patelni najlepiej grzać na małym ogniu, pod przykryciem i nie mieszać a jedynie poruszać patelnią. Składniki - na 4 dorosłe porcje ok 500 g mrożonego kalafiora 4-5 średnich ziemniaków 200 gr szynki konserwowej 200 twarogu wędzonego - można zastąpić zwykłym twarogiem lub mozarellą 1 jajko pęczek koperku 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)Odlać wodę. Pokroić na małe cząstki, nie odrzucając grubszych części. Szynkę pokroić na paseczki. Koperek posiekać. Dno i boki naczynia żaroodpornego posmarować smalcem lub olejem. Na dno ciasno ułożyć ziemniaki, posypać koperkiem i posolić. Na ziemniaki ułożyć szynkę, na szynkę kawałki kalafiora. Zrobić sos. Roztrzepać jajko. Dodać odrobinę soli, pieprzu i pełną łyżeczkę tartej gałki muszkatołowej. Dolać śmietanę
Ze smakiem bez glutenuPlacki ziemniaczane bez mąki, bez jajek. Starte ziemniaki, sól, pieprz i olej. Banalnie proste do wykonania, dla wszelkich alergików. Sekretem udanych placków jest utarcie ziemniaków, doprawienie i odstawienie ich na kilkanaście minut, następnie odlanie nadmiaru płynu i smażenie na tłuszczu. Placki dla alergików wszelkich, nadają się również do pieczenia. Składniki: 1/2 kg ziemniaków sól i pieprz olej(...)smażenia Ziemniaki ścieram, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Odstawiam na 15 minut, następnie wyciskam z nich nadmiar płynu i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam dużą ilość tłuszczu. Co ważne, tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, warto wcześniej sprawdzić odrobiną ciasta czy jest już odpowiednio gorący. Nakładam na rozgrzany olej niewielką porcję ciasta i smażę po minucie z każdej strony. Usmażone
Mango PapajaSkładniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka; 6 średnich ziemniaków; 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia cebula; 1 szklanka mrożonego groszku; 2,5 litra zimnej wody; 3/4 szklanki makaronu zacierki ; Pęczek koperku; 3/4 szklanki słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 %; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; Sól; Pieprz. 1 szklanka(...)Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach na tzw. wiórki. Resztę jarzyn pozostawić w całości. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą. Do garnka (najlepiej 5 - litrowego
Gospodyni MiejskaPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru, łyżka soli, 2 szkl. wody, Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki...na 5-10 min. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozgniecione ziemniaki, sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto. Farsz(...)ugotowane ziemniaki, rozmrożony szpinak, czosnek, sól i pieprz. Mielimy ziemniaki, szpinak, czosnek i przyprawiamy. Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada. Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy w 200 st.C/ 20-25 min. Pierogi gotowe podajemy gorące
chleba naszegoCałość uzupełnia aromatyczny sos czosnkowo-roszponkowy na serku mascarpone oraz wędzony łosoś. Szybki i dość łatwy przepis. Polecamy! Placki ziemniaczane z kapustą i wędzonym łososiem Składniki: 1/2 kg ziemniaków cebula dymka (pęczek) 200 g kapusty włoskiej 1 łyżka masła klarowanego 50 ml zwykłego mleka lub mleka roślinnego 40 g mąki orkiszowej drobno-mielonej 1 jajko 100 g wędzonego łososia(...)szpinaku lub roszponki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, ostrej 100 g mascarpone sok z połówki cytryny skóra z cytryny Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy przez około 15 min, pokrojoną kapustę włoską wrzucamy na ostatnie 5 min gotowania. Ugotowaną kapustę odsączamy, ziemniaki pozostawiamy do odparowania. W osobnym garnku podsmażamy przez około 5 min drobno
Moja Mama Gotujeprzepisu, więc nie mogę wskazać jego źródła. SKŁADNIKI: 1,5 litra rosołu z kurczaka 2 łyżki klarowanego masła 80 g szynki serrano 1 cebula duży ząbek czosnku 50 dag ziemniaków sól łyżka majeranku pieprz 0,5 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki chrzanu DODATKOWO: posiekany cienki szczypior jajka ugotowane na twardo WYKONANIE: Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Obraną cebulę(...)czosnek, oraz szynkę pokroić w kostkę, obsmażyć na łyżce masła i wrzucić do gotującego się rosołu. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i obsmażyć na nim ziemniaki, a następnie przełożyć je do rosołu. Wsypać majeranek i trochę soli, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać śmietanę i chrzan, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą
Kuchenne zapiski Edytychyba z dziesięć razy, a nie opisałam jeszcze tej restauracji na blogu. Następnym razem muszę to nadrobić (bo miejsce jest naprawdę godne polecenia)! Zamówiliśmy: Żurek Barszcz czerwony z uszkami Ziemniaki opiekane, warkocz z trzech mięs w sosie własnym i surówki Do poruszenia jest kilka istotnych kwestii: 1. Jedzenie Żurek był naprawdę bardzo dobry. Mojemu mężowi trochę przeszkadzało to, że były(...)bardzo duże kawałki ziemniaków tzn. połówki. Powiem tak: dla mnie to nie był problem. Zupa była smaczna. Jeśli chodzi o barszcz mam mieszane uczucia, ale nie był zły. Uszka też byłyby całkiem dobre tylko szkoda, że nie dodano do nich żadnej przyprawy. Drugie danie nas bardzo zdziwiło. Po pierwsze surówki były podane na jednym talerzu z daniem głównym. Moglibyśmy
Karola gotujepęczek koperku 3 marchewki 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 puszka kukurydzy (280 g) 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 duże ziemniaki Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka. Usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno(...)posiekać. Ziemniaki oraz marchewkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pieczarki oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Złożenie sałatki: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą
VioletoweKucharzeniemożna się najeść, a dodatkowo człowiek czuje się lżej. Jest jeszcze jeden aspekt mojego prawie-wegetarianizmu: środowisko naturalne. Na razie jednak zapraszam Was do stołu. Składniki: około 700 g ziemniaków 1 średnia cebula 4-5 większych ząbków czosnku 2-3 łyżki oleju 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 100 g świeżego jarmużu 50 g masła sól do smaku mielone płatki chilli - opcjonalnie(...)Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę - taką jak standardowo do zupy. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jarmuż wypłukać, osuszyć i poodrywać listki od zgrubiałych łodyżek. Kaszę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem. Dodać ziemniaki i wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennaformie kremu i z lekką nutą mięty. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Nie zalecam tyko długo przesmażać szczawiu bo traci kolor. 1 cebula duża 3 ziemniaki 3 garście szczawiu 1 litr wywaru warzywnego sól, pieprz 3 gałązki mięty 1/3 szklanki śmietany słodkiej olej do smażenia 3 jajka Szczaw dokładnie przebieram i płuczę. Osączam z wody. Cebulę kroję drobno(...)przesmażam na oleju, dodaję do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie.Szczaw przesmażam chwilę na patelni. Dodaję do ziemniaków i miksuję blenderem. Dodaję listki mięty i dalej miksuję. Na końcu dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym
wesoła kuchniaLubię zupy, a ogórkową wręcz uwielbiam. Zupa jest lekko kwaskowa, bardzo sycąca, zdrowa no i pyszna. Tak więc dziś przepis na zupę ogórkową z ziemniakami i oczywiście z koperkiem, którego w TEJ zupie nie może zabraknąć. Składniki: 500 g skrzydełek lub 2 udka 500 g ogórków kiszonych 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera(...)sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 2 L). Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. W Tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, por w półplasterki, a pozostałe ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wszystko dodajemy do mięsa i gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek drobno posiekać. Ogórki
magiczna kuchnia Kasitylko :) Kolejna moja propozycja zup/kremu na moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy - szczypiorek Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek i marchewkę obrać(...)Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrojoną na pół (tak aby móc później ją wyjąć) z ząbkami czosnku przesmażyć na złoto. Zalać wodą, dodać liść laurowy, sól i pieprz i gotować do miękkości ziemniaków. Wyjąć marchewkę i resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem
CookYourselfKolejna zupka z pieczarkami.. 30 dkg pieczarek 1 marchewka kawałek pietruszki kilka ziemniaków 2-3 łyżki masła śmietana sól, pieprz listek, ziele Pieczarki obrać, oczyścić ,pokroić .Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić.Do wody dodać pieczarki, marchew, pietruszkę , ziemniaki , przyprawy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie.Pod koniec gotowania dodać masło
Moje domowe kucharzeniebiałej kiełbasy 25 dkg chudego boczku (najbardziej lubię z Biedronki) 1 kiełbasa podsuszana np. jałowcowa 3 większe cebule 1/2 pora 3 spore ząbki czosnku 4 większe ziemniaki 2 marchwie 2-3 listka laurowe 3-4 suszone grzybki Kilka kulek ziela angielskiego Majeranek Pieprz Łyżka mąki Łyżeczka smalcu lub oliwy PRZYGOTOWANIE: Boczek, dwie cebule, czosnek i podsuszaną kiełbasę-pokroić w kostkę(...)cebulę. Na małym ogniu gotować ok. 20 minut. W tym czasie, na smalcu lub oleju, podsmażamy boczek, jak już się przetopi, dodajemy cebulę, czosnek i majeranek oraz podsuszoną kiełbasę .Ziemniaki i marchwie obieramy i kroimy w kostkę. Z wywaru, wyjmujemy por, kiełbasę oraz przyprawy. Dodajemy zawartość patelni-boczek plus cebula, czosnek i majeranek, oraz ziemniaki,marchew i kilka suszonych grzybków
Kopystką po garach