Placki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)łyżka oleju do smażenia Ziemniaki obrać i zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Ser i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać masę serowo-ziemniaczaną, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej
BullioKiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że teraz kosztuje 20 zł za kilo a w sezonie 3 zł, więc można łatwo poznać(...)presje, że np. w styczniu musimy ugotować 10 dań z 10 różnymi warzywami. Poza tym produkty sezonowe nie zmieniają się tak często. Jeśli w styczniu jemy kapustę i ziemniaki to w lutym raczej możemy się spodziewać, że będzie podobnie, a nie że n agle zjemy gwanabana kumkwat. Moja całoroczna tabelka wygląda tak: wiosna lato jesień zima Botwinka Bakłażan Agrest Ananas
Ugotowane pozamiataneCiapkapusta typowe danie kuchni śląskiej , choć znana również pod nazwą ciaperkapusta, pańczkraut to nic innego jak tłuczone ziemniaki wymieszane z kapustą kiszoną oraz boczkiem lub skwarkami słoniny. U mnie w domu zawsze podawano z żeberkami. Składniki: 700 g kapusty kiszonej 1 kg ziemniaków liść laurowy ziele angielskie smalec cebula kminek ( opcjonalnie) sól, pieprz Wykona nie: Kapustę zalać(...)szklankami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotować ok 20-25 minut. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na smalcu. Ziemniaki odcedzamy, tłuczemy, dodajemy odcedzoną kapustę oraz cebulkę. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Chwile razem podsmażamy. Do ciapkapusty dodajemy podsmażony boczek, ja nie dodałam
magiczna kuchnia Kasiskładzie? I dlaczego jedząc pyzy z tekurą mamy oszukiwać się, że jemy pyzy z mięsem? nie podaję miar i wag, ponieważ wszystko zależy od rodzaju i mączystości ziemniaka. na ok 1/2 kg mięsa potrzbujemy ok 1,5 kg ziemniaków. Składniki: - ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - mąka ziemniaczana - jajko farsz: - udka z kurczaka ugotowane w rosole - średnia cebula - sól, pieprz do podania(...)podsmażona cebulka + skwarki Mięso oddzielamy od kości, mielimy. Cebulkę szklimy na oleju i mieszamy z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki (koniecznie zimne) przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i stopniowo mąkę ziemniaczaną, tak aby powstała gładka masa nie klejąca się do rąk. Z gotowej masy ziemniaczanej formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i nakładamy łyżkę farszu. Formujemy kulkę. Czynność
Cook&Loveteż sposobem powstały pyszności, które przedstawiam poniżej wraz z przepisami. Na pierwszy ogień poszła zupa z batatów i marchewki, w której miałam swój osobisty wkład Aksamitny krem ze słodkiego ziemniaka z przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym Składniki dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 35 min. Składniki: 800 g słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę 250 g marchwi pokrojonej w drobną(...)pokrojonej sól, pieprz, chili, curry i imbir w proszku. W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, podsmaż cebulę, by tylko się zeszkliła (ok. 5 min.), dodaj marchew, słodkiego ziemniaka i przyprawy. Smaż całość ok. 5 min., dodaj bulion do poziomu warzyw oraz sól i pieprz. Kiedy zacznie się mocno gotować, zmniejsz ogień. Gotuj bez przykrycia przez
karmelowyTrafiłam na ten przepis w sieci jakiś czas temu. Zaintrygował mnie, zapisałam sobie do wypróbowania i wreszcie przyszedł czas, żeby go upiec:) Oryginalny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Ciasto ładnie się kroi, fajnie wygląda i mało kto uwierzy, że głównym składnikiem nadzienia są ziemniaki. Jest smaczne, niezbyt słodkie, z pewnością zdrowsze niż tradycyjne, zwłaszcza w mojej(...)pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 150 g cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu greckiego masa orzechowa: ok 500 g gotowanych ziemniaków 200 g zmielonych orzechów włoskich 3 żółtka 6 białek 50 g cukru pudru szczypta soli kieliszek amaretto polewa: 100 g mlecznej czekolady odrobina mleka ewentualnie czekoladowa posypka i orzechy
6nieboDziś zapraszam po przepis na bardzo rozgrzewającą zupę gulaszową z wołowiną, ziemniakami i papryką. Gęsta, pełna aromatycznych przypraw rozgrzeje i nasyci na długo każdego w te chłodne dni. Wykonanie tej zupy jest jest bardzo łatwe, chociaż czasochłonne, bo taka zupa najlepsza jest po dłuższym warzeniu na małym ogniu. Zapewniam, że warto poczekać Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa(...)proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki białego wina wytrawnego 4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż
karmelowySzybki obiad lub pyszna kolacja na ciepło a może sycące drugie śniadanie do pracy? Wszystkim tym opcjom mówię TAK i piekę frittatę :) Wg przepisu Donny Hay. Frittata z ziemniaków i sera pleśniowego ok 800 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plasterki 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz 4 duże jajka 375 ml śmietany kremówki 100 g sera z niebieską pleśnią(...)Lazur czy Rokpol Piekarnik rozgrzewamy do 160 st.C. Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania, solimy, pieprzymy i posypujemy listkami rozmarynu. Jajka energicznie mieszamy ze śmietanką i zalewamy ziemniaki. Na wierzchu układamy plastry sera. Pieczemy ok 30 minut. Mi osobiście ta frittata najbardziej smakowała na drugi dzień, na zimno
Dzieje kuchennej Wiewiórytych, którzy kochają fasolę. Zatem do dzieła! Do przygotowania około 4-6 porcji zupy potrzebujecie: 4 marchewek sporej pietruszki pora selera 3 ząbków czosnku cebuli 4-5 średnich ziemniaków ok. 300 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) 700 g przecieru pomidorowego (passaty) soli, pieprzu, łyżeczki suszonego rozmarynu wody Marchewki, pietruszkę, pora, selera, czosnek i cebulę zalewamy mniej więcej(...)dwoma litrami wody i gotujemy do miękkości, lekko solimy. Odławiamy wszystko, by w garnku pozostał czysty bulion. Ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę i gotujemy w wywarze. Fasolę łączymy z niewielką ilością bulionu i dokładnie miksujemy. Gdy ziemniaki będę już lekko miękkie dolewamy zmiksowaną fasolę i pomidorową passatę. Dzięki domieszce kwaśnych pomidorów właśnie w tym momencie, ziemniaki
Pichceniomaniachruściku dopełniły calości, a dodatkowego smaku nadala posiekana natka pietruszki. Na zimowe, chłodne dni w sam raz! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki masła 82% 3 duże pietruszki 3 ziemniaki ½ główki kalafiora ½ dużego selera 1 biała rzodkiew 1 biała część dużego pora 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 szklanki mleka 250ml koncentratu warzywnego w płynie (Krakus) 1/3 łyżeczki(...)białego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: 2 ziemniaki 2 łyżki mąki kukurydzianej 100g boczku węzonego 300ml oleju Sposób przygotowania: W garnku roztapiamy masło, stopniowo wrzucamy wcześniej obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa- najpierw seler i pietruszkę, następnie cebulę, czosnek, 3 ziemniaki, rzodkiew, posiekanego pora i drobne różyczki kalafiora. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Zalewamy koncentratem
Kuchnia w czekoladziecebula 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku szczypta suszonego chilli Dodatkowo: olej do smażenia 2 duże ziemniaki szczypta soli szczypta suszonego chilli Mięso z udek oddzielić nożem i pociąć na mniejsze części. Sos sojowy wymieszać z olejem (4 łyżeczkami), miodem i kminem rzymskim. Przygotowanym sosem zalać kawałki(...)patelni rozgrzać olej. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Następnie wrzucić mięso, chilli i wyciśnięty czosnek. Wszystko zamieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z patelni. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plastry. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, ponownie rozgrzać olej i usmażyć na nim ziemniaki (z obu stron, na złoty kolor). Ziemniaki posypać solą i chilli
Bullioselera kawałek pora (ok. 1/2 białej części) pęczek natki pietruszki 6 suszonych liści laurowych 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 duży ząbek czosnku ok. 5 ziaren ziela angielskiego 4 średnie ziemniaki sól do smaku (ok. 1,5 łyżeczki) pieprz do smaku (ok. 0,5 łyżeczki) Marchewki, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Wrzucić do dużego (co najmniej 4-litrowego) garnka razem(...)angielskie, majeranek, sól i pieprz. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie aromatyczny bulion. Wyjąć wszystkie warzywa. Ugotowaną marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i marchewkę i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć udka kurczaka, a dodać pokrojoną kiełbasę. Gotować
BullioSzare kluski to tradycyjne kluski kuchni wielkopolskiej , przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Ich nazwa pochodzi od charakterystycznej barwy, jaką nadaje im ten składnik. Szare kluski podawano już w XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce spopularyzowały się ziemniaki. Pojawiały się w książkach kucharskich, m.in. w Najnowszej kuchni Marty Norkowskiej z 1918 roku i w książce Dobra(...)pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest zasmażana kapusta kiszona.Tuż po drugiej wojnie światowej zamiast kapusty używano brukwi. SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 jajko 10-15 dag. boczku wędzonego 1 szalotka 1 łyżka smalcu ze skwarkami szczypta soli WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć
Kuchnia Beatykurczak w piernikowej marynacie. Zapewne dla części z Was będzie zaskoczeniem tak przygotowana marynata, ale kuchnia jest po to, aby próbować nowych smaków :) Kurczak był podany z pieczonymi jabłkami, ziemniakami i pyszną surówką z marchewki. Tak przygotowane danie możecie podać nie tylko na romantyczną kolację, ale również na przykład na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak w piernikowej marynacie – składniki(...)miodu 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu Kurczak w piernikowej marynacie – składniki do kurczaka kurczak ok. 1,5 kg sól majeranek 6 jabłek 3 ziemniaki Przygotowanie marynaty Masło roztapiamy, dodajemy pozostałe składniki i całość podgrzewamy, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, solimy. Odstawiamy go na parę godziny, aby przeszedł smakiem marynaty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już grana z babka marchewką (tu przepis) , więc w tym tygodniu będzie z fasolą i twarożkiem. Składniki: szklanka suchej fasoli jaś (objętość przed ugotowaniem) 1,3 kilo ziemniaków (umytych i obranych) 3 małe cebule w piórka pokrojone i podsmażone na patelni 2 jajka pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, soli, majeranku, papryki (opcjonalnie) pół szklanki kaszy manny(...)kwaśna gęsta i szczypiorek śmietana do podania Jak upiec babkę ziemniaczana z fasolą i twarogiem? Poprzedniego wieczoru namaczam fasolę, a rano ją gotuję przez godzinę do miękkości. Ziemniaki trę na tarce lub końcówką blendera i odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ugotowaną fasolę, ziemniaki, jajka,, olej i przyprawy. Jeśli chcę, żeby babka była bardziej zwarta
Ugotowane pozamiatane