaków 1 duża cukinia lub dwie małe Pęczek koperku 1 jajko Sól, pieprz Mąka do obtaczania kotletów Olej Przygotowanie : Ziemniaki obieram, płuczę i gotuje w osolonej wodzie do miękkości . Gdy ziemniaki będą(...)miski . Odstawiam do ostygnięcia. Cukinię myję , osuszam, odcinam końcówki i trę na tarce o dużych oczkach . Odcedzam z nadmiaru wody . Koperek płuczę i siekam . Do już ostygniętych ziemniaków dodaję, startą cukinię , koperek, jedno jajko, sól , pieprz i dokładnie mieszam . Formuję kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju do złocistego koloru :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyprzygotowania użyłam kiełbasy podwawelskiej Ekstra ZM Łuków. Składniki: 450g kiełbasy Podwawelskiej Extra- ZM Łuków 2 średniej wielkości cebule 3 strąki kolorowej papryki 4 średniej wielkości ziemniaki 200g białej kapusty 200g pieczarek 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich 1 łyżka majeranku Sól i nieco cukru do smaku Pół(...)lubimy tyle dodajemy 4 szklanki gorącej wody Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Kolorową paprykę również w kostkę ale nieco większą. Obrane ziemniaki pokroić w dość sporą kostkę, kapustę poszatkować. Miałam pod ręką pieczarki i również je dodałam do potrawy. U mnie akurat maleńkie i poszły w całości większe pokroić w ćwiartki
W garach u GosiGnocchi to włoskie kluski z ziemniaków, bardzo przypominają polskie kopytka, tylko nazwa bardziej światowa Składniki: 1 kg ziemniaków 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Przygotowanie: ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach, pamiętaj, że potrwa to dłużej niż normalnie, bo gotujesz je w całości, zostaw je do wystygnięcia, następnie obierz ze skórki i dokładnie przeciśnij przez(...)praskę na gładką masę, może użyć blendera jeśli nie mas praski i zrobić gładkie pure posyp odrobiną mąki stolnicę, przełóż na nią ziemniaki i mąkę i lekko przemieszaj, zrób dziurkę w cieście i wbij jaja, w razie potrzeby dosypuj mąki gdy ciasto będzie zbyt klejące wyrabiaj ciasto na gładką masę z wyrobionego ciasta formuj kulki wielości orzecha włoskiego i spłaszcz
Oka w rosole czyli KaFka gotujeśrodę w naszym domu. Ryba gości u nas bardzo często. Grillowana, pieczona, smażona i gotowana… Łosoś , dorsz …Ryba w panierce to ulubiona ryba dzieci. Rybę podaję z ziemniakami, a czasami przyrządzam smażone gnocchi. Robię je najczęściej z resztek ziemniaków …Zawsze gotuję dużo ziemniaków, bo wiem, że jak zostaną resztki to mogę ugotować kopytka lub zrobić smażone gnocchi(...)bardzo nadają się do spożycia. Smażona czarna kapusta w migdałach jest smacznym dodatkiem do ryby. Obiad na środę Składniki: na 4 porcje Gnocchi 350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g utartego parmezanu oleju do smażenia Umieść wszystkie składniki na gnocchi w misce i zmiksuj. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i podziel
codojedzeniagdyby ciasto było za luźne dodajemy trochę więcej mąki). Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia (odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając bawełnianą ściereczką). składniki na farsz ziemniaczany: 500 g ugotowanych ziemniaków 3 cebule 200 g sera białego tłuszcz sól, pieprz wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulkę, ser. Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków
Domowy Smak Jedzeniaczęsto nawet stek – w sumie całkiem paleo U nas takie śniadania nie są popularne (pomijając boczek z jajkiem), a już w szczególności hash browns, czyli smażone tarte ziemniaki. Ale jak raz spróbujecie to na pewno Was zachwyci . Jest to mega sycące danie. My zazwyczaj przygotowujemy je jak wiemy, że obiad będzie dość późno. A teraz przenieśmy się do przydrożnej(...)jesteśmy w UŁESA to można było się tego spodziewać Jest to ulubiona opcja Gordona Ramsaya, który twierdzi, że najlepsze śniadania są właśnie w Ameryce. Ciekawe czemu ? Składniki: kilka ziemniaków jajka (od radosnych kurek) cebula boczek miód pieprz cayenne sól i pieprz olej kokosowy masło oliwa z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy to wszystko
PaleoLifeSkładniki: ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną kapustą, bułką odciśniętą(...)wody, paryką, kucharkiem obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, rozłozłożyć je na blaszce 30x25 cm z papierem do pieczenia, posypać 2 pokrojonymi cebulami na ziemniakach układać kotlety mielone z 2 cm grubości i spłaszczone piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 60 minut, w połowie pieczenia kotlety obrócić, jeśli za mocno się
W Mojej Kuchni Lubięznika zwyczajnie krojona w plastry z ogórkiem kiszonym do przegryzania lub świeżym pomidorem. Jedna z najprostszych zapiekanek, tylko kilka składników i to naszych Polaków ulubionych, bo boczek i ziemniaki towarzyszą nam od zawsze w kuchni. Moja zaprzyjaźniona firma Hańderek zadbała o to, żebym mogła użyć do mojej babki wysokiej jakości boczku parzonego, który wspaniale ją okrasił.... Składniki(...)małą keksówkę 25x12,5 cm. - 1,5 kg ziemniaków - 25 dag boczku parzonego - 2 cebule - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej - sól i pieprz 1. Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na 15-20 minut aby puściły soki. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zarumieni przekładamy go do miseczki, a na wytopionym tłuszczy
Apetyczna babeczkawarzyw. składniki: 900 g mięsa mielonego ( ja miała 600 g łopatki i 300 g szynki) 2 marchewki (300 g) 2 średnie cukinie po ok 500 g 4-5 ziemniaków (500 g) 1 duża cebula 2 duże czerwone papryki 700 g pomidorów, u mnie lima 2 łyżki oleju 3 listki laurowe 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki sól,pieprz ok 750 ml gorącej wody Przygotować warzywa. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Cukinię razem ze skórką także pokroić w średnią kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Pomidory naciąć i sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać
Monia miesza i gotuje