ziemniaki - 38421 przepisów (strona:480/2562)

Baba ziemniaczana 230

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na patelni, ale najlepiej smakuje kilka minut po wyjęciu z piekarnika. 1,5 kg ziemniaków 2 małe cebule 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka(...)soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać mąkę, jaja i przesmażoną cebulę z kiełbasą. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną

Bullio
Pieczarkowa zalewajka 189

duża cebula  3 łyżki śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego  3 łyżki majeranku  sól  pieprz  2 kostki rosołowe  10 średnich ziemniaków  Wykonanie Do dużego garnka wlewamy wodę do połowy , następnie wkładamy białą kiełbasę , obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę , gotujemy to na małym ogniu . Jak nasza zupka się gotuje , obieramy cebulkę(...)minut od czasu do czasu mieszając , jak już mamy przesmażoną cebulkę z kiełbaską i pieczarkami , to całość dodaję do naszej gotującej się zupy i wszystko gotuję do miękkości naszych ziemniaków .  Jak nasze ziemniaki są już miękkie , to do miski wsypuję torebkę białego barszczu , dodaję śmietanę , odrobiny wody i wszystko razem mieszam , następnie odrobinę wody z gorącej zupy wlewam

Mój Smak
Francuska zapiekanka ziemniaczana. Gratin dauphinois. 1582

jakby nie patrzeć. Dauphine oprócz ziemniaczanej potrawy kojarzy mi się bardzo z kolarstwem (nie, nie chciałem napisać narciarstwem), ale to inna opowieść. Sekretem udanego dania jest pocięcie ziemniaków na naprawdę możliwie najcieńsze plasterki i długie pieczenie w stosunkowo niewielkiej temperaturze. Prosta rzecz, kilka składników, a efekt zaskakująco smaczny. Chociaż właściwie dlaczego zaskakująco? Takie rzeczy przeważnie są bardzo dobre! Naprawdę zaskoczony(...)kalendarzu i kończę pisanie, bo trzeba zebrać siły na kolejny dzień pełen kulinarnych (i nie tylko) wyzwań i atrakcji, a i tak zostanę posądzony o bezsenność ;) Składniki: 1 kg ziemniaków       1 ząbek czosnku 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masła 150 g startego żółtego sera 2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól i pieprz

zadanie-gotowanie
Kopytka z sosem z suszonych pomidorów i cukinii z dodatkiem rukoli i sera cheddar 150

wielkie mniam :-). Składniki podałam na podwójną  porcję, więc jak by ktoś był chętny na mniej to musi pomniejszyć składniki. Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki kopytka: 8 dużych ugotowanych ziemniaków mąka pszenna (ile przyjmie ciasto) około 40 g mąki ziemniaczanej sól jajko Składniki sos: 2 małe cukinie mały słoiczek suszonych pomidorów 1 cebula czerwona 3 duże ząbki czosnku 1/3 szklanki(...)śmietany 30% Dodatkowo: kilka suszonych pomidorów rukola starty cheddar Ugotowane ziemniaki musimy zmielić, ma nie być w nich grudek. Na stolnicę dajemy zmielone ziemniaki, solimy je, dodajemy jajko i mąkę. Jak by ciasto było za luźne to dodajemy jeszcze troszkę mąki, ilość dodanej mąki zależy od ziemniaków, jedne są suche inne mniej, więc musimy sami dojść do tego

kruche babeczki
KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY 255

odmiany dzisiaj do kopytek dodałam bobu. Postanowiłam zrobić do nich małe pulpeciki z mięsa mielonego. A całości kolorystycznie i smakowo dopełnił sos pomidorowy. SKŁADNIKI : ( wychodzi około 20 dużych kopytek ) ziemniaki – 6 średnich sztuk mąka zwykła – 1½ szklanki – 250 gram jajko – 1 sztuka bób – 1 szklanka sól i pieprz mięso mielone – 30 dkg przyprawa do mielonego – 1 łyżeczka przecier pomidorowy(...)gram śmietana 18 % – pół szklanki – 100 ml mąka zwykła do zagęszczenia sosu – 1 łyżeczka cebula – 1 sztuka świeża bazylia – kilka listków olej do smażenia cukier – 1 łyżka PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ubić. Bób również ugotować. Po przestygnięciu bób dać do blendera, dodać jajko i zblendować na gładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę, masę z bobu

kuchniabellissima.wordpress.com
Sery z francuskich Alp 211

domowych serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku, chleba i sera właśnie. Chociaż bez dwóch zdań to ser, który zajadam sam lub w towarzystwie oliwek albo suszonych pomidorów.   Proponowane wina W degustacji zaleca się wykorzystanie lokalnych(...)Zastosowanie w kuchni Należy podawać go z ciemnym pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem kminku idealnie współgra z piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się

gutfut
Kluski z mięsem 199

Kiedy kluski gotowała mama,  nazywaliśmy je białymi kartaczami. Postanowiliśmy przypomnieć sobie ich smak.     Składniki: -ok. 2 kg ziemniaków -0,6 kg łopatki -ćwiartka z kurczaka -2 marchewki -cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, pieprz ziołowy -mąka ziemniaczana -15 dkg wędzonego boczku -olej Mięso gotujemy jak do rosołu. Kiedy jest miękkie odławiamy. Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek(...)Ziemniaku gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy przez maszynkę. Przez maszynkę mielimy też mięso, marchew, cebulę i czosnek. Dodajemy sól i przyprawy do smaku a jeśli farsz jest zbyt zwarty - dolewamy rosołu i dokładnie mieszamy. Ziemniaki ugniatamy w misce. Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki i mąkę

Maminek kulinarny
Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik 237

zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;) Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).  Dodatkami do zupy mogą być: świeże grzyby leśne lub suszone marchew, cebula, czosnek boczek wędzony, kiełbasa skwarki - wytopione ze słoniny(...)boczku usmażona na rumiano cebula do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka Przepis na żuru znajdziecie tutaj . Składniki: 500-700 ml żuru 6 średnich ziemniaków 30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki) 1 średnia cebula 2 ząbki 20 dkg wędzonego boczku 9 szkl. wody 3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej) 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe

Codziennik Kuchenny
Zupa kurkowa 171

Kwestii Smaku znalazłam przepis , który wydał mi się interesujący. Ugotowałam zupę i prawie nic nie zmieniłam w jej przepisie. Wyszła pyszna, niczego jej nie brakowało. Jędrne kurki, aksamitne ziemniaki, aromatyczny koperek i ten piękny żółty kolor. To taka zupa, której jedzenie wciąga i wciąga coraz bardziej. Spróbujcie, koniecznie. Polecam również przepis na Tartę z kurkami. Składniki: 1 szkl. kurek* (obrane(...)większe pokrojone, małe w całości) 3 średnie ziemniaki 4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła duża szczypta kurkumy kilka gałązek koperku 2 łyżki śmietany do zupy (18%) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, umyte i pokrojone kurki

Codziennik Kuchenny
Zupa grochowa 214

smaczną zupkę, której nie jadłam od… hmmm… no kilku lat na pewno ;) Zupę grochową popularnie zwaną „grochówką” przyrządza się z łupanego grochu z dodatkiem wędzonego mięsa (ja użyłam boczku), ziemniaków, czosnku i obowiązkowo majeranku. Często podawana jest na różnych imprezach masowych, czy w przydrożnych kuchniach polowych (osobiście nie odważyłam się spróbować). Jest też jedną z potraw chętnie serwowanych w wojsku(...)zera, nie ma nic lepszego niż talerz takiej pysznej, rozgrzewającej zupy :) Składniki (na ok. 8 porcji): 400 g żółtego grochu łuskanego (połówki) 300 g wędzonego surowego boczku 5 średnich ziemniaków 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 nieduża cebula kawałek selera (ok. 100 g) mały por (niekoniecznie) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku pieprz sól Wykonanie: Groch płuczemy, wkładamy

MyCookBook.pl
Ziemniaki zapiekane z jarmużem 191

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z JARMUŻEM idealnie pasują jako dodatek do białego mięsa.... Artykuł Ziemniaki zapiekane z jarmużem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem, rzodkiewką, jajkiem i koperkiem 201

Pożywna sałatka, gdzie w smaku dominuje ziemniak i ogórek. Polecam na drugie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub (może nawet?) na kolację. Do tego podałam ją w swojej ulubionej miseczce z Maroka, wtedy smakuje jeszcze lepiej;) Składniki: 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 kiszone ogórki 8 rzodkiewek 3 jajka ugotowane na twardo mały(...)pęczek świeżego posiekanego koperku sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka 4 łyżki jogurtu naturalnego, ja użyłam Bakomy typu greckiego, gęstego 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę. W kostkę pokrój także ogórki i jajka ugotowane na twardo, a w cienkie talarki pokrój rzodkiewkę. W miseczce wymieszaj ziemniaki z resztą składników, jogurtem i majonezem

Zasmakuj Kuchni
Marchewkowy żurek 159

kolor:). Jest bardzo gęsty, bo dodajemy dużo warzyw. 2 długie kiełbasy 300-400ml zakwasu 4 duże marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżeczki chrzanu 4 łyżki śmietany kwaśnej 18% olej 1. Kiełbasę kroimy w plastry, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę i ziemniaki kroimy(...)oleju podsmażamy kiełbasę, do zarumienienia. Dodajemy cebulę, por i seler, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę, gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i natkę pietruszki, gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli około 15 minut. 3. Dodajemy zakwas w ilości według uznania i chrzan. Gotujemy jeszcze 5 minut

Szefowa kuchni
Pierogi ruskie 173

pierogów.  Przepis:  Składniki :  ciasto:  750 g mąki 450 ml mleka 150 g masła 3,5 łyżeczki soli farsz: 4 cebule 600 g obranych ziemniaków 400 g sera białego  sól i pieprz do smaku dodatkowo 2 cebule do posypania gotowych pierogów Wykonanie:  1. Zacznijmy od farszu. Ziemniaki myjemy i obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie(...)cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor 3. Do miski wsypujemy pognieciony ser.  4. Ostygnięte ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Cebulę i ziemniaki dodajemy do sera wszystko mieszając i doprawiając do smaku solą i pieprzem.  5. Farsz gotowy. :)  6. Mleko i masło wlewamy do rondelka i zagotowujemy  7. Mąkę przepuszczamy przez sitko i mieszamy

Mój pomysł na